Strategisch denken, geheugen, oriëntatie - hoe kan spel helpen bij persoonlijke ontwikkeling

Strategisch denken, geheugen, oriëntatie – hoe kan spel helpen bij persoonlijke ontwikkeling?

Kinderen die spelen zijn gezond. Dit gezegde kennen we allemaal. En het is helemaal waar. Door te spelen trainen kinderen niet alleen hun geest, maar ook hun fysieke vaardigheden. Tijdens het spelen worden kleuren toegekend, vormen en kleuren vergeleken, wordt de woordenschat getraind en worden motivatie en het vermogen om met conflicten om te gaan ook gestimuleerd.

Tegenwoordig is een groot deel van het spel verschoven naar online activiteiten. We spelen puzzel- en hersenspellen, first-person shooters of spring- en renspellen op de computer, console of mobiele telefoon. Is het nog steeds zo dat het spelen van games helpt bij persoonlijke ontwikkeling?

Waarom heeft online gaming nog steeds zo’n slechte reputatie?

Omdat online gaming een ware hausse doormaakt, maken steeds meer mensen van alle leeftijden en geslachten gebruik van deze aanbiedingen. Zelfs kleuters kunnen online games spelen. Online gamen is al een integraal onderdeel geworden van het leven van veel mensen. Hetzelfde geldt voor online gokken. Hoewel beide genres erg populair zijn, hebben zowel online gamen als online gokken een nogal slechte reputatie.

De belangrijkste reden hiervoor is de veronderstelling dat spelers nog steeds in volledige afzondering op hun kamer zitten, urenlang gokken en alcohol en fastfood consumeren. Of je bezoekt het online casino 777 en leeft je uit in gokken.

Dit zijn echter hoogstens gedeeltelijke waarheden. Het is waar dat te veel gokken negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid als het wordt beoefend zoals hierboven beschreven. En gokken is ook niet bevorderlijk als je je grenzen niet kent en de inzet te hoog wordt.

Er is echter een heel andere kant van gokken die zelden aan bod komt. Namelijk hoe gokken een positief effect kan hebben op je eigen ontwikkeling.

Kan gaming echt ontwikkelingsmogelijkheden bieden?

Het instinct om te spelen is cruciaal voor de menselijke ontwikkeling en lijkt zelfs genetisch verankerd te zijn. Kinderen verkennen de wereld door te spelen en plezier staat hierbij centraal. Positieve emoties versterken het leersucces omdat ze de afgifte van gelukshormonen zoals dopamine bevorderen en positieve ervaringen in de hersenen verankeren. Gaming heeft daarom een aantoonbaar positieve invloed op leerprocessen.

Spellen zijn niet alleen voor vermaak, maar bevorderen vaak ook specifieke vaardigheden en competenties. Spelers moeten vaak reageren op verschillende uitdagingen, wat hun vaardigheden in het echte leven versterkt. Logisch denken, probleemoplossend vermogen, reactievermogen en hand-oogcoördinatie worden spelenderwijs getraind. Multiplayer-games bevorderen teamwork en sociale vaardigheden, terwijl ze tegelijkertijd de technische vaardigheden vergroten.

Het gebruik van verschillende apparaten zoals pc’s, laptops, tablets, mobiele telefoons of consoles is een basisvoorwaarde om te kunnen gamen. Gamen versterkt ook het uithoudingsvermogen en vergroot de frustratietolerantie, omdat je bij veel spellen moet oefenen om de verschillende niveaus onder de knie te krijgen. Gesprekken over games kunnen leiden tot een groter gevoel van saamhorigheid en de dialoog bevorderen.

Het is duidelijk dat gaming en e-sports niet alleen entertainment bieden, maar ook allerlei leermogelijkheden bieden en de dialoog tussen mensen bevorderen.

Senioren profiteren ook van gaming

Games kunnen veel gezondheidsbevorderende aspecten hebben en gameontwikkelaars zijn zich hiervan bewust. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de memoreBox, die helpt om het geheugen en de beweeglijkheid van oudere mensen te trainen. Zowel het geheugen als de fysieke beweeglijkheid kunnen door deze spellen worden verbeterd.

Het spel wordt bestuurd met eenvoudige gebaren en bewegingen, waardoor een controller niet nodig is. Dit betekent dat mensen met beperkte mobiliteit ook virtuele spellen kunnen spelen. Het spelaanbod omvat sporten zoals virtueel fietsen, dansen, karaoke en bowlen.

De spelconsole, die speciaal is ontwikkeld voor senioren, heeft verschillende toepassingen, waaronder valpreventie, spiertraining, het onderhouden van sociale contacten en het bevorderen van de mentale gezondheid. Gamen op oudere leeftijd biedt veel voordelen, zoals een betere zelfbeheersing en het vertragen van het verouderingsproces van de hersenen.

Actiespellen kunnen het gezichtsvermogen verbeteren

First-person shooters zijn een vorm van actiespellen waarin virtuele tegenstanders vanuit een first-person perspectief worden bestreden met verschillende wapens. Deze games hebben vaak een negatieve reputatie vanwege het geweld dat erin wordt uitgebeeld en dat vaak wreed en bloeddorstig is. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat deze spellen verschillende aspecten van het gezichtsvermogen kunnen verbeteren. Het is verrassend dat zulke spellen zelfs kunnen worden gebruikt als oogtraining.

Verbetering van ruimtelijk denken

Gamen verbetert het ruimtelijk denken, zo blijkt uit een onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Charité in het St Hedwig Ziekenhuis. MRI-scans hebben aangetoond dat na twee maanden regelmatig gamen de grijze stof in de entorhinale cortex van de hersenen, die belangrijk is voor ruimtelijk denken, is toegenomen. De toename was groter bij proefpersonen met meer game-ervaring.

Bijzonder indrukwekkende resultaten werden behaald bij proefpersonen die regelmatig logica- en puzzelspellen speelden zoals “Tetris”, “Minesweeper” en “Professor Layton” of jump-and-run-spellen zoals “Super Mario 64” of “Sonic”. Het effect was daarentegen minder sterk bij proefpersonen die voornamelijk spellen vol actie speelden.

De proefpersonen lieten verbazingwekkende resultaten zien na het gamen. Ze konden beter kaartlezen zonder te draaien en zich gemakkelijk oriënteren, wat te danken was aan een aanzienlijke verbetering in hun ruimtelijk denken.

Spelen kan ook helpen bij depressie

Bij elk succes in het spel komen gelukshormonen vrij, wat helpt om depressieve stemmingen te verlichten die vaak geassocieerd worden met een gebrek aan dopamine. Het vrijkomen van dopamine verlicht de stemming onmiddellijk. Bovendien kunnen veel spellen samen met anderen worden gespeeld, wat een gevoel van verbondenheid en cohesie creëert. Regelmatig gamen kan een echt gevoel van teamwork creëren, omdat spelers samen door een virtuele wereld moeten navigeren en elkaar moeten ondersteunen, wat leidt tot een gedeeld gevoel van prestatie.

Voor mensen met een depressie kan dit gemeenschapsgevoel bijzonder nuttig zijn omdat het eenzaamheid kan tegengaan. Coöperatieve spellen zijn echter in de eerste plaats bedoeld voor entertainment en hebben geen specifieke therapeutische aanpak.

Toch kunnen mensen die lijden aan psychische aandoeningen zoals depressie hun angst en eenzaamheid vaak beter overwinnen door videospellen te spelen die over deze problemen gaan. Deze spellen laten hen op een speelse manier zien dat het mogelijk is om hun angsten en eenzaamheid te overwinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips