In dit artikel

Thyroïde: Wat is het en Waarom is het zo Belangrijk?

In dit artikel

De thyroïde is een klein, schildvormig orgaan in de nek, dat een cruciale rol speelt in het regelen van onze stofwisseling en energiebalans. Helaas wordt een ongezonde thyroïde vaak over het hoofd gezien of verkeerd gediagnosticeerd, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. In deze blog bespreken we wat de thyroïde precies is, hoe het werkt, welke klachten het kan veroorzaken en hoe je een gezonde thyroïde kunt behouden.

Wat is de thyroïde?

De thyroïde is een klein orgaan dat zich bevindt in de nek, net onder de Adam’s apple. Het bestaat uit twee lobben die op een schild lijken. De thyroïde produceert hormonen die van invloed zijn op de stofwisseling en energiebalans van ons lichaam. De belangrijkste hormonen die de thyroïde produceert zijn thyroxine (T4) en trijoodthyronine (T3). Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het regelen van onze stofwisseling, hart- en vaatfunctie, spijsvertering, lichaamstemperatuur en vele andere lichaamsfuncties.

Hoe werkt de thyroïde?

Onze thyroïde produceert hormonen op basis van de hoeveelheid jodium die we binnenkrijgen via onze voeding. De hypothalamus en de hypofyse, twee andere belangrijke organen in ons lichaam, communiceren met de thyroïde door middel van TSH (thyroid stimulating hormone) om te regelen hoeveel hormonen de thyroïde moet produceren. Wanneer ons lichaam niet genoeg thyroxine en trijoodthyronine produceert, zal de hypothalamus TSH afscheiden om de thyroïde aan te zetten meer hormonen te produceren. Dit proces wordt gereguleerd door de feedbackloop tussen de hypothalamus, hypofyse en thyroïde.

Thyroïdeklachten

Een ongezonde thyroïde kan leiden tot verschillende klachten, zoals gewichtstoename, vermoeidheid, verhoogde gevoeligheid voor koude, huid- en haarproblemen, spierzwakte, stemmingswisselingen en hartkloppingen. Er zijn twee hoofdtypen van thyroïdeklachten: hypothyroïdie en hyperthyroïdie. Hypothyroïdie, ook wel onderactieve thyroïde genoemd, is een toestand waarbij de thyroïde niet genoeg hormonen produceert.

Hyperthyroïdie, ook wel overactieve thyroïde genoemd, is een toestand waarbij de thyroïde teveel hormonen produceert. Dit kan leiden tot symptomen zoals gewichtsverlies, verhoogde hartslag, nervositeit en slapeloosheid.

De oorzaken van thyroïdeklachten kunnen variëren, maar de meest voorkomende oorzaken zijn auto-immuunziekten zoals Hashimoto’s thyroïditis en Graves’ ziekte, jodiumtekort, struma of goedaardige of kwaadaardige tumoren van de thyroïde.

Diagnose en behandeling

Een bloedtest genaamd TSH-test is vaak de eerste stap bij het diagnosticeren van thyroïdeklachten. Hiermee kan worden bepaald of de thyroïde onder- of overactief is en of er sprake is van een jodiumtekort. Andere bloedtests, zoals T4- en T3-tests, kunnen ook worden uitgevoerd om meer informatie te verkrijgen over de werking van de thyroïde. Afbeelding van de thyroïde kan ook worden gebruikt om tumoren of andere afwijkingen te detecteren.

De behandeling van thyroïdeklachten hangt af van de oorzaak en de ernst van de klachten. In het geval van een onderactieve thyroïde kan hormonale vervangingstherapie worden voorgeschreven om de hormonenbalans te herstellen. In het geval van een overactieve thyroïde kan medicatie worden voorgeschreven om de hormonenproductie te verminderen of kan in sommige gevallen een operatie worden overwogen. Auto-immuunziekten zoals Hashimoto’s thyroïditis kunnen worden behandeld met immunosuppressieve medicatie.

Voeding en Thyroïde

Een gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid van de thyroïde. Beperk de inname van verzadigd vet en verhoog de inname van jodiumrijk voedsel zoals vis, zeewier, eieren en groenten zoals spinazie en broccoli. Vermijd het gebruik van voedingsmiddelen die rijk zijn aan soja, zoals sojabonen, tofu en tempeh, aangezien deze de opname van jodium kunnen belemmeren.

Conclusie over thyroïde

De thyroïde is een klein maar krachtig orgaan dat een cruciale rol speelt in het regelen van onze stofwisseling en energiebalans. Een ongezonde thyroïde kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen en om snel actie te ondernemen wanneer ze zich voordoen. Door gezonde voeding te eten en regelmatig bloedonderzoek te laten doen, kun je een gezonde thyroïde behouden en voorkomen dat je last krijgt van thyroïdeklachten. Als je toch last krijgt van thyroïdeklachten, is het belangrijk om snel een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Bedenk dat een gezonde thyroïde niet alleen van belang is voor het behouden van een goede gezondheid, maar ook voor een goede kwaliteit van leven.

Meer info over hormonen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:

Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:

Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.

De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.

Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over thyroïde

Wat is de functie van de thyroïde?

De thyroïde is een klein orgaan in de nek dat hormonen produceert die van invloed zijn op de stofwisseling en energiebalans van ons lichaam.

Wat zijn de symptomen van een ongezonde thyroïde?

Symptomen van een ongezonde thyroïde kunnen onder andere zijn: gewichtstoename, vermoeidheid, verhoogde gevoeligheid voor koude, huid- en haarproblemen, spierzwakte, stemmingswisselingen en hartkloppingen.

Wat zijn de oorzaken van thyroïde klachten?

De oorzaken van thyroïde klachten kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn auto-immuunziekten, jodiumtekort, struma of goedaardige of kwaadaardige tumoren van de thyroïde.

Hoe kan men een thyroïde klacht behandelen?

-Behandeling van thyroïde klachten hangt af van de oorzaak en de ernst van de klachten. Hormonale vervangingstherapie, medicatie of in sommige gevallen een operatie kan worden overwogen.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor de thyroïde?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium, zoals vis, zeewier, eieren en groenten zoals spinazie en broccoli, zijn goed voor de thyroïde.

Kan stress invloed hebben op de werking van de thyroïde?

Stress kan inderdaad invloed hebben op de werking van de thyroïde, omdat het de hormonale balans in het lichaam kan verstoren.

Kan een thyroïde klacht worden voorkomen?

In sommige gevallen kan een thyroïde klacht worden voorkomen door gezonde voeding te eten en regelmatig bloedonderzoek te laten doen.

Wat is het verschil tussen hypothyroïdie en hyperthyroïdie?

Hypothyroïdie is een toestand waarbij de thyroïde niet genoeg hormonen produceert, terwijl hyperthyroïdie een toestand is waarbij de thyroïde teveel hormonen produceert.

Kan een thyroïde klacht erfelijk zijn?

Sommige thyroïde klachten, zoals auto-immuunziekten, kunnen erfelijk zijn.

Hoe vaak moet men bloedonderzoek laten doen om de werking van de thyroïde te controleren?

Het is aan te raden om om de zoveel tijd bloedonderzoek te laten doen om de werking van de thyroïde te controleren, afhankelijk van de specifieke situatie en de aanwezigheid van symptomen. Het is het beste om dit te bespreken met een arts of een hormoonspecialist die kan adviseren over de juiste frequentie en soorten bloedonderzoek die nodig zijn voor jouw specifieke situatie.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Thyroïde: Wat is het en Waarom is het zo Belangrijk?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips