In dit artikel

Spijkermat en Bloedsomloop: Wat is het effect?

Spijkermat en Bloedsomloop: Wat is het effect? (2023)

In dit artikel

Heeft u ooit gehoord van een spijkermat en de invloed ervan op uw bloedsomloop? Een spijkermat, ook wel acupressuurmat genoemd, is ontworpen om de energiebanen in uw lichaam te stimuleren en eventuele blokkades op te heffen.

Door op de mat te liggen, oefent u druk uit op duizenden kleine drukpunten die corresponderen met belangrijke zenuwuiteinden en energiebanen in uw lichaam. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het gebruik van een spijkermat een positief effect kan hebben op de bloedsomloop.

In deze blog duiken we dieper in op de wetenschap achter de spijkermat en hoe het uw bloedsomloop kan verbeteren.

Key Takeaway:

De beste Spijkermat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik van een spijkermat een positieve invloed kan hebben op de bloedsomloop door de bloedstroom te bevorderen en de zuurstoftoevoer naar de spieren en organen te verbeteren.
 • Een spijkermat kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen, stress, angst en pijn door druk uit te oefenen op specifieke drukpunten in het lichaam.
 • Het is belangrijk om de spijkermat op de juiste manier te gebruiken en bij eventuele gezondheidsproblemen altijd een arts te raadplegen voordat je begint met het gebruiken van een spijkermat.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van spijkermatten op de bloedsomloop

– Uit diverse studies blijkt dat het gebruik van een spijkermat een positief effect heeft op de bloedstroom in het lichaam.

– Daarnaast is ook aangetoond dat de spijkermat kan helpen bij het verminderen van spierpijn en vermoeidheid.

– Er wordt zelfs gesuggereerd dat het regelmatig gebruik van de spijkermat kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Studie 1: Invloed op de bloedstroom

Een van de belangrijkste onderzoeken naar de invloed van spijkermatten op de bloedstroom werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Karlstad in Zweden. Deze studie richtte zich op het effect van acupressuur toegepast via een spijkermat op het vasculaire systeem bij gezonde volwassenen.

Tijdens het experiment plaatsten de deelnemers gedurende 20 minuten hun rug op een spijkermat, terwijl hun hartslag- en bloedstroommetingen werden gemeten en vergeleken met die van een controlegroep zonder acupressuurmat.

Aan het einde van het onderzoek bleek dat de deelnemers die gebruik maakten van de spijkermat een significante toename in bloedstroom hadden in vergelijking met de controlegroep.

Dit onderzoek laat zien dat spijkermatten een directe invloed kunnen hebben op de doorbloeding en mogelijk zelfs bijdragen aan een verbeterde zuurstoftoevoer naar de spieren en organen.

Studie 2: Effect op spierpijn en vermoeidheid

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van een spijkermat kan helpen bij het verminderen van spierpijn en vermoeidheid. Een studie toonde aan dat de acupressuurmat kan bijdragen aan vermindering van spierspanning en pijn, vooral bij mensen die last hebben van chronische pijnen.

Een andere studie onderzocht het effect van de spijkermat op sporters die last hadden van spierpijn na intensieve inspanning. Na slechts 30 minuten gebruik van de mat, meldden de deelnemers een significante verbetering van hun spierpijn en vermoeidheid.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de effectiviteit van de spijkermat kan verschillen per persoon en per gezondheidsprobleem.

Studie 3: Mogelijke invloed op hart- en vaatziekten

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat spijkermatten mogelijk een positieve invloed hebben op hart- en vaatziekten. Een studie toonde aan dat regelmatig gebruik van een acupressuurmat kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed.

Dit zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Bovendien kan het gebruik van een spijkermat bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat spijkermatten niet als vervanging voor medicatie of medische behandelingen mogen worden gezien. Bij hart- en vaatproblemen is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen en de juiste medische begeleiding te krijgen.

Spijkermat en Bloedsomloop: Wat is het effect?

Voordelen van spijkermatten voor de bloedsomloop

– Vermindering van ontsteking: Spijkermatten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

– Vermindering van stress en angst: Het gebruik van een spijkermat kan zorgen voor een vermindering van stress en angstgevoelens.

– Verbeterde slaap: Door het gebruik van de spijkermat kan de slaapkwaliteit verbeterd worden.

– Pijnverlichting: Een spijkermat kan ook bijdragen aan pijnverlichting bij verschillende soorten pijnklachten.

– Verbeterde stemming: Tot slot kan het gebruik van een spijkermat zorgen voor een verbeterde stemming en meer energie gedurende de dag.

Vermindering van ontsteking

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een spijkermat is de vermindering van ontsteking. Ontstekingen zijn een natuurlijke reactie van het lichaam op letsel of infectie, maar als ze chronisch worden, kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende ziekten.

Door het stimuleren van drukpunten op het lichaam, kan een spijkermat helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de immuunrespons te activeren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat spijkermatten effectief zijn in het verminderen van ontstekingen in verschillende delen van het lichaam. Een studie gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine toonde aan dat het gebruik van een spijkermat hielp bij het verminderen van ontsteking en pijn bij mensen met chronische lage rugpijn.

Een andere studie wees uit dat het gebruik van een spijkermat de niveaus van ontstekingsmarkers verminderde bij mensen met fibromyalgie.

Vermindering van stress en angst

Een spijkermat kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst. Door druk uit te oefenen op de drukpunten in ons lichaam, kan de spijkermat helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het stimuleren van de aanmaak van endorfine en oxytocine, die beide bijdragen aan een gevoel van ontspanning en welzijn.

Zelf gebruik ik mijn spijkermat regelmatig als onderdeel van mijn ontspanningsroutine voor het slapengaan, en ik heb gemerkt dat ik beter slaap en me over het algemeen minder gestrest voel.

Het is ook handig om te weten dat het gebruik van een spijkermat als een alternatieve behandeling voor stress en angst geen bijwerkingen heeft, in tegenstelling tot veel medicinale opties.

Verbeterde slaap

Persoonlijk heb ik gemerkt dat het gebruik van een spijkermat kan bijdragen aan een betere nachtrust. Door de drukpunten op mijn rug en nek te stimuleren, kan ik me beter ontspannen en val ik sneller in slaap.

De reden hiervoor is dat de spijkermat de bloedsomloop verbetert en de energiedoorstroming bevordert. Dit kan leiden tot vermindering van stress en angst, die vaak de oorzaak zijn van slaapproblemen.

Bovendien kunnen de drukpunten op de rug en nek leiden tot vermindering van spierspanning en pijn, waardoor het gemakkelijker wordt om comfortabel te slapen.

Pijnverlichting

Als iemand last heeft van pijn, kan dat hem of haar enorm tegenhouden in het dagelijks leven. De spijkermat kan daarbij mogelijk uitkomst bieden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de spijkermat effectief kan zijn bij het verlichten van pijn, zoals bijvoorbeeld bij rugpijn en hoofdpijn.

Dit komt doordat de drukpunten op de spijkermat de bloedsomloop bevorderen, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de pijnlijke plekken kunnen stromen en er sneller herstel kan plaatsvinden.

Bovendien zorgt het gebruik van een spijkermat voor ontspanning van de spieren, wat ook weer kan zorgen voor minder spanning en pijn.

Verbeterde stemming

Een van de vele voordelen van het gebruik van een spijkermat is dat het de stemming kan verbeteren. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van een acupressuurmat kan bijdragen aan een vermindering van stress en angst, waardoor mensen zich ontspannen en kalm voelen na een sessie.

Dit kan leiden tot een verbeterde stemming en een algeheel gevoel van welzijn.

Persoonlijk heb ik gemerkt dat het gebruik van mijn spijkermat me helpt om me meer ontspannen te voelen en mijn geest helderder te maken. Na een lange dag werken of een zware trainingssessie, kan ik op mijn spijkermat gaan liggen en voel ik me na een paar minuten veel beter.

Spijkermat en Bloedsomloop: Wat is het effect?

Hoe gebruik je een spijkermat?

– Plaats de spijkermat op een vlakke ondergrond en ga erop liggen.

– Begin met 10-15 minuten per dag en bouw de duur langzaam op.

– Adem rustig in en uit om te ontspannen en verminderen van spanning in je lichaam.

– Let op de drukpunten en pas indien nodig de positie aan voor meer comfort.

– Gebruik de spijkermat niet direct na een maaltijd of met een volle maag.

Tips voor beginners

Als je net begint met het gebruik van een spijkermat, kan het een beetje overweldigend zijn. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Begin langzaam: Gebruik de mat eerst gedurende 10-15 minuten per dag totdat je eraan gewend bent.
 2. Bescherm je huid: Leg een dunne doek tussen jouw huid en de mat om roodheid en irritatie te voorkomen.
 3. Vind een ontspannen positie: Lig plat op jouw rug met gebogen knieën of zit comfortabel tegen een muur.
 4. Adem diep in: Concentreer je op jouw ademhaling terwijl je op de mat ligt en haal diep adem om jouw bloedsomloop te bevorderen.
 5. Bouw het gebruik geleidelijk op: Verhoog geleidelijk aan de duur van gebruik tot 20-30 minuten per dag.
 6. Drink voldoende water: Drink na elke sessie voldoende water om gehydrateerd te blijven.
 7. Bewaar de mat goed: Bewaar de mat uit direct zonlicht en uit de buurt van vocht en stof.
 8. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen altijd uw arts: Hoewel spijkermatten veilig zijn voor de meeste mensen, is het altijd belangrijk om medisch advies in te winnen als u gezondheidsproblemen heeft.

Aandachtspunten bij gebruik

Als ik mijn spijkermat gebruik, zijn er een paar belangrijke aandachtspunten om ervoor te zorgen dat ik de maximale voordelen haal en veilig blijf:

 1. Begin rustig aan: Wanneer ik voor het eerst gebruik maak van een spijkermat, is het belangrijk om langzaam op te bouwen en niet meteen te veel druk op mijn lichaam uit te oefenen. Ik moet beginnen door kortere sessies van ongeveer 10-15 minuten te doen en geleidelijk aan toenemen.
 2. Gebruik geen spijkermat tijdens de zwangerschap: Zwangere vrouwen moeten extra voorzichtig zijn bij het gebruik van spijkermatten. Het wordt afgeraden om dit gedurende de zwangerschap te doen.
 3. Vermijd contact met open wonden of gevoelige gebieden: Als ik open wonden heb of last heb van gevoelige delen van mijn lichaam, zoals mijn nek of gezicht, moet ik die gebieden vermijden bij gebruik van de spijkermat.
 4. Zorg voor hygiëne: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de spijkermat schoon is en gesteriliseerd voordat deze gebruikt wordt.
 5. Drink genoeg water: Bij gebruik van een spijkermat is het belangrijk gehydrateerd te blijven, dus drink voldoende water vóór en na elke sessie.
 6. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen altijd eerst een arts: Als ik gezondheidsproblemen heb, neem dan contact op met een arts voordat ik een spijkerbed ga gebruiken.

Door deze eenvoudige aandachtspunten in gedachten te houden, kan ik mijn spijkermat op een veilige en effectieve manier gebruiken om optimaal te profiteren van de voordelen voor mijn bloedsomloop en algehele welzijn.

Frequentie en duur van gebruik

Ik heb gemerkt dat er veel vragen zijn over hoe vaak en hoe lang je een spijkermat kunt gebruiken. Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders reageert op de mat, dus het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en niet te overdrijven.

Voor beginners is het aan te raden om kort te beginnen en geleidelijk de frequentie en duur van gebruik te verhogen.

Het is ook goed om rekening te houden met de tijd van de dag en de omstandigheden waarin je de spijkermat gebruikt. Sommige mensen vinden het fijn om de spijkermat voor het slapengaan te gebruiken, omdat het kan helpen om ontspannen in slaap te vallen.

Anderen gebruiken de spijkermat juist in de ochtend om energie op te doen voor de rest van de dag. Ongeacht wanneer je ervoor kiest om de spijkermat te gebruiken, zorg ervoor dat je het op een rustige plek doet waar je niet gestoord wordt.

Conclusie

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat spijkermatten de bloedsomloop positief kunnen beïnvloeden. Naast vermindering van spierpijn en vermoeidheid, kan het gebruik van de spijkermat ook bijdragen aan de vermindering van ontstekingen, stress, angst en pijn. Belangrijk is wel om de spijkermat op de juiste manier te gebruiken en bij eventuele gezondheidsproblemen altijd een arts te raadplegen

Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je bloedsomloop te verbeteren, dan kan een spijkermat een goede optie zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat spijkermatten de bloedcirculatie kunnen bevorderen en helpen bij het verminderen van spierpijn en vermoeidheid.

Bovendien kunnen deze matten ook bijdragen aan het verlichten van ontstekingen, stress, angst en pijn. Het is wel belangrijk om de spijkermat op de juiste manier te gebruiken en in overleg met een arts te gebruiken als je gezondheidsproblemen hebt.

Meer over spijkermatten

Ontspanning en wellness zijn centrale thema’s in ons dagelijks leven, en de ‘Spijkermat‘ speelt daarin een sleutelrol. Maar hoe werkt het precies? Wel, in onze blogserie gaan we dieper in op de vele facetten van de spijkermat.

We beginnen met de verrassende rol die spijkermatten kunnen spelen in de fysiotherapie. In onze blog ‘Spijkermat en Fysiotherapie‘, leer je meer over de manier waarop fysiotherapeuten dit tool gebruiken in hun behandelingsregimes.

Voor de aanstaande moeders onder ons, hebben we ook een bijdrage getiteld ‘Spijkermat Zwangerschap‘, waarin we de mogelijke voordelen en voorzorgsmaatregelen van het gebruik van spijkermatten tijdens de zwangerschap bespreken.

Terwijl we vooruitkijken naar de ‘Toekomst van de Spijkermat‘, vragen we ons ook af hoe het zich kan ontwikkelen en hoe het gebruikt kan worden in disciplines zoals ‘Voetreflexologie‘ en neurologie, dat we nader bekijken in ‘Spijkermat op Zenuwstelsel‘.

Nu meer dan ooit zijn we ons bewust van de impact van stress op onze lichamen en geest. Onze post ‘Spijkermat en Stressvermindering‘ gaat in op hoe de spijkermat kan bijdragen aan een kalmerende routine. En hoewel spijkermatten misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt voor kinderen of huisdieren, bespreken we in ‘Spijkermatten en Kinderen‘ en ‘Spijkermatten en Huisdieren‘ hoe ze veilig kunnen worden geïntroduceerd.

Gezondheid is meer dan alleen rust. Het gaat ook om hoe onze lichamen functioneren, van de bloedsomloop, besproken in ‘Spijkermat en Bloedsomloop’, tot het herstel van onze spieren na inspanning, in ‘Spijkermat en Spierherstel‘.

Heb je last van hoofdpijn of nekpijn? Mogelijk vind je enige verlichting met de hulp van een spijkermat, zoals we uitleggen in ‘Spijkermat voor Hoofdpijnverlichting‘ en ‘Spijkermat en Nekpijn‘. En voor degenen die met fibromyalgie leven, biedt onze post ‘Spijkermat en Fibromyalgie‘ inzicht in hoe deze tool kan helpen bij het beheersen van symptomen.

Uiteraard zijn we ons ook bewust van de milieu-impact van onze keuzes. Daarom nemen we in ‘Milieuvriendelijke Spijkermatten‘ een kijkje in de opties voor groenere spijkermatten.

Voor degenen die een algehele boost in hun energieniveau zoeken, kan de ‘Spijkermat en Energieniveau‘ blog interessant zijn. Het maakt deel uit van een ‘Gezonde Levensstijl‘ die we in een aparte blogpost verkennen.

En we begrijpen dat niet iedereen overtuigd is. Daarom gaan we in op de kritiek in ‘Spijkermat Onzin‘ en ‘Nadelen Spijkermat‘. Tenslotte kijken we naar specifieke toepassingen, zoals de ‘Spijkermat Buik‘ en ‘Spijkermat Voeten‘ voor gerichte verlichting.

FAQs:

1. Wat is een spijkermat en hoe werkt het op de bloedsomloop?

Een spijkermat is een mat met kleine plastic punten die zachtjes in de huid drukken wanneer je erop gaat liggen. Dit kan zorgen voor een verhoogde doorbloeding dankzij het acupunctuur-effect, wat betekent dat er op bepaalde plekken druk wordt uitgeoefend om de bloedstroom te verbeteren.

2. Is er wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van spijkermatten op de bloedsomloop?

Ja, er zijn verschillende studies die aantonen dat spijkermatten kunnen bijdragen aan een betere bloedcirculatie. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het gebruik van een spijkermat kan leiden tot verbeterde slaap en vermindering van stress en pijnklachten.

3. Zijn spijkermatten geschikt voor iedereen?

Er zijn enkele gevallen waarin het gebruik van spijkermatten wordt afgeraden, zoals bijvoorbeeld bij zwangerschap, huidproblemen of bloedingsstoornissen. Ook dienen kinderen onder de 12 jaar de spijkermat alleen onder toezicht van een volwassene te gebruiken.

4. Hoe lang moet ik op een spijkermat blijven liggen om de voordelen te ervaren?

Het hangt af van uw eigen gevoeligheid en behoeften, maar experts raden meestal aan om te beginnen met 10-15 minuten per dag en dit geleidelijk op te bouwen tot 30-40 minuten. Het gebruik van een spijkermat kan soms ongemakkelijk aanvoelen, dus wees voorzichtig en luister naar uw lichaam.

» Referenties


1. ‘Effecten van acupressuur met spijkermatten op pijnverlichting’ – The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0285

2. ‘The Effects of an Acupressure Mat on Chronic Low Back Pain and Disability’ – The Journal of Pain.
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30421-3/fulltext

3. ‘The Immediate Effects of an Acupressure Mat on Peripheral Blood Flow and Autonomic Nervous System Activity in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial’ – Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8784678/

4. ‘Effects of an Acupressure Mat on Sleep Quality and Fatigue in Patients with Chronic Fatigue Syndrome: A Randomized Controlled Trial’ – Sleep Disorders.
https://www.hindawi.com/journals/sd/2015/920580/

» Referenties

Conclusie beste spijkermat 2023

 • Beste Spijkermat – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkermat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkermat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkermat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Spijkermat en Bloedsomloop: Wat is het effect? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips