In dit artikel

Slecht Slapen | #4 Echte Oorzaken + Dé Oplossing!

Slecht Slapen (2023) | #4 Echte Oorzaken + Dé Oplossing!

In dit artikel

Slecht slapen is een veelgehoorde klacht, uren of zelfs nachten wakker liggen is bij sommige mensen aan de orde van de dag. Elke avond de angst om niet in slaap te kunnen vallen of piekerende en malende gedachten houden je wakker.

Je hebt waarschijnlijk al van alles geprobeerd om van dat vervelende probleem af te komen, slaapmedicatie, slaaphouding aanpassen, rustgevende slaapmuziek en noem maar op.

Het grootste probleem van mensen die slecht slapen is dat ze vrijwel nooit op zoek gaan naar de bron van hun slaapprobleem. Ze blijven geloven in slaapmedicatie en andere zaken wat slechts een pleister op de wonden is.

Wat moet je dan wel doen om beter te leren slapen? In dit artikel wil ik je meenemen in de wereld van de natuurlijke effectieve oplossingen. Oplossingen die in onszelf liggen en die feitelijk bewezen en blijvend zijn.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Schokkende cijfers Slecht Slapen

Slecht slapen is voor ongeveer 40% van de Nederlanders regelmatig aan de orde (onderzoek universiteit van Utrecht). Ze liggen uren en zelfs nachten wakker omdat ze niet kunnen slapen.

Voor de helft van deze 40% is slecht slapen zelfs een chronisch probleem en ervaren ze hierdoor fysieke en mentale klachten, dit heeft alles te maken met het feit dat slapen noodzakelijk is voor een mens en een tekort zorgt ervoor dat het lichaam gaat protesteren.

Reden genoeg om er hier in dit artikel dieper op in te gaan, maar eerst wil ik je meer vertellen over een probleem, een probleem dat ervoor zorgt dat veel mensen altijd met slaapproblemen blijven rondlopen.

Een pleister op de wonden van Slecht Slapen

Op het internet zijn er tal van zaken te vinden die ‘dé’ uitkomst voor je slaapprobleem zouden zijn, ik vind het allemaal maar alternatief en in sommige gevallen zelfs kwakzalverij. Slaapproblemen zijn inmiddels ‘Booming Business’ en er wordt grof geld aan verdient. Helaas heeft men vaak meer oog voor het geld dan voor het welzijn van hun klanten.

Fabrikanten van allerlei ‘slaaphulpmiddelen’ bieden vaak producten aan die even tijdelijk de pijn verlichten of de pijn verlichten zolang je er gebruik van maakt. Stop je ermee, dan komt je slaapprobleem weer terug.

De oplettende lezer heeft al wel in de gaten wat hier gebeurt, inderdaad, we worden aan het lijntje gehouden want er wordt simpelweg teveel aan ons verdient. En dat verdienen we niet! Daarom wil ik je meer inzicht geven in hoe slapen nu eigenlijk precies werkt. Want misschien is jouw oplossing dichterbij dan ooit.

Misschien kan jij zeer binnenkort afscheid nemen van je ‘wondermiddelen’ en je klantenkaart inleveren bij de ‘Big Pharma’.

Slecht Slapen #4 Echte Oorzaken + Dé Oplossing!

Tijdelijke werking

Ik gaf het net al een beetje aan maar onze kunstmatige oplossingen zijn allemaal tijdelijk van aard. Neem bijvoorbeeld het meest bekende slaaphulpmiddel; Slaaptabletten.

Slecht slapen en slaaptabletten gaan hand in hand. De meeste mensen die slecht slapen maken gebruik van slaapmedicatie. En ja, natuurlijk slaap je dan goed, maar hier moet je dan wel tabletten voor slikken. Weet jij wat er precies in zit?

En misschien weet je het nog niet maar op een gegeven moment raak je immuun voor deze tabletten. Het gevolg? Je lichaam heeft nog meer slaaptabletten nodig.

Maar wat moet ik dan doen? Weer op zoek naar andere dingen die me wel zouden kunnen helpen?

Moe worden van Slecht Slapen

Veel mensen hebben al van alles geprobeerd, ze gaan zoeken op het internet naar een oplossing voor hun slaapprobleem en vervallen van het ene in het andere.

Waarom? Omdat geen één van deze zogenaamde slaaphulpmiddelen echt werkt. Na een paar mislukkingen wordt de hoop op gegeven en gaat men zoeken naar een nieuwe ‘oplossing’. Is dit herkenbaar voor jou?

Word je ook zo moe van al die ‘bewezen’ technieken? Een zoekopdracht in Google levert bijna 900.000 resultaten op, allemaal resultaten met producten en oplossingen tegen slaapproblemen. Heb je wel eens gehoord van een Crystal Detox? Dan moet je dit even lezen.

De echte oorzaken van Slecht Slapen?

Het zal je nu wel duidelijk zijn wat mijn mening is, ik ben niet erg gecharmeerd van het overgrote deel van de ‘slaaphulpmiddelen’. De echte oorzaken waarom we slecht slapen wordt hier nooit besproken en het wordt tijd dat het patroon van deze manier van aanpakken doorbroken wordt.

Vanaf nu draaien we eerst de kraan dicht voordat we gaan dweilen, als je begrijpt wat ik bedoel. Hieronder neem ik je mee naar de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen.

#1 Angst, spanning en stress

De nummer 1 reden waarom mensen slecht slapen is angst, spanning en stress. Herken je dat? Je ligt alweer een tijdje in bed en opeens slaat de angst toe. “Wat als ik nu weer niet kan slapen? hoe komt ik morgen dan ooit de dag door?”

Je raakt gefrustreerd en geïrriteerd met als gevolg dat slapen bijna onmogelijk wordt. Je lichaam raakt door deze gedachten alleen maar alerter, niet echt het juiste uitgangspunt voor een heerlijke nachtrust.

Om slaapproblemen definitief op te lossen is het van noodzakelijk belang dat je leert omgaan met deze gedachten. In combinatie met verschillende andere factoren, die ik hieronder ga bespreken, zorgt het voor de basis voor een goede nachtrust. Het invullen van een levenswiel kan je mooie inzichten geven.

#2 Een ontregelde hormoonbalans

Hormonen zijn erg bepalend voor je nachtrust. Als het op slapen aankomt hebben we te maken met twee soorten hormonen. Het slaaphormoon ‘melatonine’ en het stresshormoon ‘cortisol’

Het stresshormoon ‘cortisol’ helpt ons in de ochtend om op te staan, alert te worden en vol energie aan de dag te beginnen. Overdag is dit hormoon erg belangrijk.

‘S nachts is het belangrijk dat het cortisol niveau laag is, als je nog teveel cortisol in je systeem hebt zal slapen moeilijk gaan en als het je lukt om in slaap te vallen zal je slaap minder diep zijn.

Veel mensen hebben hier nog nooit van gehoord en grijpen nietsvermoedend naar alternatieve oplossingen. Nu snap je hopelijk ook beter waar ik in het begin van dit artikel op doelde. Veel mensen hebben last van dit probleem, het is dus van belang dat je, je cortisol niveau in de avond en nacht dusdanig omlaag brengt dat je van een optimale nachtrust kunt genieten.

#3 Een te hoge lichaamstemperatuur

Normaal gesproken is ons lichaam ongeveer 37 graden, veel mensen denken dat ons lichaam altijd deze temperatuur heeft, dat is niet waar.

Gedurende de avond en nacht zakt onze temperatuur ongeveer 2 graden, dit heeft als doel dat je moe en slaperig wordt. Als je lichaam nog een te hoge temperatuur heeft zal slapen moeilijk gaan, je bent fit, alert en wakker.

Ook in dit geval zullen weinig ‘wondermiddelen’ uitkomst bieden, misschien lijkt het op het eerste gezicht dat je beter slaapt. Je bent bezig met zogenaamde ‘pijnbestrijding’ in plaats van ‘bronbestrijding’.

#4 Een ontregelde biologische klok

Wist je dat je biologische klok ongeveer net zo groot is als een speldenknop? Ondanks zijn formaat is je biologische klok echt essentieel voor een goede nachtrust. Het is de klok die je slaap-waakritme bepaalt, als je biologische klok niet ‘op tijd’ loopt zorgt dat gegarandeerd voor slaapproblemen.

De reden dat je biologische klok ontregeld is kan te maken hebben met verschillende factoren. De meest bekende factoren zijn werken in ploegendienst, op onregelmatige tijden naar bed gaan of het vaak reizen door verschillende tijdszones, ook wel jetlag genoemd.

Kies voor een natuurlijk oplossing

De eerste alinea’s van dit artikel gaan over de wereld van de ‘slaaphulpmiddelen’. Maar zeg nou zelf, hoe kunnen homeopathische kruiden jouw lichaamstemperatuur doen dalen? Hoe zorgt een kussenspray dat je biologische klok weer op tijd gezet wordt?

Dat gaat niet lukken, stop dus met het zoeken naar dit soort middelen, ze gaan je op de lange termijn echt niet verder helpen. De oplossing ligt in jezelf. De kennis over slapen is in Nederland echt ver onder de maat, vandaar dat het zo goed gaat met de bedrijven die in de ‘slaap business’ actief zijn.

Leer meer over slapen

Slaapdeskundige William van der Klaauw helpt al jaren mensen met hun slaapproblemen, naast dat hij veel gratis informatie verspreidt via zijn website heeft hij een super waardevol boek geschreven.

Zijn boek Perfect Slapen in 7 Stappen helpt je om je nachtrust terug te vinden, geheel op natuurlijke wijze en met blijvend effect. Inmiddels hebben tienduizenden mensen hun nachtrust na jaren terug gevonden dankzij William.

Lees mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

 Slecht Slapen door Piekeren | #5 Praktische Tips tegen Piekeren!

Slecht slapen door piekeren. Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders hier weleens last van heeft? Meer dan 11 miljoen mensen die weleens slecht slapen door piekeren. Het is dus echt tijd om er iets aan te doen, althans jij moet het natuurlijk doen maar met de juiste info gaat het je zeker lukken.

Met dit artikel wil ik je namelijk helpen om van je eindeloze gepieker af te komen. Piekeren in bed is iets waar je zo snel mogelijk van af moet zien te komen.

Hoe ontstaat Piekeren?

Hoe ontstaat piekeren eigenlijk? En waarom krijg je hier juist last van als je in bed ligt? Eigenlijk wel logisch te verklaren. Als je in bed ligt kom je namelijk tot rust. Je krijgt de tijd om na te denken over alles wat er die dag gebeurd is en helaas slaat dat soms uit naar negatieve gedachten. En als je eenmaal negatieve gedachten hebt dan is het moeilijk om hier weer uit te komen.

Je zal je eigen gedachten moeten stoppen op dat moment, je brein doet dit namelijk zelf niet. Het vervelende negatieve stemmetje blijft maar door razen.

Tip: Klik hier en ontdek hoe het mij is gelukt om van mijn piekerende gedachten af te komen >>

Een stroom van gedachten

Piekeren is dus een gedachtestroom die vooral op gang komt als je in bed ligt, je denkt dan over van alles na wat er die dag niet goed is gegaan. Wat ik ook vaak hoor is dat mensen die constant wakker liggen omdat ze piekeren, uiteindelijk ook gaan piekeren over het feit dat ze niet kunnen slapen.

Als je op dit punt aanbeland bent kom je in een negatieve spiraal van negatieve gedachten terecht en zal je hier moeilijk uitkomen. Maar jij zoekt gelukkig naar oplossingen en die gaan er komen ook!

Slecht slapen door piekeren behoort straks tot het verleden.

Slecht Slapen door Piekeren | #5 Praktische Tips tegen Piekeren!

Hoe stop je Piekeren?

Laten we ons maar eens gaan focussen op de oplossing, je weet zo onderhand wel dat piekeren voornamelijk negatief is en dat je er zo snel mogelijk vanaf moet komen. Omdat piekeren vaak gaat over dezelfde gedachten die jou bezig houden is het verstandig om deze gedachten te gaan onderzoeken.

Wacht hier uiteraard niet mee totdat je in bed ligt maar doe dit eerder op de dag. Onderzoek waarom dit jou zo bezig houdt en zoek naar een oplossing die ervoor zorgt dat je het van je af kunt zetten.

Het is van belang om dit zo snel mogelijk te doen, wacht je, dan is de kans groot dat je het ‘probleem’ nog groter maakt en hierdoor zal je dus steeds meer gaan piekeren.

Probeer dit eens!

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je in bed ligt en toch begint te piekeren. Is dit het geval? Dan is het verstandig om afleiding te zoeken.

Ga dus uit bed en ga even wat anders doen om op andere gedachten te komen. Lees een boek of luister muziek. Muziek is sowieso goed tegen piekeren, je kunt dus ook uit voorzorg voordat je gaat slapen luisteren naar rustgevende muziek.

Wat je ook kunt doen is je piekerende gedachten inruilen voor leuke ontspannen gedachten. Denk aan leuke dingen die je hebt meegemaakt of een heerlijke vakantie.

Slecht Slapen door Piekeren | #5 Praktische Tips tegen Piekeren!

Tips tegen piekeren

1. Verander het stemmetje in je hoofd

Denken is niets anders dan een gesprek voeren met jezelf. Negatieve gedachten zorgen ervoor dat jij vaak denkt of in gesprek bent met jezelf over wat je niet wilt in plaats van wat je wel wilt. Dit zorgt voor vervelende gevoelens.

Elke keer dat dit vervelende stemmetje weer in je opkomt, stop het dan meteen en denk aan een prettige ervaring.

2. Jij hebt de keuze te denken wat je wilt

Als mens zijn we in staat te denken wat we willen, we zijn regisseur van onze eigen gedachten. Je hebt dus de keuzevrijheid om je negatieve gedachten meteen te stoppen en aan iets positiefs te denken, onthoud dit!

3. Stel jezelf een doel

Het komt een beetje neer op wat ik hierboven zei, je bent dus vrij om te denken wat je wilt, doe dit dan ook en stel jezelf een doel. Bijvoorbeeld; ‘ik verander mijn gedachten in positieve gedachten’. Blijf dit elke dag tegen jezelf herhalen, vooral als je het even moeilijk hebt.

4. Ga sporten

Slecht slapen door piekeren kun je heel goed tegengaan door te sporten. Sporten geeft je sowieso een positief gevoel door de verschillende stofjes die vrijkomen, maar je verzet door sporten ook je gedachten. Hier word je geest rustig en helder van.

5. Plaats Piekeren in een hokje

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig maar wat een hele goede manier is om ‘gecontroleerd’ te piekeren is om dit op een bepaald moment op de dag toch toe te laten. Maar let op! Alleen op dat moment en niet langer dan 10 minuten, de rest van de dag is het strikt verboden om te piekeren. Op deze manier kun je, je gedachten beter controleren en er uiteindelijk helemaal vanaf komen.

Samenvattend wil ik je nog een quote delen die goed past bij het thema piekeren. Deze quote spreekt mij enorm aan en het is voor mij 100% waar.

Je bent wat je denkt!

Hetgeen waar jij het meest van de tijd aan denkt zal jij worden. Dus denk jij vaak negatief dan zal je als persoon ook negatiever worden, maar denk je daarin tegen vaak positief zal je als persoon vrolijk en positief zijn.

Conclusie over Slecht slapen door piekeren

We kunnen concluderen dat slecht slapen door piekeren enorm destructief is, je kunt jezelf bijna letterlijk gek denken en dat is zeker niet nodig. Om van je piekerende gedachten af te komen is het belangrijk dat je, je gedachten kunt verzetten op het moment dat je begint te piekeren.

Je kunt van piekeren afkomen door te ontspannen voordat je gaat slapen, dit kan zijn door het luisteren van rustgevende muziek of het lezen van een boek. Ook zijn er veel mensen die ontspannen door middel van sporten. Wel wil ik je als tip meegeven om niet laat op de avond nog te gaan sporten, hierdoor activeer je, je brein en is het moeilijker om in slaap te vallen.

Dwangmatig piekeren kun je afleren door jezelf te trainen om anders te denken of om een vast moment op de dag in te stellen dat je mag piekeren.

Wil je nou meer weten over verschillende slaapproblemen zoals een verkeerd slaapritme, slecht slapen tijdens je zwangerschap, slaapritme tijdens ploegendienst, angst om niet te kunnen slapen, chronisch slaaptekort oplossen of de beste slaap tips? Kijk dan gerust eens rond op dit platform voor Jouw persoonlijke groei.

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Slecht Slapen na Nachtdienst | 12 Tips om Goed te Slapen!

Slecht slapen na een nachtdienst te hebben gedraaid komt erg veel voor. Het lichaam raakt helemaal in de war van dit omgekeerde slaapritme. Je kunt het vergelijken met een jetlag, maar dan meerdere keren in een week, en aangezien de mens van oorsprong een ‘dagdier’ is kan dit verschillende problemen met zich meebrengen.

Hieronder wil ik je meer vertellen over het slapen na een nachtdienst, de problemen die je ervaart en wat je er aan kunt doen om toch zo effectief mogelijk te slapen.

Biologische klok

Ons lichaam heeft een biologische klok. Ook wel ons bioritme genoemd. Om het even simpel uit te leggen is ons lichaam in feite voorgeprogrammeerd. Zo ben je ’s morgens het fitst en word je gedurende de avond steeds slaperiger. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer we dit ritme niet aanhouden er problemen kunnen ontstaan.

Slecht slapen na een nachtdienst te hebben gedraaid is één van de problemen. Wist je dat het draaien van nachtdiensten zorgt voor de grootste problemen als je het vergelijkt met een vroege of late dienst?

Het lichaam werkt niet mee

Als je nachtdiensten draait kan het lichaam gaan protesteren. In het begin, en als je jong bent, valt dit vaak nog wel mee maar hoe ouder je word hoe meer het lichaam gaat protesteren.

Je kunt de volgende problemen gaan ervaren:

  • Maag en darmklachten
  • Hoofdpijn
  • Overdag niet kunnen slapen en ’s nachts niet wakker kunnen blijven
  • Stemmingswisselingen
  • Depressie
  • Overgewicht
  • Hart en vaatziekten
  • Diabetes
  • Slaapproblemen

Kortom, het werken in een ploegendienst is niet het meeste gezonde voor je. Maar omdat we er nou eenmaal mee te maken hebben, en niet zomaar ontslag kunnen nemen, is het belangrijk om te kijken hoe we eventuele klachten kunnen beperken.

Slecht Slapen na Nachtdienst 12 Tips om Goed te Slapen!

Voeding tijdens nachtdienst

Je zult misschien wel denken ‘Ik ben op zoek naar een oplossing voor mijn slaapprobleem, niet welke voeding ik tot me moet nemen!’ Dat klopt en daar ga ik je zeker meer over vertellen.

Voeding en slaap hebben namelijk best veel met elkaar te maken. Zo herken je misschien wel dat je slaperig word na een zware maaltijd, of dat je juist niet kon slapen vanwege honger.

Als je aanvangt met een nachtdienst denkt je lichaam juist dat je gaat slapen, hierdoor wordt voeding minder goed verteerd. Mensen die in ploegendienst werken hebben vaak meer last van hun maag en darmen. Misschien herken je het opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree of brandend maagzuur. Dit komt allemaal vanwege het feit dat je misschien teveel zoete of vette producten eet.

Vaste eetmomenten

Als je ’s nachts teveel eet word je minder alert en slaperig. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Helemaal als je met machines werkt of een voertuig bestuurt. Probeer dus tijdens je nachtdienst niet al te veel, te vet of te zoet te eten. Houd vaste eetmomenten aan.

Bijvoorbeeld:

  • Om 22:00 uur een cracker met kaas of yoghurt
  • Om 01:00 uur eiwitrijke producten zoals, vlees, vis of eieren.
  • Om 04:00 uur koolhydraatrijke producten zoals brood.

Als jij vaste eetmomenten kiest en de juiste voeding tot je neemt zal je, je al een stuk energieker voelen.

Slecht slapen na nachtdienst, wat te doen?

Slecht slapen na een nachtdienst te hebben gedraaid kan onder andere te maken hebben met de voeding die je nuttigt. Daarom is bovenstaande alinea ook zo belangrijk. Zoals ik al zei zijn vaste eetmomenten en de keuze voor bepaalde soorten voeding van belang om beter te kunnen slapen. Pas dit dus eerst aan.

Hieronder wil ik je enkele tips geven die je vandaag al kunt gaan toepassen, en die je helpen om beter te kunnen slapen.

  • Houd zoveel mogelijk ritme aan. Dat betekent, ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta ook weer op dezelfde tijd op.
  • Gebruik oordopjes als je last hebt van langsrazend verkeer of andere stoorzenders
  • Probeer minimaal 6 uur te slapen na een nachtdienst.
  • Je kunt een dutje doen voordat je naar je werk gaat. Kijk wel uit dat je niet te lang slaapt, maximaal een half uurtje. Anders raakt je bioritme nog verder in de war
  • Gebruik nooit slaapmiddelen. Slapen is iets natuurlijks. Houd het ook natuurlijk!
  • Zorg voor een rustige, donkere en koele slaapomgeving

Naast deze tips wil ik je ook nog enkele tips geven mocht je ’s nachts moeite hebben om wakker te blijven.

  • Goede verlichting op je werkplek
  • Niet te zwaar eten (zoals hierboven vermeld)
  • Zoek regelmatig contact met collega’s
  • Zet indien mogelijk een radio aan
  • Wissel indien mogelijk je werkzaamheden af met collega’s

Effectiever leren slapen?

Het toepassen van bovenstaande tips, en het verkrijgen van deze verhelderende inzichten over werken en slapen tijdens ploegendiensten, kunnen voor jou al voldoende zijn om een verschil te ervaren. Toch wil ik je op deze pagina een boek aanraden waar je precies kunt leren hoe ‘slapen’ in elkaar zit en hoe je jou ideale slaapritme vindt.

Dit boek ‘Perfect slapen in 7 stappen’ van William van der Klaauw heeft al vele ‘nachtbrakers’ geholpen om een stuk effectiever te slapen en vooral veel energieker wakker te worden. Niet alleen de mensen om wie het gaat zijn hier super blij mee, ook de mensen uit hun directe omgeving ervaren een bijzonder prettige verandering.

Deze ‘7 stappen methode’ bevat alle informatie die je nodig bent om heerlijk te kunnen slapen. Maar dat is nog niet alles, naast het boek krijg je verschillend extra’s:

  • 1 jaar persoonlijke ondersteuning van slaapdeskundige William van der Klaauw
  • Gratis E-cursus ‘Dieper slapen’
  • Kalmeer je gedachten (10 bewezen technieken)
  • Welterusten snacks receptenboek
  • Slaap lekker supplementengids
  • Crystal Waters Relax muziek

Leer vanaf vandaag optimaal slapen!

Slecht slapen na nachtdienst te hebben gedraaid kan dus vanaf vandaag afgelopen zijn! Het enige wat jij hoeft te doen is te kiezen voor dit boek(+ alle extra’s) en er mee aan de slag te gaan. Want zeg nou zelf, je wilt toch niet voor altijd last blijven houden van deze slaapproblemen.

Kies daarom vanaf vandaag voor jezelf en leer om optimaal te slapen en energiek wakker te worden!

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Slecht Slapen Zwangerschap | #10 Slaap Tips voor jouw Zwangerschap!

Slecht slapen tijdens zwangerschap is een veelvoorkomend probleem. Het is daarom niet raar als je hier last van hebt. Fijn is het niet, want je bent hierdoor extra vermoeid overdag. En juist tijdens een zwangerschap kan je wel wat extra energie gebruiken. Met dit artikel wil ik je vertellen hoe het komt dat je niet zo goed slaapt en wat je daar aan kan doen.

Het is namelijk zeker niet nodig om altijd zo vermoeid te zijn en er prima hulpmiddelen zijn die jou weer heerlijk laten slapen.

Rust is erg belangrijk

Het is belangrijk dat zwangere vrouwen genoeg rust krijgen. Ze dragen immers een baby bij zich en dat vraagt veel van het lichaam. Het voeden en en laten groeien van je baby kost enorm veel energie. Het is niet alleen mentaal soms wat lastiger maar ook fysiek eist het zijn tol.

Zo moet je hart 4 tot 5 keer harder werken om alles te voorzien van voldoende bloed, werken je nieren harder om de afvalstoffen af te voeren en je spieren worden gedurende de zwangerschap steeds zwaarder belast.

Slecht slapen tijdens zwangerschap is dus zeker niet handig omdat je juist tijdens deze periode, wel wat extra rust kan gebruiken.

Vermoeidheid tijdens Zwangerschap

In het begin van je zwangerschap ben je meestal het meest vermoeid. Dit heeft te maken met het feit dat je kindje dan erg hard groeit en de hormonen die veranderen in je lichaam.

Soms hoor ik ook wel eens gevallen van vrouwen die extreem vermoeid zijn. Dit kan te maken hebben met een slaapprobleem of een verkeerd slaapritme. Verderop in dit artikel ga ik het daar over hebben. Ook kan extreme vermoeidheid te maken hebben met andere zaken zoals bijvoorbeeld bloedarmoede. Laat je daarom bij extreme vermoeidheid altijd even onderzoeken door een huisarts of verloskundige.

Slecht Slapen Zwangerschap #10 Slaap Tips voor jouw Zwangerschap!

Slaapcyclus Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap slaap je anders dan normaal. Je doorloopt nog wel een slaapcyclus maar deze is iets anders dan normaal. Slaapcyclus is trouwens de term voor de verschillende stadiums die je doorloopt als je slaapt. Deze 5 fasen kenmerken de slaapcyclus: het sluimeren, de lichte slaap, de diepere slaap, de zeer diepe slaap en de droomslaap. Soms noemt men de droomslaap ook wel de REM-slaap.

Deze slaapcyclus wordt gedurende nacht een aantal keer herhaald. Als je zwanger bent duurt met name de droomslaap aanzienlijk korter. Dit betekent dat je dus minder vaak diep slaapt. Hierdoor ben je vaker wakker en daardoor slaap je slechter.

Slecht slapen tijdens zwangerschap

Zoals ik net al aangaf hebben veel vrouwen last van slecht slapen tijdens zwangerschap en heeft dit te maken met onder andere de veranderende hormoonhuishouding. Hierdoor kan je te maken krijgen met de volgende problemen

  • Moeilijk in slaap kunnen komen
  • Snel wakker worden, je slaapt dus licht
  • Te vroeg wakker worden
  • Moeite om de hele nacht door te slapen
  • Humeuriger overdag
  • Vermoeid overdag
  • Lusteloos

Slaapbehoefte

Ook is je slaapbehoefte tijdens een zwangerschap compleet anders dan normaal. De meeste zwangere vrouwen hebben aan het begin van hun zwangerschap meer behoefte aan slaap. Zo kan het zijn dat je normaal maar 7 of 8 uur per nacht slaapt en dat je nu behoefte heb aan wel 12 uur per nacht. Geef hier aan toe. Het kindje in je buik en jij hebben genoeg rust nodig.

Na ongeveer 3 maanden zwangerschap zal je energie weer toe gaan nemen totdat je in het laatste trimester komt. Dan kan je weer wat meer vermoeid raken. Dit komt door het feit dat je buik alsmaar groter wordt en je hierdoor minder goed kunt slapen en geregeld wakker wordt tijdens de nacht.

Wat kan je doen om toch goed te Slapen?

Nu je de achterliggende oorzaken van slecht slapen tijdens zwangerschap weet, is het tijd om je informatie te geven over wat je er allemaal tegen kan doen om toch voldoende nachtrust te krijgen.

#1 Creëer een ritueel voor je gaat Slapen

Hiermee bedoel ik, houd een vast patroon aan. Wij mensen zijn nou eenmaal dol op vaste patronen. Lees bijvoorbeeld elke avond voor je gaat slapen een boek. Hierdoor komt je geest ook tot rust en zal je makkelijker in slaap vallen.

#2 Maak je Slaapkamer comfortabel

Een slaapkamer is gemaakt om in te slapen. Gebruik hem hier dan ook voor. Ga niet tv kijken op bed of van allerlei dingen uitspreken met je partner. Een goede slaapkamer is donker, koel en goed geventileerd.

#3 Neem een andere houding aan

Als je een buikslaper bent kan dit de nodige problemen opleveren tijdens je zwangerschap. Probeer je houding te veranderen door op je linkerzij te gaan liggen. Dit is ook het beste voor de baby want zo krijgt de placenta de beste bloeddoorstroming.

Slecht Slapen Zwangerschap #10 Slaap Tips voor jouw Zwangerschap!

#4 Kijk uit met dutjes

Slecht slapen tijdens zwangerschap komt ook heel vaak voort uit het feit dat er op een verkeerde manier dutjes worden gedaan. Een dutje als je moe bent is zeker aan te raden maar kijk wel uit. Slaap niet langer dan een half uurtje per keer. Doe je dit wel, kan het in de avond problemen opleveren.

Tips om beter te kunnen slapen tijdens de Zwangerschap

Hieronder wil ik een aantal praktische tips met je delen die je kan toepassen om beter te kunnen slapen tijdens je zwangerschap:

  1. Voldoende lichaamsbeweging overdag.
  2. Ga schoon en fris naar bed, dus douchen voordat je gaat slapen helpt hierbij.
  3. Verschoon je bed regelmatig, je slaapt beter in een bed dat fris en schoon is.
  4. Creëer rust in je slaapkamer, zorg er dus voor dat je slaapkamer opgeruimd is.
  5. Extra kussens als ondersteuning, vooral als je zwanger bent is het aan te raden om kussens te gebruiken als ondersteuning.
  6. Ontspan voordat je naar bed gaat. Lees nog even een boek of neem een lekker warm bad.
  7. Goede ventilatie op je slaapkamer. Dus zet een rooster open of ventileer tenminste overdag door je raam open te zetten.
  8. Vermijd zware maaltijden in de avond. Hierdoor kun je last krijgen van brandend maagzuur en buikpijn.
  9. Op tijd naar bed gaan. Geef toe aan je vermoeidheid
  10. Neem eens een lekkere massage om volledig tot rust te komen.

Pas deze tips toe en je zal merken dat je er een stuk beter van gaat slapen!

Meer weten over slapen?

Heb je na het toepassen van deze tips nog steeds last van een verkeerd slaapritme of slaapproblemen? Dan is het verstandig om eens te kijken naar het boek van slaapdeskundige William van der Klaauw. Zijn boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ heeft al tienduizenden mensen geholpen om weer heerlijk te kunnen slapen. Zwanger of niet het is echt een aanwinst voor je boekenkast.

Slapen is enorm belangrijk, zorg er dus voor dat het goed gebeurt. Dit is zoals je weet helemaal extra tijdens je zwangerschap!

Ik weet zeker dat je met de 7 Stappen Methode van William van der Klaauw binnen de kortste keren weer heerlijk slaapt.

Lees mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Slecht Slapen (2023) | #4 Echte Oorzaken + Dé Oplossing!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips