In dit artikel

Hoe tomatensap invriezen voor langdurige bewaring

In dit artikel

Heb je ook zoveel tomaten uit de tuin dat je niet weet wat je ermee moet? Ik snap het helemaal, elk jaar sta ik weer voor datzelfde dilemma. Gelukkig heb ik een praktische oplossing gevonden: tomatensap invriezen! In dit artikel laat ik zien hoe je met eenvoudige stappen jouw tomatensap lang kunt bewaren.

Enthousiast? Blijf lezen!

Samenvatting

 • Invriezen is een effectieve methode om tomatensap lang te bewaren, waarbij de houdbaarheid tot wel acht maanden verlengd kan worden.
 • Voor het invriezen het tomatensap in luchtdichte bakjes of diepvrieszakken doen, met ruimte aan de bovenkant om uitzetten te voorkomen.
 • Het gebruik van een ijsblokjesvorm voor het invriezen van tomatensap zorgt voor makkelijke porties en een snellere ontdooitijd.
 • Regelmatig de kwaliteit van ingevroren tomatensap controleren op kleur en geur, ook al is het bevroren.
 • Zorg ervoor dat het sap luchtdicht afgesloten de koelkast in gaat als je het slechts 2 tot 3 dagen wilt bewaren.

Wat is Tomatensap??

Een persoon geniet van zelfgemaakte tomatensap in een weelderige tuin.

Tomatensap is een verfrissende drank die ik maak door rijpe, rode tomaten te pureren en te zeven. Ik zorg ervoor dat ik de beste, regionaal geteelde producten gebruik om een rijke smaak te krijgen.

Het sap zit boordevol vitaminen en kan zowel puur als in verschillende recepten gebruikt worden. Makkelijk en voedzaam, dit rode drankje is een favoriet in mijn keuken.

Na het maken, sluit ik mijn tomatensap luchtdicht af om de houdbaarheid te verlengen. De truc is om het in een gesloten verpakking te bewaren, waardoor het ideaal is voor later gebruik.

Of ik nu een gezonde cocktail wil mixen of een stevige soep wil bereiden, mijn zelfgemaakte tomatensap staat altijd klaar voor gebruik.

Voordelen van het Invriezen van Tomatensap

Een vrouw giet bevroren tomatensap in een pan in een moderne keuken.

Na het begrijpen van wat tomatensap precies is, wordt het interessant om te ontdekken hoe we dit op een slimme manier kunnen bewaren. Ik bewaar mijn tomatensap door het in te vriezen omdat dit de houdbaarheid aanzienlijk verlengt.

Verse, rijpe tomaten bevatten veel voedingsstoffen die ik graag wil behouden en invriezen helpt om deze vitamines en mineralen vast te houden voor later gebruik. Bovendien zorgt invriezen ervoor dat ik minder eten verspil; ik gebruik precies wat ik nodig heb en bewaar de rest veilig in de vriezer.

Het vriesproces is simpel en kost weinig tijd. Ik zorg ervoor dat mijn tomatensap luchtdicht afgesloten is voordat het de vriezer ingaat, wat Wilhelmus Hengstmengel ook zou aanraden.

Dit helpt smaak en kwaliteit optimaal te houden zonder ijskristalvorming. Als bonus heb ik zo altijd een gezonde basis voor soepen en sauzen klaarstaan zonder steeds naar de winkel te hoeven rennen voor verse tomaten.

Invriezen geeft mij de vrijheid om creatief te zijn met mijn maaltijden, op elk gewenst moment.

Hoe Tomatensap te Bewaren

Ontdek hoe je tomatensap optimaal kunt bewaren, zodat je altijd een verse smaakexplosie binnen handbereik hebt.

In de koelkast

Tomatensap bewaar ik het liefst vers en koel. Ik zorg ervoor dat het sap in een luchtdicht afgesloten container gaat, om de versheid te behouden en de houdbaarheid te verlengen. Een zelfgemaakt tomatensap kan ik dan makkelijk nog 2 tot 3 dagen genieten zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

Het mooie van tomatensap is dat het niet nodig is om tomaten zelf in de koelkast te bewaren, maar het sap ervan wel. Dit komt omdat het sap na het persen sneller bederft. Daarom houd ik mijn tomatensap altijd gekoeld, rechtstreeks uit de koelkast, voor een frisse en gezonde drank op elk moment van de dag.

In de vriezer

Het is superhandig om tomatensap in de vriezer te bewaren. In flesjes giet ik het zelfgemaakte sap, waarbij ik erop let dat ik ruimte overlaat aan de bovenkant. Dit doe ik omdat vloeistoffen uitzetten als ze bevriezen.

Zo voorkom ik dat de flesjes barsten of lekken in de kou. Eens stevig luchtdicht afgesloten, kunnen mijn sapflesjes maanden tot zelfs een jaar mee in de diepvries.

Ik zorg ervoor dat mijn diepvries goed gekoeld is voordat ik het sap erin plaats. Met een duidelijk label markeer ik de datum van invriezen op elk flesje. Op die manier weet ik altijd hoe lang het sap al bewaard wordt en behoud ik overzicht in mijn voorraad.

Invriezen is echt een fluitje van een cent en het geeft me de kans om op elk moment van een fris glas tomatensap te genieten.

Stap-voor-stap Instructies voor het Invriezen van Tomatensap

Laten we dieprood tomatensap omtoveren tot een vorstelijke voorraad met mijn eenvoudige, stap-voor-stap handleiding voor het invriezen.

Voorbereiding van het sap

Ik ga je laten zien hoe je tomatensap voorbereidt voordat het de vriezer in gaat. Volg deze stappen zorgvuldig om te genieten van heerlijk sap wanneer je maar wilt.

 • Kies rijpe, sappige tomaten uit om het meest smaakvolle sap te krijgen.
 • Was de tomaten grondig onder stromend water om vuil en bacteriën te verwijderen.
 • Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes, die kunnen een bittere smaak geven aan jouw sap.
 • Pureer de kwarten in een blender of keukenmachine tot een gladde massa.
 • Zeef het gepureerde mengsel door een fijne zeef of kaasdoek om schilletjes en overgebleven zaadjes eruit te filteren.
 • Verhit het gezeefde sap kort tot net onder het kookpunt, dit helpt bij het behouden van de smaak en kleur na invriezen.
 • Laat het sap afkoelen tot kamertemperatuur voordat je verder gaat met invriezen; warm sap kan andere producten in je vriezer ontdooien of hun bewaartijd verkorten.
 • Giet het afgekoelde sap in luchtdicht afsluitbare bakjes of plastic zakjes, houd ruimte vrij aan de bovenkant want vloeistoffen zetten uit bij bevriezing.

Het gebruik van een ijsblokjesvorm

Nu je tomatensap klaar is, kun je het gaan invriezen met behulp van een ijsblokjesvorm. Dit is een slimme manier om je sap in handige porties te bewaren.

 • Kies een ijsblokjesvorm die stevig en makkelijk te vullen is. Je wilt voorkomen dat het sap over de randen druppelt tijdens het verplaatsen naar de vriezer.
 • Vul de vakjes van de ijsblokjesvorm voorzichtig met je verse tomatensap. Laat een klein stukje aan de bovenkant vrij om uitzetting tijdens het invriesproces toe te staan.
 • Plaats de gevulde ijsblokjesvorm horizontaal in de vriezer. Zorg ervoor dat deze stabiel ligt zodat het sap gelijkmatig kan bevriezen.
 • Wacht tot het tomatensap volledig bevroren is; dit duurt meestal enkele uren. Controleer of de ijsblokjes hard zijn voordat je verder gaat met de volgende stap.
 • Haal de bevroren tomatenijsblokjes uit de vorm en doe ze in een luchtdicht afgesloten zak of container. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen en houdt je sap langer vers.
 • Label de zak of container met de datum waarop je het sap hebt ingevroren, zodat je weet tot wanneer het goed blijft.

Opslag in de vriezer

Nadat het tomatensap in de ijsblokjesvorm is gestold, is het tijd voor de volgende stap: opslag in de vriezer. Het zorgvuldig invriezen van tomatensap zorgt ervoor dat je maandenlang kunt genieten van deze voedzame drank. Volg deze stappen om je tomatensap optimaal in te vriezen:

 • Haal de bevroren tomatensapijsblokjes uit de vorm en doe ze over in een diepvrieszak of – bakje. Zorg ervoor dat het bakje of zakje geschikt is voor diepvriesgebruik.
 • Label het bakje of de zak met de datum van invriezen. Zo houd je gemakkelijk bij tot wanneer jouw sap houdbaar blijft.
 • Druk zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak voordat je deze afsluit. Dit helpt vriesbrand te voorkomen en je sap langer vers te houden.
 • Plaats het bakje of zakje achterin de vriezer waar de temperatuur het meest constant is. Vermijd plaatsing bij de opening vanwege temperatuurschommelingen door frequent openen en sluiten.
 • Stapel geen zware voorwerpen op het ingevroren tomatensap; dit kan leiden tot ongelijkmatige bevriezing of barsten van het bewaarbakje.
 • Controleer regelmatig of jouw tomatensap nog goed is door naar kleur en geur te kijken, zelfs als dit ingevroren is.

Tips voor het Invriezen van Tomatensap

Voor het invriezen van tomatensap is het van belang dat je het sap goed luchtdicht afsluit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld stevige diepvrieszakken of plastic bakjes met deksels die speciaal voor de vriezer geschikt zijn.

Zorg ervoor dat je lucht uit de verpakking duwt voordat je deze verzegelt, om vriesschade te voorkomen en de kwaliteit van het sap te behouden.

Kies ik voor kleinere porties, dan wordt het later makkelijker om precies de hoeveelheid te ontdooien die ik nodig heb, zonder verspilling. Een handige truc is om het sap eerst in een ijsblokjesvorm te gieten en in te vriezen.

Daarna kan ik de bevroren blokjes overbrengen naar een zak of bakje, wat mij helpt om gemakkelijk kleine hoeveelheden tomatensap te gebruiken wanneer ik ze nodig heb. Deze methode zorgt ook voor een snellere ontdooitijd, omdat de blokjes kleiner zijn dan een groot blok ingevroren sap.

Hoelang Kun Je Tomatensap Bewaren?

Na alle handige tips over het invriezen van tomatensap, vraag je je misschien af hoe lang het houdbaar is. Zelfgemaakt tomatensap kan in de koelkast prima 2 tot 3 dagen staan. Sluit het sap altijd luchtdicht af voordat je het weglegt; dit helpt om de versheid en de smaak te behouden.

Kies je toch voor invriezen, dan kun je genieten van een langere bewaartijd.

In de vriezer blijft tomatensap tot wel acht maanden goed. Zorg ervoor dat de flessen of containers in het donker staan, zo blijft het vitamine C-gehalte optimaal. Regelmatig gebruik maken van je ingevroren voorraad zorgt ervoor dat je steeds de best mogelijke kwaliteit tomatensap hebt, zonder iets te verspillen.

Conclusie

Tomatensap invriezen is echt een fluitje van een cent en houdt je sap maandenlang vers en smaakvol. Zie je jezelf al genieten van een koud glas voedzaam tomatensap, zelfs midden in de winter? Je bevriest niet alleen de smaak, maar ook de belangrijke voedingsstoffen.

Denk eens aan de mogelijkheden die het hele jaar door voor je openliggen met je eigen bevroren tomatensapvoorraad. Zet vandaag nog die stap naar zelfvoorziening en ervaar het gemak en de tevredenheid van jouw eigen tomatensap, altijd binnen handbereik.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe bereid je tomatensap voor op invriezen?

Zorg ervoor dat je tomatensap helemaal afgekoeld is en dat je het luchtdicht afsluit in een geschikte vriescontainer om kwaliteit en smaak te behouden.

2. Waarom moet tomatensap luchtdicht afgesloten worden voor het invriezen?

Het luchtdicht afsluiten van tomatensap helpt om de vorming van ijskristallen en voedselbederf tegen te gaan, wat de houdbaarheid verlengt en de smaak beschermt.

3. Wat is de beste manier om tomatensap luchtdicht af te sluiten?

Gebruik diepvriesbakjes of speciale vrieszakken die goed kunnen worden afgesloten om te verzekeren dat je tomatensap geen lucht bevat voordat het ingevroren wordt.

4. Hoe lang blijft ingevroren tomatensap goed?

Als je tomatensap goed luchtdicht hebt afgesloten, kan het tot ongeveer acht maanden in de vriezer bewaard blijven zonder kwaliteitsverlies.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe tomatensap invriezen voor langdurige bewaring

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips