In dit artikel

Het Effect van een Spijkermat op het Zenuwstelsel

Het Effect van een Spijkermat op het Zenuwstelsel (2023)

In dit artikel

Het ervaren van pijn, spanning of stress is iets waarmee velen van ons dagelijks te maken krijgen. In dit artikel belichten we een alternatieve methode om hier effectief mee om te gaan: het gebruik van een spijkermat en de invloed ervan op ons zenuwstelsel.

Leun achterover en ontdek hoe deze eeuwenoude acupressuurtechniek je kan helpen om een gezonder en meer ontspannen leven te leiden.

Key Takeaway:

De beste Spijkermat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Een spijkermat is een therapeutisch hulpmiddel dat via acupressuur de bloedcirculatie stimuleert en het zenuwstelsel positief kan beïnvloeden.
 • Het gebruik van een spijkermat kan bijdragen aan verlichting van pijn en spanning, verbetering van slaap en ontspanning, bevordering van positieve emoties en gevoelens, en verhoging van energie en concentratie.
 • Het is belangrijk om te starten met korte sessies en de spijkermat op een vlakke ondergrond te gebruiken. Vergeet niet de mat schoon te houden en te combineren met andere ontspanningstechnieken voor optimaal effect.
 • De effectiviteit kan variëren per persoon en het is belangrijk om goed naar het eigen lichaam te luisteren en eventueel een arts te raadplegen bij pijn of ongemak tijdens de sessie.

Wat is een Spijkermat en Hoe Werkt het op het Zenuwstelsel?

Een Spijkermat is een therapeutisch hulpmiddel dat bestaat uit duizenden kleine plastic spijkertjes die op een mat zijn bevestigd en via acupressuur de rug, nek en schouders stimuleren.

Definitie van een Spijkermat

Een spijkermat, ook wel bekend als acupressuurmat of nagelbed, is een therapeutisch hulpmiddel dat bestaat uit een mat met duizenden kleine, scherpe punten. Deze punten zijn bedoeld om druk uit te oefenen op specifieke acupressuurpunten op het lichaam, vergelijkbaar met de principes van de traditionele Chinese geneeskunde en acupunctuur.

Het gebruik van een spijkermat gaat terug tot in de oudheid, waarbij monniken en yogi’s dit soort matten gebruikten voor meditatiedoeleinden en om hun fysieke en mentale welzijn te verbeteren.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten en modellen van spijkermatten beschikbaar voor commercieel gebruik, variërend in grootte, vorm, materiaal en kleur.

Werkingsmechanisme op het Zenuwstelsel

Een spijkermat werkt op het zenuwstelsel door middel van acupressuurstimulatie. De nagels op de mat drukken op bepaalde punten van het lichaam, waardoor de bloedcirculatie verbetert en de spieren ontspannen.

Dit kan leiden tot vermindering van stress en pijn en bevordering van de slaap en ontspanning.

Het autonome zenuwstelsel wordt ook gestimuleerd door de spijkermat, wat kan helpen bij het reguleren van de ademhaling, hartslag en spijsvertering. Bovendien stimuleert het gebruik van een spijkermat de aanmaak van endorfine en oxytocine – neurotransmitters die ons een gevoel van geluk en welzijn geven.

Al met al kan een spijkermat een therapeutische manier zijn om verschillende fysieke en emotionele klachten te verlichten.

Fysiologische Reacties in het Lichaam

Wanneer de acupressuurmat op het lichaam wordt geplaatst, worden duizenden kleine naaldachtige punten op de huid gedrukt. Dit zorgt voor een stimulatie van de zenuwuiteinden in de huid, wat resulteert in een verhoogde bloedcirculatie en een vermindering van spierspanning.

De mat werkt op het autonome zenuwstelsel, wat het deel van het zenuwstelsel is dat verantwoordelijk is voor de regeling van onze interne organen.

Het gebruik van een acupressuurmat kan ook leiden tot de afgifte van endorfines en oxytocine in ons lichaam, wat kan zorgen voor een verlichting van stress en een verbetering van onze gemoedstoestand.

Hierdoor kan het gebruik van een acupressuurmat leiden tot betere nachtrust en meer energie gedurende de dag.

Het Effect van een Spijkermat op het Zenuwstelsel

Voordelen van het Gebruik van een Spijkermat op het Zenuwstelsel

Het gebruik van een Spijkermat kan bijdragen aan verlichting van pijn en spanning, verbetering van slaap en ontspanning, bevordering van positieve emoties en gevoelens, en verhoging van energie en concentratie.

Verlichting van Pijn en Spanning

Als professional in de gezondheidszorg heb ik vaak te maken met patiënten die lijden aan chronische pijn en gespannen spieren. Het gebruik van een spijkermat kan een effectieve manier zijn om deze symptomen te verlichten.

De acupressuurmat stimuleert de bloedcirculatie en geeft een massage aan de triggerpoints, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en spanning in het lichaam.

Een van mijn patiënten, die al jaren kampte met rugpijn, meldde verbetering na slechts enkele sessies op de spijkermat. Naast het ontspannen van zijn rugspieren, merkte hij ook dat zijn algehele stressniveau afnam.

Dit komt door de endorfine- en oxytocineproductie in het lichaam, die kunnen worden gestimuleerd door de acupressuurmat.

Verbetering van Slaap en Ontspanning

Een van de meest opvallende effecten van het gebruik van een spijkermat is de verbetering van slaap en ontspanning. Door de acupressuur stimulatie die de mat biedt, wordt het autonome zenuwstelsel gestimuleerd, wat leidt tot een verlaging van het stressniveau en een toename van de productie van endorfine en oxytocine.

Door regelmatig gebruik van de spijkermat kan je beter slapen en ontspannen. Het kan ook helpen bij het verminderen van slaapproblemen, zoals slapeloosheid en snurken. Het advies is om dagelijks 15-30 minuten te liggen op de spijkermat, bij voorkeur voor het slapengaan.

Bevordering van Positieve Emoties en Gevoelens

Als je een spijkermat gebruikt, kan je niet alleen fysieke verlichting ervaren, maar ook mentale. Door de acupressuurmat te gebruiken, wordt je lichaam namelijk gestimuleerd om endorfine en oxytocine vrij te maken, twee hormonen die bekend staan ​​om hun positieve effect op ons humeur.

Onlangs vertelde een vriend me dat ze de spijkermat gebruikte om te helpen bij haar angststoornis en dat het geweldig werkte. Ze merkte dat de mat haar hielp om te ontspannen en haar ademhaling te kalmeren, waardoor ze zich rustiger voelde.

Verhoging van Energie en Concentratie

Naast het verlichten van pijn en spanning en het bevorderen van een diepe ontspanning, kan het gebruik van een spijkermat ook energie en concentratie verhogen. Dit komt doordat de stimulatie van de acupressuurpunten op de rug zorgt voor een betere bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar de hersenen.

Zelf heb ik ervaren dat het gebruik van een spijkermat voor het werken of studeren mij helpt om langer gefocust te blijven en productiever te zijn gedurende de dag. Het stimuleren van specifieke punten op de rug kan ook helpen bij het verminderen van angst en stress, wat verdere voordelen kan opleveren voor de energie- en concentratieniveaus.

Het Effect van een Spijkermat op het Zenuwstelsel

Tips en Adviezen voor het Gebruik van een Spijkermat op het Zenuwstelsel

Begin met korte sessies en gebruik de spijkermat op een vlakke ondergrond om de beste resultaten te behalen. Vergeet ook niet de mat schoon te houden en te combineren met andere ontspanningstechnieken voor een optimaal effect.

Geleidelijke Start met Korte Sessies

Als je net begint met het gebruik van een spijkermat, is het belangrijk om rustig aan te beginnen om je lichaam te laten wennen aan de stimulatie. Hier zijn enkele tips voor een geleidelijke start met korte sessies:

 • Begin met 5 tot 10 minuten per dag en voer dit langzaam op tot maximaal 20 minuten per keer.
 • Gebruik de mat niet vlak voor bedtijd, omdat het kan leiden tot overstimulatie en slapeloosheid.
 • Leg een dunne handdoek op de mat om de intensiteit van de nagels te verminderen als dat nodig is.
 • Focus tijdens de sessie op ontspanning, diepe ademhaling en het loslaten van spanning in je spieren.
 • Als je pijn of ongemak ervaart tijdens de sessie, raadpleeg dan een arts voordat je verder gaat.

Onthoud dat regelmatig gebruik van een spijkermat kan leiden tot vele voordelen voor zowel lichaam als geest. Met deze tips kun je veilig beginnen en genieten van alle positieve effecten op jouw zenuwstelsel.

Gebruik op een Vlakke Ondergrond

Het is belangrijk om de spijkermat op een vlakke ondergrond te gebruiken om optimale resultaten te behalen. Als de mat op een oneffen oppervlak wordt geplaatst, kan dit leiden tot ongelijke drukverdeling op het lichaam, wat oncomfortabel kan zijn en de effecten van de acupressuur kan verminderen.

Daarom is het aanbevolen om de mat op een stevige, vlakke ondergrond te gebruiken, zoals een bed of een yogamat.

Als je de spijkermat voor het eerst gebruikt, is het raadzaam om kortere sessies te beginnen om langzaam aan het gevoel van de nagels op je huid te wennen. Het is ook belangrijk om de juiste druk te vinden die voor jou comfortabel is.

Reiniging en Onderhoud van de Mat

Als eigenaar van een spijkermat is het belangrijk om de mat goed te onderhouden en schoon te houden. Hier zijn enkele tips voor het reinigen en onderhouden van jouw spijkermat:

 1. Gebruik een zachte doek of borstel om de mat schoon te maken, vermijd schurende materialen zoals staalwol.
 2. Reinig de mat met lauwwarm water en milde zeep.
 3. Spoel de mat grondig af om zeepresten te verwijderen en laat het drogen in een geventileerde ruimte.
 4. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, hitte of vochtigheid omdat dit de nagels kan beschadigen.
 5. Bewaar de mat op een droge plaats met weinig licht wanneer deze niet wordt gebruikt.
 6. Zorg ervoor dat niemand anders jouw spijkermat gebruikt omdat dit hygiënische problemen kan veroorzaken.
 7. Als je merkt dat er delen van de mat versleten zijn of ontbreken, vervang dan tijdig die specifieke delen.
 8. Behandel jouw spijkermat als een investering voor jouw welzijn en zorg er goed voor zodat deze lang meegaat.

Door deze eenvoudige richtlijnen op te volgen, kun je jouw spijkermat goed onderhouden en ervan blijven genieten, zelfs na vele jaren gebruik!

Combinatie met Andere Ontspanningstechnieken

Ik raad aan om je spijkermat te combineren met andere ontspanningstechnieken om het effect te versterken en optimaal te profiteren van de voordelen. Hieronder heb ik een aantal suggesties opgesomd:

 • Meditatie: gebruik je spijkermat als onderdeel van je meditatieroutine om rust en ontspanning te bevorderen.
 • Yoga: combineer de mat met yoga-oefeningen voor een diepere stretch en verbeterde bloedcirculatie.
 • Ademhalingsoefeningen: gebruik de mat terwijl je ademhalingsoefeningen doet om spanning in het lichaam los te laten.
 • Massage: gebruik de mat als aanvulling op een massage voor extra ontspanning en pijnverlichting.
 • Aromatherapie: breng essentiële oliën aan op de spijkermat voor een verhoogd ontspanningseffect.

Door deze technieken met je spijkermat te combineren, kun je optimaal profiteren van de vele voordelen die de mat biedt voor het zenuwstelsel.

Het Effect van een Spijkermat op het Zenuwstelsel

Conclusie

In conclusie, het gebruik van een spijkermat kan een positief effect hebben op ons zenuwstelsel. Door middel van acupressuur stimulatie, kan het zorgen voor een verbeterde bloedcirculatie en ontspanning in ons lichaam.

Dit kan leiden tot verlichting van pijn en spanning, verbeterde slaap en ontspanning, en zelfs bevordering van positieve emoties en gevoelens.

Het is belangrijk om de tips en adviezen te volgen bij het gebruik van een spijkermat om optimaal te profiteren van de voordelen ervan. Zorg voor een geleidelijke start met korte sessies, gebruiken op een vlakke ondergrond, regelmatige reiniging en onderhoud van de mat.

Al met al, kan het gebruik van een spijkermat een therapeutisch effect hebben bij verschillende aandoeningen zoals rugklachten, stress en vermoeidheid.

Meer over spijkermatten

Ontspanning en wellness zijn centrale thema’s in ons dagelijks leven, en de ‘Spijkermat‘ speelt daarin een sleutelrol. Maar hoe werkt het precies? Wel, in onze blogserie gaan we dieper in op de vele facetten van de spijkermat.

We beginnen met de verrassende rol die spijkermatten kunnen spelen in de fysiotherapie. In onze blog ‘Spijkermat en Fysiotherapie‘, leer je meer over de manier waarop fysiotherapeuten dit tool gebruiken in hun behandelingsregimes.

Voor de aanstaande moeders onder ons, hebben we ook een bijdrage getiteld ‘Spijkermat Zwangerschap‘, waarin we de mogelijke voordelen en voorzorgsmaatregelen van het gebruik van spijkermatten tijdens de zwangerschap bespreken.

Terwijl we vooruitkijken naar de ‘Toekomst van de Spijkermat‘, vragen we ons ook af hoe het zich kan ontwikkelen en hoe het gebruikt kan worden in disciplines zoals ‘Voetreflexologie‘ en neurologie, dat we nader bekijken in ‘Spijkermat op Zenuwstelsel’.

Nu meer dan ooit zijn we ons bewust van de impact van stress op onze lichamen en geest. Onze post ‘Spijkermat en Stressvermindering‘ gaat in op hoe de spijkermat kan bijdragen aan een kalmerende routine. En hoewel spijkermatten misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt voor kinderen of huisdieren, bespreken we in ‘Spijkermatten en Kinderen‘ en ‘Spijkermatten en Huisdieren‘ hoe ze veilig kunnen worden geïntroduceerd.

Gezondheid is meer dan alleen rust. Het gaat ook om hoe onze lichamen functioneren, van de bloedsomloop, besproken in ‘Spijkermat en Bloedsomloop‘, tot het herstel van onze spieren na inspanning, in ‘Spijkermat en Spierherstel‘.

Heb je last van hoofdpijn of nekpijn? Mogelijk vind je enige verlichting met de hulp van een spijkermat, zoals we uitleggen in ‘Spijkermat voor Hoofdpijnverlichting‘ en ‘Spijkermat en Nekpijn‘. En voor degenen die met fibromyalgie leven, biedt onze post ‘Spijkermat en Fibromyalgie‘ inzicht in hoe deze tool kan helpen bij het beheersen van symptomen.

Uiteraard zijn we ons ook bewust van de milieu-impact van onze keuzes. Daarom nemen we in ‘Milieuvriendelijke Spijkermatten‘ een kijkje in de opties voor groenere spijkermatten.

Voor degenen die een algehele boost in hun energieniveau zoeken, kan de ‘Spijkermat en Energieniveau‘ blog interessant zijn. Het maakt deel uit van een ‘Gezonde Levensstijl‘ die we in een aparte blogpost verkennen.

En we begrijpen dat niet iedereen overtuigd is. Daarom gaan we in op de kritiek in ‘Spijkermat Onzin‘ en ‘Nadelen Spijkermat‘. Tenslotte kijken we naar specifieke toepassingen, zoals de ‘Spijkermat Buik‘ en ‘Spijkermat Voeten‘ voor gerichte verlichting.

FAQs:

1. Wat is een spijkermat en hoe werkt het op het zenuwstelsel?

Een spijkermat is een mat met vele kleine puntjes die druk uitoefent op het lichaam. Het werkt op het zenuwstelsel door het stimuleren van de zenuwuiteinden, waardoor de productie van endorfines wordt gestimuleerd, wat kan leiden tot vermindering van stress en pijn.

2. Kunnen spijkermatten gevaarlijk zijn voor het zenuwstelsel?

Nee, spijkermatten zijn over het algemeen veilig voor gebruik op het zenuwstelsel. Zolang de instructies van de fabrikant worden gevolgd en de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals het vermijden van letsel of overmatig gebruik, is er weinig risico.

3. Wat zijn de voordelen van het gebruik van een spijkermat op het zenuwstelsel?

Het gebruik van een spijkermat kan vele voordelen bieden, waaronder vermindering van spanning en pijn in spieren en gewrichten, verbetering van de slaapkwaliteit en vermindering van stressniveaus.

4. Zijn er mensen die niet geschikt zijn om een spijkermat te gebruiken op hun zenuwstelsel?

Ja, er zijn bepaalde groepen mensen die moeten oppassen bij het gebruik van een spijkermat. Dit omvat mensen met huidaandoeningen, bloedingsstoornissen, ernstige medische aandoeningen of zwangere vrouwen. Voor gebruik wordt aangeraden om advies in te winnen bij een arts.

» Referenties


1. ‘Effecten van acupressuur met spijkermatten op pijnverlichting’ – The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0285

2. ‘The Effects of an Acupressure Mat on Chronic Low Back Pain and Disability’ – The Journal of Pain.
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30421-3/fulltext

3. ‘The Immediate Effects of an Acupressure Mat on Peripheral Blood Flow and Autonomic Nervous System Activity in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial’ – Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8784678/

4. ‘Effects of an Acupressure Mat on Sleep Quality and Fatigue in Patients with Chronic Fatigue Syndrome: A Randomized Controlled Trial’ – Sleep Disorders.
https://www.hindawi.com/journals/sd/2015/920580/

» Referenties

Conclusie beste spijkermat 2023

 • Beste Spijkermat – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkermat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkermat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkermat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Het Effect van een Spijkermat op het Zenuwstelsel (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips