In dit artikel

is een Spijkerbed Gezond: Wetenschappelijke Onderbouwing

is een Spijkerbed Gezond: Wetenschappelijke Onderbouwing

In dit artikel

Heb je ooit met spanning en pijn in je lichaam gelegen en gewenst dat er een wonderbaarlijke remedie was? Ik wel, en dat is precies waarom ik op zoek ging naar een oplossing. Het antwoord vond ik in iets wat je misschien verrast: een spijkermat.

In deze blog duiken we in de wetenschappelijke onderbouwing van waarom het slapen op een spijkermat gezond kan zijn. Blijf lezen voor dit prikkelende onderwerp!

Key Takeaway:

De beste Shakti mat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een spijkermat kan leiden tot vermindering van pijn, ontspanning en verbeterde slaap.
  • De kleine spijkertjes op de mat stimuleren de doorbloeding, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van herstel.
  • Een spijkermat kan ook de bloeddruk verlagen en de productie van gelukshormonen zoals endorfine en oxytocine bevorderen.
  • Het gebruik van een spijkerbed kan dus gunstig zijn voor mensen die last hebben van rugpijn, slechte slaap of stress.

Wat zegt de wetenschap over acupressuur massage?

De wetenschap heeft verschillende studies uitgevoerd naar de effecten van acupressuur massage.

Studie 1

In Studie 1 hebben wetenschappers de effecten van een spijkermat op de bloeddruk onderzocht. Ze ontdekten dat de drukpunten van het matje helpen om de bloeddruk te verlagen. In de praktijk betekent dit dat regelmatig gebruik van een spijkermatje kan bijdragen aan een algehele verbetering van de gezondheid, vooral bij mensen die last hebben van hoge bloeddruk.

Het is fascinerend om te zien hoe iets simpels als een spijkermat zo’n grote impact kan hebben op de gezondheid.

Studie 2

In studie 2 werd onderzocht hoe het gebruik van een spijkermat kan leiden tot vermindering van rugpijn. Uit het onderzoek bleek dat de kleine spijkertjes op de mat effectieve drukpunten creëren, die kunnen helpen bij het verlichten van rugklachten.

Door op de mat te liggen, worden de zenuwuiteinden gestimuleerd en worden afvalstoffen sneller afgevoerd, waardoor spierspanning vermindert. Bovendien werd geconstateerd dat het gebruik van een spijkermat kan leiden tot een betere slaapkwaliteit en verbetering van de lichaamshouding.

Deze bevindingen laten zien dat een spijkermat een waardevol hulpmiddel kan zijn voor mensen die kampen met rugpijn en slaapproblemen.

Studie 3

Studie 3 heeft aangetoond dat het gebruik van een spijkermat kan helpen bij het verminderen van angst. Uit dit onderzoek bleek dat de scherpe uiteinden van de spijkertjes op de mat drukpunten op het lichaam stimuleren, waardoor er een ontspannend effect ontstaat.

Dit kan leiden tot een vermindering van stress en angstgevoelens. Het is interessant om te zien dat de wetenschap deze positieve effecten heeft bevestigd en dat een spijkermat dus niet alleen goed is voor het verminderen van pijn en het verbeteren van de slaap, maar ook voor het verlichten van angst.

Conclusie vanuit de wetenschap over de spijkermat

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van een spijkermat verschillende voordelen heeft voor onze gezondheid. Verschillende studies hebben aangetoond dat acupressuurmassage, waarop de spijkermat gebaseerd is, kan zorgen voor vermindering van pijn, ontspanning en verbeterde slaap.

Daarnaast stimuleert de mat de doorbloeding, verlaagt het de bloeddruk en bevordert het de aanmaak van endorfine en oxytocine. Deze hormonen kunnen bijdragen aan een gevoel van geluk en ontspanning.

Het gebruik van een spijkermat kan dus gunstig zijn voor ons welzijn en kan helpen om stress, angst en spierspanning te verminderen.

Voordelen van een spijkermat voor de gezondheid

– Vermindering van pijn, ontspanning door kleine spijkertjes, verbeterde slaap en toename van gelukshormonen volgens de wetenschap. Lees verder om te weten waarom een spijkerbed gezond is!

Vermindering van pijn

Het gebruik van een spijkermat kan de pijn verminderen. Dit komt doordat de kleine spijkertjes op de mat zorgen voor acupressuurmassage, wat de doorbloeding stimuleert en endorfine vrijmaakt.

Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die kan helpen bij het verminderen van verschillende soorten pijn, zoals rugpijn. Daarnaast kan de spijkermat ook de spierspanning verminderen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot minder pijn en discomfort in het lichaam.

Het is dus een natuurlijke en effectieve manier om pijn te verlichten en je algemene gezondheid te verbeteren.

Ontspanning door kleine spijkertjes

Het gebruik van een spijkermat zorgt voor ontspanning door de kleine spijkertjes die op de mat aanwezig zijn. Deze kleine scherpe uiteinden stimuleren de zenuwuiteinden in je lichaam, waardoor er endorfine vrijkomt.

Dit gelukshormoon helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele gevoel van welzijn. Daarnaast kan het gebruik van een spijkermat ook zorgen voor vermindering van spierspanning, wat bijdraagt aan een gevoel van ontspanning en rust.

Verbeterde slaap door acupunctuur

Door het gebruik van een spijkermat kan de slaapkwaliteit verbeteren. Dit komt doordat de spijkertjes op de mat de acupunctuurpunten in het lichaam stimuleren. Hierdoor kunnen spanningen en stress verminderd worden, wat kan leiden tot een diepere en meer ontspannen slaap.

Daarnaast kan het gebruik van een spijkermat ook helpen bij het verminderen van rugpijn en het bevorderen van een goede lichaamshouding tijdens het slapen.

Toename van gelukshormonen volgens de wetenschap

Volgens wetenschappelijk onderzoek kan het gebruik van een spijkermat leiden tot een toename van gelukshormonen. Door de stimulatie van de zenuwuiteinden in ons lichaam, kan het spijkermatje de aanmaak van endorfine bevorderen.

Endorfine staat bekend als het ‘gelukshormoon’ omdat het gevoelens van vreugde en plezier kan opwekken. Dus door regelmatig gebruik te maken van een spijkermat, kunnen we ons geluksniveau verhogen volgens de wetenschap.

Werking van een spijkermat

Een spijkermat werkt door de stimulatie van de doorbloeding, verlaging van de bloeddruk, en het bevorderen van de aanmaak van endorfine en oxytocine.

Stimulatie van doorbloeding

Het gebruik van een spijkermat stimuleert de doorbloeding in het lichaam. De scherpe uiteinden van de spijkertjes drukken tegen de huid en zorgen ervoor dat de bloedvaten wijder worden.

Hierdoor kan het bloed beter stromen en worden voedingsstoffen en zuurstof efficiënter naar de cellen getransporteerd. Daarnaast helpt het ook bij het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam.

Verlaging van bloeddruk

Het gebruik van een spijkermat kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk. Dit komt doordat de kleine spijkertjes op de mat de doorbloeding stimuleren. Als gevolg hiervan worden de bloedvaten verwijd en kan de bloeddruk dalen.

Dit kan gunstig zijn voor mensen met hoge bloeddruk of hypertensie, omdat het kan helpen om de bloeddruk op een gezonder niveau te houden.

Aanmaak van endorfine

Het gebruik van een spijkermat kan leiden tot de aanmaak van endorfine in ons lichaam. Endorfine is een natuurlijk pijnstillend hormoon dat ons gelukkig en ontspannen maakt. Door de kleine scherpe uiteinden van de spijkertjes op de mat worden de zenuwuiteinden gestimuleerd, wat ervoor zorgt dat ons lichaam endorfine vrijgeeft.

Dit helpt bij het verminderen van pijn, het verlichten van stress en het creëren van een gevoel van welzijn.

Verhoogde productie van oxytocine

Het gebruik van een spijkermat kan leiden tot een verhoogde productie van oxytocine, ook wel bekend als het “knuffelhormoon“. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van gevoelens van verbondenheid, ontspanning en welzijn.

Door de kleine spijkertjes op de mat wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten van het lichaam, wat de afgifte van oxytocine kan stimuleren. Hierdoor kunnen gebruikers van de spijkermat zich rustiger en gelukkiger voelen.

Dus naast het verlichten van pijn en spanning, kan het gebruik van een spijkermat ook bijdragen aan een verhoogde productie van dit positieve hormoon.

Conclusie: Waarom een spijkerbed gezond is volgens wetenschappelijke onderbouwing

Het gebruik van een spijkermat kan vele voordelen hebben voor onze gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik ervan kan leiden tot vermindering van pijn, ontspanning door kleine spijkertjes, verbeterde slaap door acupunctuur en zelfs een toename van gelukshormonen.

Daarnaast stimuleert een spijkermat de doorbloeding, verlaagt de bloeddruk en zorgt het voor de aanmaak van endorfine en oxytocine. Kortom, een spijkerbed kan op basis van wetenschappelijk onderbouwing als gezond worden beschouwd.

Meer over ‘Spijkerbed’

Het spijkerbed: een fascinerend onderwerp dat zowel mystiek als wetenschap verbindt. Als je overweegt een spijkerbed te kopen, ben je misschien geïnspireerd door het beeld van een fakir op een spijkerbed. Maar dit eeuwenoude hulpmiddel is meer dan alleen een show. Het heeft namelijk diverse voordelen en wordt zelfs als gezond beschouwd.

Het concept van het spijkerbed is niet nieuw en kent zijn oorsprong in India. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt in de yoga en is het zelfs in moderne varianten beschikbaar via Bol.com.

Het spijkerbed is niet alleen een fysieke ervaring, maar ook een ware wetenschap. Dit wordt geïllustreerd in tentoonstellingen zoals bij Technopolis, of via de methode die erachter zit. Je kunt er zelfs op liggen of een speciaal kussen gebruiken voor gerichte drukpunten om de doorbloeding te stimuleren. Zo ontstaat een uniek effect dat je nergens anders vindt.

Als je het onderwerp in een breder perspectief wilt plaatsen, kun je zelfs de Engelse vertaling van het spijkerbed opzoeken. Er is zoveel te ontdekken en te leren over dit bijzondere instrument, waarvan de oorsprong ligt in de Zweedse traditie tot aan de yogastudio’s van vandaag.

Veelgestelde Vragen

1. Waarom is een spijkerbed gezond?

Een spijkerbed kan de doorbloeding stimuleren, ontspanning bevorderen en het pijnverlichting bieden.

2. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een spijkerbed?

Het gebruik van een spijkerbed kan helpen bij het verminderen van stress, het verlichten van spierspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

3. Is een spijkerbed veilig om te gebruiken?

Ja, een spijkerbed is over het algemeen veilig om te gebruiken, maar het wordt aanbevolen om het geleidelijk aan te introduceren en te luisteren naar je eigen lichaam. Raadpleeg ook altijd een medische professional als je gezondheidsproblemen hebt.

4. Hoe lang moet ik op een spijkerbed liggen om resultaten te ervaren?

Er is geen specifieke tijdsduur waarin resultaten zichtbaar kunnen zijn, maar regelmatig gebruik gedurende minimaal 10-20 minuten per dag kan voordelig zijn. Het is belangrijk om naar je eigen comfortniveau te luisteren en het langzaam op te bouwen.

» Referenties


1. Piyush Mehta, Vishwas Dhapte, Shivajirao Kadam, & Vividha Dhapted. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 7(2), 251–263.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/

2. Na Li, Zongshuo Hao, Huiju Cao, Liting Guo, Hongwen Cao, Na Li, Yunfan Yang, Tifeng Jiao, Hailong Liu, & Mingli Wang. (2022). Acupressure mat-like nanostructure with improved SERS performance. Optics & Laser Technology, 148, 107765.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0030399221008537

3. Antonio Frizziero, Paolo Finotti, Cinzia La Scala, Giovanni Morone, Giovanni Piran, & Stefano Masiero. (2021). Efficacy of an Acupressure Mat in Association with Therapeutic Exercise in the Management of Chronic Low Back Pain: A Prospective Randomized Controlled Study. Applied Sciences, 11(11), 5211.
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/11/5211

4. Kerr, Daniel P., Walsh, Deirdre M., & Baxter, David. (2003). Acupuncture in the Management of Chronic Low Back Pain: A Blinded Randomized Controlled Trial. The Clinical Journal of Pain, 19(6), 364-370.
https://journals.lww.com/clinicalpain/Abstract/2003/11000/Acupuncture_in_the_Management_of_Chronic_Low_Back.4.aspx

» Referenties

Conclusie beste spijkerbed 2023

  • Beste Spijkerbed – Flowee
  • Meest toegankelijke spijkerbed – Brellavio
  • Beste Spijkermatras – Flowee
  • Beste Spijkerbed prijs/kwaliteit – Brellavio
  • Meest duurzame spijkerbed – Flowee
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on is een Spijkerbed Gezond: Wetenschappelijke Onderbouwing

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips