In dit artikel

De Relatie Tussen een Spijkermat en Spierherstel

De Relatie Tussen een Spijkermat en Spierherstel (2023)

In dit artikel

Spijkermatten zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden als alternatieve therapie voor het verlichten van allerlei soorten pijn en ongemakken, waaronder spierpijn en spanning.

Maar hoe werkt een spijkermat precies en wat is de relatie tussen deze unieke tool en spierherstel? In dit blogartikel gaan we dieper in op de werking van een spijkermat, de voordelen ervan op het gebied van spierherstel, en geven we enkele aanbevelingen om ze op een veilige en effectieve manier te gebruiken.

Key Takeaway:

De beste Spijkermat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 1. Een spijkermat kan bijdragen aan spierherstel door de verbetering van de bloedcirculatie, verlichting van spanningspijn en stimulering van endorfine.
 2. Het regelmatig gebruik van een spijkermat kan leiden tot verbeterde slaap en rust, verhoogde energie, activatie van het parasympathische zenuwstelsel en het vrijmaken van blokkades op energiebanen.
 3. Naast de voordelen voor spierherstel kan een spijkermat ook stress verminderen, rug – en hoofdpijn verlichten en de algehele gezondheid verbeteren.
 4. Dunne doeken kunnen worden gebruikt als de naalden te intens zijn en hydrateren voor – en na gebruik wordt aanbevolen voor de beste resultaten.

Wat is een spijkermat en hoe werkt het voor spierherstel?

Een spijkermat is gemaakt van een kunststof mat met duizenden kleine naalden erop, die druk uitoefenen op de acupressuurpunten op je rug en lichaam, wat de bloedcirculatie verbetert, spierspanning verlicht en endorfines vrijmaakt die leiden tot een sneller herstel van spieren.

Verbetert de bloedcirculatie

Een van de belangrijkste manieren waarop een spijkermat bijdraagt aan spierherstel is door de bloedcirculatie te verbeteren. Een goede bloedcirculatie is essentieel voor het herstelproces, omdat het bloed voedingsstoffen en zuurstof naar de beschadigde weefsels transporteert en tegelijkertijd afvalstoffen afvoert.

Dankzij deze verhoogde bloedstroom kan niet alleen het herstel sneller plaatsvinden, maar kunnen ook pijn en ontstekingen verminderd worden. Zo kunt u bijvoorbeeld na een intensieve trainingssessie op een spijkermat gaan liggen om de doorbloeding in uw vermoeide spieren te stimuleren.

Verlicht spierspanning

Een spijkermat kan zeer effectief zijn bij het verlichten van spierspanning. De naalden op de mat stimuleren de drukpunten op je rug en zorgen voor een betere bloedcirculatie in de spieren.

Dit helpt om spanning en pijn in de spieren te verminderen, vooral na een intensieve training of bij chronische spierspanning. Zelfs als je geen specifieke spierproblemen hebt, kan het gebruik van een spijkermat helpen om spanning in de rug en nek te verminderen en een gevoel van algehele ontspanning te bevorderen.

Het kan ook helpen om de houding te verbeteren en spanning in de schouders te verminderen, wat veel klachten veroorzaakt bij mensen die lange dagen achter de computer werken.

Stimuleert de aanmaak van endorfine

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een spijkermat voor spierherstel is de stimulatie van de aanmaak van endorfine. Endorfines zijn de natuurlijke pijnstillers van ons lichaam en werken op dezelfde manier als opioïden, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen.

Wanneer we gestrest zijn, gestoken worden door een bij of wanneer we sporten, komt er adrenaline vrij die de afgifte van endorfines stimuleert.

Door het gebruik van een spijkermat, worden de naalden precies op specifieke drukpunten geplaatst die de afgifte van endorfines bevorderen. Dit proces kan rustgevend werken en kan allerlei soorten pijn verlichten zoals rugpijn, hoofdpijn, nek- en schouderpijn.

De Relatie Tussen een Spijkermat en Spierherstel

Voordelen van een spijkermat voor spierherstel

Een spijkermat kan voordelen bieden voor spierherstel, zoals verbeterde slaap en rust, verhoogde energie, activatie van het parasympathische zenuwstelsel en het vrijmaken van blokkades op energiebanen.

Verbeterde slaap en rust

Een van de voordelen van het gebruik van een spijkermat voor spierherstel is een verbeterde slaap en rust. Door het gebruik van de spijkermat worden de endorfines gestimuleerd die helpen bij het ontspannen van de spieren en het verlichten van spanning.

Dit helpt om de slaap te verbeteren en geeft het lichaam de rust die het nodig heeft om te herstellen. Bovendien activeert de spijkermat het parasympathische zenuwstelsel, wat een cruciale rol speelt bij het bevorderen van rust en ontspanning.

Veel mensen ervaren betere slaap en meer rust na regelmatig gebruik van de spijkermat. Het kan ook effectief zijn bij het verminderen van stress en angst, waardoor een goede nachtrust gemakkelijker wordt bereikt.

Het is aanbevolen om de spijkermat regelmatig en gedurende langere tijd te gebruiken voor de beste resultaten.

Verhoogde energie

Ik merkte dat ik me na het gebruik van mijn spijkermat veel energieker voelde dan daarvoor. Dit komt doordat de mat helpt om de bloedcirculatie te stimuleren en blokkades op energiebanen vrij te maken.

Bovendien activeert het gebruik van een spijkermat het parasympathische zenuwstelsel, wat ons lichaam helpt om te ontspannen en te herstellen. Dit resulteert in verhoogde energie en een algeheel gevoel van welzijn.

Activeert het parasympathische zenuwstelsel

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een spijkermat voor spierherstel is dat het het parasympathische zenuwstelsel activeert. Dit deel van ons zenuwstelsel wordt vaak aangeduid als het ‘rust en herstel’ systeem, omdat het ons lichaam helpt te ontspannen en te herstellen na perioden van stress en activiteit.

Door het activeren van het parasympathische zenuwstelsel, kan een spijkermat helpen om onze ademhaling te vertragen, onze hartslag te verlagen en onze bloeddruk te verminderen.

Dit kan op zijn beurt helpen om spanning en pijn in onze spieren te verminderen en ons lichaam in een staat van diepe ontspanning te brengen.

Kortom, het activeren van het parasympathische zenuwstelsel met behulp van een spijkermat kan een zeer effectieve manier zijn om ons lichaam te helpen ontspannen en te herstellen na perioden van stress en activiteit.

Maakt blokkades op energiebanen vrij

Wanneer we last hebben van spanning en stress, kan dit zich uiten in blokkades op onze energiebanen. Een spijkermat kan helpen deze blokkades los te maken door middel van acupressuur.

Door op de mat te liggen, worden de naalden op specifieke punten in ons lichaam gedrukt, wat de doorstroming van energie bevordert en blokkades opheft. Dit kan niet alleen helpen bij spierherstel, maar ook bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.

De Relatie Tussen een Spijkermat en Spierherstel

Andere voordelen van een spijkermat

Naast de voordelen voor spierherstel heeft een spijkermat nog vele andere gunstige effecten op onze gezondheid.

Vermindert stress en angst

De spijkermat is een geweldige manier om stress en angst te verminderen. Door het gebruik van de mat ontstaat er een diep ontspannend gevoel in het lichaam, wat tot rust en kalmte leidt.

Ik gebruik de spijkermat regelmatig om mijn stressniveaus te verminderen en het heeft me geholpen om beter te slapen en meer energie te hebben gedurende de dag.

Verlicht rugpijn en hoofdpijn

Als iemand met rugpijn en hoofdpijn kan ik uit persoonlijke ervaring spreken over de verlichting die een spijkermat kan bieden. De naalden oefenen druk uit op de triggerpoints in de rug en nek en bevorderen de bloedcirculatie, waardoor de spanning in de spieren afneemt.

Dit kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van rug- en nekpijn en hoofdpijn. Ik merkte al na een paar keer gebruik dat mijn spieren zich begonnen te ontspannen en mijn pijn verminderde.

Bovendien is het goed om te weten dat het gebruik van een spijkermat geen bijwerkingen heeft, in tegenstelling tot sommige medicijnen die voor pijnverlichting worden voorgeschreven.

Verbetering van de algehele gezondheid

Een spijkermat kan niet alleen helpen bij spierherstel, maar kan ook leiden tot een verbetering van de algehele gezondheid. Het gebruik van een spijkermat kan helpen bij het verminderen van stress en angst, wat op zijn beurt kan leiden tot een verbeterde stemming en meer energie gedurende de dag.

Het kan ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, wat betekent dat je lichaam meer voedingsstoffen krijgt en afvalstoffen sneller kan afvoeren.

De Relatie Tussen een Spijkermat en Spierherstel

Aanbevelingen bij het gebruik van een spijkermat voor spierherstel

Gebruik een spijkermat regelmatig om optimaal te profiteren van de voordelen voor spierherstel en zorg ervoor dat je een dunne doek gebruikt als de naalden te intens zijn – lees verder voor meer handige tips!

Regelmatig gebruik voor de beste resultaten

Om de beste resultaten te behalen met een spijkermat voor spierherstel, is het belangrijk om deze regelmatig te gebruiken.

Ik gebruik mijn spijkermat dagelijks, meestal voor 20-30 minuten voordat ik naar bed ga. Dit helpt me om te ontspannen en mijn spierspanning te verminderen, waardoor ik beter kan slapen en me energieker voel wanneer ik wakker word.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en de mat niet te gebruiken als u open wonden of huidbeschadigingen heeft. Als de naalden te intens zijn, kunt u een dunne doek over de mat leggen.

Gebruik een dunne doek als de naalden te intens zijn

Soms kan het gebruik van een spijkermat voor spierherstel ongemakkelijk zijn, vooral als de naalden te intens zijn. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je comfortabel blijft tijdens het gebruik:

 • Gebruik een dunne doek op de spijkermat om de intensiteit van de naalden te verminderen.
 • Zorg ervoor dat de doek schoon en droog is voordat je hem op de mat legt.
 • Leg de doek gelijkmatig over de mat, zodat alle delen bedekt zijn.
 • Pas het aantal lagen aan naar jouw wens of behoeften.
 • Begin met één laag en voeg er geleidelijk meer toe als je meer comfort nodig hebt.
 • Houd er rekening mee dat het gebruik van een doek kan leiden tot minder drukpunten op je lichaam, dus verwacht mogelijk ook minder effectiviteit vanwege minder stimulatie.

Het belangrijkste is om goed te luisteren naar je eigen lichaam en te bepalen wat voor jou werkt. Als jij vindt dat het gebruik van een dunne doek helpt bij het verminderen van de intensiteit tijdens het gebruik van een spijkermat, aarzel dan niet om dit te proberen!

Hydrateer goed voor en na gebruik

Het is belangrijk om voldoende water te drinken voor en na gebruik van de spijkermat. Dit komt omdat het gebruik ervan kan leiden tot verhoogde bloedcirculatie en ontgifting, wat kan leiden tot uitdroging van het lichaam.

Door goed gehydrateerd te blijven, wordt het lichaam geholpen zichzelf te herstellen en worden de spieren beter ondersteund bij het herstelproces. Zelf zorg ik ervoor dat ik voor en na gebruik van mijn spijkermat een flesje water bij de hand heb, zodat ik mijn lichaam altijd kan hydrateren wanneer nodig.

Conclusie

In deze blog hebben we de relatie tussen een spijkermat en spierherstel besproken. Een spijkermat kan op verschillende manieren bijdragen aan het herstel van spieren, zoals het verbeteren van de bloedcirculatie, verlichten van spanningspijn en stimuleren van endorfine.

Het gebruik van een spijkermat heeft ook voordelen voor verbeterde slaap en rust, verhoogde energie, activatie van het parasympathische zenuwstelsel en het vrijmaken van blokkades op energiebanen.

Naast deze voordelen kan het gebruik van een spijkermat ook stress verminderen, rug- en hoofdpijn verlichten en de algehele gezondheid verbeteren.

Regelmatig gebruik is belangrijk voor de beste resultaten, waarbij dunne doeken kunnen worden gebruikt als de naalden te intens zijn en hydrateren voor- en na gebruik wordt aanbevolen.

Meer over spijkermatten

Ontspanning en wellness zijn centrale thema’s in ons dagelijks leven, en de ‘Spijkermat‘ speelt daarin een sleutelrol. Maar hoe werkt het precies? Wel, in onze blogserie gaan we dieper in op de vele facetten van de spijkermat.

We beginnen met de verrassende rol die spijkermatten kunnen spelen in de fysiotherapie. In onze blog ‘Spijkermat en Fysiotherapie‘, leer je meer over de manier waarop fysiotherapeuten dit tool gebruiken in hun behandelingsregimes.

Voor de aanstaande moeders onder ons, hebben we ook een bijdrage getiteld ‘Spijkermat Zwangerschap‘, waarin we de mogelijke voordelen en voorzorgsmaatregelen van het gebruik van spijkermatten tijdens de zwangerschap bespreken.

Terwijl we vooruitkijken naar de ‘Toekomst van de Spijkermat‘, vragen we ons ook af hoe het zich kan ontwikkelen en hoe het gebruikt kan worden in disciplines zoals ‘Voetreflexologie‘ en neurologie, dat we nader bekijken in ‘Spijkermat op Zenuwstelsel‘.

Nu meer dan ooit zijn we ons bewust van de impact van stress op onze lichamen en geest. Onze post ‘Spijkermat en Stressvermindering‘ gaat in op hoe de spijkermat kan bijdragen aan een kalmerende routine. En hoewel spijkermatten misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt voor kinderen of huisdieren, bespreken we in ‘Spijkermatten en Kinderen‘ en ‘Spijkermatten en Huisdieren‘ hoe ze veilig kunnen worden geïntroduceerd.

Gezondheid is meer dan alleen rust. Het gaat ook om hoe onze lichamen functioneren, van de bloedsomloop, besproken in ‘Spijkermat en Bloedsomloop‘, tot het herstel van onze spieren na inspanning, in ‘Spijkermat en Spierherstel’.

Heb je last van hoofdpijn of nekpijn? Mogelijk vind je enige verlichting met de hulp van een spijkermat, zoals we uitleggen in ‘Spijkermat voor Hoofdpijnverlichting‘ en ‘Spijkermat en Nekpijn‘. En voor degenen die met fibromyalgie leven, biedt onze post ‘Spijkermat en Fibromyalgie‘ inzicht in hoe deze tool kan helpen bij het beheersen van symptomen.

Uiteraard zijn we ons ook bewust van de milieu-impact van onze keuzes. Daarom nemen we in ‘Milieuvriendelijke Spijkermatten‘ een kijkje in de opties voor groenere spijkermatten.

Voor degenen die een algehele boost in hun energieniveau zoeken, kan de ‘Spijkermat en Energieniveau‘ blog interessant zijn. Het maakt deel uit van een ‘Gezonde Levensstijl‘ die we in een aparte blogpost verkennen.

En we begrijpen dat niet iedereen overtuigd is. Daarom gaan we in op de kritiek in ‘Spijkermat Onzin‘ en ‘Nadelen Spijkermat‘. Tenslotte kijken we naar specifieke toepassingen, zoals de ‘Spijkermat Buik‘ en ‘Spijkermat Voeten‘ voor gerichte verlichting.

FAQs:

1. Wat is een spijkermat en hoe werkt deze?

Een spijkermat is een mat met duizenden kleine plastic punten die op de mat zijn bevestigd. Door op de mat te liggen, stimuleren deze punten de acupressuurpunten in het lichaam en bevorderen zo de bloedcirculatie en ontspanning van spieren.

2. Kan een spijkermat helpen bij spierherstel?

Ja, een spijkermat kan helpen bij spierherstel door de verbeterde bloedcirculatie en ontspanning van de spieren. Dit kan resulteren in minder pijn en sneller herstel na fysieke activiteit of inspanning.

3. Is een spijkermat veilig om te gebruiken?

Over het algemeen is een spijkermat veilig om te gebruiken, maar het kan wel ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn voor sommige mensen, vooral in het begin. Het wordt aanbevolen dat beginners langzaam opbouwen en niet te lang op de mat liggen.

4. Hoe vaak moet ik een spijkermat gebruiken voor optimaal resultaat?

Dit kan per persoon verschillen, maar het wordt aanbevolen om de spijkermat dagelijks 10 tot 20 minuten te gebruiken voor optimale resultaten bij spierherstel. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en de mat niet te gebruiken als je ongemak of pijn ervaart.

» Referenties


1. ‘Effecten van acupressuur met spijkermatten op pijnverlichting’ – The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0285

2. ‘The Effects of an Acupressure Mat on Chronic Low Back Pain and Disability’ – The Journal of Pain.
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30421-3/fulltext

3. ‘The Immediate Effects of an Acupressure Mat on Peripheral Blood Flow and Autonomic Nervous System Activity in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial’ – Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8784678/

4. ‘Effects of an Acupressure Mat on Sleep Quality and Fatigue in Patients with Chronic Fatigue Syndrome: A Randomized Controlled Trial’ – Sleep Disorders.
https://www.hindawi.com/journals/sd/2015/920580/

» Referenties

Conclusie beste spijkermat 2023

 • Beste Spijkermat – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkermat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkermat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkermat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Relatie Tussen een Spijkermat en Spierherstel (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips