Dit doet een traineeship voor jouw carrière

Dit doet een traineeship voor jouw carrière

Vind je het lastig om je carrière op de rit te krijgen? Of wil je als pas werkende wat anders, maar weet je niet precies hoe je dit kunt aanpakken? Dan is een traineeship de kans om een nieuwe weg in te slaan. Een traineeship is een traject bij een werkgever, vaak in de vorm van een startersfunctie. Als trainee werk je en word je opgeleid tot specialist in een bepaald vakgebied. In dit artikel lees je alles over dit onderwerp.

Solliciteren op een traineeship

Het vinden van een traineeship is op zich helemaal niet ingewikkeld. Regelmatig zijn er sollicitatiemomenten. Sommige bedrijven doen dit eenmaal per jaar, andere ondernemers plannen jaarlijks meerdere momenten in. Bijvoorbeeld in het najaar en het voorjaar. Online kun je eenvoudig vinden wanneer er nieuwe selectiemomenten zijn.

Iedere werkgever heeft specifieke toelatingscriteria. De meeste trajecten zijn gericht op starters of mensen met maximaal twee jaar werkervaring. De eisen zijn iedere keer anders. De ene keer kunnen alleen net afgestudeerde universitairen reageren, de andere keer wordt er juist vooral gekeken naar je gemiddelde cijfer. De criteria staan altijd vermeld in de beschrijving van een traineeship.

Welke soorten traineeships zijn er?

Behalve dat de toelatingseisen iedere keer anders zijn, kun je ook in veel verschillende sectoren terecht. Traineeships zijn zo ingericht dat ze niet alleen moeten voldoen aan de behoeften van de trainee, maar ook van de organisatie.

Zo is de kans redelijk groot dat je een traineeship in de financiële sector kunt vinden. Er worden allerlei soorten finance traineeships aangeboden, bij grote bedrijven. Bekende namen zijn Unilever, KLM en Deloitte. Het traject duurt één tot drie jaar. In die periode wordt de trainee tijdens het praktijkgericht werken opgeleid. Ook is er veel ruimte voor coaching en begeleiding.

Wat je precies gaat doen, verschilt per bedrijf. Je kunt constant aan verschillende projecten werken, of tijdens je hele traineeship met hetzelfde grote project bezig zijn.

Help, ik heb geen ervaring!

Wat nu als je helemaal geen ervaring hebt in de branche waar je een tof traineeship hebt gezien? Dat is vaak geen probleem. IT traineeships kun je bijvoorbeeld ook zonder ervaring doen. Zo worden er verschillende trajecten aangeboden voor starters die geen informatica of ICT opleiding hebben gevolgd.

De vraag naar personeel in deze sector is nu eenmaal erg groot. Daardoor heb je ook een redelijke garantie op een baan na afloop van je traineeship. Door online het aanbod te bekijken, zie je meteen welke baan aansluit bij jouw opleiding en (andere) ervaring.

Er zijn meer branches waarin vaak traineeships zijn. Behalve finance en IT gaat het bijvoorbeeld ook om de sector management.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips