In dit artikel

De Risico’s van Teveel Magnesium Citraat (2023)

In dit artikel

Zie je door de bomen het bos niet meer in de wereld van voedingssupplementen en vraag je je af of je wel veilig bezig bent met het innemen van magnesiumcitraat? Dat is een zorg die ik ook had, vooral na het lezen dat een teveel aan magnesium gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals spijsverteringsklachten en hartkloppingen.

Maar maak je geen zorgen, ik heb grondig onderzoek gedaan om te achterhalen wat de risico’s zijn van teveel magnesiumcitraat en hoe je deze kunt beheren. Dus blijf lezen, want kennis is macht en kan zeker bijdragen aan een betere gezondheid.

Key Takeaway

De beste magnesiumcitraat van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Risico’s van teveel magnesiumcitraat

Teveel magnesiumcitraat kan leiden tot maag- en darmklachten, hartkloppingen en bloeddrukproblemen, en kan schadelijk zijn voor mensen met hart-, schildklier- of nierproblemen.

Maag- en darmklachten (diarree)

Een overmatige inname van magnesiumcitraat kan leiden tot maag- en darmklachten, waaronder diarree. Te veel magnesium in het lichaam verstoort de waterbalans en prikkelt de darmen, wat resulteert in losse ontlasting of diarree.

In ernstige gevallen kan chronische diarree uitdroging veroorzaken. Dit is een serieuze aandoening die directe medische aandacht vereist. Bovendien kunnen de darmen gewend raken aan de laxerende werking van magnesium, waardoor natuurlijke stoelgang wordt belemmerd wanneer men stopt met het gebruik van magnesiumsupplementen.

Daarom is het essentieel om voorzichtig te zijn met de dosering bij het gebruik van deze supplementen.

Hartkloppingen en bloeddrukproblemen

Een teveel aan magnesium kan ook leiden tot hartkloppingen en bloeddrukproblemen. Wanneer er te veel magnesium in het bloed aanwezig is, kan dit leiden tot een verstoring van de balans van mineralen, met name calcium.

Dit kan op zijn beurt de hartslag beïnvloeden en het risico op hartkloppingen verhogen. Daarnaast kan een overschot aan magnesium ook de bloeddruk beïnvloeden, wat kan leiden tot hoge of lage bloeddrukproblemen.

Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen van magnesiumsupplementen te volgen en bij twijfel advies in te winnen bij een arts of apotheker.

Schadelijk voor mensen met hart-, schildklier- of nierproblemen

Mensen met hart-, schildklier- of nierproblemen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van magnesiumcitraat. Een teveel aan magnesium kan schadelijk zijn voor deze specifieke groep.

Het kan leiden tot problemen zoals een verstoorde hartslag, bloeddrukproblemen en nierschade. Het is daarom belangrijk dat zij hun magnesiuminname beperken en altijd advies inwinnen bij een arts voordat ze magnesiumsupplementen gaan gebruiken.

Mensen met deze aandoeningen moeten extra voorzichtig zijn en de aanbevolen dosering niet overschrijden om mogelijke gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Hoeveelheid magnesium en citraat

De hoeveelheid magnesium die via voeding wordt ingenomen is normaal gesproken voldoende voor de meeste mensen.

Normale inname van magnesium uit voeding

Ik krijg normaal gesproken voldoende magnesium binnen via mijn voeding. Magnesium zit in verschillende voedingsmiddelen zoals noten, zaden, volle granen, donkergroene bladgroenten en peulvruchten.

Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben om ervoor te zorgen dat ik alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijg, inclusief voldoende magnesium. Door gezond te eten kan ik mijn lichaam voorzien van de juiste hoeveelheid magnesium die het nodig heeft.

Mogelijkheid van overdosering met magnesiumcitraat supplementen

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het gebruik van magnesiumcitraat supplementen, is de mogelijkheid van overdosering. Hoewel magnesium essentieel is voor ons lichaam, kan een teveel aan magnesium schadelijk zijn.

Het is daarom van groot belang om de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Bij twijfel over het gebruik van magnesiumsupplementen is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een arts of apotheker.

Zo kunnen mogelijke bijwerkingen en gezondheidsrisico’s worden voorkomen.

Symptomen van een magnesium overdosering

Mogelijke bijwerkingen en gevolgen van een magnesium overdosering zijn onder andere misselijkheid, diarree, hartkloppingen en problemen met de bloeddruk.

Mogelijke bijwerkingen en gevolgen

Een teveel aan magnesium kan leiden tot verschillende bijwerkingen en gevolgen. Deze kunnen zijn:

 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Hartkloppingen
 • Problemen met de bloeddruk
 • Astma – aanvallen
 • Maag – en darmklachten
 • Verstoring van de mineralenbalans in het lichaam

Advies en preventie

Raadpleeg altijd een arts of deskundige voordat je magnesiumcitraat supplementen gebruikt.

Raadpleeg een arts of deskundige voordat je magnesiumcitraat supplementen gebruikt

Het is belangrijk om altijd een arts of deskundige te raadplegen voordat je magnesiumcitraat supplementen gebruikt. Zij kunnen je adviseren over de juiste dosering en mogelijke risico’s in verband met jouw specifieke gezondheidstoestand. Bovendien kan het gebruik van magnesiumsupplementen invloed hebben op medicatiegebruik en bestaande aandoeningen, dus het is essentieel om professioneel advies in te winnen voordat je hiermee begint. Zo bescherm je jouw gezondheid en zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid magnesium binnenkrijgt zonder ongewenste bijwerkingen.

Volg de aanbevolen dosering

Ik wil benadrukken hoe belangrijk het is om de aanbevolen dosering van magnesiumcitraat supplementen te volgen. Door de aanbevolen dosering te volgen, kun je het risico op een overdosering en bijwerkingen minimaliseren.

Het is verleidelijk om meer supplementen in te nemen in de hoop op extra voordelen, maar dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Raadpleeg altijd een arts of deskundige voordat je magnesiumcitraat supplementen gebruikt en blijf binnen de aanbevolen dosering om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Let op mogelijke symptomen en stop met innemen bij bijwerkingen

Ik wees altijd op mogelijke symptomen en stop met innemen van magnesiumcitraat supplementen als je last krijgt van bijwerkingen. Houd rekening met de volgende waarschuwingssignalen:

 • Misselijkheid of braken
 • Onregelmatige hartslag of hartkloppingen
 • Diarree of andere maag – en darmklachten
 • Problemen met ademhalen of astma – aanvallen
 • Veranderingen in bloeddruk

Meer over ‘Magnesium Citraat’

Als je op zoek bent naar meer informatie over magnesium citraat, ben je hier aan het juiste adres. Dit mineraal heeft veel verschillende toepassingen en kan bijdragen aan je algehele gezondheid op diverse manieren.

Heb je last van magnesium citraat maagklachten? We hebben een blog die ingaat op dit onderwerp en uitlegt wat je kunt doen om de klachten te verminderen.

Voor een overzicht van alle magnesium citraat voordelen, kun je onze gedetailleerde gids raadplegen.

Ben je zwanger en vraag je je af of magnesium citraat veilig is om te gebruiken? We hebben het voor je uitgezocht.

Bekijk onze aanbieding magnesium citraat voor de beste deals en kortingen.

Twijfel je of magnesium citraat goed is voor jou? Lees dan ons artikel waarin we deze vraag beantwoorden.

Als je je afvraagt hoe snel werkt magnesium citraat, hebben we ook daar een informatief stuk over geschreven.

Te veel van iets goeds kan slecht zijn. Ontdek wat er gebeurt als je te veel magnesium citraat inneemt.

We hebben ook een artikel over de invloed van magnesium citraat op je bloeddruk.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de effecten op het spijsverteringsstelsel, bekijk dan ons blog over magnesium citraat en de darmen.

In de overgang kan magnesium citraat ook van pas komen. Lees er meer over in onze blog.

Voor wie een vloeibare vorm verkiest, check onze gids over vloeibaar magnesium citraat.

En voor de nieuwsgierigen onder ons: mag je magnesium citraat tabletten kauwen? Het antwoord vind je op onze site.

Wil je weten wat citraat in magnesium eigenlijk is? We hebben het uitgelegd.

Voor degenen die op zoek zijn naar een kleinere dosis, hebben we informatie over magnesium citraat in kleine tabletten.

Tot slot, als je geïnteresseerd bent in een combinatie van mineralen, bekijk dan onze blog over calcium magnesium citraat.

Blader door onze blogs om meer te leren en de optie te vinden die het beste bij jou past!

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de risico’s van teveel magnesium citraat?

Teveel magnesium citraat kan leiden tot hypermagnesiëmie, een magnesiumoverschot in het bloed, wat vergiftiging kan veroorzaken en problemen met de nieren kan geven.

2. Welke symptomen kunnen wijzen op te veel magnesium?

Symptomen van te veel magnesium kunnen variëren van hartkloppingen, astma, problemen met bloeddruk en maag- en darmklachten door magnesium.

3. Is een magnesiumoverschot schadelijker dan een magnesiumtekort?

Zowel een magnesiumtekort als een magnesiumoverschot kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, maar een overschot kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals nierfalen en hartproblemen.

4. Hoe kan ik mijn magnesiuminname veilig beheren?

Een veilige beheersing van je magnesiuminname betreft het kennen van de aanvaardbare bovengrens van magnesium, het rekening houden met je calciumniveaus en nierfunctie, en het observeren van mogelijke spijsverteringsproblemen.

5. Kan te veel magnesium astma of bloeddrukproblemen veroorzaken?

Ja, hoewel magnesium vaak gebruikt wordt om astma en bloeddrukproblemen te behandelen, kan een overschot leiden tot verergering van deze aandoeningen.

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium citraat 2023 

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Risico’s van Teveel Magnesium Citraat (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips