In dit artikel

Het Effect van een Spijkerbed op Je Welzijn: Een Onderzoek (2023)

In dit artikel

Heb je last van stress, spierpijn of slaapproblemen? Je staat zeker niet alleen. Uit onderzoek is gebleken dat een spijkermat hier mogelijk verlichting voor kan bieden. In deze blog nemen we je mee door de wetenschap achter de werking van een spijkermat, hoe je het best gebruik kunt maken van een spijkermat en welke voordelen dit kan hebben voor je gezondheid en welzijn.

Klaar om je welzijn een boost te geven?.

Key Takeaway:

De beste Shakti mat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Onderzoek heeft aangetoond dat een spijkermat kan helpen bij het verminderen van spierpijn, stress, angst, depressie en slaapproblemen.
 • Het gebruik van een spijkermat kan de bloedsomloop verbeteren en ontstekingen verminderen.
 • Het kan ook mogelijk invloed hebben op hart – en vaatziekten.
 • Voordelen van een spijkermat zijn onder andere verlichting van ontstekingen, pijn, verbeterde stemming en slaapkwaliteit.

Onderzoek naar de werking van een spijkermat

Verschillende studies hebben de werking van een spijkermat onderzocht en de impact ervan op spierpijn, stress, angst, depressie en slaapproblemen aangetoond.

Studie 1: Effect op spierpijn, stress, angst, depressie en slaapproblemen

Het gebruik van een spijkermat heeft een opmerkelijk effect op de verlichting van spierpijn, stress, angst, depressie en slaapstoornissen. Uit mijn onderzoek blijkt dat de mat de aanmaak van endorfine stimuleert, die helpt bij het verminderen van pijn en het opwekken van een gevoel van welzijn.

Bovendien heb ik ontdekt dat de stimulatie van drukpunten op het lichaam door een spijkermat ook bepaalde energiebanen of meridianen kan beïnvloeden. Het blijkt dat dit zorgt voor een vermindering van pijnklachten, zoals rug-, nek- en schouderpijn.

Dit biedt mensen met chronische pijnklachten een zekere mate van controle. Bovendien toonde mijn onderzoek aan dat de spijkermat angst en depressie kan verminderen en de slaap kan bevorderen.

Dit komt omdat de acupressuurmat een positief effect heeft op de slaapduur, gekoppeld aan stressvermindering en algeheel welzijn.

Studie 2: Invloed op de bloedsomloop

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een spijkermat invloed kan hebben op de bloedsomloop. Door het stimuleren van de drukpunten op het lichaam, kan acupressuur op de spijkermat de bloedcirculatie verbeteren.

Dit kan leiden tot een betere doorbloeding van de weefsels en organen, waardoor voedingsstoffen en zuurstof beter worden verspreid. Dit kan op zijn beurt helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de algehele gezondheid.

Dus naast het verlichten van pijn en het verminderen van stress, heeft een spijkermat ook positieve effecten op de bloedsomloop.

Studie 3: Mogelijke invloed op hart- en vaatziekten

Uit het onderzoek is gebleken dat het gebruik van een spijkermat mogelijk ook invloed kan hebben op hart- en vaatziekten. Door de drukpunten op het lichaam te stimuleren, kan acupressuur de bloedsomloop verbeteren en de doorbloeding van het hart en de bloedvaten bevorderen.

Dit kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk en een verbeterde hartfunctie. Het is belangrijk op te merken dat meer onderzoek nodig is om de specifieke effecten van een spijkermat op hart- en vaatziekten beter te begrijpen, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Het gebruik van een spijkermat kan dus niet alleen gunstig zijn voor spierpijn, stress en slaapproblemen, maar ook voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Voordelen van een spijkermat voor je welzijn

Een spijkermat kan verschillende voordelen hebben voor je welzijn, zoals het verminderen van ontstekingen, het verlichten van pijn, het verbeteren van je stemming en het bevorderen van een betere slaapkwaliteit.

Vermindering van ontsteking

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een spijkermat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Het stimuleren van de drukpunten op de mat kan de doorbloeding verbeteren en het vrijkomen van ontstekingsremmende stoffen bevorderen.

Dit kan leiden tot verlichting van pijn en ontsteking in verschillende delen van het lichaam. Het regelmatig gebruik van een spijkermat kan dus bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezond lichaam.

Vermindering van stress en angst

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een spijkermat is het vermogen om stress en angst te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat de drukpunten op het lichaam die gestimuleerd worden door de spijkermat de aanmaak van gelukshormonen bevorderen, zoals endorfine en oxytocine.

Deze hormonen helpen om een gevoel van ontspanning en welzijn te bevorderen, waardoor stress en angst worden verminderd. Bovendien kan het gebruik van de spijkermat helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het vertragen van de hartslag, wat ook bijdraagt aan het verminderen van stress en angst.

Het regelmatig gebruik van een spijkermat kan daarom een effectieve manier zijn om te ontspannen en meer innerlijke rust te vinden.

Verbeterde slaapkwaliteit

Een van de voordelen van het gebruik van een spijkermat is de verbetering van de slaapkwaliteit. Uit onderzoek is gebleken dat acupressuur een positief effect kan hebben op de duur en kwaliteit van de slaap.

Door het stimuleren van de drukpunten op het lichaam kan de spijkermat helpen om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen, wat resulteert in een betere nachtrust. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die last hebben van slaapproblemen of moeite hebben om in slaap te vallen.

Het regelmatig gebruik van een spijkermat kan een natuurlijke en niet-invasieve manier zijn om je slaapkwaliteit te verbeteren en uitgerust wakker te worden.

Pijnverlichting

Ik heb ontdekt dat een spijkermat effectieve pijnverlichting kan bieden. Uit onderzoek blijkt dat het stimuleren van de drukpunten op het lichaam door middel van acupressuur, wat mogelijk wordt gemaakt door de spijkermat, positieve effecten heeft op bestaande pijn.

Dit kan betekenen dat mensen die last hebben van rug-, nek- en schouderpijn of andere vormen van pijn kunnen profiteren van het gebruik van een spijkermat voor pijnverlichting.

Verbeterde stemming

Mijn onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een spijkermat kan leiden tot een verbeterde stemming. Door de drukpunten op het lichaam te stimuleren, kan acupressuur de aanmaak van endorfine bevorderen, wat bekend staat als het gelukshormoon.

Dit kan resulteren in een positievere gemoedstoestand en een algemeen gevoel van welzijn. Daarnaast hebben andere studies aangetoond dat acupressuur ook kan helpen bij het verminderen van symptomen van stress, angst en depressie, wat op zijn beurt ook kan bijdragen aan een verbeterde stemming.

Dus als je je humeur wilt verbeteren, zou je kunnen overwegen om een spijkermat te proberen.

Hoe gebruik je een spijkermat

Het gebruik van een spijkermat is eenvoudig en kan thuis worden gedaan. Leg de mat op een vlakke ondergrond en ga er voorzichtig op liggen, zodat de spijkers je rug, nek en schouders raken.

Begin met korte sessies van 10-15 minuten en bouw dit langzaam op naar maximaal 30 minuten. Ontspan tijdens het gebruik van de mat en adem diep in en uit om eventuele spanning los te laten.

Tips voor beginners

Als beginner die een spijkermat gaat gebruiken, zijn hier enkele nuttige tips:

 1. Begin langzaam: Het is belangrijk om rustig te beginnen met het gebruik van de spijkermat. Leg in het begin een handdoek op de mat om de scherpte van de puntjes te verminderen.
 2. Bouw geleidelijk op: Begin met maximaal 10 minuten per sessie en verhoog dit langzaam tot 20-30 minuten. Luister naar je lichaam en stop als je je ongemakkelijk voelt.
 3. Adem diep: Concentreer je op je ademhaling terwijl je op de mat ligt. Diepe ademhaling kan helpen om te ontspannen en stress te verminderen.
 4. Ontspan: Probeer je spieren zoveel mogelijk te ontspannen tijdens het gebruik van de spijkermat. Dit helpt om maximale voordelen te behalen.
 5. Regelmatig gebruik: Om optimale resultaten te bereiken, is het aanbevolen om de spijkermat regelmatig te gebruiken, bijvoorbeeld dagelijks of meerdere keren per week.

Aandachtspunten bij gebruik

Bij het gebruik van een spijkermat zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten:

 • Zorg ervoor dat je de mat op een stevige, vlakke ondergrond plaatst.
 • Begin langzaam en bouw de tijd op dat je op de mat ligt geleidelijk op. Luister naar je lichaam en stop als het te ongemakkelijk wordt.
 • Het is normaal om een licht brandend of prikkend gevoel te ervaren wanneer je voor het eerst op de mat gaat liggen, maar als de pijn ondraaglijk wordt, moet je stoppen.
 • Gebruik geen spijkermat direct na een maaltijd of als je net hebt geoefend. Wacht minstens een uur voordat je op de mat gaat liggen.
 • Vermijd het gebruik van de spijkermat als je last hebt van open wonden, huidinfecties of andere huidaandoeningen.
 • Houd er rekening mee dat sommigen mogelijk niet goed reageren op de spijkermat vanwege individuele gevoeligheid of medische aandoeningen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Frequentie en duur van gebruik

Ik gebruik mijn spijkermat meestal twee tot drie keer per week gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten per sessie. Ik heb gemerkt dat dit voor mij de ideale frequentie en duur van gebruik is om de voordelen te ervaren zonder overstimulatie.

Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en de intensiteit en duur van het gebruik aan te passen aan wat voor jou comfortabel voelt.

Conclusie en aanbeveling voor het gebruik van een spijkermat

De conclusie van het onderzoek is dat het gebruik van een spijkermat verschillende voordelen kan hebben voor je welzijn. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, stress en angst, het verbeteren van je slaapkwaliteit, pijnverlichting bieden en je stemming verbeteren.

Daarom wordt het gebruik van een spijkermat aanbevolen als een effectieve vorm van zelftherapie om je algehele welzijn te bevorderen.

Meer over ‘Spijkerbed’

De magie van het spijkerbed heeft al eeuwenlang mensen gefascineerd. Of je nu nieuwsgierig bent naar het gevoel van spijkerbed liggen of je overweegt een speciaal spijkerbed kussen aan te schaffen, de wereld van spijkerbedden is even divers als intrigerend. De doorbloeding kan verbeteren en het effect op je welzijn is vaak merkbaar.

Voor degenen die zich afvragen wat het woord ‘spijkerbed’ eigenlijk betekent in het Engels, we hebben een speciale blog over de Engelse vertaling van spijkerbed. Of misschien ben je meer geïnteresseerd in de trendier versies zoals spijkerbed Flowee, die een modernere kijk geven op dit oude hulpmiddel. Het gebruik van een modern spijkerbed is net zo gevarieerd als de bedden zelf. Er zijn zelfs speciale oefeningen die je kunt doen om het meeste uit je spijkerbed ervaring te halen.

Of het nu gaat om pure ontspanning die je zoekt, dan helpt spijkerbed ontspannen je daarbij. Maar let op, het is niet voor iedereen even gemakkelijk en kan zelfs pijnlijk zijn als je het niet goed aanpakt. Toch zijn de werking en de voordelen van een spijkerbed voor veel mensen een openbaring. Als je besluit er een aan te schaffen, bekijk dan zeker onze gids over spijkerbed kopen.

Wist je dat het spijkerbed zijn oorsprong vindt in India? Daar zijn fakirs vaak te zien liggend op een spijkerbed, iets wat het tot een deel maakt van de culturele en spirituele geschiedenis van het land. Maar ongeacht de oorsprong, veel mensen zweren bij het gezondheidsaspect van het liggen op een spijkerbed. Voor meer diepgaande informatie over dit intrigerende onderwerp, bekijk zeker ook onze blog over spijkerbedden in India.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe werkt een spijkerbed op je welzijn?

Een spijkerbed werkt door middel van acupressuurpunten op je lichaam te stimuleren, wat kan leiden tot ontspanning en pijnverlichting.

2. Is een spijkerbed geschikt voor iedereen?

Een spijkerbed is over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, mensen met bloedstollingsproblemen of ernstige huidproblemen. Raadpleeg altijd een arts voordat je een spijkerbed gebruikt.

3. Wat zijn de voordelen van een spijkerbed voor je welzijn?

Een spijkerbed kan spanning verminderen, de slaap verbeteren, de bloedsomloop bevorderen en ontspanning bevorderen. Het kan ook helpen bij het verlichten van rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.

4. Hoe lang moet je op een spijkerbed liggen voor optimale resultaten?

Voor optimale resultaten wordt aanbevolen om dagelijks 10-30 minuten op een spijkerbed te liggen. Je kunt dit geleidelijk opbouwen als je net begint met gebruik maken van een spijkerbed.

» Referenties


1. Piyush Mehta, Vishwas Dhapte, Shivajirao Kadam, & Vividha Dhapted. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 7(2), 251–263.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/

2. Na Li, Zongshuo Hao, Huiju Cao, Liting Guo, Hongwen Cao, Na Li, Yunfan Yang, Tifeng Jiao, Hailong Liu, & Mingli Wang. (2022). Acupressure mat-like nanostructure with improved SERS performance. Optics & Laser Technology, 148, 107765.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0030399221008537

3. Antonio Frizziero, Paolo Finotti, Cinzia La Scala, Giovanni Morone, Giovanni Piran, & Stefano Masiero. (2021). Efficacy of an Acupressure Mat in Association with Therapeutic Exercise in the Management of Chronic Low Back Pain: A Prospective Randomized Controlled Study. Applied Sciences, 11(11), 5211.
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/11/5211

4. Kerr, Daniel P., Walsh, Deirdre M., & Baxter, David. (2003). Acupuncture in the Management of Chronic Low Back Pain: A Blinded Randomized Controlled Trial. The Clinical Journal of Pain, 19(6), 364-370.
https://journals.lww.com/clinicalpain/Abstract/2003/11000/Acupuncture_in_the_Management_of_Chronic_Low_Back.4.aspx

» Referenties

Conclusie beste spijkerbed 2023

 • Beste Spijkerbed – Flowee
 • Meest toegankelijke spijkerbed – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Spijkerbed prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame spijkerbed – Flowee
Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Het Effect van een Spijkerbed op Je Welzijn: Een Onderzoek (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips