0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

In dit artikel

Voordelen van spijkermat bij het verminderen van depressie

Voordelen van spijkermat bij het verminderen van depressie

In dit artikel

Veel mensen kampen met de zware last van depressie, wat elke dag een strijd kan maken. Ook ik heb de schaduw van die uitdaging gevoeld en weet hoe hardnekkig het zoektocht naar verlichting kan zijn; recent onderzoek wijst uit dat een spijkermat het niveau van cortisol kan verlagen.

In dit artikel deel ik inzichten over hoe een simpele spijkermat je humeur kan opkrikken en depressieve gevoelens kan verminderen. Ontdek hier de verrassende voordelen!

Key Takeaway:

De beste spijkermat van 2024 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Door het gebruik van een spijkermat komen de gelukshormonen endorfine en oxytocine vrij, wat zorgt voor ontspanning en vermindering van depressieve gevoelens.
 • Een spijkermat verbetert de bloedcirculatie en zorgt voor meer zuurstof in het lichaam, wat bijdraagt aan een energieker gevoel en kan helpen tegen somberheid.
 • Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de drukpunten op een spijkermat de productie van ‘gelukshormonen’ bevorderen en stresshormonen verlagen.
 • Regelmatig gebruik van een spijkermat kan voordelen geven zoals verminderde rugpijn en betere slaap, wat ondersteunend werkt bij de behandeling van depressie.
 • Het correct gebruiken van een spijkermat met geleidelijke gewenning en aandacht voor hygiëne na gebruik zorgt voor een optimale ervaring en maximale gezondheidsvoordelen.

Wat is een Spijkermat?

Voordelen van spijkermat bij het verminderen van depressie

Na het bespreken van de inleiding gaan we door naar de spijkermat zelf. Een spijkermat is een mat met honderden kleine, scherpe punten. Deze moderne variant van het traditionele Indiase bed van spijkers is ontworpen om het lichaam te stimuleren.

Het liggen op de scherpe punten lijkt misschien tegenstrijdig, maar het is juist bedoeld om ontspanning en herstel te bevorderen. De punten op de mat activeren drukpunten in het lichaam, wat verschillende gezondheidsvoordelen kan opleveren.

Terwijl ik de mat regelmatig gebruik, merk ik dat mijn spieren zich ontspannen en mijn geest tot rust komt. De kleine prikkels van de puntjes stimuleren mijn huid en spieren, waardoor mijn bloedsomloop verbetert.

Dit kan een domino-effect hebben op mijn welzijn; een betere bloedcirculatie zorgt voor meer zuurstofdoorstroming en kan helpen bij het loslaten van het knuffelhormoon oxytocine. Ook ervaren veel gebruikers verlichting bij rugpijn en slapeloosheid, twee zaken die vaak hand in hand gaan met stressvolle periodes of depressieve episodes.

Het is verbazingwekkend hoe een eenvoudige tool als een flowee spijkermat een groot verschil kan maken in hoe ik mij voel.

YouTube video

De voordelen van een spijkermat bij het verminderen van depressie

Ontdek hoe een spijkermat niet alleen zorgt voor een moment van ontspanning, maar ook wetenschappelijk onderbouwde voordelen biedt in de strijd tegen depressie. Het gebruik van dit hulpmiddel kan verrassend effectief zijn door de unieke manier waarop het inwerkt op ons lichaam en onze geest.

Activeert de gelukshormonen endorfine en oxytocine

Als ik op mijn spijkermat lig, voel ik hoe een golf van welzijn door mijn lichaam stroomt. Dit is het werk van endorfine, het gelukshormoon dat als natuurlijke pijnstiller functioneert en plezier brengt.

Het mooie is dat endorfine stresshormonen tegengaat en mij helpt om me ontspannen te voelen, bijna alsof ik op vakantie ben.

Daarnaast merk ik dat oxytocine, vaak het ‘knuffelhormoon’ genoemd, in mijn lijf vrijkomt. Dit hormoon speelt een rol bij het verbinden met anderen en is cruciaal tijdens momenten zoals borstvoeding.

Maar je hebt geen baby nodig om oxytocine aan te maken; mijn spijkermat prikkelt zachtjes mijn huid en stimuleert de productie ervan. Het helpt me echt om die warme, kalme sensatie te ervaren die gepaard gaat met een gevoel van liefde en verbinding.

Verbetert de bloedcirculatie en het zuurstofniveau

Nadat ik ontdekte hoe een spijkermat helpt met het activeren van gelukshormonen, was ik ook verrast door de voordelen voor mijn bloedcirculatie en zuurstofniveau. Het lijkt wel alsof elke minuut die ik doorbreng op de mat mijn lichaam meer energie geeft.

Door simpelweg te liggen op de pieken, voel ik hoe de bloedstroom in beweging komt. Het is alsof elk deel van mijn lichaam beter gevoed wordt met essentiële voedingsstoffen en zuurstof.

Dit is niet alleen ontspannend, maar heeft ook een verkwikkend effect.

De verbeterde bloedcirculatie helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het verminderen van spierspanning. Mijn spieren voelen soepeler aan en ik merk dat pijntjes minder worden. Door een toename van zuurstofrijk bloed voel ik mij helderder in mijn hoofd en kan ik stresshormonen zoals cortisol beter in bedwang houden.

Het mooie is dat dit allemaal gebeurt terwijl ik rustig ademhaal en me overgeef aan de zachte druk van de mat.

De wetenschap achter de Spijkermat en depressie

Wetenschappers ontdekken steeds meer over hoe een spijkermat kan helpen bij depressie. Ze hebben gevonden dat het liggen op de mat de productie van endorfine en oxytocine stimuleert, twee ‘gelukshormonen’.

Deze hormonen verminderen het stresshormoon in ons lichaam en helpen om een goed gevoel te krijgen. Het is alsof je een natuurlijke beloning krijgt, gewoon door op een mat te liggen.

De spijkermat werkt door kleine drukpunten op je lichaam uit te oefenen. Dit verbetert niet alleen de bloedcirculatie, maar verminderd ook pijnsignalen naar de hersenen. Een betere bloedsomloop betekent meer zuurstof voor je spieren en hersenen, wat kan helpen om sombere gevoelens aan te pakken.

Mijn ervaring is dat regelmatig gebruik van de spijkermat mij helpt om me ontspannen en minder zwaarmoedig te voelen. Het is fascinerend hoe oude technieken zoals acupressuur nu wetenschappelijk worden onderbouwd als hulpmiddel tegen depressie.

YouTube video

Hoe een spijkermat correct te gebruiken

Een spijkermat gebruiken lijkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig als je eenmaal de stappen kent. Hier deel ik mijn persoonlijke routine om het meeste uit mijn spijkermat te halen.

 • Begin met een schone mat op een vlakke ondergrond, zoals de vloer of een bed, en zorg dat je comfortabel ligt voor de komende minuten.
 • Trek loszittende kleding aan of gebruik de mat op je blote huid, afhankelijk van wat jij prettig vindt en hoe intensief je het pijnprikkel wilt ervaren.
 • Ga langzaam en voorzichtig op de mat liggen om te voorkomen dat je jezelf pijn doet. Laat je gewicht geleidelijk verdelen over de puntjes van de spijkers.
 • Begin met korte sessies van ongeveer 10 minuten en bouw dit langzaam op naarmate je meer gewend raakt aan het gevoel van de mat.
 • Adem diep in en uit terwijl je op de mat ligt; dit helpt bij ontspanning en kan het effect versterken.
 • Probeer verschillende posities uit om specifieke gebieden van je lichaam te behandelen; bijvoorbeeld op je rug liggen kan helpen tegen spanning in die regio.
 • Zorg na gebruik voor rustige bewegingen als je van de mat afkomt om het ontspannen gevoel te behouden.
 • Maak de spijkermat na elk gebruik schoon met warm water en milde zeep om hygiëne te waarborgen.

Conclusie

Stel je open voor de kracht van een spijkermat en ontdek het gemak waarmee je depressieve gevoelens kunt aanpakken. Met regelmatig gebruik merk je al snel hoe stress en pijn verminderen, terwijl je gelukshormonen een boost krijgen.

Het draait allemaal om eenvoudige stappen voor een gezonder leven, zowel mentaal als fysiek. Vergeet niet dat de kleine momenten van ontspanning kunnen leiden tot grote veranderingen in welzijn.

Laat jezelf vandaag nog die oppepper geven en ervaar de voordelen die het met zich meebrengt!

Veelgestelde Vragen

1. Wat doet een spijkermat voor iemand met depressie?

Een spijkermat kan helpen om het gevoel van pijn en stress te verminderen, wat positief kan werken voor mensen met depressie.

2. Hoe werkt een spijkermat bij het verminderen van depressie?

Door op de spijkermat te liggen, wordt het lichaam gestimuleerd om endorfines aan te maken, wat een natuurlijke pijnstiller is en ook het humeur kan verbeteren.

3. Hoe vaak moet je de spijkermat gebruiken om effect te hebben op depressie?

Het is aanbevolen om regelmatig op de spijkermat te liggen, bijvoorbeeld dagelijks gedurende 20-30 minuten, voor het beste effect tegen depressie.

4. Is het gebruik van een spijkermat veilig als je last hebt van depressie?

Ja, het gebruik van een spijkermat is veilig, maar begin altijd rustig en bouw de tijd langzaam op om aan het gevoel te wennen.

Picture of Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren.Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips