In dit artikel

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Suikervrij Eten (2023) | 6 Voordelen van Geen Suiker Eten!

In dit artikel

De afgelopen jaren is suiker hét voedingsmiddel geworden dat steeds meer onder een vergrootglas is komen te liggen. Er werd steeds meer onderzoek gedaan naar de eigenschappen van suiker en naar de effecten die het heeft op ons lichaam. Suiker is een product dat niet meer is weg te denken uit onze maatschahappij. Suikers zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar worden daarnaast aan veel suikerrijke producten toegevoegd. De grote hoeveelheid suikers die velen van ons dagelijks (ongemerkt) binnenkrijgen, maakt ons suikerverslaafd. Steeds meer mensen zijn daarom gestart met suikervrij eten. Dit is geen suikervrij dieet, maar een levensstijl, waarin je je bewust bent van waarmee jij je lichaam voedt.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is suiker?

Om te begrijpen waarom suikervrij eten voordelen kan bieden, moeten je eerst weten wat suikers zijn en welk effect ze hebben op je lichaam.

Sacharose

Suiker behoort tot de koolhydraten. Koolhydraten zijn één van de drie macronutriënten, samen met eiwitten en vetten, die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Gezonde koolhydraten dienen als brandstof in ons lichaam en voorzien ons van energie. Suiker wordt in de wetenschap aangeduid met het woord sacharose. Sacharose komt voor in fruit, suikerriet, suikerbieten, honing en in mindere mate in groente. Sacharose wordt als bron gebruikt voor suikerrijke producten als suikerklontjes, stroop en poedersuiker.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Invloed op de bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel stijgt als je suiker binnenkrijgt. Als reactie op deze stijging, produceert de alvleesklier insuline. Dit zorgt ervoor dat glucose de lichaamscellen in kan gaan en het vervolgens wordt opgeslagen of gebruikt voor energie. Je lichaamscellen hebben deze glucose nodig om je spieren en organen te voorzien van energie.

Wat nu als je teveel suikers eet?

Het eten van suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Deze piek moet weer naar beneden gehaald worden met behulp van insuline. Als insuline veelvuldig in actie moet komen, heeft dit als gevolg dat vet wordt opgeslagen in je lichaam. Daarbij wordt het hormoon endorfine (ook wel gelukshormoon) over gestimuleerd door een teveel aan suikers, wat voor een onrustig en nerveus gevoel kan zorgen. Hierdoor is je concentratie minder goed en bovendien kunnen klachten als depressieve gevoelens en lusteloosheid optreden. Een teveel aan suiker heeft nog meer nare gevolgen; het zorgt voor gaatjes in je gebit en het ontregelt je hongergevoel. . Dit ontregelt je immuunsysteem, waardoor gemakkelijker ontstekingen in je lichaam kunnen ontstaan.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Waarom suikervrij eten?

Voor een stabiele bloedsuiker spiegel is het belangrijk een goede balans in je energiebehoefte te krijgen. Dit betekent niet te veel suiker eten, maar ook niet te weinig. Een 100% suikervrije levensstijl bestaat niet, want suiker zit ook in voedingsmiddelen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven, zoals groente en vers fruit. Suikervrij eten betekent dat je geraffineerde suikers en bewerkte producten vermijdt. Juist deze suikers zijn niet gezond voor je en door ze te vermijden zal je een aantal positieve veranderingen kunnen merken. Wat zijn die voordelen van suikervrij eten precies?

Voordeel 1 suikervrij eten: Meer energie

Door het eten van toegevoegde suikers kan je energiedips krijgen in je bloedsuikerspiegel. Met een suikervrij dieet voorkom je grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en blijft je energieniveau meer in balans.

Voordeel 2 suikervrij eten: Geen eetbuien meer

Teveel suiker eten zorgt voor een verstoord verzadigingsgevoel, waardoor je blijft snakken naar suikerrijk voedsel en eetbuien krijgt. Suikervrij eten zal je eetbuien laten verdwijnen, doordat het je bloedsuikerspiegel in balans houdt.

Voordeel 3 suikervrij eten: Een gezonder lichaam

Voedingsmiddelen met weinig suiker zijn voornamelijk producten die natuurlijk zijn. Natuurlijke gezonde voeding is beter voor je en helpt je naar een gezonder lichaam.

Voordeel 4 suikervrij eten : Afvallen

De kans is groot dat je langzaamaan wat gaat duurzaam gaat afvallen.

Voordeel 5 suikervrij eten: Een beter humeur

Je gaat je energieker en fitter voelen door natuurlijke gezonde voeding en een verbeterde slaapkwaliteit en goede nachtrust.

Voordeel 6 suikervrij eten: Een betere huid en gezonder haar

Je huid gaat glanzen en je haar wordt sterker door de goede gezonde voeding die je binnenkrijgt.

Starten met suikervrij eten

Met deze drie belangrijke stappen kan je een begin maken met jouw eigen suikervrije levensstijl:

 1. Creëer een omgeving die vrij is van onnatuurlijke suikers
 2. Eet natuurlijke voeding
 3. Leer etiketten lezen
Lumen Metabolisme Tracker - Jouw persoonlijke groei

Suikervrij eten recepten

Op internet zijn talloze, heerlijke recepten te vinden die passen en een suikervrije levensstijl. Suikervrij eten is absoluut geen straf met al die heerlijke recepten die online te vinden zijn. Begin bijvoorbeeld eens met 20 dagen suikervrij te eten. Ontdek deze heerlijke recepten om suikervrij te eten.

Suikervrij eten, wat mag je wel?

Suikervrij eten is absoluut geen straf! Er zijn nog genoeg lekker dingen die je gewoon mag eten als je een suikervrij dieet volgt.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Diabetes en suikervrij eten

Als je diabetes hebt, kan een suikervrij dieet je helpen gezonder te worden. Door je suikerinname te verminderen, wordt je bloedsuikerspiegel stabieler en dit betekent minder kans op pieken en minder klachten.

Afvallen

Suikervrij eten kan je helpen bij het afvallen. Doordat je geen tot weinig suikers binnenkrijgt, zal je bloedsuikerspiegel stabieler zijn gedurende de dag. Hiermee voorkom je eetbuien en dus extra calorieën. Daarnaast consumeer je meer natuurlijke suikervrije producten met een suikervrije levensstijl. Deze twee punten zullen je helpen met het verliezen van overtollige kilo’s.

Doe jij nog dingen fout als je wilt afslanken? Doe de “Afslank IQ” quiz en test je kennis over het afslankproces. Ik ben benieuwd welke score jij haalt!

Boodschappen doen met een suikervrij dieet

Boodschappen doen voor het suikervrije dieet vergt kennis van etiketten en de nodige voorbereiding aan het begin. Zodra je weet wat je allemaal nog wel kunt nemen, zal het suikervrij boodschappen doen voelen als een nieuwe gewoonte.

Lijst van ingrediënten die je beter kunt vermijden

Ongezonde suikerrijke producten dien je vanzelfsprekend te vermijden. Bij sommige producten is het moeilijker te achterhalen of ze in je suikervrije levensstijl passen. Gebruik daarvoor deze lijst:

 • Vermijd producten met ingrediënten erin die eindigen op -ose (glucose, sacharose etc.)
 • Vermijd woorden die eindigen op stroop, siroop, honing of nectar.
 • Vermijd ook zoveel mogelijk kunstmatige zoetstoffen. Deze worden aangeduid met:
  • Aspartaam, acesulfaam-k, sucralose, glucose-fructosestroop (HFCS) of maisstroop
Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Welke producten koop je als je suikervrij eet?

Als je suikervrij eet is het belangrijk dat je producten in huis haalt die geen toegevoegde suikers bevatten. Dit zijn voornamelijk natuurlijke producten, producten die onbewerkt zijn. Gezonde voedingsmiddelen die gezoet zijn met natuurlijke zoetstof als stevia of banaanpoeder zijn overigens ook prima om in huis te halen.

Drinken

Drinken waaraan geen suiker is toegevoegd en waarin geen kunstmatige zoetstoffen zijn gedaan zijn geschikt voor jouw suikervrije dieet. Denk hierbij aan thee of koffie zonder suiker en water met of zonder prik.

Suikervrije Tips

 • Zorg ervoor dat je dat je voor lekkere trek gezonde alternatieven om te snacken in huis hebt.
 • Maak een weekplanning met de maaltijden die je gaat maken. Dit scheelt stress gedurende de week en bovendien bespaar je geld!
 • Doe het stap voor stap! Je hoeft niet meteen van veel suikers eten naar geen suikers eten te gaan. Stap voor stap in de goede richting gaan is ook een manier!
Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

21 dagen suikervrij

Ben jij nu overgehaald om suikervrij te gaan eten? Dan is de 21 dagen suikervrij challenge geschikt voor jou! In 21 dagen kick jij af van je suikerverslaving en zet je een flinke stap in de juiste richting naar een suikervrije levensstijl. Krijg volledige ondersteuning met een startersgids, 10 suikervrije dranken, 10 suikervrije lekkernijen, boodschappenlijstjes, motivatie e-mails, Facebook community en levenslange updates! Uiteraard allemaal met een niet goed, geld terug garantie!

Ontdek hoe ook jij geen trek meer hebt in zoet en één kledingmaat verliest zonder een hongergevoel.


Klik hier voor korting op 20 dagen suikervrij

Verborgen Suikers zitten ongemerkt in bijna ieder Product!

Verborgen suikers. Suikers die onder verschillende schuilnamen in producten worden verwerkt om de consument om de tuin te leiden. Dat van suiker eten naar suikervrij eten niet heel erg makkelijk is wisten we al wel, maar door deze verborgen suikers word het nog eens extra moeilijk gemaakt.

Waar moet je nou op letten als je boodschappen doet? Welke verborgen suikers vind je in veel producten? In dit artikel laat ik je zien waar je op moet letten.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Wat doet suiker precies?

In de afslank wereld word je bijna afgeknald als je het woord suiker noemt, toch is suiker een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam. Suiker word in het lichaam omgezet naar glucose en kort gezegd, zonder glucose zouden wij als mensen niet kunnen leven.

Wist je trouwens dat alleen onze hersenen als bijna 10 lepels glucose per dag verbruiken?

Denk nou niet dat je pure suiker naar binnen moet lepelen, ons lichaam is intelligent genoeg om de suiker uit voeding te halen en om te zetten naar glucose.

Maar.. Dan is suiker toch heel gezond?

Natuurlijke suiker in een kleine hoeveelheid is inderdaad goed voor ons lichaam, het zorgt ervoor dat we optimaal kunnen blijven functioneren. De suikers die ervoor zorgen dat suiker in een kwaad daglicht word gesteld zijn de geraffineerde suikers die in fabrieken worden geproduceerd. Deze suikers worden vaak gebruikt om producten bijvoorbeeld langer houdbaar te maken of beter op smaak te krijgen. Het zijn voornamelijk de bewerkte producten die heel veel van deze geraffineerde suikers bevatten.

Stelregel één is dus dat je zoveel mogelijk uit de buurt blijft van deze geraffineerde suiker. Naast het feit dat geraffineerde suikers niet goed voor ons zijn is een overschot aan suiker ook niet goed, het kan bijdragen aan:

 • Overgewicht
 • Diabetes
 • Hart- en vaatziekten

Verborgen suikers

Maar wat word er dan precies verstaan onder verborgen suikers? Verborgen suikers zijn suikers die niet herkenbaar op een etiket van een product worden weergegeven. Omdat suiker door de jaren heen een slecht imago heeft gekregen proberen veel mensen het te vermijden.

Om ervoor te zorgen dat hun producten toch nog worden verkocht hebben fabrikanten besloten om andere, vaak complexe, namen aan suiker te geven.

Veel mensen herkennen al deze moeilijke termen op product verpakkingen niet en ze hebben geen idee dat ze nog zoveel suikers binnenkrijgen. Fabrikanten werken graag met suikers omdat ze:

 • Goedkoop zijn
 • Makkelijk te verwerken zijn
 • Verslavende werking kunnen hebben
 • Producten langer houdbaar kunnen maken
Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Verborgen suikers herkennen

Helaas komen er steeds meer schuilnamen bij en zul je goed moeten uitzoeken wat je nou eigenlijk eet. Veel mensen pakken producten van de bekende merken omdat “Dat wel gezond moet zijn” vaak kom je bedrogen uit en word je verrast door erg veel toegevoegde suikers.

Om je te helpen bij de ontmaskering van al deze verborgen suikers heb ik hieronder enkele schuilnamen voor je op een rij gezet. Deze schuilnamen worden erg veel gebruikt en hiermee kun je al een groot gedeelte van de producten ontmaskeren.

 • Dextrose
 • Glucose/ Glucosestroop
 • Fructose/ Fructosestroop
 • Basterdsuiker
 • Rietsuiker
 • Maltodextrine
 • Maisstroop
 • Sucrose
 • Melasse
 • Geleisuiker
 • Sacharose
 • Galactose

Dit zijn veelvoorkomende schuilnamen van verborgen suikers, sommige dragen nog steeds het woord suiker maar worden vaak geromantiseerd als ‘goede suikers’

Ken je zelf nog suikers die je vaak op product verpakkingen ziet onder een verborgen naam? Laat dan gerust even een reactie achter onder dit artikel.

Gezond en suikervrij eten?

Suikervrij eten is een ware hype op het moment, onlangs schreef ik er nog een artikel over ‘Geen toegevoegde suikers meer eten’ over hoe je suikers kunt vermijden en waar je op moet letten.

Toch moeten we niet vergeten dan een bepaalde hoeveelheid van de natuurlijke suikers erg belangrijk voor ons lichaam is.

Wil je gezond eten en geen ‘slechte toegevoegde suikers’ meer binnenkrijgen? Dan is het beste advies om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven.

Producten die zijn bewerkt in fabrieken bevatten vaak enorme hoeveelheden toegevoegde suikers en die zijn erg slecht voor je.

Wist je trouwens dat er behoorlijk veel toegevoegde suikers zitten verstopt in producten als:

 • Ontbijtkoek
 • Drink ontbijt
 • Vruchtensap
 • Tomaten ketchup
 • Blikken soep
 • Alle kant- en klaar producten
 • Chips
 • Alle frisdranken zijn suikerhoudende dranken
 • En nog veel meer..
Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

20 dagen suikervrij

Omdat veel mensen op de hoogte zijn van het negatieve effect van teveel toegevoegde suikers zijn er verschillende receptenboeken die je helpen om suikervrij te eten. Onlangs schreef ik een compleet review over het receptenboek 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle.

Dit receptenboek staat boordevol makkelijke recepten zonder toegevoegde suiker, zo vind je er suikerarme recepten voor ontbijt, lunch en diner maar ook gezonde avondsnacks en gezonde snack voor onderweg.

Verborgen suikers conclusie

Verborgen suikers vind je tegenwoordig overal, je kunt geen supermarkt inlopen of het ligt vol met verborgen toegevoegde suikers.

Zoals ik net al zei is het verstandig om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven als het gaat om je eten.

Eet het liefst producten die geen of zo min mogelijk bewerkingen hebben gehad en kijk goed op de etiketten.

Doormiddel van bovenstaande lijst kun je al heel wat verborgen toegevoegde suikers ontmaskeren. Ken je zelf nog verborgen suikers die vaak op product verpakkingen vermeld staan? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel.


Klik hier voor korting op 20 dagen suikervrij

Geen Suikers Meer Eten | Tips en Recepten voor Balans en Gezondheid!

Geen suikers meer eten? Dat lijkt haast onmogelijk in onze tegenwoordige tijd. Pak een willekeurig product uit je voorraadkast en je ziet dat er suiker in zit.

Suikers worden in zo’n beetje alle producten verwerkt, soms worden er sneaky andere benamingen gegeven om de consument om de tuin te leiden.

Niet echt fair zou je zeggen, toch gebeurt het en kunnen we er weinig aan doen. Het enige wat we kunnen doen is het aandachtig lezen van de product verpakkingen.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

De supermarkt lig er vol mee

Suikers, tja we komen ze dus bijna overal in tegen. Mocht je alle producten uit een supermarkt halen waar suiker in zit, houd je maar een klein schapje over wat echt suikervrij is.

Suikers worden niet lang niet altijd vermeld onder de naam ‘suiker’ op product verpakkingen, er zijn verschillende schuilnamen.

Omdat steeds meer mensen zich ervan bewust raken dat suiker niet goed is voor ons hebben producenten andere namen aan suiker gegeven.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Geen suikers meer eten

Als je je voedingsstijl ineens drastisch om wilt gooien door geen suikers meer te eten moet je heel wat dingen veranderen.

Denk maar eens aan een simpel bakje koffie met melk en suiker? Hoeveel mensen drinken het wel niet. Probeer het eerst eens zonder toegevoegde suiker en uiteindelijk zonder melk. Ditzelfde geldt ook voor thee.

Doe telkens wat minder suiker in de thee en je zult merken dat als je er eenmaal aan gewend bent, je thee met suiker niet eens meer lekker zult vinden.

Ben je gek op koekjes als tussendoortje, laat deze dan een keer staan en vervang het door een ander tussendoortje (welke tussendoortjes? Dat zie je onderaan deze pagina).

Vind je het lekker om tijdens de lunch zoet beleg op je brood te doen? Denk aan chocopasta, hagelslag, jam. Probeer eens hartig beleg zoals rookvlees of kipfilet.

Ook al zitten er in rookvlees (ja zelfs in rookvlees!!) suikers, dit is al een heel stuk minder dan het traditionele zoete beleg.

En ook tijdens het diner kom je heel veel toegevoegde suikers tegen. Vooral als je veel vanuit een pakje kookt. Pak wat vaker verse groenten of kruiden. Dit gaat je al enorm helpen als je geen toegevoegde suikers meer wilt eten.

Je lichaam in balans brengen

Wanneer je minder suikers gaat eten help je gelijk je bloedsuiker beter in balans te brengen.

En doordat je dit gaat doen maakt je alvleesklier steeds minder insuline aan. Op het moment dat je suikers eet gaat je alvleesklier aan het werk.

Het geeft insuline door aan het bloed wat weer te maken heeft met je bloedsuikerspiegel. Wanneer je minder suikers gaat eten hoeft de alvleesklier dus minder te werken en wordt je ook wat actiever.

In allerlei producten zitten geraffineerde suikers. Dit zijn suikers die gezuiverd zijn in een fabriek. Deze suikers geven je wel energie maar meestal is dat dan weer net de verkeerde energie.

Er zitten geen voedingsstoffen in die je zullen helpen om je actiever te maken. Alle goede andere voedingsstoffen uit deze suikers zijn eruit gehaald en er is een goedje aan toegevoegd wat dan weer zorgt voor de heerlijke zoete smaak.

Onder de geraffineerde suikers vallen oa basterdsuiker, kristalsuiker en poedersuiker.

Ongeraffineerde suikers zijn suikers die niet gezuiverd zijn in een fabriek. Wel zijn ze bewerkbaar voor ons gemaakt.

Vaak hebben ze een bruinige kleur maar vooralsnog kun je deze suikers beter gebruiken dan geraffineerde suiker.

Onder de ongeraffineerde suikers vallen oa kokosbloemsuiker, honing en ahornsiroop.

Natuurlijke suikers als laatste dan. Natuurlijke suikers zitten in vers fruit, zoete groenten en soms in granen.

Bij deze suikers word de suiker rechtstreeks uit het pure product gehaald en zijn ze niet gefilterd of bewerkt.

Maar voor een goede en gezonde voedingsstijl heeft je lichaam ook suikers nodig en dit kan je dan beter uit de natuurlijke suikers halen.

Eet daarom elke dag voldoende vers fruit maar ook niet weer te veel. Veel afwisseling biedt vaak een uitkomst.

Als je elke dag 2 appels eet krijg je teveel suikers binnen. Probeer elke dag iets anders en niet 2 keer per dag hetzelfde.

Zo houd je de hoeveelheid suikers beperkt en maak je het voor je zelf iets makkelijker en lekkerder.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Wat kan ik dan wel eten?

Belangrijk is dat je in de ochtend al meteen goed begint met de dag. Wanneer je gewend bent om brood te eten kan je dit vervangen door speltbrood.

Hier zit al minder toegevoegde suiker in en wanneer je naar de bakker gaat om brood te kopen, krijg je zeer zeker speltbrood zonder suiker.

Op dit speltbrood kan je mager beleg doen zoals een noten of zadenpasta. Ook kipfilet is een goede, dit is suikervrij en is snel afgebroken in je lichaam.

Als tussendoortje kan je kiezen voor een groentesoort bijvoorbeeld een handje wortelen of tomaatjes. Dit zal even wennen zijn maar na mate de tijd vordert zal je niets anders meer willen.

Als lunch kan je een zelf gemaakt soepje maken waar je alleen maar verse groenten en kruiden in doet. Koop je een kant en klare soep, zitten er gegarandeerd enorm veel overbodige toegevoegde suikers in.

Waarom zitten er heel veel suikers in? Dit helpt oa om het product langer houdbaar te maken. Dit geldt trouwens voor alle producten die enorm lang houdbaar zijn.

Vaak bevatten ze dan heel veel suikers. Probeer dus zoveel mogelijk zelf vers te maken.

Een bijkomend feitje aan zelf vers maken is dat het vaak ook veel lekkerder is.

De suiker hype?

Tegenwoordig is het trouwens een hype om suikervrij te leven. Persoonlijk vind ik het niet verkeerd want we worden overal waar we komen verleid met heel veel toegevoegde suikers.

Dit kan je zoveel minder energie geven als je hiervan teveel binnen krijgt. Geen suikers meer eten is dus veel beter.

Maar voor de rest van je leven helemaal geen suikers meer eten? Af en toe mag je best genieten want we weten allemaal hoe lekker een ijsje in de zomer kan zijn of een glaasje wijn met je vrienden op een terras.

Want ja, ook drinken bevatten enorm veel suikers. Het beste om te drinken is zwarte koffie, thee zonder toegevoegde suiker en water.

In bijna alle andere dranken zitten suikers en bij alcoholische dranken zijn alleen de hele sterke likeuren zonder suiker.

Mocht je echt een keer zat zijn van het water drinken, dan kan je altijd een half glas water aanlengen met een half glas appelsap of sinaasappelsap.

Zo houd je de hoeveelheid suikers beperkt. En qua tussendoortjes kan je gerust een handje noten nemen.

Maar pak dan wel degene die ongebrand en ongezouten zijn. In het begin is deze smaak ook even wennen als je gebrand en gezouten gewend bent maar zoals al eerder gezegd, alles went! (1)

Suikers en een fit lichaam!?

Geen suikers meer eten betekent een enorm fit lichaam. Suikers zijn echte boosdoeners voor eigenlijk je hele lichaam. Denk eens aan je tanden.

Je tanden zijn zo sterk dat ze door bijna alle eetbare dingen kunnen bijten. Maar waar komen dan die gaatjes vandaan die de tandarts ontdekt.

Tja, dit komt dan weer door die suikers. Ze kunnen overal doorheen komen. Conclusie is dus gewoon, je hele lichaam gaat beter bij je passen als je je levensstijl hebt veranderd.

Naarmate de tijd vordert dat jij suikervrij leeft voel jij je steeds meer actiever en heb je veel meer energie.

Iedereen weet dat in cola ontzettend veel suikers zitten. Toch wordt het heel veel verkocht en geschonken.

Wist je dat wanneer je misselijk bent, je het beste cola kan drinken? Dit helpt tegen de misselijkheid.

Maar waarom? Omdat er best veel stoffen en suikers in zitten die de boosdoeners in je maag kapot maken.

Moet je na gaan.. En heb je een voorwerp waar een beetje roest op zit? Leg het maar een nachtje te bruisen (van de suiker) in de cola.

De volgende dag is je voorwerp zo goed als nieuw! Zo zie je ook maar weer dat je cola beter kunt laten staan. Neem daarvoor in de plaats liever water. Veel beter en past beter bij je nieuwe levensstijl.

Veel suikervrije producten komen trouwens steeds vaker in ‘’gewone’’ supermarkten. Eerder waren deze alleen bij de gezondheidswinkels te koop maar omdat het steeds vaker voor komt dat mensen een suikervrij leven willen, hebben de supermarkten hun assortiment aangepakt. Zo dragen zij ook hun steentje bij op een gezonder leven.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Nooit meer taart eten?

Mocht je gek op taart, koek of cake zijn, dan heb ik ook nog een tipje voor je. Op internet kan je genoeg recepten vinden die suikervrij zijn.

Hoewel dit heel erg leuk is om te maken is de smaak soms wel een tegenvaller. De eerste paar cakes die ik zelf heb gemaakt zijn dan ook na 1 hapje meteen de container in gegaan.

De truc is om eerst te kijken welke smaken je zelf allemaal lekker vind. Ben je verzot op appels? Ga dan gewoon een lekkere appelcake maken.

Werk met natuurlijke producten en probeer er veel vers fruit in te doen. Dit geeft een lekkere zoete smaak aan de cake.​

Doe bijvoorbeeld bovenop de cake een appel in partjes. In het beslag zou je een banaan en perzik kunnen verwerken.

Dit kan overigens ook allebei. Wees creatief als je een recept gaat maken. Mocht je een recept hebben waar suiker in zit en wil je het proberen zonder, ga dan eens kijken of je de suiker kan vervangen door een ander product te gebruiken.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Heb je een recept waar wel heel veel suikers in zitten zoals een slof. Deze kan je beter laten varen.

De smaak krijg je niet helemaal zoals jij hem in gedachten hebt. Je kan dus alle kanten op als je zonder suikers wilt bakken.

Ook met kokosbloesemsuiker kom je een heel eind. Een voorbeeld dus van ongeraffineerde suiker. Bak je met vers fruit, dan gebruik je dus alleen maar natuurlijke suikers wat beter is maar 1 keer een cake met ongeraffineerde suiker kan geen kwaad.

Geen suikers eten en afvallen

Ik hoef je waarschijnlijk niet te overtuigen van het feit dat het vermijden van suikers bijdraagt aan een slanke lijn.

Het vermijden van suikers gaat je zeker helpen om af te slanken, suikerrijke producten zijn immers echte dikmakers.

Ik zeg dan altijd dat het veel belangrijker is om een gezonde lifestyle aan te nemen, gezond en gevarieerd eten, het zo veel mogelijk vermijden van suikers is daar één van.

Suikervrij Eten (2022) 6 Voordelen van Geen Suiker Eten

Recepten om suikervrij te eten

In dit artikel heb ik al enkele voorbeelden gegeven van wat je zou kunnen eten als je suiker wilt vermijden maar met de genoemde vier a vijf recepten kom je niet heel ver.

Onlangs schreef ik een review over het boek 20 dagen suikervrij van Ria Kamelle, dit boek staat boordevol recepten om suikervrij te eten.

Ik was positief verrast door de inhoud van het boek dus vandaar dat ik je deze ook van harte kan aanbevelen. Ontdek hier wat het boek 20 dagen suikervrij inhoudt.


Klik hier voor korting op 20 dagen suikervrij

Meer informatie en gezondheid tips

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals green juice.

Ook is er veel winst te behalen om meer met ontspanning bezig te zijn en hieronder valt zeker ook slaap. Meer bewegen zorgt voor een gezond lichaam en geest, hoeveel stappen zet jij per dag? Ook voeding en de rol van hormonen kan heel veel waarde toevoegen aan een optimale gezondheid.

Er is een verschil tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is een belangrijke graadmeter voor een goede gezondheid. Hieronder vallen ademhaling, hartritmevariabiliteit, cellulair geheugen en hartslag. Het parasympatische zenuwstelsel richt zich meer op acties die in gang gezet worden. Dus daarmee kun je invloed hebben op energieniveau verhogen en metabolisme verhogen bijvoorbeeld.

Er bestaan mogelijkheden tot biohacking om tot meer inzicht te komen in je eigen gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lumen metabolisme tracker, Whoop of Oura ring. Andere tools als, BMI berekenen, vetpercentage berekenen en caloriebehoefte berekenen kunnen helpend zijn om jouw lifestyle aan te passen. Calorieën tellen kan erg prettig zijn om inzicht te krijgen in hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Een andere optie is om een EMB test, gezondheidstest, bloedtest, vitamine test, speekseltest, urinetest of DNA test af te laten nemen om jouw patronen bij te kunnen stellen waar nodig.

Wellicht helpt een boek over voeding hierbij om patronen te doorbreken. Over suikervrij eten of hoeveel water per dag te drinken is al heel erg helpend. Het kan ook zijn dat je biologische klok tikt en je die dikke buik bij overgang wil aanpakken of de overgangsklachten wil verminderen.

Om meer aan je immuunsysteem te werken en bijvoorbeeld hooikoorts of andere ziekteverschijnselen te voorkomen kun je ook denken aan een ijsbad of koud douchen.

In diverse programma’s wordt hier ook meer over gesproken en uitleg gegeven. Denk bijvoorbeeld aan Richard de Leth oersterk, My Shredded Lifestyle of lees het boek Brain Balance. Het kan ook zomaar zijn dat jij baat hebt bij een weekmenu planner van Puur Figuur.

Wil je meer weten over gezondheid? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je producten bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke tools jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over Suikervrij eten

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Wil je bijvoorbeeld weten hoe je suiker het beste kunt vermijden of hoe je als beginner aan de slag kunt met jouw suikervrije levensstijl? Lees dan nog even verder.

Wat mag je wel eten bij een suikervrij dieet?

Helemaal suikervrij eten is nooit mogelijk, maar je kunt wel je best doen om zoveel mogelijk suikervrij te eten. Als je een suikervrij dieet volgt of een suikervrije levensstijl aanneemt, zijn er niet veel dingen die je nog mag eten. Er zitten namelijk in heel veel producten toegevoegde suikers, maar ook van nature komt er veel suiker voor in voeding. Toch zijn er veilige keuzes tijdens een suikervrij dieet. Denk hierbij aan bijna alle soorten groenten, maar ook aan suikervrije theesoorten, verse vlees en vis, bruine rijst, volkoren pasta, havermout, amandelen en pinda’s.

Hoe kun je met suikervrij eten beginnen?

Een goede eerste stap om meer suikervrij te gaan eten, is door te beginnen met het vermijden van suikerrijke producten. Hiermee bedoel ik de suikerbommen zoals frisdrank, vruchtensappen, snoep, chocola, koek, enzovoort. Door deze producten te vermijden, zet je al een goede eerste stap. Daarnaast kun je kiezen voor bruine/volkoren producten in plaats van de witte varianten hierop. 

Hoe kan ik suiker vermijden uit mijn leven?

Je kunt suiker nooit helemaal vermijden in het leven en daarom is het ook onmogelijk om volledig suikervrij te leven. Suiker komt namelijk ook van nature voor in allerlei producten. Toch kun je wel bewust kiezen voor producten die van nature weinig suikers bevatten of die weinig tot geen toegevoegde suikers bevatten. In dit artikel lees je er alles over en vind je suikervrije recepten die toch heel lekker zijn. Zo raak je vast goed op weg!


Klik hier voor korting op 20 dagen suikervrij

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Suikervrij Eten (2023) | 6 Voordelen van Geen Suiker Eten!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips