In dit artikel

Tomatensap | Gezonde Tomatensap Recept Kopen of Maken?

Tomatensap (2023) | Gezonde Tomaten Sap Recept | Kopen of Maken?

In dit artikel

We kennen allemaal tomaten – en de meeste onder ons houden ervan om deze groente in soep of een fris slaatje te gebruiken – maar wist je dat je ook tomatensap kunt drinken? En dat dit sap méér voordelen biedt voor de gezondheid dan je op het eerste zicht zou denken?

Tomatensap is logischerwijs sap gemaakt van tomaten, en dat biedt enkele interessante voordelen voor de gezondheid én het gebruiksgemak. Wil je graag meer te weten komen over tomatensap, waarom tomatensap gezond is en hoe en waar je de beste tomatensappen kunt maken of vinden? Dan helpt deze blog je ongetwijfeld op weg!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is tomatensap?

Dat tomatensap gezond is, daar mag echt geen twijfel meer over bestaan. De tomaat is één van de populairste groentes tegenwoordig, en dat komt mede doordat ze op ontelbaar veel manieren in een gezond voedingspatroon kan worden verwerkt. Tomaten zijn eigenlijk een soort van grote bessen, die van de gelijknamige tomatenplant afkomstig zijn. Een andere naam voor deze plant is Solanum Lycopersicum, en het gaat inderdaad wel degelijk om een fruitsoort!

De typische rode kleur van tomaten is te danken aan de grote hoeveelheid lycopeen die in deze groente/fruit zit. En laat die substantie nu ook net de stof zijn die tomatensap zo gezond maakt! Lycopeen is een intens rood pigment, een soort van carotenoïde en een fytochemische substantie die vooral als antioxidant fungeert. In het volgende stukje vind je de belangrijkste voordelen van deze stof, en dus ook van vers tomatensap voor de gezondheid!

Tomatensap Gezonde Tomatensap Recept Kopen of Maken

Waar is tomatensap goed voor? De belangrijkste voordelen!

Is tomatensap gezond? Zeker weten! Maar wat zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van deze groentesap nu precies? Een vraag die een duidelijk antwoord behoeft, zeker als je van plan bent om zelf tomatensap te maken of in de winkel of een online webshop te kopen.

Hieronder een overzichtje met de belangrijkste voordelen van tomatensap:

1. Tomatensap beschermt de botten

Eerst en vooral is tomatensap gezond vanwege de beschermende invloed ervan op de botten. In bepaalde gevallen zijn bot-vervormingen en problemen te wijten aan een hoog gehalte aan oxidanten. Lycopeen in tomatensap gaat dit proces tegen, door schadelijke vrije radicalen te verwijderen.

2. Tomatensap voor een gezonde huid

Via hetzelfde proces beschermt tomatensap ook je huid tegen vrije radicalen, die vaak in de verschillende huidlagen aanwezig zijn door een teveel aan UV-straling, afkomstig van de zon. Lycopeen helpt om huidbeschadiging tegen te gaan en kan zelfs het risico op huidkanker verlagen!

3. Minder chronische ziektes dankzij tomatensap

Nog een goede reden om voor tomatensap te kiezen? De anti-oxidatieve werking van lycopeen beschermt je lichaam tegen allerhande chronische aandoeningen: van Alzheimer tot problemen met inflammatie en meer. Als je tomatensap in je dagelijkse eetpatroon verwerkt, dan loop je dus een veel lager risico op chronische ziektes als je ouder bent!

4. Minder kans op kanker dankzij tomatensap

Vele onderzoeken hebben reeds aangetoond dat tomatensap kan helpen om verschillende soorten kanker te voorkomen, waaronder prostaat- maag- en longkanker. Ook zouden de verschillende vitamines en mineralen in tomatensap de kans op aandoeningen aan de pancreas, slokdarm, borst en colon drastisch verlagen.

5. Een lagere cholesterol dankzij tomatensap

Als je cholesterol te hoog is, waarom drink je dan niet regelmatig verse tomatensap? De verschillende werkzame stoffen in dit sap hebben een gunstig effect op de hoeveelheid LDL cholesterol in het bloed (de slechte cholesterol), waardoor je tal van aandoeningen kunt voorkomen. Denk maar aan erectiestoornissen of zelfs beroertes en hartaanvallen!

6. Een gezonder hart dankzij tomatensap

Het hart is één van de belangrijkste spieren in het menselijke lichaam, en dankzij vers tomatensap houd je je eigen hart een stuk gezonder en sterker. Tomatensap verlaagt immers de mate van oxidatie in het hart, waardoor problemen als atherosclerose en andere gerelateerde ziektes grotendeels voorkomen kunnen worden. Ook de vitamine B6 die in tomatensap zit heeft een gunstige invloed op het hart, doordat het de homocysteïne waarden in je bloed onder controle houdt. Dit is een stof die in veel gevallen tot hartziektes kan leiden. Ten slotte dragen ook de aanwezigheid van mineralen als kalium en foliumzuur bij tot een goede werking van het hart!

Tomatensap Gezonde Tomatensap Recept Kopen of Maken

7. Herstellen van een training met tomatensap

Sport je regelmatig intensief, en ben je op zoek naar het beste post-workout drankje om sneller te herstellen? Ga dan voor tomatensap! Onderzoeken hebben reeds uitgewezen dat het drinken van tomatensap na een training zorgt voor een sneller herstel van de spieren. Ook zou tomatensap een positief effect hebben op de glucosewaarden in je bloed, waardoor het glycogeen in je spieren na het sporten sneller weer op peil wordt gebracht. Dit effect werd zelfs vergeleken met dat van een standaard energiedrankje – en tomatensap kwam er beter uit!

8. Gezond en veilig afvallen met tomatensap

Tomatensap is het ideale hulpmiddel als je gezond wil afvallen met shakes, en dat is te danken aan de ideale balans tussen water, voedingsstoffen en vezels in dit sap. Het water hydrateert je cellen optimaal en de voedingsstoffen zorgen ervoor dat je spieren en metabolisme goed blijft werken. De vele vezels in tomatensap zorgen er daarbij voor dat je sneller én langer verzadigd bent en blijft, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks zult grijpen. Tomatensap maakt gezond afvallen dus een stuk gemakkelijker!

9. Efficiënt ontgiften met tomatensap

Vervolgens is tomatensap een must-try voor zij die op een gezonde en natuurlijke manier willen ontgiften. De ontgiftende positieve eigenschappen van dit sap zijn te danken aan de vele antioxidanten, maar ook de aanwezigheid van stoffen als chloor en zwavel draagt daaraan bij. Deze substanties geven de lever en nieren de kans om zichzelf en het lichaam grondig te reinigen, waardoor deze beter werken. Ook beschermen chloor en zwavel je organen tegen infecties waardoor je chronische aandoeningen kunt voorkomen!

10. Tomatensap voor het slapen

Wil je beter slapen, maar heb je geen zin om daarvoor meteen naar een slaappil te grijpen? Dan is tomatensap iets voor jou! Tomatensap bevat immers heel wat tryptofaan, een soort aminozuur dat in melatonine wordt omgezet in het lichaam. En melatonine is een hormoon dat je slaap-waakcyclus beïnvloedt! De stof wordt aangemaakt in de hersenen en zorgt er eigenlijk voor dat je je, afhankelijk van het moment van de dag, slaperig of juist wakker voelt. Hoe meer melatonine je aanmaakt, hoe beter je zult slapen. Drink tomatensap en de natuurlijke productie van melatonine in je lichaam zal stijgen!

Het is duidelijk dat tomatensap maken of kopen een slimme zet is als je je gezondheid een niveau hoger wilt tillen. Voor je echter vol enthousiasme naar de supermarkt gaat, is het ook belangrijk dat je weet dat niet elke soort tomatensap gelijk is. Er zijn wel degelijk verschillende mogelijkheden om tomatensap in je voedingspatroon te verwerken – en niet elke optie is even gezond!

Hoe haal je méér uit de voordelen van tomatensap?

Heb je beslist om tomatensap te beginnen drinken, als onderdeel van je dagelijkse voeding? Goed zo! Wil je écht zeker zijn dat je je gezondheid een plezier doet met dit sap, dan moet je echter met een aantal zaken rekening houden. Hieronder enkele handige tips en informatie in verband met het kopen en maken van tomatensap:

Tomatensap kan je gemakkelijk zelf maken

Houd je ervan om in de keuken te staan en nieuwe, gezonde recepten uit te proberen? (Veganistisch koken) Dan is tomatensap zelf maken iets voor jou! Tomatensap kan je gemakkelijk maken door middel van een slowjuicer of zelfs in een pan, waarmee je vaste tomaten in enkele ogenblikken tot een heerlijk sap perst of kookt. Het gaat snel, en je bent daarbij zeker dat het tomatensap heel veel voedingsstoffen bevat!

Tomatensap Gezonde Tomatensap Recept Kopen of Maken

Je kan tomatensap natuurlijk ook kopen

Ben je niet bepaalde een keukenprinses, maar wil je tomatensap toch een plaatsje geven in je dagelijkse eetpatroon? Dan kan je het sap gemakkelijk aankopen in supermarkten, zoals AH, Lidl, Aldi en Jumbo. Dergelijke winkels hebben over het algemeen een breed aanbod aan verschillende sappen op basis van tomaten en eventueel andere groenten, of zelfs fruit. De ideale oplossing als je nieuwe smaken en combinaties uit wilt testen!

Kies voor tomatensap zonder zout

Als je je tomatensap bij een supermarkt koopt, is het wel aangeraden om te kiezen voor tomatensap zonder zout. De grote hoeveelheid zout in veel sappen doet een groot deel van de gezondheidsvoordelen teniet, waardoor je weer bij af bent. Industrieel toegevoegd zout is dan misschien wel lekker, het is niet bepaald de beste vriend van je lichaam. Als je je tomatensap recept thuis lekkerder wilt maken, kan je er wel altijd wat Himalaya zout of bijvoorbeeld Iers zeezout aan toevoegen. Deze varianten bevatten immers veel meer mineralen!

Tomatensap maken van tomatenpuree

Heb je zin om tomatensap te beginnen drinken, maar heb je geen sap in huis? Dan is het ook altijd mogelijk om tomatensap te maken van tomatenpuree. Puree is doorgaans een stuk dikker, maar dit kan je oplossen door er wat water bij te voegen. Doe tomatenpuree in een blender, giet er water bij en blend het geheel om in slechts enkele minuten tijd heerlijk tomatensap te krijgen!

Een voorbeeld van een tomatensap recept

Als je hebt beslist om zelf tomatensap te maken, dan wil je dat natuurlijk zo goed mogelijk doen. Het zou zonde zijn als je je eerste tomatensap in de vuilnisbak moet gooien omdat het niet lekker smaakt. Hieronder vind je een leuk voorbeeld van een tomatensap recept:

Benodigdheden:

 • Een halve kilo rijpe tomaten
 • Een handje peterselie
 • Een bosuitje
 • Een handje verse basilicum

Bereiding:

 • Snijd de tomaten in kleine stukjes en verwijder het hart
 • Doe de tomaten in een pan of pot en plet ze met een stamper
 • Voeg water toe en breng het geheel aan de kook
 • Snijd de peterselie, het bosuitje en de basilicum zo fijn mogelijk
 • Zodra de mengeling gekookt is, voeg je de peterselie, basilicum en het bosuitje toe
 • Laat het sap voldoende afkoelen en doe het in een vergiet
 • Drink het sap op, of bewaar het in de koelkast!

Een eenvoudig recept, maar het maakt meteen duidelijk dat vers tomatensap zelf maken helemaal niet lang hoeft te duren én ook heerlijk kan zijn. Probeer gerust zelf nieuwe recepten uit om nog méér van je tomatensap te genieten!

Welke tomatensap is het gezondst?

De zoektocht naar tomatensap dat lekker smaakt, gezond is en daarbij ook nog eens niet te veel kost is niet altijd gemakkelijk. Het aanbod is tegenwoordig zo uitgebreid dat je op den duur door de bomen het bos niet meer kunt zien!

Tomatensap zelf maken biedt natuurlijk het voordeel dat je helemaal zelf kunt kiezen welke ingrediënten te gebruikt en welke verhoudingen je hanteert. Daarbij heb je helemaal zelf de controle over de hoeveelheid die je maakt en waar de ingrediënten vandaan komen. Het nadeel is dan weer dat zelf tomatensap maken heel wat tijd kost, zeker als je beseft dat je je juicer of slowjuicer elke keer opnieuw moet laten draaien en zelf moet schoonmaken. Tegenwoordig zie je een opkomst van groentesappen zoals bleekselderij sap, rode bietensap en tomatensap. Allemaal erg gezond!

Tomatensap Gezonde Tomatensap Recept Kopen of Maken

Een andere goede oplossing is om tomatensap te kopen bij een gespecialiseerde online winkel, zoals bijvoorbeeld Sap.je. Sap.je is dé webshop voor vers biologisch sap, en biedt enkele interessante voordelen:

Verschillende tomatensappen verkrijgbaar

Het brede aanbod van Sap.je garandeert dat je altijd het sapje vindt dat bij jou past, zowel op het vlak van smaak als samenstelling en voedingswaarde.

Snel besteld, betaald en ook geleverd

Daarbij bestel en betaal je je tomatensap gemakkelijk en veilig online, waarna je je sapjes snel thuis geleverd krijgt.

Een compleet detox programma

Ten slotte is het bij Sap.je mogelijk op sapjes te kopen op basis van een specifieke detox programma. Op die manier weet je zeker dat je de best mogelijke detox-resultaten bereikt!

Kortom, er zijn redenen genoeg om op Sap.je te vertrouwen als je tomatensap wilt beginnen drinken. Tomatensap kopen kan nu ten slotte ook met een tomatensap korting, waardoor je voor nog minder geld van de vele voordelen van tomatensap geniet!


Klik hier voor de beste deal

Vertrouw op de tomatensap ervaringen en reviews van andere mensen

Hopelijk heeft deze blog je meer vertrouwen gegeven in tomatensap, en wat dit sap voor jouw gezondheid kan doen. Zolang je kiest voor een natuurlijk sap dat van een betrouwbare verdeler of producent afkomstig is, kan je er zeker van zijn dat het je gezondheid alleen maar positief zal beïnvloeden.

Natuurlijk kan het wel helpen om de knoop door te hakken als je van andere mensen hoort hoe zij het drinken van tomatensap hebben ervaren. Hiervoor kan je een beroep doen op de vele positieve getuigenissen en ervaringen die je online vindt. Overweeg je om tomatensap bij Sap.je aan te kopen? Lees dan deze Sap.je review en het zal snel duidelijk worden dat deze online service niets dan voordelen biedt. Zowel voor je gezondheid als voor je portemonnee!

Alternatieven om te detoxen zijn detox smoothies, groente smoothies, detox pleisters, detox thee en crystal detox.

Tomatensap: krachtsap voor een betere gezondheid

Klaar om je gezondheid zoveel beter te maken, en dat met vers gemaakt sap dat supergezond is én daarbij heerlijk smaakt? Tomatensap is de oplossing! Persoonlijke groei begint bij het integreren van de juiste gezondheidsgewoontes, en tomatensap drinken is de perfecte manier om véél voordeel te halen uit weinig moeite!

Meer detox voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Detox methoden

Lijkt detoxen jou wel interessant, maar weet je nog niet goed welke manier bij jou past? Lees de artikelen die ik schreef over de beste detox en ook over crystal detox, de detox pleister, detox thee, lever detox en er is zelfs een slaapdetox. Ik vertel je meteen wat de beste opties zijn bij alle methoden!

Sapkuren en groentesappen

Wist je dat een detox ook mogelijk is in de vorm van een detox kuur? Die volg je voor een langere tijd. Of ga sapvasten, waarbij je dagelijks alleen maar verse sapjes drinkt. Je kunt deze zelf maken of je kunt ze online bestellen. Zo’n sapkuur is bij verschillende aanbieders verkrijgbaar. Bij de beste groentesap horen zeker gembershots, rode bietensap, wortelsap, bleekselderijsap en tomatensap. Klik op de links om te achterhalen wat de beste aanbieders zijn van al deze methoden en groentesappen. 

Detox- en Sapkuur aanbieders

Op het gebied van sapkuur aanbieders zijn er een aantal toppers die ik graag wil bespreken. Zo bestel je bij Sapje altijd 100% biologische, natuurlijke sappen met 400 gram groenten per sapje. Om je te laten zien wat de verschillen zijn tussen verschillende aanbieders op dit gebied, schreef ik ook reviews over JuiceXpress, Juice Brothers, Zuss & Sap, Dr. Veggie, Dr. Blend, Frecious, The Juice Factory, Juizs en Sapmeesters.

Smoothies

Ben je dol op smoothies? Dat is fijn, want ze zijn heel goed voor je gezondheid. Ten minste, als je ze zelf maakt of bestelt bij een aanbieder die ze helemaal vers maakt. Vruchtensappen uit de supermarkt bevatten vaak veel suikers en andere kunstmatige toevoegingen. Ik vertel je graag hoe je zelf een heerlijk groente smoothie maakt! Wil je graag smoothies drinken en afvallen? Dan ben je vast geïnteresseerd in het artikel over detox smoothies. Heb je inspiratie nodig lees dan het artikel over de snelle smoothie recepten, detox smoothie recepten of over de smoothie afslankbijbel als je wilt afvallen met smoothies.

Een smoothie kan je maken met een blender, slowjuicer of sapcentrifuge. Probeer het gezondste fruit te kiezen en combineer dit met groene groentes. Jouw smoothie beker zit dan vol met gezonde ingrediënten en kan dan beter de strijd aangaan met de vrije radicalen in je lichaam. We hebben een aantal artikelen geschreven over detox recepten voor een detox dieet en ook gaan we de diepte in over nachtschade en fermenteren.

Een goede gezondheid

Waarom ik bovenstaande methoden en producten allemaal onder de aandacht breng? Omdat een goede gezondheid van levensbelang is, letterlijk! Je lichaam krijgt dagelijks heel wat te verduren. Het is daarom goed om hierbij stil te staan en haar een handje te helpen. Heb je je bijvoorbeeld weleens verdiept je lever reinigen, nieren reinigen, ontgiften, ontslakken of ontzuren

Wil je meer weten over al deze detox mogelijkheden? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Tomatensap (2023) | Gezonde Tomaten Sap Recept | Kopen of Maken?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips