In dit artikel

Spirulina: Algen of Plant? (2023)

In dit artikel

Heb je je ooit afgevraagd of spirulina een alg of een plant is? Ik ook! En omdat ik het zeker wilde weten, ben ik op onderzoek uitgegaan. In deze blogpost deel ik alle feiten en bevindingen over spirulina die ik heb ontdekt.

Klaar om je kennis te vergroten? Lees dan verder!

Key Takeaway

De beste spirulina van 2023 is Vitals Spirulina Biologisch. Dit merk heeft een veganistische formule waar geen onnodige ingrediënten aan toegevoegd zijn. Daardoor is spirulina gebruiken van dit merk heel effectief én veilig.

Samenvatting

 • Spirulina is a type of blue – green algae that grows in freshwater lakes and warm climates.
 • It is highly nutritious and often considered a superfood, containing vitamins, minerals, protein, fiber, omega-3 fatty acids, and antioxidants.
 • Spirulina is classified as a blue – green algae and shares characteristics with both algae and plants. It performs photosynthesis like plants but also contains essential amino acids typical of algae.

Wat is Spirulina?

Spirulina is een soort blauwgroene alg die voornamelijk groeit in zoetwatermeren en warme klimaten over de hele wereld.

Kenmerken van Spirulina

Spirulina heeft unieke kenmerken die het onderscheiden van andere algen en planten. Hier zijn enkele van deze:

 1. Spirulina is een blauwgroene alg.
 2. Het is zeer voedzaam en kan als superfood worden gebruikt.
 3. In Spirulina vind je veel vitaminen en mineralen.
 4. Het kan de spijsvertering en het immuunsysteem verbeteren.
 5. Je vindt Spirulina vaak in vijvers en op stenen aan zee.
 6. Het helpt om cholesterol – en bloedsuikerspiegels te verlagen.
 7. Spirulina maakt giftige stoffen uit ons lichaam schoon, dit heet ontgiften.
 8. Het kan je helpen om gewicht te verliezen en geeft je meer energie.
 9. Je huid wordt gezonder door Spirulina door minder ontsteking.
 10. Meestal neem je Spirulina in als tabletten, poeder of capsules voor de beste werking.

Voedingswaarde van Spirulina

Spirulina is een superfood die bol staat van de voedingsstoffen. Hier is een overzicht van enkele belangrijke voedingswaarden in Spirulina.

VoedingsstofHoeveelheid per 100 gram
Vitaminen en mineralenRijk aan vitaminen zoals A, C, E, K en B-vitaminen. Het bevat ook essentiële mineralen zoals calcium, magnesium, zink en selenium.
EiwitOngeveer 60 gram. Dit is meer dan wat de meeste vleesproducten bieden en het bevat alle essentiële aminozuren die we nodig hebben.
VezelsOngeveer 3,6 gram. Dit helpt bij het verbeteren van de spijsvertering.
Omega-3 vetzurenEen goede bron, die kan helpen bij het verlagen van cholesterol- en bloedsuikerspiegels.
AntioxidantenBevat krachtige antioxidanten die helpen bij het ontgiften van het lichaam en het ondersteunen van de leverfunctie.
CalorieënOngelooflijk laag in calorieën, waardoor het een goede keuze is voor gewichtsverlies.

Naast de bovengenoemde voedingsstoffen heeft Spirulina ook ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde huid. Het kan worden ingenomen in de vorm van tabletten, poeder of capsules.

Is Spirulina een Algen of Plant?

Spirulina wordt geclassificeerd als een algensoort, maar het heeft ook kenmerken van planten.

De classificatie van Spirulina

Spirulina wordt geclassificeerd als een blauwgroene alg. Het is geen plant, maar het behoort tot de groep van algen. Algen zijn kleine planten die vaak voorkomen in water, zoals vijvers en zeeën.

Spirulina heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met zowel algen als planten. Het verricht fotosynthese, zoals planten doen, waarbij het zonlicht gebruikt om glucose te produceren.

Het bevat ook essentiële aminozuren, die typisch zijn voor algen. Dus hoewel het geen plant is, wordt het toch beschouwd als een blauwgroene alg en wordt het vaak geteeld voor gebruik als voedingssupplement vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt.

Vergelijking tussen Spirulina en andere algen en planten

Spirulina lijkt op andere algen en planten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Ten eerste is Spirulina een blauwgroene alg, terwijl de meeste algen groen zijn. Spirulina heeft ook geen bladgroenkorrels, die nodig zijn voor fotosynthese zoals bij planten. In plaats daarvan maakt Spirulina gebruik van andere pigmenten om energie uit licht te halen. Een ander verschil is dat Spirulina voornamelijk glucose en aminozuren produceert, terwijl planten voornamelijk koolhydraten produceren. Ook bevat Spirulina bacteriën die kunnen helpen bij de vertering en opname van voedingsstoffen. Dit is uniek voor algen en niet aanwezig in planten. Over het algemeen is Spirulina zeer voedzaam en heeft het veel gezondheidsvoordelen, waardoor het een populair superfood is geworden.

Meer over ‘Spirulina’

Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar de herkomst van Spirulina? Er zijn bijzondere variëteiten zoals de spirulina hawaii, maar het basismateriaal van dit superfood komt van de spirulina plant. Als je al bekend bent met de basis, dan zou je misschien geïnteresseerd zijn in de spirulina voordelen en hoe je het het beste kunt innemen met de juiste spirulina dosering. Overweeg je om spirulina tijdens je zwangerschap te gebruiken? Dan is het belangrijk om meer te weten over spirulina zwanger voordat je een besluit neemt.

Velen vinden het heerlijk om spirulina te mengen in hun drankjes, zoals in een spirulina in smoothie. Maar naast de smaak is het ook essentieel om de spirulina voedingswaarde te kennen. Terwijl sommigen zich zorgen maken over mogelijke spirulina bijwerkingen, kiezen anderen bewust voor spirulina biologisch voor een meer natuurlijke aanpak. Het is niet alleen populair onder mensen; zelfs onze viervoetige vrienden kunnen profiteren van spirulina hond. Daarnaast zijn er specifieke voordelen verbonden aan spirulina jodium, spirulina extract, de effecten van spirulina darmen, de bron als spirulina algen, en de positieve impact op de spirulina huid.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Spirulina: Algen of Plant?

Spirulina is een soort blauwgroene algen die veel nutriënten bevat en wordt vaak gebruikt in de voedselketen.

2. Hoe kweek je spirulina?

Spirulina wordt gekweekt in warmte, wat het gemakkelijk maakt om te groeien en het een efficiënte bron van eiwitten maakt.

3. Wat zijn de voordelen van Spirulina?

Spirulina heeft veel voordelen zoals gewichtsverlies, het versterken van het immuunsysteem, ontgifting van het lichaam en het leveren van antioxidanten.

4. Kan ik Spirulina als voedingssupplement gebruiken?

Ja, Spirulina kan als voedingssupplement worden gebruikt vanwege zijn rijke gezondheidsvoordelen.

5. Hoe helpt Spirulina bij gewichtsverlies en gezondheid?

Spirulina helpt bij gewichtsverlies door het lichaam te ontgiften en het immuunsysteem te versterken. Het zorgt ook voor de nodige eiwitten en antioxidanten voor de gezondheid van het lichaam.

» Referenties


1. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/

2. Mao, T. K., Van de Water, J., & Gershwin, M. E. (2005). Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients. Journal of Medicinal Food.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15857205/

3. Hirahashi, T., Matsumoto, M., Hazeki, K., Saeki, Y., Ui, M., & Seya, T. (2002). Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis. International Immunopharmacology.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11962722/

4. Reboleira, J., Freitas, R., Pinteus, S., Silva, J., Alves, C., Pedrosa, R., & Bernardino, S. (2019). Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements: Chapter 3.39 – Spirulina. Science Direct.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128124918000552

» Referenties

Conclusie beste Spirulina 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Spirulina: Algen of Plant? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips