In dit artikel

De werking van een spijkermat op zenuwstelsel

De werking van een spijkermat op zenuwstelsel

In dit artikel

Heb je last van een gespannen lichaam en een overbelast zenuwstelsel? Net als jij, heb ik gezocht naar manieren om weer in balans te komen en kwam ik de spijkermat tegen, die volgens onderzoeken het parasympathische zenuwstelsel activeert.

In dit artikel onthul ik hoe deze mat met kleine ‘spijkers’ niet alleen de pijn kan verlichten, maar ook voor een diepe ontspanning kan zorgen. Lees verder en ontdek de kracht van acupressuur thuis!

Key Takeaway:

De beste spijkermat van 2024 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Een spijkermat activeert het parasympathische zenuwstelsel wat zorgt voor rust en herstel, en kan de spijsvertering en bloedcirculatie verbeteren.
 • Regelmatig gebruik van een spijkermat stimuleert de aanmaak van endorfines en oxytocine, hormonen die stress verminderen en voor een geluksgevoel zorgen.
 • Het liggen op een spijkermat kan een verhoogde bloedcirculatie en spierontspanning teweegbrengen, wat positief is voor herstel na inspanning.
 • Spijkermatten hebben als voordeel dat ze kunnen helpen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de slaapkwaliteit, en het verlichten van stress en angstgevoelens.
 • Door de verbeterde bloedcirculatie en ontspanning draagt de spijkermat tenslotte bij aan meer energie en een gevoel van vitaliteit.

Wat is een spijkermat?

De werking van een spijkermat op zenuwstelsel

Een spijkermat lijkt een beetje op een yogamat, maar dan bedekt met honderden kleine spijkertjes. Die spijkertjes zijn eigenlijk plastic pinnetjes die ontworpen zijn om de huid licht te prikken en te stimuleren.

Ik gebruik mijn spijkermat regelmatig om mijn stijve spieren te ontspannen na een lange dag zitten of staan.

De mat stimuleert bepaalde drukpunten op het lichaam die volgens de traditionele Chinese geneeskunde verbonden zijn met verschillende organen en systemen binnen ons lichaam. Als ik op mijn flowee spijkermat lig, voel ik hoe de spanning langzaam wegebt.

Het is alsof elke drukpunt dat wordt geraakt mij helpt om een relaxter leven te leiden. Vooral bij spanningshoofdpijn of fibromyalgie hoor ik van anderen dat ze veel baat hebben bij het gebruik van een Zweedse spijkermat, en dat motiveert me om mijn eigen ervaringen met de mat ook serieus te nemen en te blijven gebruiken als onderdeel van mijn routine.

Hoe werkt een spijkermat op het zenuwstelsel?

De werking van een spijkermat op zenuwstelsel

Heb je je ooit afgevraagd hoe iets ogenschijnlijk eenvoudigs als een spijkermat zo’n diepgaand effect kan hebben op ons lichaam en geest? Nou, het geheim zit in de subtiele maar krachtige invloed die het heeft op ons complexe zenuwstelsel.

Activatie van het para-sympatische zenuwstelsel

Als ik op mijn spijkermat lig, stimuleer ik mijn parasympathische zenuwstelsel. Dit is het deel dat voor rust en herstel zorgt. Het helpt bijvoorbeeld met het kalmeren van mijn lichaam na een intensieve workout.

De aanraking van de spijkers activeert specifieke punten die signalen naar mijn hersenen sturen, waardoor ontspanningsreacties in gang worden gezet.

Het gebruik van de spijkermat leidt tot een verhoogde productie van spijsverteringssappen en bevordert snellere darmbewegingen, dankzij de werking van dit zenuwstelsel. Mijn ervaring leert dat regelmatig gebruik van de mat bijdraagt aan een betere omzetting van voedingsstoffen en een efficiëntere energiehuishouding.

Ook merk ik dat mijn bloedcirculatie verbetert, wat orthomoleculair therapeut Iris de Goede ook benadrukt als een positieve reactie op acupressuur.

Verbetering van de bloedcirculatie

Elke keer dat ik op mijn spijkermat lig, voel ik hoe de scherpe puntjes zachtjes in mijn huid drukken. Deze druk prikkelt mijn zenuwuiteinden en daarin ligt de magie: de bloedsomloop in mijn lichaam krijgt een boost.

Spieren worden lekker warm en beginnen afvalstoffen effectiever af te voeren. Dit proces is niet alleen ontspannend, maar het helpt mijn lichaam ook bij het herstel na een lange dag of intense workout.

Gebruik ik de mat regelmatig, dan merk ik een duidelijk verschil. Mijn spieren voelen soepeler aan en mijn algehele lichaamsspanning neemt af. Bovendien slaap ik dieper en word ik meer uitgerust wakker.

Het is fantastisch om te merken dat iets eenvoudigs als een spijkermat zulke positieve veranderingen kan brengen. En het mooie is, terwijl ik daar lig, kan ik heerlijk mediteren of een boek lezen en ondertussen gebeurt er van alles in mijn lichaam!

De Werking van een Spijkermat op het Zenuwstelsel

Ik heb gemerkt dat het liggen op een spijkermat een unieke stimulatie aan het lichaam geeft. De kleine, scherpe puntjes op de mat prikken zachtjes in de huid zonder deze te beschadigen.

Dit triggert een reactie van het zenuwstelsel waarbij endorfines en oxytocine vrijkomen, hormonen die voor een gevoel van geluk en ontspanning zorgen. De toename van deze ‘feel-good’ hormonen kan spanning verminderen en pijn verlichten.

Het regelmatig gebruiken van een spijkermat kan echt verschil maken in hoe ik me voel. Het bevordert niet alleen een diepere meditatie, maar lijkt ook mijn slaap te verbeteren. De huidcontact met de puntjes verbetert de bloedcirculatie lokaal, waardoor mijn spieren ontspannen en mijn lichaam zich herstelt na een inspannende dag.

Deze natuurlijke wijze van ontspanning maakt dat ik me vaker fris en vitaal voel.

Voordelen van het gebruik van een spijkermat

De werking van een spijkermat op het zenuwstelsel is fascinerend en biedt verschillende voordelen voor je welzijn. Laten we eens kijken naar hoe dit innovatieve hulpmiddel je leven positief kan beïnvloeden.

 • Een verhoogd gevoel van ontspanning ervaar ik wanneer ik op de spijkermat lig. Door het matje even te gebruiken na een drukke dag, merk ik dat mijn lichaam tot rust komt.
 • Het verbetert mijn slaap door de productie van melatonine te stimuleren, waardoor ik sneller in slaap val en dieper slaap.
 • Stress verminderen is nog een voordeel; de drukpunten op de mat helpen mijn lichaam ontspannen wat bijdraagt aan minder angstgevoelens.
 • Pijnverlichting merk ik doordat de spijkermat endorfines vrijmaakt, deze natuurlijke pijnstillers helpen bijvoorbeeld bij rug- of nekklachten.
 • Mijn bloedcirculatie wordt beter dankzij die kleine puntjes die mijn huid licht prikkelen, waardoor bloed effectiever door mijn lichaam stroomt.
 • Gebruikmakend van de mat regelmatig merk ik dat mijn spierstijfheid afneemt, vooral na sportactiviteiten helpt het om snel te herstellen.
 • Tenslotte draagt het bij aan een toename in energie; een sessie op de spijkermat kan me helpen me gerevitaliseerd en alert te voelen.

Conclusie

Het gebruik van een spijkermat laat echt indrukwekkende resultaten zien voor het zenuwstelsel. Je voelt hoe de puntige druk je zintuigen wekt en de bloedstroom bevordert. Stel je voor dat met elke ademhaling ontspanning dieper in je lichaam zakt, terwijl stress en pijn vervagen.

Voor wie verdere verdieping zoekt, zijn er genoeg bronnen over dit fascinerende hulpmiddel. Laten we onszelf dus de kans geven om te herstellen en te revitaliseren met deze eeuwenoude techniek.

Veelgestelde Vragen

1. Wat doet een spijkermat met je lichaam?

Een spijkermat stimuleert de zenuwen in je huid en kan helpen om je zenuwstelsel te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren.

2. Is het gebruik van een spijkermat pijnlijk?

In het begin kan het gebruik van een spijkermat oncomfortabel voelen, maar het wordt vaak snel aangenamer en kan zelfs helpen bij het verlichten van pijn.

3. Hoe lang moet je op een spijkermat liggen?

Het is aan te raden om met korte sessies van ongeveer 5 tot 10 minuten te beginnen en dit op te bouwen naarmate je gewend raakt aan het gevoel van de mat.

4. Kan iedereen een spijkermat gebruiken?

Hoewel veel mensen baat kunnen hebben bij een spijkermat, is het goed om eerst met een gezondheidsdeskundige te overleggen als je bepaalde medische condities hebt.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De werking van een spijkermat op zenuwstelsel

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips