In dit artikel

Wat zijn de potentiële risico’s van teveel magnesium innemen?

In dit artikel

Steeds vaker horen we over de voordelen van magnesium, maar wat als je er te veel van binnenkrijgt? Ook ik was nieuwsgierig naar de balans tussen genoeg en te veel, zeker nadat ik las dat een overschot aan magnesium serieuze risico’s kan hebben.

In dit artikel neem ik je mee door de wereld van magnesium, van het belang tot aan de mogelijke gevaren bij overdosering. Blijf lezen, want kennis is macht, zeker als het om je gezondheid gaat!

Samenvatting

 • Te veel magnesium kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals diarree en buikkrampen, wat kan leiden tot uitdroging en verstoring van elektrolyten.
 • Overmatig magnesiumgebruik kan misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakte en zelfs hartklachten zoals hartkloppingen en hartritmestoornissen tot gevolg hebben.
 • Om een overschot aan magnesium te voorkomen, is het belangrijk gevarieerd te eten, supplementen met mate te gebruiken en je inname bij te houden via apps of een voedingsdagboek.
 • Regelmatige controle van je magnesiumniveau door bloedtesten kan helpen om je inname aan te passen en gezondheidsrisico’s te vermijden.
 • Luister naar je lichaam en neem signalen van een teveel aan magnesium serieus door je inname aan te passen en indien nodig medisch advies in te winnen.

Wat is magnesium en waarom is het belangrijk?

Een persoon houdt een bord met bladgroenten en noten vast in de keuken.

Magnesium is een essentieel mineraal dat mijn lichaam nodig heeft voor honderden biochemische reacties. Het draagt bij aan sterke botten en tanden, regelt de spierfunctie en helpt bij het handhaven van een normale bloeddruk.

Zonder magnesium zouden mijn spieren zich niet goed kunnen ontspannen na het samentrekken en zou ik meer kans hebben op spierspanningshoofdpijn en vermoeidheid. Vandaar dat magnesium zo’n belangrijke rol speelt in mijn algehele gezondheid.

Een goede balans van magnesium is cruciaal, zeker voor zwangere vrouwen en mensen die borstvoeding geven, omdat het ook betrokken is bij de ontwikkeling van de baby en bij het verminderen van risico’s tijdens de zwangerschap.

Het houdt samen met calcium en kalium mijn hartslag stabiel en ondersteunt een gezond immuunsysteem. Daarnaast bevordert magnesium de opname van andere mineralen door de dunne darm en werkt het samen met foliumzuur en vitamines uit de B-groep voor een goede energieproductie.

Nu we begrijpen hoe essentieel magnesium is, laat ons eens kijken wat er gebeurt als je teveel van dit mineraal binnenkrijgt.

Wat gebeurt er als je teveel magnesium inneemt?

Een persoon ervaart ongemak door overmatige magnesiuminname te midden van serene natuur.

Wanneer je lichaam meer magnesium krijgt dan het kan verwerken, kun je last krijgen van een reeks onplezierige symptomen. Dit teveel aan magnesium, hoewel het zelden voorkomt door voeding alleen, kan optreden bij het overmatig gebruik van supplementen en behoeft aandacht om serieuze gevolgen te vermijden.

Spijsverteringsproblemen

Als ik te veel magnesium binnenkrijg, merk ik dat mijn spijsvertering van slag raakt. Dit is geen verrassing, want een magnesium overschot staat erom bekend dat het spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, waaronder diarree.

Diarree is niet alleen vervelend, maar het kan ook leiden tot uitdroging en een verstoorde elektrolytenbalans als het lang aanhoudt.

Mijn maag protesteert vaak met krampen en een opgeblazen gevoel als reactie op te veel magnesium. Deze symptomen wijzen op het belang van het respecteren van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Voor mij betekent dit opletten met voedingssupplementen en zorgen voor een evenwichtige inname via mijn dieet. Een juiste balans helpt om mijn spijsvertering soepel te laten verlopen en dit soort ongemakken te vermijden.

Misselijkheid

Het voelt niet prettig, die knagende misselijkheid in mijn maag nadat ik net iets te veel magnesium heb ingenomen. Het menselijk lichaam laat me duidelijk weten dat het niet blij is met de overdaad.

Misselijkheid is een van de eerste tekenen dat ik de aanvaardbare bovengrens heb overschreden, en mijn systeem protesteert tegen de overvloedige mineralen.

Ik let op de signalen die mijn lichaam geeft: een lichte draai in mijn buik, het gevoel alsof ik elk moment moet overgeven. Het is belangrijk om naar deze symptomen te luisteren en onmiddellijk actie te ondernemen door mijn magnesiuminname aan te passen.

Overmatig magnesium kan frequent onwel zijn veroorzaken, dus ik zorg ervoor dat ik binnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid blijf om deze onaangename ervaring te vermijden. Een goede balans vinden is cruciaal om misselijkheid en andere spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Diarree en buikkrampen

Als ik teveel magnesium binnenkrijg, merk ik dat snel aan mijn spijsvertering. Diarree is een directe waarschuwing van mijn lichaam dat ik de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium heb overschreden.

Het is geen pretje; de ontlasting wordt waterig en komt vaker dan normaal. Ook buikkrampen laten niet op zich wachten. Ze trekken door mijn onderbuik en zorgen voor ongemak dat moeilijk te negeren is.

Deze symptomen zijn duidelijke signalen dat ik moet oppassen met hoeveel magnesium ik inneem. Naast het ongemak van diarree en krampen, weet ik dat er nog meer serieuze bijwerkingen kunnen optreden zoals een lage bloeddruk en onregelmatige hartslag.

Ik houd daarom altijd nauwlettend in de gaten wat de producten die ik gebruik bevatten, vooral als ze deel uitmaken van affiliate marketing programma’s van grote uitgevers zoals Hearst Netherlands.

Het is belangrijk altijd waakzaam te zijn en te luisteren naar wat mijn lichaam mij vertelt.

Bijwerkingen van teveel magnesium

Het lichaam heeft een fijne balans nodig, maar soms krijg ik gewoon te veel magnesium binnen. Dat kan verschillende bijwerkingen hebben. Ernstige vermoeidheid en spierzwakte zijn tekenen die ik niet mag negeren.

Magnesium is essentieel, maar in grote hoeveelheden verstoort het mijn spieren en zenuwen, wat resulteert in ongewenste hartkloppingen en soms zelfs hartritmestoornissen.

Overdrijf ik het met mijn magnesiuminname, dan merk ik vaak dat mijn maag-darmsysteem reageert met chronische diarree of buikkrampen. Dit zijn signalen die aangeven dat mijn lichaam te hard werkt om het overschot te verwijderen.

Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh) niet te overschrijden om deze nare bijwerkingen te voorkomen. Regelmatig krijg ik ook klachten als misselijkheid en zelfs flauwvallen door de hypotensie die kan volgen na een overdosis magnesium.

Hoe voorkom je dat je teveel magnesium neemt?

Ik let goed op mijn magnesiuminname, want het is essentieel voor mijn lichaam maar overdaad schaadt. Hier zijn een paar stappen die ik volg om te voorkomen dat ik te veel magnesium binnenkrijg:

 • Ik eet gevarieerd en kies voor voedingsmiddelen met een natuurlijke bron van magnesium zoals noten, zaden, groene bladgroenten en volle granen.
 • Supplementen gebruik ik alleen als ze echt nodig zijn en dan stem ik de dosering altijd af met mijn dokter of diëtist.
 • Daglieks houd ik mijn inname bij van magnesium via apps of een voedingsdagboek zodat ik niet onverwachts te veel binnenkrijg.
 • Regelmatige bloedtesten laat ik doen om mijn magnesiumniveaus te checken, zo blijf ik op de hoogte als er aanpassingen nodig zijn.
 • Bij keuze voor supplementatie let ik extra op signalen van mijn lichaam zoals spijsverteringsproblemen die kunnen wijzen op een teveel aan magnesium.
 • Water drinken doe ik voldoende want dit helpt mijn lichaam om overtollige mineralen uit te scheiden, inclusief magnesium.

Conclusie

Magnesium is onmisbaar, maar te veel kan riskant zijn. Herken symptomen zoals vermoeidheid, hartkloppingen en spierzwakte om tijdig in te grijpen. Zorg ervoor dat je inname in balans is, vooral als je een onderliggende gezondheidsaandoening hebt.

Controleer altijd met een arts voordat je supplementen gaat gebruiken. Slimme keuzes en kennis over magnesium helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Wees bewust van je lichaamssignalen en handel proactief voor een goede gezondheid.

Veelgestelde Vragen

1. Kan ik bijwerkingen krijgen van te veel magnesium?

Ja, te veel magnesium kan bijwerkingen zoals diarree en buikkrampen veroorzaken.

2. Is het mogelijk om een magnesiumoverdosis te hebben?

Ja, een overdosis magnesium kan ernstig zijn en tot gezondheidsproblemen leiden.

3. Wat gebeurt er als ik elke dag te veel magnesium inneem?

Als je dagelijks te veel magnesium inneemt, kan dit leiden tot een onbalans in je lichaam en het risico op bijwerkingen vergroten.

4. Kan te veel magnesium mijn nieren beïnvloeden?

Te veel magnesium kan belastend zijn voor de nieren, vooral als ze al verzwakt zijn.

5. Wat is een veilige hoeveelheid magnesium om per dag in te nemen?

Een veilige hoeveelheid magnesium verschilt per persoon; raadpleeg daarom altijd een arts voor een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat zijn de potentiële risico’s van teveel magnesium innemen?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips