In dit artikel

Stevia Suiker: Een Gezond Alternatief?

Stevia Suiker: Een Gezond Alternatief?

In dit artikel

Bent u op zoek naar een gezonder alternatief voor suiker? Ik begrijp uw zorgen, want ik ben ooit dezelfde weg ingeslagen, op zoek naar een zoetstof die zowel smaakvol als gezond is.

Stevia, een natuurlijke zoetstof afkomstig van de steviaplant, kan het antwoord zijn dat u zoekt. Ontdek in dit blog alles wat u moet weten over stevia: zijn voordelen, nadelen en of het werkelijk een gezond alternatief is voor suiker.

Lees verder en maak de sprong naar een zoeter én gezonder leven!

Samenvatting

 • Stevia is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de steviaplant en kan een gezond alternatief zijn voor suiker.
 • Stevia heeft verschillende voordelen, zoals gewichtsverlies, het handhaven van een stabiele bloedglucosebalans en het bevorderen van tandgezondheid.
 • Stevia bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, wat het veilig maakt voor mensen met diabetes.
 • Andere natuurlijke suikervervangers zijn erythritol, xylitol, monk fruit en kokosbloesemsuiker.
Een foto van een steviaplant in een zonnige tuin, omringd door groene bladeren.

Wat is stevia?

Stevia is een zoetstof die afkomstig is van de stevia plant en wordt gebruikt als een gezond alternatief voor suiker.

Stevia producten

Ik wil graag wat delen over stevia producten. Stevia biedt veel keuzes. Je kunt stevia kopen in poedervorm, tabletten en als vloeistof. Deze producten zijn handig voor het zoeten van eten en drinken. Ook zijn ze makkelijk te gebruiken.

 1. Poedervorm: Dit is fijn voor in de thee of koffie.
 2. Tabletten: Deze lossen snel op in warme dranken.
 3. Vloeibare vorm: Dit is goed om te mengen in koude drankjes.

Groene of pure stevia

Groene of pure stevia komt uit de stevia plant. Mensen maken het door de bladeren te drogen en te malen nadat ze zijn geplukt. Dit soort stevia heeft bijna geen calorieën. Dus, het geeft je geen extra gewicht.

Het doet ook niets met je bloedsuiker.

Je kan groene stevia kopen in winkels zoals AH en Jumbo. Het bevat geen koolhydraten en nep ingrediënten. Het is dus puur natuur! Witte en groene stevia zijn niet hetzelfde, maar beide zijn wel zonder calorieën.

Ze veranderen je bloedsuiker niet.

Stevia in voedingsmiddelen

Stevia wordt vaak gebruikt in voedsel. Het is een zoetstof die uit een plant komt. Deze zoetstof geeft geen calorieën. Dat is fijn voor mensen die minder suiker willen eten. Maar let op! De steviaplant zelf mag niet in voedsel.

In plaats daarvan worden alleen de steviolglycosiden gebruikt. Dit zijn de zoete delen van de plant.

Een vrouw houdt een stevia plant vast in een weelderige tuin.

Voordelen en nadelen van stevia

Stevia heeft verschillende voordelen, zoals gewichtsverlies, het handhaven van een stabiele bloedglucosebalans en het bevorderen van tandgezondheid.

Voordelen (zoals gewichtsverlies, bloedglucosebalans, tandgezondheid)

Er zijn veel voordelen van stevia. Het kan helpen bij gewichtsverlies omdat het lichaam stevia niet opneemt. Stevia helpt ook bij het in balans houden van de bloedglucose en bevordert de tandgezondheid. Daarnaast heeft stevia 9 voordelen ten opzichte van suiker, zoals het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau. Het is veilig te gebruiken voor mensen met diabetes. Stevia wordt gezien als een natuurlijke zoetstof en heeft geen slechte reputatie zoals suiker en aspartaam.

Nadelen (zoals drang naar zoetigheid, bittere nasmaak)

Is stevia een gezond alternatief voor suiker?

Stevia kan een gezond alternatief zijn voor suiker vanwege de gezondheidsvoordelen en de lagere calorie-inhoud.

Gezondheidsvoordelen van stevia

Stevia heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het is een caloriearme zoetstof die kan helpen bij gewichtsverlies. Bovendien kan stevia helpen om de bloedsuikerspiegel te beheersen, wat gunstig is voor mensen met diabetes.

Een ander voordeel van stevia is dat het kan helpen bij het vermijden van gebitsklachten, huidveroudering en een onderdrukt immuunsysteem. Stevia heeft ook eigenschappen die heilzaam kunnen zijn voor de huid en wondgenezing kunnen bevorderen.

Vergelijking met suiker

Stevia en suiker verschillen in een aantal opzichten, waardoor ze niet alleen verschillen van smaak, maar ook van invloed zijn op onze gezondheid. Hier enkele van deze verschillen.

SteviaSuiker
Een natuurlijke, plantaardige zoetstof zonder calorieën.Een geraffineerd product dat veel calorieën bevat.
Wordt niet door het lichaam opgenomen, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.Wordt wel door het lichaam opgenomen, wat kan leiden tot gewichtstoename.
Heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, veilig voor mensen met diabetes.Kan de bloedsuikerspiegel verhogen, gevaarlijk voor mensen met diabetes.
Kan een bittere nasmaak hebben.Heeft een zoete smaak die de meeste mensen lekker vinden.
Kan duurder zijn dan suiker, maar wordt gezien als een gezond alternatief.Goedkoper dan stevia, maar kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals huidveroudering en een onderdrukt immuunsysteem.

Zoals je kunt zien, zijn er duidelijke verschillen tussen stevia en suiker. Hoewel beide zoet zijn, biedt stevia enkele belangrijke voordelen die suiker niet kan bieden.

Close-up van steviablad omgeven door weelderige groene omgeving.

Alternatieven voor stevia

Andere natuurlijke suikervervangers zijn erythritol, xylitol, monk fruit en kokosbloesemsuiker.

Erythritol

Erythritol is een gezond alternatief voor suiker. Het heeft dezelfde structuur en het uiterlijk als suiker, maar zonder de bittere nasmaak. Wat zo geweldig is aan erythritol, is dat het geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

Dit betekent dat het veilig kan worden gebruikt binnen een koolhydraatarm dieet. Wat nog beter is, is dat erythritol een natuurlijke zoetstof is en geen calorieën levert. Het wordt al sinds 1990 veel gebruikt in Japan als suikervervanger.

Dus als je op zoek bent naar een gezond alternatief voor suiker, dan is erythritol zeker het overwegen waard.

Andere natuurlijke suikervervangers

Er zijn nog andere natuurlijke suikervervangers die je kunt gebruiken in plaats van stevia. Hier zijn enkele alternatieven:

 • Palmsuiker: Dit is een zoetstof gemaakt van het sap van palmbomen. Het heeft een karamelachtige smaak en kan worden gebruikt in bakproducten.
 • Ahornsiroop: Dit is een zoete siroop gemaakt van de sap van ahornbomen. Het heeft een rijke, nootachtige smaak en kan worden gebruikt als zoetstof voor pannenkoeken, wafels en desserts.
 • Honing: Honing is een natuurlijke zoetstof die wordt geproduceerd door bijen. Het heeft een unieke smaak en kan worden gebruikt in allerlei recepten, zoals thee, yoghurt en gebak.
 • Fruit: Vers fruit zoals banaan, appelmoes of dadels kunnen ook dienen als gezonde suikervervangers in sommige recepten.
 • Agave: Agavesiroop is afkomstig van de agaveplant en heeft een milde, zoete smaak. Het kan worden gebruikt als vervanging voor suiker in drankjes, smoothies en taarten.
 • Kokosbloesemsuiker: Deze suiker wordt gewonnen uit de bloesems van kokospalmen. Het heeft een lichte karamelsmaak en kan worden gebruikt in verschillende gerechten.
 • Stropen gemaakt van granen: Er zijn ook stropen verkrijgbaar die zijn gemaakt van granen zoals bruine rijst of gerststroop. Deze hebben vaak een lichtere smaak dan andere suikervervangers.
Close-up van steviablad omgeven door weelderige groene omgeving.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is stevia suiker en waarom wordt het beschouwd als een gezond alternatief?

Stevia suiker is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de steviaplant en heeft geen calorieën. Het wordt beschouwd als een gezond alternatief omdat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt en geen schadelijke effecten heeft op de tanden.

2. Is stevia suiker veilig om te gebruiken?

Ja, stevia suiker is veilig om te gebruiken. Het is goedgekeurd door verschillende voedselautoriteiten over de hele wereld, waaronder de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten.

3. Kan ik stevia suiker gebruiken bij het bakken van desserts?

Ja, stevia suiker kan worden gebruikt bij het bakken van desserts. Het kan echter wel wat aanpassingen vereisen in het recept, omdat stevia suiker veel zoeter is dan gewone suiker. Het is raadzaam om recepten te volgen die specifiek zijn ontwikkeld voor het gebruik van stevia suiker.

4. Heeft stevia suiker bijwerkingen?

In het algemeen heeft stevia suiker geen bijwerkingen. Sommige mensen kunnen echter een milde laxerende werking ervaren als ze er grote hoeveelheden van consumeren.

5. Waar kan ik stevia suiker kopen?

Stevia suiker is verkrijgbaar in verschillende supermarkten, reformwinkels en online winkels. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals poeder, vloeibaar extract of tabletten.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Stevia Suiker: Een Gezond Alternatief?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips