In dit artikel

Hoe een Spijkerbed te Gebruiken voor Ontspanning en Stressverlichting (2023)

In dit artikel

Heb je last van stress of vind je het moeilijk om te ontspannen? Dat is een situatie die ik maar al te goed ken, en het heeft me ertoe aangezet om uitgebreid te gaan onderzoeken hoe ik dit kon veranderen.

Een van de oplossingen die ik tegenkwam is de spijkerbed, een unieke tool met verrassende voordelen voor zowel lichaam als geest. Kom mee en ontdek hoe een spijkerbed niet alleen de spanning in je lichaam kan verminderen, maar ook je slaap kan verbeteren!

Key Takeaway:

De beste Shakti mat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Een spijkerbed is een matras of kussen met duizenden spikes die druk uitoefenen op je lichaam, waardoor ontspanning en stressverlichting mogelijk zijn.
 • Liggen op een spijkerbed stimuleert de bloedsomloop, vermindert spierspanning en kan leiden tot een diepere slaap.
 • Het gebruik van een spijkerbed op verschillende delen van het lichaam, zoals de nek, schouders en buik, kan specifieke klachten verlichten.
 • Combineer het gebruik van een spijkerbed met andere ontspanningstechnieken voor optimale stressverlichting en ontspanning.

Wat is een spijkerbed en hoe werkt het?

Een spijkerbed is een matras of kussen gevuld met duizenden kleine punten of spikes die druk uitoefenen op je lichaam wanneer je erop gaat liggen.

Wat gebeurt er als je op een spijkerbed ligt?

Zodra ik op het spijkerbed lig, voel ik een prikkelende sensatie die zich over mijn hele lichaam verspreidt. Dit komt doordat de duizenden kleine spikes op de mat druk uitoefenen op specifieke drukpunten op mijn lichaam.

Mijn zenuwstelsel reageert op deze druk en zendt signalen door mijn lichaam om te ontspannen. Gelijktijdig stimuleert het spijkerbed de bloedsomloop, waardoor vastzittende energie en spanning worden vrijgemaakt.

Als gevolg hiervan voel ik mijn spieren ontspannen en de stress van de dag wegvloeien. Soms val ik zelfs in slaap op het spijkerbed, wat leidt tot een diepere en meer herstellende slaap.

De voordelen van een spijkerbed voor ontspanning en stressverlichting

Een spijkerbed heeft verschillende voordelen als het gaat om ontspanning en stressverlichting. Ten eerste kan het helpen om stijve en vastzittende spieren te verlichten, vooral in de nek, schouders en rug.

Het bevordert ook de bloedsomloop en vermindert blokkades in de energiekanalen. Bovendien kan het gebruik van een spijkerbed zowel het lichaam als de geest ontspannen, waardoor je rustiger en meer ontspannen kunt worden.

Het stimuleert ook het zenuwstelsel en kan zelfs zorgen voor een diepere slaap. Samengevat, een spijkerbed kan helpen om je lichaam weer in balans te brengen en klachten te verminderen.

Hoe gebruik je een spijkerbed?

– Leg je spijkerbed op een vlakke en stevige ondergrond.

– Begin met het plaatsen van je voeten en benen op het spijkerbed en laat je gewicht erop rusten.

– Beweeg langzaam je benen heen en weer om de druk over je hele been te verdelen.

Tips voor het gebruik van een spijkerbed op verschillende delen van het lichaam (voeten en benen, nek en schouders, buik)

 1. Leg je voeten en benen op het spijkerbed om vermoeide voeten te verlichten en de doorbloeding te bevorderen.
 2. Plaats de spijkermat onder je nek en schouders om spanning en pijn in dat gebied te verminderen.
 3. Gebruik het spijkerbed op je buik om spijsverteringsklachten te verlichten en stress los te laten.
 4. Experimenteer met verschillende posities en houdingen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw specifieke behoeften.
 5. Zorg ervoor dat je langzaam begint en geleidelijk de duur van het gebruik van het spijkerbed verlengt, zodat je lichaam eraan kan wennen.
 6. Combineer het gebruik van het spijkerbed met andere ontspanningstechnieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of aromatherapie, voor een diepere ontspanning.
 7. Vergeet niet om regelmatig gebruik te maken van het spijkerbed om de beste resultaten te behalen en klachten te verminderen.
 8. Luister altijd naar je lichaam en stop met het gebruik van het spijkerbed als je ongemak ervaart.

Let op: Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je last hebt van ernstige gezondheidsproblemen voordat je een spijkerbed gaat gebruiken.

Hoe lang moet je op een spijkerbed liggen?

Je kunt 10-20 minuten op een spijkerbed liggen voor maximale ontspanning en stressverlichting. De tijd kan variëren afhankelijk van je eigen comfortniveau en de gevoeligheid van je huid.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de tijd aan te passen aan wat voor jou het beste werkt. Zorg ervoor dat je langzaam begint en geleidelijk de tijd op het spijkerbed verlengt om je lichaam de kans te geven eraan te wennen.

Onthoud dat de voordelen cumulatief zijn, dus regelmatig gebruik is belangrijk voor optimale resultaten.

Extra tips voor meer ontspanning

– Combineer het gebruik van het spijkerbed met andere ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga, mindfulness, ademhalingstechnieken, aromatherapie of massage.

Combinatie met andere ontspanningstechnieken

Ik gebruik mijn spijkerbed graag in combinatie met andere ontspanningstechnieken om mijn stressniveau te verminderen en tot rust te komen. Hier zijn enkele manieren waarop ik de spijkermat kan gebruiken samen met andere methoden:

 • Ik doe eerst een ademhalingsoefening om mijn geest te kalmeren. Vervolgens ga ik op het spijkerbed liggen om my spieren te ontspannen.
 • Na een intensieve yogasessie leg ik het spijkerbed op de grond en doe wat stretch oefeningen terwijl ik erop lig. Dit helpt me om mijn lichaam nog beter te ontspannen.
 • Voor extra comfort plaats ik een kussen onder mijn hoofd, waardoor de druk op mijn nek en schouders wordt verminderd terwijl ik op het spijkerbed lig.
 • Ik combineer aromatherapie met het gebruik van de spijkermat door wat kalmerende essentiële oliën zoals lavendel of kamille op een doekje aan te brengen en dit naast me neer te leggen terwijl ik ontspan.
 • Als ik echt behoefte heb aan totale ontspanning, plan ik ook een ontspannende massage in nadat ik op het spijkerbed heb gelegen.

Het belang van regelmatig gebruik van het spijkerbed

Regelmatig gebruik van het spijkerbed is belangrijk om optimaal te profiteren van de ontspannings- en stressverlichtende voordelen. Door regelmatig op het spijkerbed te liggen, kun je je lichaam en geest laten ontspannen en een diepere slaap bevorderen.

Het stimuleert ook het zenuwstelsel en helpt om stijve en vastzittende spieren te verlichten. Daarnaast kan het gebruik van het spijkerbed helpen om het lichaam weer in balans te brengen en klachten te verminderen.

Conclusie

Ontdek de voordelen van het gebruik van een spijkerbed voor ontspanning en stressverlichting. Leer hoe je de mat kunt gebruiken op verschillende delen van je lichaam en hoe lang je erop moet liggen.

Ontdek ook extra tips om nog meer ontspanning te ervaren. Verlicht pijn, verminder stress en breng je lichaam weer in balans met een spijkerbed!

Meer over ‘Spijkerbed’

De magie van het spijkerbed heeft al eeuwenlang mensen gefascineerd. Of je nu nieuwsgierig bent naar het gevoel van spijkerbed liggen of je overweegt een speciaal spijkerbed kussen aan te schaffen, de wereld van spijkerbedden is even divers als intrigerend. De doorbloeding kan verbeteren en het effect op je welzijn is vaak merkbaar.

Voor degenen die zich afvragen wat het woord ‘spijkerbed’ eigenlijk betekent in het Engels, we hebben een speciale blog over de Engelse vertaling van spijkerbed. Of misschien ben je meer geïnteresseerd in de trendier versies zoals spijkerbed Flowee, die een modernere kijk geven op dit oude hulpmiddel. Het gebruik van een modern spijkerbed is net zo gevarieerd als de bedden zelf. Er zijn zelfs speciale oefeningen die je kunt doen om het meeste uit je spijkerbed ervaring te halen.

Of het nu gaat om pure ontspanning die je zoekt, dan helpt spijkerbed ontspannen je daarbij. Maar let op, het is niet voor iedereen even gemakkelijk en kan zelfs pijnlijk zijn als je het niet goed aanpakt. Toch zijn de werking en de voordelen van een spijkerbed voor veel mensen een openbaring. Als je besluit er een aan te schaffen, bekijk dan zeker onze gids over spijkerbed kopen.

Wist je dat het spijkerbed zijn oorsprong vindt in India? Daar zijn fakirs vaak te zien liggend op een spijkerbed, iets wat het tot een deel maakt van de culturele en spirituele geschiedenis van het land. Maar ongeacht de oorsprong, veel mensen zweren bij het gezondheidsaspect van het liggen op een spijkerbed. Voor meer diepgaande informatie over dit intrigerende onderwerp, bekijk zeker ook onze blog over spijkerbedden in India.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe gebruik ik een spijkerbed voor ontspanning en stressverlichting?

Om een spijkerbed te gebruiken voor ontspanning en stressverlichting, ga je op je rug liggen en laat je je lichaam rusten op de spijkers. Adem diep in en ontspan je spieren terwijl je de druk voelt van de spijkers op je rug.

2. Kan ik een spijkerbed gebruiken als ik rugpijn heb?

Ja, een spijkerbed kan helpen bij het verlichten van rugpijn. De spijkers stimuleren de doorbloeding en kunnen de spanning in de rug verminderen. Je moet echter voorzichtig zijn en naar je eigen lichaam luisteren om te bepalen wat comfortabel is.

3. Hoe lang moet ik op een spijkerbed liggen voor maximale ontspanning?

Elke persoon is anders, maar meestal wordt aanbevolen om 10-20 minuten op een spijkerbed te liggen voor maximale ontspanning en stressverlichting.

4. Kan ik mijn kleding aanhouden tijdens het gebruik van een spijkerbed?

Ja, je kunt je kleding aanhouden tijdens het gebruik van een spijkerbed. Het is echter raadzaam om dunne kleding te dragen om direct contact met de spijkers mogelijk te maken.

» Referenties


1. Piyush Mehta, Vishwas Dhapte, Shivajirao Kadam, & Vividha Dhapted. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 7(2), 251–263.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/

2. Na Li, Zongshuo Hao, Huiju Cao, Liting Guo, Hongwen Cao, Na Li, Yunfan Yang, Tifeng Jiao, Hailong Liu, & Mingli Wang. (2022). Acupressure mat-like nanostructure with improved SERS performance. Optics & Laser Technology, 148, 107765.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0030399221008537

3. Antonio Frizziero, Paolo Finotti, Cinzia La Scala, Giovanni Morone, Giovanni Piran, & Stefano Masiero. (2021). Efficacy of an Acupressure Mat in Association with Therapeutic Exercise in the Management of Chronic Low Back Pain: A Prospective Randomized Controlled Study. Applied Sciences, 11(11), 5211.
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/11/5211

4. Kerr, Daniel P., Walsh, Deirdre M., & Baxter, David. (2003). Acupuncture in the Management of Chronic Low Back Pain: A Blinded Randomized Controlled Trial. The Clinical Journal of Pain, 19(6), 364-370.
https://journals.lww.com/clinicalpain/Abstract/2003/11000/Acupuncture_in_the_Management_of_Chronic_Low_Back.4.aspx

» Referenties

Conclusie beste spijkerbed 2023

 • Beste Spijkerbed – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkerbed – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkerbed prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkerbed – Flowee
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe een Spijkerbed te Gebruiken voor Ontspanning en Stressverlichting (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips