In dit artikel

Te Vroeg Wakker Worden | De Oorzaken en Oplossing!

Te Vroeg Wakker Worden | De Oorzaken en Oplossing!

In dit artikel

Op het platform Jouw persoonlijke groei staan al verschillende artikelen over slaapproblemen. Over één slaapprobleem hebben we echter nog geen uitgebreid artikel geschreven. Het gaat hier om het slaapprobleem ‘te vroeg wakker worden’

Te vroeg wakker worden is een slaapprobleem dat enorm veel voorkomt, het kan verschillende oorzaken hebben en het kan verschillende symptomen met zich meebrengen. In dit artikel zal ik er dieper op ingaan om je te helpen meer inzicht te geven en er natuurlijk voor te zorgen dat jij van dit vervelende slaapprobleem afkomt.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Te vroeg wakker worden, herkenbaar?

Ken je het? Je wordt wakker en kijkt verbaasd op de klok ‘het is nog maar 5 uur, hoe kan het dat ik al wakker ben?’ Veel mensen hebben er weleens mee te maken, te vroeg wakker worden. Het wordt pas echt vervelend als je hier meerdere keren per week of zelfs iedere dag mee te maken hebt. Als je eenmaal wakker bent kun je vaak de slaap niet meer vatten. Je probeert het wel maar je blijft draaien en woelen..

Voor je gevoel begin je allesbehalve uitgerust aan je dag omdat je al uren voordat je op moest staan aan de keukentafel zit. Slapen ging niet meer dus je bent maar opgestaan.

Je nieuwe ritme?

Veel mensen besluiten uiteindelijk op te staan nadat ze na enkele pogingen niet meer in slaap kunnen komen. Dit is natuurlijk erg begrijpelijk maar er schuilt een gevaar. Je lichaam is een gewoontedier en past zich bijzonder snel aan, je kunt je wel voorstellen dat wanneer jij elke dag om 5 uur besluit op te staan, je lichaam denkt dat dit je nieuwe patroon is.

Als je lichaam eenmaal gewend is aan het ritme zal je merken dat je steeds meer moeite krijgt om door te slapen, iets wat je moet zien te voorkomen. Later vertel ik je meer over hoe je dit kunt voorkomen, eerst wil ik wat dieper ingaan op de oorzaken.

Te Vroeg Wakker Worden Ontdek wat je er tegen kan doen!

Oorzaken te vroeg wakker worden..

Maar hoe kan het eigenlijk dat je zo vroeg wakker wordt terwijl je nog 2 tot 3 uur kunt slapen voordat je op moet staan? Vaak liggen de oorzaken aan de oppervlakte, denk aan:

 • Belangrijke afspraak de volgende dag.
 • Hele drukke dag, er moet van alles gebeuren.
 • Spannende dag, belangrijke toets.
 • Voeden van je baby vroeg in de morgen.
 • Partner die vroeg op moet staan en jouw wakker maakt.
 • Biologische klok die van slag is.
 • Onderliggend slaapprobleem.

In de meeste gevallen is het iets onschuldigs zoals, het hebben van een belangrijke afspraak de volgende dag of een spannende dag met toetsen of een sollicitatiegesprek. Je kunt dit vergelijken met een kind die jarig is of op vakantie gaat, je bent dan vaak zo opgewonden dat je lichaam uiterst alert is, het is de fase die je niet wilt hebben als je moet slapen. Je slaapt namelijk erg licht en bent bij het minste of geringste wakker. Uitslapen is er al helemaal niet bij en je wordt vroeg in de ochtend wakker.

Het voordeel van oorzaken zoals, belangrijke afspraak, belangrijke toets of een drukke dag is dat het meestal maar één dag is, de volgende dag zal je al een stuk beter slapen en niet zo vroeg in de morgen wakker worden. Dat ligt helaas anders bij andere oorzaken.

Voeden van je baby

Ouders van pasgeboren baby’s hebben hier nog wel eens last van, ze moeten op de meest vreemde tijden uit bed om hun nieuwe aanwinst te voeden, na het voeden komen ze nog maar moeilijk weer in slaap. Vooral als er gevoed moet worden omstreeks 5 a 6 uur in de morgen, de slaap kan nog maar moeilijk gevat worden dus wordt er besloten om maar op te staan.

Hierin schuilt dus het gevaar dat je bio ritme zich gaat aanpassen, maar hoe kun je dat dan in dit geval voorkomen?

 • Voed om en om of om de paar dagen, wissel af zodat je lichaam geen tijd heeft om aan dit ritme te wennen.
 • Als je moet voeden probeer dat dan in een zo donker mogelijke omgeving te doen, zet NIET onnodig het licht aan.
 • Gebruik een slaapmasker, zo maak je het zo donker mogelijk voor jezelf en voorkom je dat je de wekker ‘in de gaten houd’
 • Kun je echt de slaap niet meer vatten en ben je overdag er moe? Maak dan een powernap.

Partner die je nachtrust verstoort

Er is niets irritanter dan een partner die extreem vroeg moet opstaan vanwege zijn werk, vaak probeert je partner nog wel zo voorzichtig mogelijk te doen maar opstaan en alles wat daarbij komt kijken maakt nou eenmaal geluid. Slaap je slecht naast je partner?

In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot flinke frustraties onderling. Volgens jou kan je partner echt wel zachter doen terwijl je partner zich als een inbreker manoeuvreert en er alles aan doet om zo min mogelijk geluid te maken.

Wat kun je er tegen doen?

 • Vraag je partner om zijn of haar kleding in de badkamer aan te trekken.
 • Licht is funest, vraag of je partner zich in het donker naar de badkamer wil begeven, of met een klein beetje licht van zijn of haar telefoon.
 • Snoozen. Half Nederland doet het. Je snapt hem wel, dit is SUPER vervelend en de nummer één oorzaak van waarom je wakker wordt.

Biologische klok die van slag is

Dit is meer het gevolg van een oorzaak maar voor het geval je al in dit stadium bent, wat moet je doen om je biologische klok weer op tijd te laten lopen?

 • De kracht zit hem in de herhaling, blijf liggen totdat je er echt uit moet, als je dit blijft doen zal je merken dat je op een gegeven moment doorslaapt.
 • Kijk niet op je wekker als je wakker wordt.
 • Houdt zoveel mogelijk ritme aan, dus niet alleen ’s ochtends opstaan op de gewenste tijd, maar ook ’s avonds naar bed gaan op dezelfde tijd.
 • Een daglichtlamp kan helpen om je biologische klok weer goed te zetten.

Onderliggend slaapprobleem

Maar wat als niet één van bovenstaande oorzaken het probleem lijkt te zijn? Eén nacht niet goed door kunnen slapen hoeft geen probleem te zijn, dit kan natuurlijk altijd een keer voorkomen. Maar wat als het al een week achter elkaar is en je herkent je niet in bovenstaande ‘problemen’?

Om erachter te komen aan welk slaapprobleem jij eventueel zou lijden is het verstandig om een specialist te raadplegen of een arts te bezoeken.

Super Tips

Hieronder heb ik wat tips voor je op een rij gezet. Gebruik deze tips als je te vroeg wakker wordt om zo weer te proberen in slaap te vallen.

 • Moet je ’s nachts naar het toilet? Laat de lampen zoveel mogelijk uit.
 • Gebruik oordopjes als je last hebt van omgevingsgeluiden.
 • Draai je wekker om, als je wakker wordt kun je er niet naar kijken.
 • Drink geen cafeïne meer in de uren voordat je gaat slapen.
 • Focus je op je ademhaling, zo denk je aan niets en val je gemakkelijk weer in slaap.
 • Focus je op je lichaam, zo voorkom je dat je aan nuttige dingen gaat denken, denken aan nuttige dingen maakt je actief.
 • Kijk vooral niet op je smartphone.
 • Maar gebruik van een relax app

Conclusie

Te vroeg wakker worden kan dus meerdere oorzaken hebben. Het belangrijkste is om meteen gericht actie te ondernemen voordat jouw biologische ritme helemaal is aangepast aan het verkeerde ritme. Het kan ook zijn dat je geen idee hebt waar het vandaan komt, probeer dan mijn bovenstaande tips uit en kijk of je verbeteringen ervaart.

Onthoud dat er niets vanzelf gebeurt, er moet een onderliggende oorzaak te vinden zijn.

Perfect Slapen in 7 Stappen

Ondanks dat er in Nederland weinig goede informatie is over slaapproblemen zijn er inmiddels tienduizenden mensen die weer heerlijk slapen dankzij het boek van slaapdeskundige William van der Klaauw.

De naam van zijn boek zegt het al, Perfect Slapen in 7 Stappen. William leert je doormiddel van 7 belangrijke stappen je nachtrust volledig terug te krijgen. Dit boek bevat alle informatie die nodig is voor een goede nachtrust.

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Te Vroeg Wakker Worden | De Oorzaken en Oplossing!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips