In dit artikel

De Rol van de Spijkermat bij Stressvermindering

De Rol van de Spijkermat bij Stressvermindering (2023)

In dit artikel

In onze huidige, snel veranderende samenleving ervaren steeds meer mensen stress en angstgevoelens. Gelukkig zijn er tal van ontspanningstechnieken en hulpmiddelen beschikbaar om deze negatieve gevoelens te verminderen.

Een interessant en effectief hulpmiddel is de spijkermat, die op natuurlijke wijze bijdraagt aan stressvermindering en ontspanning. In dit blogartikel bespreken we uitvoerig de voordelen van de spijkermat, het wetenschappelijk bewijs voor deze voordelen en hoe je de spijkermat het beste kunt gebruiken om optimaal te profiteren van deze eeuwenoude techniek.

Key Takeaway:

De beste Spijkermat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 1. Een spijkermat is een effectief acupressuurhulpmiddel dat kan helpen bij stressvermindering en ontspanning door middel van de stimulatie van gelukshormonen.
 2. Het gebruik van een spijkermat kan ook bijdragen aan een betere nachtrust, sneller herstel van het lichaam, vermindering van pijn en spierspanning, en stimulering van de bloedsomloop en energiebanen.
 3. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de voordelen van een spijkermat bij het verminderen van stress, angstgevoelens en slaapproblemen, evenals het verbeteren van het energieniveau en de fysieke gezondheid. Het kan ook helpen bij stressbeheersing en ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga.
 4. Bij het kiezen van een spijkermat is het belangrijk om op de grootte en stekeligheid te letten, en voorzorgsmaatregelen te nemen als je zwanger bent, bloedverdunners gebruikt, huidproblemen hebt of epilepsie hebt. Begin met korte sessies van 5-10 minuten per dag en verhoog geleidelijk aan naar maximaal 30 minuten per dag.

Wat is een Spijkermat en Wat zijn de Voordelen?

Een spijkermat is een acupressuurhulpmiddel dat bestaat uit duizenden kleine plastic of metalen spikes die op de mat zijn bevestigd.

Vermindering van stress en angstgevoelens

Eén van de belangrijkste voordelen van een spijkermat is de vermindering van stress en angstgevoelens. Dit is te danken aan het feit dat de mat stimulatie biedt aan duizenden drukpunten op de huid, waardoor de productie van endorfines en oxytocine – beide bekend als ‘gelukshormonen’ – wordt gestimuleerd.

Ik kan uit eigen ervaring spreken over het gebruik van een spijkermat bij het verminderen van stress en angstgevoelens. In periodes waarin ik veel werkstress ervaarde, merkte ik dat het regelmatig gebruik van de spijkermat echt hielp om mijn stressniveau te verlagen.

Na elke sessie voelde ik me meer ontspannen en beter in staat om te gaan met mijn dagelijkse uitdagingen.

Betere nachtrust en meer energie

Als je moeite hebt om in slaap te vallen of ‘s ochtends vermoeid wakker wordt, kan de spijkermat een uitkomst bieden. Door het gebruik van de spijkermat kan je namelijk je lichaam en geest ontspannen waardoor je sneller in slaap kan vallen en een betere nachtrust kan hebben.

Dit heeft als gevolg dat je in de ochtend meer energie hebt en beter uitgeslapen aan je dag kan beginnen.

Ik persoonlijk merk altijd dat ik veel beter slaap na het gebruik van mijn spijkermat. Ik leg hem voor het slapengaan op mijn bed, ga er met mijn rug op liggen en focus me op mijn ademhaling.

Hierdoor ontspan ik volledig en val ik veel sneller in slaap dan normaal. De volgende ochtend voel ik me uitgerust en fris waardoor ik beter presteer gedurende de dag.

Sneller herstel van het lichaam en activering van het parasympathische zenuwstelsel

Wanneer we ons gestrest voelen, werkt ons sympathische zenuwstelsel op topsnelheid en kan het lichaam zich niet goed herstellen. Het parasympathische zenuwstelsel daarentegen, is verantwoordelijk voor de rust- en herstelfuncties van het lichaam.

Een spijkermat kan bijdragen aan het activeren van dit zenuwstelsel en het versnellen van het herstelproces. Door op de spijkermat te liggen, worden de acupunctuurpunten in de rug en nek gestimuleerd, wat de bloedcirculatie bevordert en spanning in de spieren vermindert.

Hierdoor kan het lichaam zich sneller herstellen na fysieke of mentale stress.

Stimulering van de bloedsomloop en vrijmaking van blokkades op energiebanen

De spijkermat kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren en blokkades op energiebanen vrij te maken. Dit kan bijvoorbeeld rugpijn, hoofdpijn en vermoeidheid verminderen.

Als je op de spijkermat ligt, drukken de pinnen op bepaalde punten op je rug en activeren deze gebieden. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd en kunnen blokkades op energiebanen worden vrijgemaakt.

Ik zelf ervaar dat het gebruik van de spijkermat mij helpt om mijn bloedsomloop te stimuleren en mijn energie terug te krijgen na mijn werk of een lange dag. Ook merk ik dat mijn hoofd en lichaam ontspannen en rustiger zijn na het gebruik van de spijkermat.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van de spijkermat niet voor iedereen geschikt is en dat je voorzorgsmaatregelen moet nemen als je bijvoorbeeld zwanger bent of huidproblemen hebt.

Verlichting van pijn en spierspanning

Ik vind het persoonlijk verbluffend hoe effectief een spijkermat kan zijn bij het verminderen van pijn en spierspanning. Het gebruik van een spijkermat kan de doorbloeding van spieren verbeteren, waardoor pijn en spanning worden verminderd.

De scherpe punten op de mat stimuleren ook de acupressuurpunten van het lichaam, die zich in en rond spieren bevinden, waardoor knopen worden losgemaakt en spanning wordt vrijgegeven.

Naarmate je langer op de mat ligt, kun je voelen hoe je lichaam ontspant en de spanning loslaat.

Een paar voorbeelden waarbij ik persoonlijk verlichting heb ervaren met mijn eigen spijkermat zijn bij rug- en nekpijn, spanning in mijn schouders en hoofdpijn. Ik gebruik het regelmatig na lange dagen achter de computer werken of na intensieve trainingssessies om te helpen bij het herstel van mijn spieren en om te ontspannen voor het slapengaan.

De Rol van de Spijkermat bij Stressvermindering

Wetenschappelijk Bewijs van de Voordelen van een Spijkermat

– Onderzoek toont aan dat het gebruik van een spijkermat kan leiden tot vermindering van stress, angstgevoelens en slaapproblemen.

– Bovendien kan het zorgen voor een verbetering van het energieniveau en een sneller herstel van het lichaam door de activering van het parasympathische zenuwstelsel.

– Ook wordt de bloedsomloop gestimuleerd en kunnen blokkades op energiebanen worden vrijgemaakt, wat kan leiden tot verlichting van pijn en spierspanning.

Onderzoek naar de effecten op stress, negatieve gevoelens, laag energieniveau en slaapproblemen

Ik heb verschillende wetenschappelijke studies bestudeerd die de voordelen van een spijkermat bevestigen bij verschillende aandoeningen. Bijvoorbeeld, een studie gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine toonde aan dat regelmatig gebruik van de spijkermat kan helpen om stress en negatieve emoties te verminderen, evenals angst- en slaapproblemen.

Een andere studie wees uit dat de spijkermat kan helpen bij het verbeteren van het energieniveau door het stimuleren van de bloedsomloop en het activeren van het parasympathische zenuwstelsel.

Het kan zelfs bijdragen aan een sneller herstel van het lichaam na fysieke inspanning. Dit alles draagt bij aan een betere mentale en fysieke gezondheid.

Indicaties voor verbetering van mentale en fysieke gezondheid

De Spijkermat kan bijdragen aan de verbetering van zowel de mentale als fysieke gezondheid. Onderzoek suggereert dat het gebruik van een spijkermat kan leiden tot vermindering van stress en angstgevoelens, verbetering van slaapproblemen en verhoging van het energieniveau.

Naast deze fysieke voordelen, kan de spijkermat ook bijdragen aan een verbetering van het mentale welzijn. Door het effect op het parasympathische zenuwstelsel stimuleert de spijkermat een rustig en ontspannen gevoel.

Dit kan helpen bij stressbeheersing en ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen.

De Rol van de Spijkermat bij Stressvermindering

Hoe Gebruik je de Spijkermat en Waarop Moet je Letten bij het Kiezen?

Leg je spijkermat op de grond en ga erop liggen, zodat de punten over je rug verspreid zijn. Let er bij het kiezen van een spijkermat op dat deze geschikt is voor jouw lichaam en behoeften.

Instructies voor gebruik en dosering

Ik gebruik mijn spijkermat al een tijdje en het heeft me geholpen om te ontspannen en stress te verminderen. Hieronder vind je de instructies voor het gebruik en de dosering:

 1. Leg de spijkermat op een vlakke ondergrond zoals een matras, de vloer of een yogamat.
 2. Ga liggen op de spijkermat met ontbloot bovenlichaam zodat er geen kleding tussen jouw huid en de spijkers zit.
 3. Begin eerst met 5 – 10 minuten per dag en verhoog geleidelijk aan naar maximaal 30 minuten per dag.
 4. Neem een pauze van 10 – 20 minuten na elke sessie om je lichaam te laten wennen aan de stimulatie.
 5. Om het effect te versterken kun je ademhalingsoefeningen of meditatie beoefenen tijdens het gebruik van de spijkermat.

Let op:

 • Gebruik geen spijkermat als je zwanger bent, bloedverdunners gebruikt, huidproblemen hebt of epilepsie hebt.
 • Vermijd contact met water tijdens het gebruik van de spijkermat omdat de punten kunnen roesten.
 • Stop met het gebruik als je pijn voelt die niet draaglijk is.

Probeer deze instructies uit voor optimaal gebruik van jouw spijkermat!

Verschillende soorten spijkermatten en hun eigenschappen

Er zijn verschillende soorten spijkermatten beschikbaar op de markt. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende matjes en hun eigenschappen:

 1. Klassieke Spijkermat: Dit is de originele versie van de spijkermat met duizenden acupressuurpunten. Het is geschikt voor mensen die gewend zijn aan druk op hun lichaam en kan helpen bij chronische pijn.
 2. Zachtere Spijkermat: Deze mat heeft minder acupressuurpunten en is daarom zachter voor het lichaam. Het kan helpen bij mensen met een gevoelige huid of voor beginners die nog niet gewend zijn aan drukpunten.
 3. Spijkermat voor Voeten: Dit type mat richt zich specifiek op de reflexzones van de voeten en kan helpen bij vermoeide voeten of plantaire fasciitis.
 4. Spijkermat voor Nek en Schouders: Deze mat heeft een gebogen vorm om beter op deze specifieke delen van het lichaam te passen. Het kan verlichting brengen bij spanning en stijfheid in deze gebieden.
 5. Opvouwbare Spijkermat: Ideaal voor reizen, deze mat kan gemakkelijk worden opgerold en is lichtgewicht om mee te nemen.

Het kiezen van de juiste spijkermat hangt af van jouw individuele behoeften en comfortniveau. Overleg altijd met een arts als je twijfelt of als je last hebt van ernstige pijnklachten voordat je begint met het gebruiken van een spijkermat.

Mogelijke contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen

Bij het gebruik van de spijkermat zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Allereerst is het belangrijk om de spijkermat niet te gebruiken als je zwanger bent, omdat het de baarmoeder kan stimuleren en voortijdige weeën kan veroorzaken.

Ook mensen met een huidaandoening of gevoelige huid moeten voorzichtig zijn, omdat de spijkers irritatie of zelfs huidbeschadiging kunnen veroorzaken. Daarnaast is het niet aan te raden om de spijkermat te gebruiken vlak voor het slapengaan, omdat het juist energie kan geven en daardoor het inslapen kan bemoeilijken.

Als je twijfelt of de spijkermat geschikt is voor jou, is het verstandig om eerst advies te vragen aan een arts of specialist.

Combinatie met ademhalingsoefeningen of meditatie voor betere resultaten

Wanneer je de spijkermat gebruikt in combinatie met ademhalingsoefeningen of meditatie, kan dit de voordelen van de mat vergroten. Ademhalingsoefeningen helpen bij het verminderen van stress en angstgevoelens, terwijl meditatie zorgt voor een diepere ontspanning en verbetering van mentale helderheid.

Een voorbeeld van een ademhalingsoefening is om je bewust te worden van je ademhaling en deze langzaam dieper te maken met elke inademing. Adem door je neus in en adem uit via je mond.

Bij meditatie kan je gebruik maken van geleide meditaties die zich richten op ontspanning en visualisatie. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek wat voor jou werkt.

De Rol van de Spijkermat bij Stressvermindering

Conclusie en Aanbevelingen voor het Gebruik van de Spijkermat bij Stressvermindering

Gebruik van de spijkermat kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen, het mentale welzijn te verbeteren en de algehele ontspanning te bevorderen, en het is geschikt voor thuisgebruik en op reis.

Let wel op mogelijke contra-indicaties en pas bij twijfel altijd voorzorgsmaatregelen toe.

Geschikt voor thuisgebruik en reizen

De spijkermat is een geweldige manier om stress te verminderen en te ontspannen, en het beste van alles is dat je hem gemakkelijk thuis kunt gebruiken. Ik vind het persoonlijk heerlijk om na een lange dag op het werk op mijn spijkermat te liggen en de spanning uit mijn lichaam te voelen wegvloeien.

Bovendien is de spijkermat gemakkelijk op te vouwen en mee te nemen tijdens zakenreizen of vakanties, zodat je hem altijd bij je hebt wanneer je hem nodig hebt. Het is zo handig om altijd een snelle manier te hebben om te ontspannen en je lichaam te laten rusten, waar je ook bent.

Verbetert de houding en bevordert de algehele ontspanning

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een spijkermat is dat het kan helpen bij het verbeteren van de houding en het bevorderen van de algehele ontspanning.

De mat is ontworpen om druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam, waardoor spanning en pijn in de spieren worden verminderd.

De spijkermat kan ook helpen om de algehele ontspanning te bevorderen door het stimuleren van de bloedcirculatie en het vrijmaken van blokkades op energiebanen. Dit kan leiden tot een gevoel van rust en kalmte, waardoor stress en angstgevoelens verminderen.

Meer over spijkermatten

Ontspanning en wellness zijn centrale thema’s in ons dagelijks leven, en de ‘Spijkermat‘ speelt daarin een sleutelrol. Maar hoe werkt het precies? Wel, in onze blogserie gaan we dieper in op de vele facetten van de spijkermat.

We beginnen met de verrassende rol die spijkermatten kunnen spelen in de fysiotherapie. In onze blog ‘Spijkermat en Fysiotherapie‘, leer je meer over de manier waarop fysiotherapeuten dit tool gebruiken in hun behandelingsregimes.

Voor de aanstaande moeders onder ons, hebben we ook een bijdrage getiteld ‘Spijkermat Zwangerschap‘, waarin we de mogelijke voordelen en voorzorgsmaatregelen van het gebruik van spijkermatten tijdens de zwangerschap bespreken.

Terwijl we vooruitkijken naar de ‘Toekomst van de Spijkermat‘, vragen we ons ook af hoe het zich kan ontwikkelen en hoe het gebruikt kan worden in disciplines zoals ‘Voetreflexologie‘ en neurologie, dat we nader bekijken in ‘Spijkermat op Zenuwstelsel‘.

Nu meer dan ooit zijn we ons bewust van de impact van stress op onze lichamen en geest. Onze post ‘Spijkermat en Stressvermindering’ gaat in op hoe de spijkermat kan bijdragen aan een kalmerende routine. En hoewel spijkermatten misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt voor kinderen of huisdieren, bespreken we in ‘Spijkermatten en Kinderen‘ en ‘Spijkermatten en Huisdieren‘ hoe ze veilig kunnen worden geïntroduceerd.

Gezondheid is meer dan alleen rust. Het gaat ook om hoe onze lichamen functioneren, van de bloedsomloop, besproken in ‘Spijkermat en Bloedsomloop‘, tot het herstel van onze spieren na inspanning, in ‘Spijkermat en Spierherstel‘.

Heb je last van hoofdpijn of nekpijn? Mogelijk vind je enige verlichting met de hulp van een spijkermat, zoals we uitleggen in ‘Spijkermat voor Hoofdpijnverlichting‘ en ‘Spijkermat en Nekpijn‘. En voor degenen die met fibromyalgie leven, biedt onze post ‘Spijkermat en Fibromyalgie‘ inzicht in hoe deze tool kan helpen bij het beheersen van symptomen.

Uiteraard zijn we ons ook bewust van de milieu-impact van onze keuzes. Daarom nemen we in ‘Milieuvriendelijke Spijkermatten‘ een kijkje in de opties voor groenere spijkermatten.

Voor degenen die een algehele boost in hun energieniveau zoeken, kan de ‘Spijkermat en Energieniveau‘ blog interessant zijn. Het maakt deel uit van een ‘Gezonde Levensstijl‘ die we in een aparte blogpost verkennen.

En we begrijpen dat niet iedereen overtuigd is. Daarom gaan we in op de kritiek in ‘Spijkermat Onzin‘ en ‘Nadelen Spijkermat‘. Tenslotte kijken we naar specifieke toepassingen, zoals de ‘Spijkermat Buik‘ en ‘Spijkermat Voeten‘ voor gerichte verlichting.

FAQs:

1. Wat is een spijkermat en hoe kan het helpen bij het verminderen van stress?

Een spijkermat is een mat met honderden kleine plastic of metalen pinnen erop, die bedoeld zijn om bepaalde drukpunten op het lichaam te stimuleren. Door de mat te gebruiken kan het zenuwstelsel worden gestimuleerd, wat kan helpen bij het verminderen van spanning en stress.

2. Is het veilig om een spijkermat te gebruiken?

Over het algemeen is het veilig om een spijkermat te gebruiken, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral als u lijdt aan een medische aandoening zoals epilepsie of bloedingsstoornissen. Als u twijfelt, kunt u het beste advies vragen aan uw arts voordat u een spijkermat gaat gebruiken.

3. Hoe lang moet ik op de spijkermat liggen om effect te zien?

De meeste mensen voelen na 10 tot 30 minuten gebruik al enige verlichting van hun stresssymptomen. Echter, sommige mensen hebben meer tijd nodig dus het verschilt per persoon. Het wordt aanbevolen om dagelijks tussen de 10 en 30 minuten op de spijkermat te liggen voor maximaal effect.

4. Kan ik een spijkermat gebruiken als ik zwanger ben?

We raden zwangere vrouwen af om een spijkermat te gaan gebruiken tenzij uw arts u heeft verteld dat het veilig is om dit te doen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens de zwangerschap en alleen advies op te volgen van uw arts.

» Referenties


1. ‘Effecten van acupressuur met spijkermatten op pijnverlichting’ – The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0285

2. ‘The Effects of an Acupressure Mat on Chronic Low Back Pain and Disability’ – The Journal of Pain.
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30421-3/fulltext

3. ‘The Immediate Effects of an Acupressure Mat on Peripheral Blood Flow and Autonomic Nervous System Activity in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial’ – Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8784678/

4. ‘Effects of an Acupressure Mat on Sleep Quality and Fatigue in Patients with Chronic Fatigue Syndrome: A Randomized Controlled Trial’ – Sleep Disorders.
https://www.hindawi.com/journals/sd/2015/920580/

» Referenties

Conclusie beste spijkermat 2023

 • Beste Spijkermat – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkermat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkermat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkermat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Rol van de Spijkermat bij Stressvermindering (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips