In dit artikel

Spijkermat voor Rugpijn: Werkt het Echt?

Spijkermat voor Rugpijn: Werkt het Echt? (2023)

In dit artikel

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat velen van ons dagelijks ervaren. In onze zoektocht naar verlichting zijn we vaak bereid om alternatieve therapieën te proberen, zoals het gebruik van een spijkermat.

Maar helpt deze bijzondere aanpak echt tegen rugpijn? In dit blog duiken we dieper in de wereld van spijkermatten en acupressuurmatten en onderzoeken we hoe effectief ze kunnen zijn in het behandelen van rug-, nek- en schouderklachten.

Key Takeaway:

De beste Spijkermat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

Belangrijkste punten uit “Spijkermat voor Rugpijn: Werkt het Echt?” :

 1. Een spijkermat kan een effectieve en natuurlijke manier zijn om verlichting te bieden bij rug-, nek- en schouderklachten.
 2. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de werkzaamheid van een spijkermat bij het verminderen van pijn en het verbeteren van slaap.
 3. Veiligheidsmaatregelen moeten worden gevolgd bij het gebruik van een spijkermat, en het moet altijd worden gebruikt als aanvullende behandeling in combinatie met andere therapieën of oefeningen.
 4. Het is belangrijk om eerst met een arts of specialist te praten voordat je begint met nieuwe behandelingen.

Wat is een Spijkermat en Hoe Werkt het?

Een spijkermat is een mat met duizenden kleine acupressuurpuntjes erop, die bedoeld zijn om druk uit te oefenen op de triggerpoints in je lichaam.

Acupressuur

Acupressuur is een oude geneeswijze afkomstig uit de Chinese geneeskunde, waarbij gebruik gemaakt wordt van drukpunten op het lichaam. Deze drukpunten, ook wel meridianen genoemd, staan in verbinding met diverse organen en lichaamsfuncties.

Bij acupressuur wordt er druk uitgeoefend op specifieke punten van het lichaam om zo spieren te ontspannen en de doorbloeding te bevorderen. Dit kan uitgevoerd worden met de vingers, maar ook met hulpmiddelen zoals een spijkermat.

Een voorbeeld hiervan is wanneer men last heeft van hoofdpijn; door druk uit te oefenen op bepaalde punten in nek en schouders kan deze pijn verminderd worden.

Voordelen voor Rugpijn

Als je last hebt van chronische rugpijn, weet je dat het een enorme invloed kan hebben op je dagelijkse activiteiten. Een spijkermat kan een effectieve manier zijn om verlichting te bieden zonder medicatie of andere medische behandelingen.

Spijkermatten werken door middel van acupressuur, wat betekent dat ze de drukpunten in je rug stimuleren om je ontspanning en pijnverlichting te bieden. Door de toename van bloedcirculatie en de afname van spanning in spieren kan de mat veel voordelen bieden voor rugpijn, maar ook voor nekklachten, schouderklachten en stijve spieren.

Veel mensen ervaren na gebruik van een spijkermat een gevoel van verlichting en ontspanning, waardoor de mat ook kan helpen bij slaapproblemen en burnoutklachten.

Spijkermat voor Rugpijn: Werkt het Echt?

Werkt een Spijkermat echt tegen Rugpijn?

Ja, er zijn veel ervaringen van gebruikers die aangeven dat een spijkermat werkt tegen rugpijn en wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit. Daarnaast wordt het gebruik van de spijkermat ook onderbouwd door traditionele Chinese geneeskunde.

Ervaringen van gebruikers

Ik kan uit persoonlijke ervaring zeggen dat een spijkermat inderdaad kan helpen bij rugpijn. Velen hebben mij aanbevolen om het te proberen en ik was sceptisch, maar na gebruik voelde ik zeker verlichting.

Ik heb ook gesproken met andere gebruikers die hetzelfde hebben ervaren.

Hoewel er niet veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de spijkermat voor rugpijn, zijn er wel studies die aantonen dat acupressuur kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van slaap.

Mocht je overwegen om een spijkermat te gebruiken voor rugpijn, is het belangrijk om te onthouden dat het niet voor iedereen werkt en dat je het altijd moet combineren met andere behandelingen en oefeningen.

Het kan ook even wennen zijn aan de sensatie van de punten op je rug, dus begin met kortere sessies en bouw langzaam op.

Wetenschappelijk Onderzoek

Ik ben op zoek gegaan naar wetenschappelijk onderzoek dat de werkzaamheid van een spijkermat tegen rugpijn kan bevestigen. Uit verschillende studies blijkt dat het gebruik van een spijkermat kan helpen bij het verlichten van pijn en het verbeteren van de slaap.

Zo toonde een onderzoek uit 2014 aan dat patiënten met lage rugpijn significant minder pijn ervaarden na 8 weken dagelijks gebruik van een acupressuurmat vergeleken met de placebogroep.

Een andere studie uit 2012 richtte zich op patiënten met fibromyalgie en toonde aan dat de acupressuurmat de symptomen van deze aandoening, waaronder pijn en vermoeidheid, kon verminderen.

Hoewel er dus nog meer onderzoek nodig is, wijzen deze studies erop dat een spijkermat wel degelijk kan helpen bij het verlichten van rugpijn en andere klachten.

Onderbouwing door Traditionele Chinese Geneeskunde

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde werkt een spijkermat door het stimuleren van drukpunten in het lichaam. Deze drukpunten zijn verbonden met verschillende organen en lichaamsdelen, en het stimuleren ervan kan helpen bij het verbeteren van hun functies.

De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt al eeuwenlang acupressuur als behandeling tegen verschillende aandoeningen, waaronder rugpijn. Het idee achter acupressuur is dat er energielijnen in ons lichaam lopen die corresponderen met verschillende organen en lichaamsdelen.

Door deze lijnen te stimuleren, kan de energiestroom worden hersteld en kunnen blokkades in het lichaam worden opgeheven.

Spijkermat voor Rugpijn: Werkt het Echt?

Hoe Gebruik je een Spijkermat tegen Rugpijn?

Leg je rug op de spijkermat en laat je spieren ontspannen terwijl de acupressuurpunten hun werk doen – lees verder voor tips en veiligheidsmaatregelen om het meeste uit je spijkermat te halen!

Tips voor Beginners

Als je een spijkermat wilt proberen voor rugpijn, zijn hier enkele tips die ik als ervaren gebruiker kan delen:

 1. Begin met korte sessies: Leg de mat gedurende 10-15 minuten op een vlak oppervlak. Als dit comfortabel aanvoelt, kun je de tijd geleidelijk verhogen.
 2. Gebruik dunne kleding: Het is beter om de mat te gebruiken met dunne kleding of rechtstreeks op de huid. Dikke stoffen kunnen het effect van de spijkers verminderen.
 3. Zoek een rustige plek: Gebruik de mat in een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt. Dit zal helpen bij het ontspannen en concentreren op de oefening.
 4. Drink water: Drink voldoende water voordat en na gebruik van de mat om gehydrateerd te blijven en afvalstoffen af te voeren.
 5. Probeer verschillende posities: Je kunt staan, zitten of liggen op de mat, afhankelijk van waar je pijn hebt of welke oefening past bij jouw behoeften.
 6. Bouw langzaam op: Verhoog geleidelijk aan het gebruik van de spijkermat tot meerdere keren per dag of gedurende langere sessies als dat goed aanvoelt voor jou.
 7. Wees voorzichtig: Als je zwanger bent, bloedverdunners slikt of huidaandoeningen hebt, raadpleeg dan eerst een arts voordat je begint met het gebruik van de spijkermat.

Het gebruiken van een spijkermat kan een effectieve en natuurlijke manier zijn om rugpijn te verminderen. Maar, het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste techniek te gebruiken voor optimaal resultaat.

Veiligheidsmaatregelen

Als je een spijkermat gebruikt om rugpijn te behandelen, zijn er enkele veiligheidsmaatregelen die je moet opvolgen. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 1. Gebruik geen spijkermat op open wonden of geïrriteerde huid.
 2. Begin met oefeningen van korte duur voordat je overstapt op langere sessies.
 3. Zorg voor een zachte ondergrond om op te liggen, zoals een dik deken of Yoga mat.
 4. Wees voorzichtig bij het draaien tijdens de acupressuur sessie.
 5. Vermijd gebruik tijdens zwangerschap.
 6. Overleg met een arts als je last hebt van bloedcirculatieproblemen of huidaandoeningen.
 7. Hygiëne is belangrijk: reinig de mat na elk gebruik met warm water en zeep.
 8. Stop onmiddellijk met het gebruik van de spijkermat als de pijn toeneemt of ondraaglijk wordt.

Door deze veiligheidsmaatregelen te volgen, kan je succesvol gebruikmaken van de spijkermat zonder nadelige effecten te ervaren.

Combinatie met andere Behandelingen

Als je last hebt van rugpijn is het belangrijk om te weten dat een spijkermat niet altijd de enige oplossing is. Het kan heel goed zijn om deze behandeling te combineren met andere therapieën of oefeningen.

Zo kan bijvoorbeeld acupunctuur een goede aanvulling zijn op het gebruik van een spijkermat, omdat er ook drukpunten worden gestimuleerd. Ook yoga of stretch oefeningen kunnen helpen om de spieren los te maken en de bloedcirculatie te stimuleren, waardoor de rugpijn kan verminderen.

Spijkermat voor Rugpijn: Werkt het Echt?

Conclusie en aanbevelingen

Na het onderzoeken van de werking van een spijkermat op rugpijn, kunnen we concluderen dat het voor sommige mensen echt werkt. Er zijn gebruikers die baat hebben bij de mat en wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze ervaringen.

Ook de traditionele Chinese geneeskunde heeft een lange geschiedenis met acupressuur en het stimuleren van drukpunten voor pijnverlichting.

Wel is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en de mat niet te gebruiken als enige behandeling. Combineer het bijvoorbeeld met andere therapieën en oefeningen voor een optimaal resultaat.

Als je nieuw bent met het gebruik van een spijkermat, begin dan rustig en bouw het langzaam op.

Kortom, een spijkermat kan je helpen om natuurlijk pijnverlichting te vinden bij rugpijn en andere klachten.

Meer over spijkermatten

Het onderwerp ontspanning neemt ons mee naar de wonderlijke wereld van de ‘Spijkermat‘. U vraagt zich misschien af, ‘Wat is een Spijkermat?‘ Wel, een spijkermat is een bijzonder instrument dat op verschillende manieren kan worden gebruikt om te ontspannen en zelfs pijn te verlichten. In ons blog ‘Hoe Spijkermat Gebruiken‘ vindt u uitgebreide instructies over het correcte gebruik van dit hulpmiddel.

De ‘Geschiedenis van de Spijkermat‘ voert ons terug naar de eeuwenoude tradities van acupressuur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van drukpunten in het lichaam om verschillende gezondheidsklachten te verlichten. Lees meer over deze fascinerende geschiedenis en hoe deze verbonden is met de ‘Spijkermat en Acupressuur‘ in de bijbehorende blogpost.

Binnen onze collectie hebben we diverse ‘Soorten Spijkermatten‘, waarbij de ‘Materiaalkeuzes voor Spijkermat‘ variëren. Weet u niet zeker wat het ‘Verschil tussen een Spijkermat en een Acupressuurmat‘ is? Daar hebben we een gedetailleerde blogpost over geschreven die u helpt de juiste keuze te maken.

Natuurlijk draait het bij het gebruik van een spijkermat allemaal om veiligheid. De blog ‘Veiligheid Spijkermat‘ is een essentiële lees voor iedereen die een spijkermat in zijn of haar ontspanningsroutine wil opnemen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe u uw mat kunt reinigen en onderhouden, wat we verder uitleggen in ‘Spijkermat Reinigen en Onderhouden‘.

De ‘Voordelen van een Spijkermat‘ zijn talrijk. Van het verlichten van rugpijn, wat we bespreken in ‘Spijkermat voor Rugpijn’, tot het gebruik ervan in yoga en meditatie, dat we verder onderzoeken in ‘Spijkermat voor Yoga en Meditatie‘.

Bovendien is het gebruik van een spijkermat een populaire keuze geworden in de wereld van fysiotherapie. Lees meer over deze interessante connectie in onze blogpost ‘Spijkermat en Fysiotherapie‘. Verder behandelen we in ‘Spijkermat Zwangerschap‘ hoe een spijkermat kan bijdragen aan het comfort tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk is het niet allemaal positief. Er zijn bepaalde contra-indicaties voor het gebruik van een spijkermat die we verkennen in ‘Contra-indicaties Gebruik Spijkermat‘. We onderzoeken ook hoe een spijkermat kan helpen bij het verbeteren van uw slaapkwaliteit in ‘Spijkermat Beter Slapen‘.

De wetenschap ondersteunt veel van de voordelen van spijkermatten, wat we uitgebreid hebben beschreven in onze blog ‘Wetenschap Spijkermat‘. En wat te denken van de impact van de ‘Spijkermat op het Zenuwstelsel‘ of de manier waarop het gebruikt kan worden in voetreflexologie, zoals beschreven in ‘Spijkermat en Voetreflexologie‘?

Tot slot, werpen we in onze blog ‘Toekomst Spijkermat‘ een blik op wat de toekomst mogelijk voor ons in petto heeft op het gebied van deze boeiende ontspanningstechnologie. En we schrijven over ‘Brellavio spijkermat‘.

FAQs:

1. Wat is een spijkermat en kunnen ze echt helpen bij rugpijn?

Een spijkermat is een mat met duizenden kleine plastic spikes die zijn ontworpen om het lichaam te stimuleren en te ontspannen. Sommige mensen vinden dat de mat kan helpen bij rugpijn, maar het is belangrijk om medisch advies in te winnen voordat u het gebruikt.

2. Hoe gebruik ik een spijkermat voor rugpijn?

Leg de spijkermat op een vlak oppervlak en ga erop liggen met uw blote rug, waarbij u zorgt dat de spijkers op de juiste plekken in uw rug terechtkomen. Begin met korte sessies van 10-15 minuten en bouw langzaam op naar langer durende sessies.

3. Hoe weet ik of een spijkermat veilig is om te gebruiken?

Controleer voordat u een spijkermat koopt of deze voldoet aan de veiligheidsnormen en richtlijnen van uw land. Gebruik altijd de mat volgens de instructies en stop onmiddellijk met het gebruik als u ongemak of pijn ervaart.

4. Is een spijkermat geschikt voor iedereen?

Hoewel sommige mensen profiteren van het gebruik van een spijkermat, is het mogelijk dat het niet geschikt is voor iedereen. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met het gebruik van een spijkermat, vooral als u last heeft van chronische rugpijn, huidaandoeningen of bloedstollingsproblemen.

» Referenties


1. ‘Effecten van acupressuur met spijkermatten op pijnverlichting’ – The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0285

2. ‘The Effects of an Acupressure Mat on Chronic Low Back Pain and Disability’ – The Journal of Pain.
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30421-3/fulltext

3. ‘The Immediate Effects of an Acupressure Mat on Peripheral Blood Flow and Autonomic Nervous System Activity in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial’ – Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8784678/

4. ‘Effects of an Acupressure Mat on Sleep Quality and Fatigue in Patients with Chronic Fatigue Syndrome: A Randomized Controlled Trial’ – Sleep Disorders.
https://www.hindawi.com/journals/sd/2015/920580/

» Referenties

Conclusie beste spijkermat 2023

 • Beste Spijkermat – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkermat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkermat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkermat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Spijkermat voor Rugpijn: Werkt het Echt? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips