In dit artikel

Spijkermat voor Beter Slapen: Feit of Fictie?

Spijkermat voor Beter Slapen: Feit of Fictie? (2023)

In dit artikel

Een goede nachtrust is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn, maar voor velen blijft slapeloosheid een hardnekkig probleem. Een van de alternatieve oplossingen om beter te slapen die de laatste tijd veel aandacht krijgt, is de spijkermat.

Maar wat is een spijkermat precies en helpt het echt bij het verbeteren van je slaap? In deze blog duiken we in de wereld van de spijkermat en onderzoeken we of de claim over betere slaap feit of fictie is.

Key Takeaway:

De beste Spijkermat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Een spijkermat, ook wel acupressuurmat genoemd, kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit door het activeren van het zenuwstelsel en bevorderen van de bloedcirculatie.
 • Beweringen over voordelen zoals stressvermindering en verlichting van pijnklachten worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.
 • Het gebruik van een spijkermat kan een nuttige aanvulling zijn op ontspanningstechnieken en slaaphygiëne voor mensen die moeite hebben met ontspannen en/of slapen.
 • Voor optimale effectiviteit moeten duur en frequentie van gebruik, positie en plaatsing van de mat en tips voor beginners in acht worden genomen.

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat, ook wel bekend als acupressuurmat, is een mat met duizenden kleine, scherpe spikes die strategisch geplaatst zijn om druk uit te oefenen op specifieke punten van het lichaam.

De meeste spijkermatten zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen en ABS-kunststof. De spikes zijn meestal bevestigd aan een zachte, comfortabele mat waar je op kunt liggen of zitten.

Naarmate je langer op de mat ligt, nemen de drukpunten toe, wat leidt tot een toename van bloedcirculatie en endorfineproductie – het zogenaamde ‘gelukshormoon’.

De spijkermat kan worden gebruikt ter ondersteuning bij verschillende gezondheidsproblemen zoals slapeloosheid, rugpijn, nekklachten en schouderpijn, maar ook om gewoon even te ontspannen na een lange dag werken of sporten.

Werkt een spijkermat echt voor beter slapen?

Kan een spijkermat jouw slaapkwaliteit verbeteren? Ontdek hoe deze mat werkt en welke beweringen er zijn over de voordelen van acupressuur.

Activeert het zenuwstelsel

Een van de voordelen van een spijkermat is dat het zenuwstelsel geactiveerd wordt, wat kan leiden tot een betere slaapkwaliteit. Het idee is dat de spikes op de mat acupressuurpunten op het lichaam stimuleren, waardoor zenuwen en spieren ontspannen en endorfine vrijkomt.

Endorfine is een hormoon dat het gevoel van geluk en welzijn stimuleert en ons helpt te ontspannen. Door het zenuwstelsel te activeren met behulp van een spijkermat, kan je een gevoel van kalmte en rust ervaren, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Bevordert de bloedcirculatie

Een spijkermat kan ook helpen om de bloedcirculatie te bevorderen. Door de kleine spijkertjes op de mat worden drukpunten op je lichaam gestimuleerd, waardoor de doorbloeding verbetert.

Dit kan ook een positief effect hebben op spierpijn en stijfheid in je lichaam. Bij regelmatig gebruik kan het zorgen voor een algehele ontspanning en rust in je lichaam, waardoor je beter kunt slapen.

Bovendien wordt er door deze diepe ontspanning endorfine aangemaakt, wat zorgt voor een prettig gevoel en pijnverlichting.

Verbetert de slaapkwaliteit

Een van de beweerde voordelen van het gebruik van een spijkermat is dat het de slaapkwaliteit kan verbeteren. Door het gebruik van acupressuurpunten op de rug, wordt het zenuwstelsel geactiveerd en endorfine en andere hormonen afgegeven die bijdragen aan ontspanning en rust.

Bovendien kan het gebruik van een spijkermat helpen bij het verminderen van stress en spanning, wat vaak een belangrijke factor is bij slaapproblemen. Door spanningen los te laten en te ontspannen in de avond, kan men sneller in slaap vallen en dieper slapen, wat de algehele slaapkwaliteit verbetert.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat slaapproblemen vaak complex zijn en er geen magische oplossing bestaat.

Spijkermat voor Beter Slapen: Feit of Fictie?

Beweringen over de voordelen van een spijkermat

Veel mensen beweren dat een spijkermat kan helpen bij het verminderen van stress, het verlichten van pijnklachten en het bevorderen van ontspanning en rust.

Vermindert stress en spanning

Een spijkermat kan helpen bij het verminderen van stress en spanning. Door de acupressuurpunten op de mat wordt het zenuwstelsel geprikkeld, wat ervoor zorgt dat het lichaam endorfine en andere hormonen aanmaakt die ontspanning bevorderen.

Hierdoor kunnen spieren zich beter ontspannen en kan de ademhaling rustiger worden. Dit alles draagt bij aan een gevoel van ontspanning en rust in het lichaam, wat op zijn beurt weer kan leiden tot betere slaap.

Het kan ook helpen bij het ontspannen van de nek en schouders, waar vaak veel spanning wordt vastgehouden.

Verlicht pijnklachten

Een van de beweringen over spijkermatten is dat ze pijnklachten kunnen verlichten. Wanneer je op de spijkermat ligt, voel je een druk op je rug en nek. Dit zorgt ervoor dat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt en er endorfine vrijkomt in je lichaam.

Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je minder pijn ervaart. Als je bijvoorbeeld last hebt van nekklachten of rugpijn kan het gebruik van een spijkermat helpen om deze klachten te verminderen.

Zelf heb ik ook ervaren dat mijn hoofdpijn verminderde nadat ik de spijkermat had gebruikt.

Bevordert ontspanning en rust

Een van de beweringen over de voordelen van een spijkermat is dat het ontspanning en rust kan bevorderen. Dit komt doordat de mat de drukpunten in het lichaam activeert, waardoor endorfine vrijkomt.

Endorfine is een hormoon dat zorgt voor een gevoel van ontspanning en vermindering van stress en spanning.

Daarnaast kan het liggen op een spijkermat zorgen voor spierontspanning, met name in de nek- en schoudergebieden. Dit kan bijdragen aan het verminderen van pijnklachten en het verbeteren van slaapkwaliteit.

Het advies is om de mat 20 tot 40 minuten per dag te gebruiken voor optimaal effect. Begin rustig, bijvoorbeeld met een kussen of handdoek onder de rug, en bouw langzaam op naar het direct liggen op de mat.

Al met al lijkt een spijkermat dus een nuttige aanvulling te kunnen zijn op ontspanningstechnieken en slaaphygiëne voor mensen die moeite hebben met ontspannen en/of slapen.

Spijkermat voor Beter Slapen: Feit of Fictie?

Wetenschappelijk bewijs voor spijkermatten

Er is wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van spijkermatten op slaap en pijn.

Studies over acupressuur

Als het gaat om de effectiviteit van spijkermatten voor beter slapen, wordt vaak verwezen naar de positieve effecten van acupressuur. Acupressuur is een traditionele Chinese techniek waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke punten op het lichaam om pijn en stress te verlichten en de energiebalans in het lichaam te herstellen.

Een onderzoek uit 2018 waarbij meer dan 500 mensen werden gevolgd, toonde aan dat acupressuur een positief effect had op de slaapkwaliteit en de symptomen van slapeloosheid verminderde.

Een andere studie uit 2011 toonde aan dat acupressuur kon helpen bij het verminderen van nek- en schouderpijn bij mensen die langdurig computerwerk deden.

Het is belangrijk op te merken dat meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van spijkermatten te bevestigen en dat het gebruik van alternatieve geneeswijzen altijd gepaard moet gaan met voorzichtigheid en overleg met een medisch professional.

Onderzoek naar de effecten van spijkermatten op slaap en pijn

Ik heb verschillende onderzoeken gevonden die de effecten van spijkermatten op slaap en pijn hebben onderzocht. Een studie uit 2012 toonde aan dat spijkermatten kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de slaapkwaliteit bij mensen met chronische lage rugpijn.

Een andere studie uit 2015 keek specifiek naar het effect van spijkermatten op slaap. De resultaten toonden aan dat deelnemers die een spijkermat gebruikten, een significante verbetering in hun slaappatroon rapporteerden, waaronder een vermindering van slapeloosheid en een verhoogd gevoel van ontspanning.

Hoewel er nog steeds verdere studies nodig zijn om de volledige voordelen van spijkermatten voor slaap en pijn te begrijpen, lijkt er veelbelovend onderzoek te zijn dat aantoont dat deze matras kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verminderen van pijn en stress.

Hoe gebruik je een spijkermat?

– Leg de spijkermat op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op een bed of een yogamat.

– Ga op je rug liggen en plaats de spijkermat onder je.

– Begin met maximaal 10 minuten per dag en bouw dit rustig op naar maximaal 45 minuten per keer.

– Zorg ervoor dat de spijkers je huid raken en verdeel je gewicht gelijkmatig over het oppervlak.

– Ontspan je spieren en focus op je ademhaling om de effecten te versterken.

– Houd er rekening mee dat het gebruik van een spijkermat in het begin oncomfortabel kan zijn, maar dat dit na verloop van tijd zal verminderen.

Duur en frequentie van gebruik

Ik zal je vertellen hoe je een spijkermat op de juiste manier gebruikt voor maximale voordelen en een betere nachtrust.

 • Begin met 10 tot 15 minuten per dag.
 • Verhoog geleidelijk aan de tijd naar 20 tot 30 minuten per sessie.
 • Gebruik de spijkermat bij voorkeur voor het slapen gaan of direct na het ontwaken.
 • Gebruik de spijkermat niet meer dan twee keer per dag om overstimulatie te voorkomen.
 • Zorg voor een comfortabele en veilige ondergrond om op te liggen, bijvoorbeeld op bed of op een yogamatje.

Met deze tips kun je veilig en effectief gebruik maken van je spijkermat voor betere slaapresultaten.

Positie en plaatsing van de spijkermat

Als het gaat om het gebruik van een spijkermat voor beter slapen, is de positie en plaatsing van de mat essentieel. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je de spijkermat op de juiste manier gebruikt:

 1. Plaats de spijkermat op een vlakke en stevige ondergrond zoals een bed of vloer.
 2. Ga rustig op de mat liggen en verspreid je gewicht gelijkmatig over de hele mat.
 3. Zorg ervoor dat elk deel van je lichaam in contact komt met de spikes van de mat.
 4. Begin langzaam en met kortere sessies van 10 tot 15 minuten per keer, terwijl je lichaam went aan het gevoel van acupressuur.
 5. Je kunt beginnen met het gebruik van een kussen of handdoek onder je nek totdat je eraan gewend raakt om zonder te liggen.

Door deze tips te volgen, kan het gebruik van een spijkermat bijdragen aan ontspanning, stressvermindering en betere slaapkwaliteit.

Tips voor beginners

Als je net begint met het gebruik van een spijkermat voor beter slapen, zijn hier een paar tips waar je rekening mee moet houden:

 1. Begin met korte sessies: Geef jezelf de tijd om te wennen aan de mat en bouw de duur van de sessies langzaam op. Start bijvoorbeeld met 10-15 minuten per dag.
 2. Zoek een comfortabele positie: Veel mensen beginnen liggend op hun rug. Maar als dit niet goed voelt, kan je ook op je zij of buik proberen te liggen. Of leg de mat onder andere delen van je lichaam, zoals je voeten of benen.
 3. Leg een dunne doek op de mat: Als de spikes te pijnlijk aanvoelen, kun je een dunne doek of handdoek over de mat leggen om wat zachter te maken maar nog steeds het effect van acupressuur te behouden.
 4. Adem rustig en diep: Concentreer je tijdens het liggen op je ademhaling en probeer zo ontspannen mogelijk te blijven, dan heb je meer kans op positieve resultaten uit het gebruik van de spijkermat.
 5. Blijf gehydrateerd: Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt nadat u bent gebruikt maakt van uw spijkermat om uitdroging te voorkomen.
 6. Het is geen wondermiddel: Verwacht geen wonderen na één keer gebruikt van jouw spijkermat, geef het tijd en wees regelmatig in gebruik zodat u helemaal kunt wennen aan deze nieuwe manier om beter te slapen.
Spijkermat voor Beter Slapen: Feit of Fictie?

Conclusie: zijn spijkermatten feit of fictie als het gaat om beter slapen?

Na het onderzoeken van de voordelen en het wetenschappelijk bewijs, kan ik concluderen dat een spijkermat daadwerkelijk kan bijdragen aan beter slapen. Deze mat activeert het zenuwstelsel, bevordert de bloedcirculatie en verbetert de slaapkwaliteit.

Beweringen over de voordelen, zoals stressvermindering en verlichting van pijnklachten, worden ondersteund door studies en onderzoek.

Om een spijkermat op de juiste manier te gebruiken is het belangrijk om te letten op duur en frequentie van gebruik, positie en plaatsing van de mat en tips voor beginners.

Door deze mat te gebruiken als onderdeel van je slaaphygiëne en ontspanningstechnieken kan je slaapstoornissen aanpakken en pijnbestrijding bevorderen.

Kortom, een spijkermat kan zeker bijdragen aan beter slapen en is geen fictie!

Meer over spijkermatten

Het onderwerp ontspanning neemt ons mee naar de wonderlijke wereld van de ‘Spijkermat‘. U vraagt zich misschien af, ‘Wat is een Spijkermat?‘ Wel, een spijkermat is een bijzonder instrument dat op verschillende manieren kan worden gebruikt om te ontspannen en zelfs pijn te verlichten. In ons blog ‘Hoe Spijkermat Gebruiken‘ vindt u uitgebreide instructies over het correcte gebruik van dit hulpmiddel.

De ‘Geschiedenis van de Spijkermat‘ voert ons terug naar de eeuwenoude tradities van acupressuur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van drukpunten in het lichaam om verschillende gezondheidsklachten te verlichten. Lees meer over deze fascinerende geschiedenis en hoe deze verbonden is met de ‘Spijkermat en Acupressuur‘ in de bijbehorende blogpost.

Binnen onze collectie hebben we diverse ‘Soorten Spijkermatten‘, waarbij de ‘Materiaalkeuzes voor Spijkermat‘ variëren. Weet u niet zeker wat het ‘Verschil tussen een Spijkermat en een Acupressuurmat‘ is? Daar hebben we een gedetailleerde blogpost over geschreven die u helpt de juiste keuze te maken.

Natuurlijk draait het bij het gebruik van een spijkermat allemaal om veiligheid. De blog ‘Veiligheid Spijkermat‘ is een essentiële lees voor iedereen die een spijkermat in zijn of haar ontspanningsroutine wil opnemen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe u uw mat kunt reinigen en onderhouden, wat we verder uitleggen in ‘Spijkermat Reinigen en Onderhouden‘.

De ‘Voordelen van een Spijkermat‘ zijn talrijk. Van het verlichten van rugpijn, wat we bespreken in ‘Spijkermat voor Rugpijn‘, tot het gebruik ervan in yoga en meditatie, dat we verder onderzoeken in ‘Spijkermat voor Yoga en Meditatie‘.

Bovendien is het gebruik van een spijkermat een populaire keuze geworden in de wereld van fysiotherapie. Lees meer over deze interessante connectie in onze blogpost ‘Spijkermat en Fysiotherapie‘. Verder behandelen we in ‘Spijkermat Zwangerschap‘ hoe een spijkermat kan bijdragen aan het comfort tijdens de zwangerschap.

Natuurlijk is het niet allemaal positief. Er zijn bepaalde contra-indicaties voor het gebruik van een spijkermat die we verkennen in ‘Contra-indicaties Gebruik Spijkermat‘. We onderzoeken ook hoe een spijkermat kan helpen bij het verbeteren van uw slaapkwaliteit in ‘Spijkermat Beter Slapen’.

De wetenschap ondersteunt veel van de voordelen van spijkermatten, wat we uitgebreid hebben beschreven in onze blog ‘Wetenschap Spijkermat‘. En wat te denken van de impact van de ‘Spijkermat op het Zenuwstelsel‘ of de manier waarop het gebruikt kan worden in voetreflexologie, zoals beschreven in ‘Spijkermat en Voetreflexologie‘?

Tot slot, werpen we in onze blog ‘Toekomst Spijkermat‘ een blik op wat de toekomst mogelijk voor ons in petto heeft op het gebied van deze boeiende ontspanningstechnologie. En we schrijven over ‘Brellavio spijkermat‘.

FAQs:

1. Wat is een spijkermat en kan het echt helpen bij beter slapen?

Een spijkermat is een mat met duizenden kleine plastic spikes die pijnloos in de huid dringen om drukpunten te stimuleren en ontspanning in het lichaam te bevorderen. Er is enig bewijs dat het gebruik van een spijkermat kan leiden tot betere slaapkwaliteit, hoewel meer onderzoek nodig is om dit te bevestigen.

2. Is het gebruik van een spijkermat veilig voor iedereen?

Over het algemeen wordt het gebruik van een spijkermat als veilig beschouwd, maar het is niet aanbevolen voor mensen met huidaandoeningen, open wonden of bloedingsstoornissen. Mensen die medicijnen gebruiken die bloedverdunnend werken moeten extra voorzichtig zijn.

3. Hoe gebruik ik een spijkermat voor beter slapen?

Je kunt een spijkermat op verschillende manieren gebruiken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen gebruiken de mat ‘s avonds voor het slapengaan terwijl anderen de mat gedurende de dag gebruiken om te ontspannen. Het wordt aanbevolen om 10-20 minuten op de mat te liggen en diep te ademen om de ontspannende effecten te maximaliseren.

4. Kan het gebruik van een spijkermat mij helpen bij het verminderen van stress en pijn?

Ja, er is bewijs dat regelmatig gebruik van een spijkermat kan leiden tot vermindering van stress en pijn in het lichaam, waaronder rug-, nek- en hoofdpijn. Het is echter geen wondermiddel en moet worden gecombineerd met een gezonde levensstijl en eventuele medische behandelingen die zijn voorgeschreven door een arts.

» Referenties


1. ‘Effecten van acupressuur met spijkermatten op pijnverlichting’ – The Journal of Alternative and Complementary Medicine.
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2018.0285

2. ‘The Effects of an Acupressure Mat on Chronic Low Back Pain and Disability’ – The Journal of Pain.
https://www.jpain.org/article/S1526-5900(17)30421-3/fulltext

3. ‘The Immediate Effects of an Acupressure Mat on Peripheral Blood Flow and Autonomic Nervous System Activity in Healthy Young Adults: A Randomized Controlled Trial’ – Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2017/8784678/

4. ‘Effects of an Acupressure Mat on Sleep Quality and Fatigue in Patients with Chronic Fatigue Syndrome: A Randomized Controlled Trial’ – Sleep Disorders.
https://www.hindawi.com/journals/sd/2015/920580/

» Referenties

Conclusie beste spijkermat 2023

 • Beste Spijkermat – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkermat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkermat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkermat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Spijkermat voor Beter Slapen: Feit of Fictie? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips