In dit artikel

Hoe gebruik je een Spijkerbed: Een Gedetailleerde Gids (2023)

In dit artikel

Het omgaan met constante pijn en stress kan een uitdaging zijn. Net als jij, heb ik die strijd gekend, tot ik ontdekte dat een spijkermat wonderen kan doen voor lichaam en geest. In deze gids leer je stap voor stap hoe je een spijkermat gebruikt, hoe je de beste resultaten bereikt en wat je moet vermijden voor jouw veiligheid.

Intrigerend? Lees dan zeker verder!

Key Takeaway:

De beste Shakti mat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Een spijkerbed is een matras met spikes die acupressuur geven aan het lichaam.
 • Het gebruik van een spijkerbed kan helpen bij het verminderen van pijn en het verhogen van de energie.
 • Volg de stapsgewijze instructies om een spijkerbed veilig te gebruiken.
 • Wees voorzichtig als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt of een gevoelige huid hebt.

Wat is een Spijkerbed en hoe werkt het?

Een spijkerbed is een matras met kleine plastic of metalen spikes erop, die ontworpen is om acupressuur te geven aan het lichaam. Deze spikes stimuleren de drukpunten op de rug en bevorderen zo de bloedcirculatie en ontspanning.

De voordelen van een Spijkerbed

Het gebruik van een Spijkerbed heeft veel voordelen. Het kan helpen om pijn te verminderen en het energieniveau te verbeteren, wat vooral gunstig is voor mensen die moeite hebben om ‘s ochtends uit bed te komen of gedurende de dag energie tekortkomen.

Ondanks een initiële pijnsensatie, stimuleert het gebruik van een Spijkerbed de productie van endorfine en oxytocine in het lichaam, wat zorgt voor een gevoel van welzijn en ontspanning.

Bovendien is het gebruik van een Spijkerbed gunstig voor sporters, aangezien het helpt bij een sneller herstel na het sporten. Het kan ook dienen als een hulpmiddel voor boeddhisten op hun pad naar verlichting.

Hoe werkt acupressuur op een Spijkerbed?

Acupressuur op een spijkerbed werkt door de druk van de spijkers op bepaalde punten van het lichaam. Deze punten corresponderen met meridianen, die energiebanen worden genoemd. Door de druk van de spijkers wordt de doorbloeding gestimuleerd en worden blokkades in de meridianen opgeheven.

Dit kan helpen om pijn te verlichten, de energiebalans te herstellen en het algemene welzijn te verbeteren. Het gebruik van een spijkerbed kan ook zorgen voor ontspanning en het loslaten van stress.

Hoewel acupressuur op een spijkerbed enige ongemak kan veroorzaken, kan het positieve effecten hebben op het lichaam, zoals het vrijkomen van endorfines, ook wel bekend als “gelukshormonen”.

Hoe gebruik je een Spijkerbed?

Om een spijkerbed te gebruiken, volg je deze stappen: Leg het spijkerbed op een stevige, vlakke ondergrond. Ga langzaam en voorzichtig op het spijkerbed liggen, waarbij je je gewicht gelijkmatig verdeelt.

Blijf ontspannen en adem rustig. Pas indien nodig de positie aan om de druk te verlichten of te verhogen. Blijf 10 tot 30 minuten op het spijkerbed liggen voor optimale resultaten.

Stapsgewijze instructies voor het gebruik van een Spijkerbed

Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je een spijkermat kunt gebruiken:

 1. Leg het spijkermat op een stevige, vlakke ondergrond zoals een matras of vloer.
 2. Ga voorzichtig op de mat liggen en zorg ervoor dat je lichaam gelijkmatig verdeeld is over de spijkers.
 3. Ontspan je lichaam en adem rustig in en uit om te helpen ontspannen.
 4. Begin met korte sessies van ongeveer 5 – 10 minuten, vooral als je nieuw bent in het gebruik van een spijkermat.
 5. Naarmate je meer comfortabel wordt, kun je de duur van de sessies geleidelijk verlengen tot 20-30 minuten.
 6. Experimenteer met verschillende posities op de mat om te zien welke het meest comfortabel aanvoelt voor jouw lichaam.
 7. Je kunt ook lichte bewegingen maken, zoals heen en weer rollen of draaien, om extra drukpunten te stimuleren.
 8. Zorg ervoor dat je tijdens het gebruik van de spijkermat goed gehydrateerd blijft om eventuele bijwerkingen te verminderen.
 9. Na elke sessie kun je een warm bad nemen of een ontspannende massage doen om de effecten van de spijkermat te versterken.

Aanbevolen duur van gebruik en frequentie

Ik raad aan om een spijkermat dagelijks te gebruiken voor het beste resultaat. Begin met een sessie van 10 tot 15 minuten en bouw dit langzaam op tot 30 minuten per keer. Gebruik de spijkermat bij voorkeur voor het slapengaan, zodat je lichaam zich kan ontspannen en herstellen tijdens de nacht.

Het is belangrijk om regelmatig gebruik te maken van de spijkermat om de voordelen te ervaren en je energieniveau te verbeteren. Onthoud dat iedereen anders reageert op acupressuur, dus luister naar je eigen lichaam en pas de duur en frequentie van het gebruik aan op basis van jouw behoeften.

Veiligheidsmaatregelen en contra-indicaties

– Zorg ervoor dat je geen open wonden of huidirritaties hebt voordat je op een Spijkerbed gaat liggen.

– Vermijd het gebruik van een Spijkerbed als je zwanger bent of als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt, zoals bloedstollingsstoornissen, hartproblemen of epilepsie.

– Wees voorzichtig en ga langzaam liggen op het Spijkerbed om te voorkomen dat je jezelf bezeert.

– Als je last hebt van ernstige rugklachten of andere medische aandoeningen, raadpleeg dan een arts voordat je een Spijkerbed gebruikt.

Wie moet voorzichtig zijn met het gebruik van een Spijkerbed?

Mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem moeten voorzichtig zijn met het gebruik van een spijkerbed. Het kan ook niet geschikt zijn voor mensen met bloedstollingsproblemen of ernstige rugklachten.

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen van een medisch professional voordat je begint met het gebruik van een spijkerbed, vooral als je een bestaande aandoening hebt. Let ook op de aanbevolen duur van het gebruik en gebruik het niet langer dan wordt aanbevolen.

Contra-indicaties voor het gebruik van een Spijkerbed

Het gebruik van een Spijkerbed kan enkele contra-indicaties hebben. Het wordt niet aanbevolen om een Spijkerbed te gebruiken als je zwanger bent of als je bloedverdunners gebruikt.

Mensen met huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of open wonden moeten ook voorzichtig zijn bij het gebruik van een Spijkerbed. Daarnaast moet je oppassen als je last hebt van spataderen, ernstige rugklachten of een verminderde bloedcirculatie.

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over het gebruik van een Spijkerbed, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.

Tips voor optimaal gebruik en ontspanning

– Experimenteer met verschillende houdingen en posities op het Spijkerbed om te zien welke het meest comfortabel en effectief voor jou is.

– Begin langzaam en bouw geleidelijk de tijd op dat je op het Spijkerbed doorbrengt, vooral als je nieuw bent met acupressuur.

– Adem diep in en uit terwijl je op het Spijkerbed ligt om jezelf te helpen ontspannen en de stimulatie beter te kunnen verdragen.

– Gebruik het Spijkerbed regelmatig, bij voorkeur dagelijks, om de beste resultaten te behalen.

– Combineer het gebruik van het Spijkerbed met andere ontspanningstechnieken, zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen, voor een nog diepere ontspanning.

Hoe de ervaring te verbeteren

Om de ervaring met een spijkerbed te verbeteren, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Ten eerste, probeer te ontspannen voordat je op het spijkerbed gaat liggen. Dit kan bijvoorbeeld door een warm bad te nemen of wat rustgevende muziek te luisteren.

Daarnaast kun je proberen je ademhaling te reguleren en diep in en uit te ademen terwijl je op het spijkerbed ligt. Dit kan helpen om je nog meer ontspannen te voelen.

Een andere manier om de ervaring te verbeteren is door verschillende houdingen uit te proberen terwijl je op het spijkerbed ligt. Je kunt bijvoorbeeld je knieën optrekken naar je borst of je benen omhoog tegen een muur plaatsen.

Dit kan helpen om spanning in je rug en benen te verminderen. Daarnaast kun je ook oefeningen doen, zoals het uitrekken van je armen en benen, terwijl je op het spijkerbed ligt.

Tot slot, probeer je gedachten los te laten en focus op het gevoel van de spijkers op je lichaam. Probeer bewust te zijn van eventuele pijn of spanning die je voelt, en adem diep in en uit om te ontspannen.

Andere manieren om te ontspannen en te ontstressen buiten het Spijkerbed

Er zijn verschillende manieren om te ontspannen en te ontstressen buiten het spijkerbed. Hier zijn enkele ideeën:

 1. Maak een wandeling in de natuur: Geniet van de rustgevende geluiden en frisse lucht terwijl je je gedachten laat afdwalen.
 2. Mediteer: Neem wat tijd voor jezelf om tot rust te komen en je geest leeg te maken.
 3. Luister naar ontspannende muziek: Kies rustige nummers of instrumentale muziek die je helpen te ontspannen.
 4. Neem een warm bad: Vul het bad met kalmerende oliën of badzout om extra ontspanning te bevorderen.
 5. Yoga beoefenen: Deze combinatie van beweging en ademhalingstechnieken kan helpen stress los te laten en lichaam en geest in balans te brengen.
 6. Lees een boek: Verlies jezelf in een fictief verhaal of leer iets nieuws door non-fictie te lezen.
 7. Knuffel met een huisdier: Dieren kunnen onvoorwaardelijke liefde en troost bieden, waardoor stress wordt verminderd.
 8. Probeer ademhalingsoefeningen: Diep ademhalen en langzaam uitademen kan spanning verminderen en ontspanning bevorderen.
 9. Doe aan aromatherapie: Gebruik essentiële oliën zoals lavendel, kamille of bergamot om een ​​rustgevende omgeving thuis te creëren.
 10. Schrijf in een dagboek: Zet je gedachten op papier als een manier om stress te verlichten en je hoofd leeg te maken.

Meer over ‘Spijkerbed’

De magie van het spijkerbed heeft al eeuwenlang mensen gefascineerd. Of je nu nieuwsgierig bent naar het gevoel van spijkerbed liggen of je overweegt een speciaal spijkerbed kussen aan te schaffen, de wereld van spijkerbedden is even divers als intrigerend. De doorbloeding kan verbeteren en het effect op je welzijn is vaak merkbaar.

Voor degenen die zich afvragen wat het woord ‘spijkerbed’ eigenlijk betekent in het Engels, we hebben een speciale blog over de Engelse vertaling van spijkerbed. Of misschien ben je meer geïnteresseerd in de trendier versies zoals spijkerbed Flowee, die een modernere kijk geven op dit oude hulpmiddel. Het gebruik van een modern spijkerbed is net zo gevarieerd als de bedden zelf. Er zijn zelfs speciale oefeningen die je kunt doen om het meeste uit je spijkerbed ervaring te halen.

Of het nu gaat om pure ontspanning die je zoekt, dan helpt spijkerbed ontspannen je daarbij. Maar let op, het is niet voor iedereen even gemakkelijk en kan zelfs pijnlijk zijn als je het niet goed aanpakt. Toch zijn de werking en de voordelen van een spijkerbed voor veel mensen een openbaring. Als je besluit er een aan te schaffen, bekijk dan zeker onze gids over spijkerbed kopen.

Wist je dat het spijkerbed zijn oorsprong vindt in India? Daar zijn fakirs vaak te zien liggend op een spijkerbed, iets wat het tot een deel maakt van de culturele en spirituele geschiedenis van het land. Maar ongeacht de oorsprong, veel mensen zweren bij het gezondheidsaspect van het liggen op een spijkerbed. Voor meer diepgaande informatie over dit intrigerende onderwerp, bekijk zeker ook onze blog over spijkerbedden in India.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe gebruik ik een spijkerbed?

Je kunt een spijkerbed gebruiken door erop te gaan liggen met je rug recht en je armen ontspannen langs je lichaam. Breng geleidelijk je gewicht over op de spijkers en ontspan je spieren.

2. Is een spijkerbed veilig om te gebruiken?

Ja, een spijkerbed is veilig om te gebruiken, maar het kan oncomfortabel aanvoelen. Het is belangrijk om langzaam en voorzichtig te beginnen en te luisteren naar je lichaam.

3. Wat zijn de voordelen van het gebruik van een spijkerbed?

Het gebruik van een spijkerbed kan helpen bij het verminderen van stress, het verlichten van spierspanning en het bevorderen van ontspanning. Het kan ook de bloedsomloop stimuleren en een gevoel van welzijn bevorderen.

4. Hoe lang moet ik op een spijkerbed blijven liggen?

De tijd die je op een spijkerbed moet blijven liggen, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en tolerantie. Begin met korte sessies van 5-10 minuten en bouw geleidelijk aan op tot maximaal 30 minuten per keer.

» Referenties


1. Piyush Mehta, Vishwas Dhapte, Shivajirao Kadam, & Vividha Dhapted. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 7(2), 251–263.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/

2. Na Li, Zongshuo Hao, Huiju Cao, Liting Guo, Hongwen Cao, Na Li, Yunfan Yang, Tifeng Jiao, Hailong Liu, & Mingli Wang. (2022). Acupressure mat-like nanostructure with improved SERS performance. Optics & Laser Technology, 148, 107765.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0030399221008537

3. Antonio Frizziero, Paolo Finotti, Cinzia La Scala, Giovanni Morone, Giovanni Piran, & Stefano Masiero. (2021). Efficacy of an Acupressure Mat in Association with Therapeutic Exercise in the Management of Chronic Low Back Pain: A Prospective Randomized Controlled Study. Applied Sciences, 11(11), 5211.
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/11/5211

4. Kerr, Daniel P., Walsh, Deirdre M., & Baxter, David. (2003). Acupuncture in the Management of Chronic Low Back Pain: A Blinded Randomized Controlled Trial. The Clinical Journal of Pain, 19(6), 364-370.
https://journals.lww.com/clinicalpain/Abstract/2003/11000/Acupuncture_in_the_Management_of_Chronic_Low_Back.4.aspx

» Referenties

Conclusie beste spijkerbed 2023

 • Beste Spijkerbed – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkerbed – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkerbed prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkerbed – Flowee
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe gebruik je een Spijkerbed: Een Gedetailleerde Gids (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips