arrow_drop_up arrow_drop_down
Slapen Zonder Kleding | Verbetering van je Nachtrust?
1 oktober 2020 
in Slaap

Slapen Zonder Kleding | Verbetering van je Nachtrust?

Zonder kleding slapen is iets wat best veel gebeurt in Nederland. Het overgrote deel van de mensen beperkt het naakt slapen tot de warme zomeravonden terwijl een kleiner deel zomer en winter zonder kleding slaapt.

Maar hoe zit het eigenlijk met dat naakt slapen? Heeft het nog voordelen voor je nachtrust? Of maakt het weinig verschil of je ingepakt in een pyjama slaapt of poedelnaakt? In dit artikel vertel ik je alle feiten over naakt slapen en wat de voordelen zijn van slapen zonder kleding.

Slaap Tips Beter Slapen met de Top 21 Beste Slaaptips!

Zonder kleding slapen: fijn of vervelend?

Zijn er voordelen aan zonder kleding slapen of is het juist prettiger (en beter?) om een pyjama aan te trekken in bed? Voor beide manieren is genoeg te zeggen. Zo is er niet voor niets een hele industrie die zich richt op ‘nachtkleding'. Aan de andere kant zijn er ook onderzoeken die aantonen dat naakt slapen juist beter voor je is.

Het maakt onder meer het hormoon oxytocine aan, het ‘gelukshormoon'. En een betere lichaamstemperatuur helpt je met je verbranding en houdt je suikerspiegel stabiel.
Slapen Zonder Kleding Verbetering voor je Nachtrust

Slapen zonder kleding is gezond

Er zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat naakt slapen beter voor je gezondheid en beter voor je slaapritme zou zijn. Dit ligt hem aan het feit dat je lichaam zonder pyjama beter afkoelt naar een temperatuur die optimaal is voor het slapen.

Is je lichaamstemperatuur te warm, dan zweet je veel en is je lichaamstemperatuur eigenlijk te hoog om goed te kunnen uitrusten. Daarnaast is een te hoge temperatuur slecht voor je verbranding.

Hoe zit dat dan?

Hoe kan naakt slapen je gezondheid nu precies verbeteren? Uit onderzoek(3) van de Amerikaanse ‘Nationaly Sleep Foundation' rondom diabetes, blijkt dat de stabiliteit van je bloedsuiker verbetert, als je lichaamstemperaturen 's nachts lager is.

Hierdoor wordt de kans op diabetes kleiner. Volgens hetzelfde onderzoek zorgt naakt slapen er tevens voor dat je meer calorieën verbrandt. Kortom, slapend afvallen is dus wetenschappelijk bewezen!

Een minder claustrofobisch gevoel

De ene persoon vindt het, vooral in de winter, heerlijk om gekleed in een dikke, flanellen pyjama (en soms nog met een paar lekkere warme sokken aan), naar bed te gaan.

De ander ervaart het dragen van een pyjama juist als erg verstikkend en heeft last van kleding die in de huid snijdt. Met name die laatste groep zal er sneller voor kiezen de nachtkleding in de kast te laten hangen.

Verminderde kans op infecties

Hoewel je zou denken dat het dragen van nachtkleding en ondergoed juist beschermend zou werken tegen invloeden van buitenaf (wat natuurlijk ook deels wel zo is), kan ondergoed ook een broedplaats voor schimmels zijn.

Dan gaat het met name om onderbroeken gemaakt van niet- of minder ademend materiaal zoals polyester of satijn. Door zonder ondergoed te slapen, voorkom je kans op bijvoorbeeld vaginale of andere schimmelinfecties.
Slapen zonder kleren - Jouw persoonlijke groei

Een verbeterde vruchtbaarheid

Voor mannen kan het slapen zonder kleding een positief effect hebben op de vruchtbaarheid, in die zin dat de aanmaak van sperma kan worden verminderd als er te strak ondergoed wordt gedragen.

Als mannen ervoor kiezen om te slapen zonder pyjama of ondergoed, is dit goed voor de bloedcirculatie en voor de ontspanning. Dit alles leidt tot meer aanmaak van sperma en dus tot een verbeterde vruchtbaarheid.

Geen pyjama verbetert de eigenwaarde

Het klinkt misschien een beetje vergezocht, maar er wordt beweerd dat naakt slapen goed is voor het zelfvertrouwen en de eigenwaarde. In bed zonder pyjama aan kun je je eigen lichaam leren kennen in een vertrouwde en rustige omgeving en zie je dat plekken waar je minder of niet tevreden over bent, ook bij jou horen. Er is niets mis met je lichaam en het kan heel bevrijdend zijn om naakt te slapen.

Naakt slapen is beter voor je seksleven

Niet geheel onbelangrijk; als je samen bent met je partner en je slaapt beiden naakt, dan is de overgang naar seks natuurlijker en ook nog eens eenvoudiger.

Je leert je lichaam goed kennen, weet in welke rustposities je lichaam het best tot z'n recht komt en wordt gestimuleerd. Daarnaast is het veel gemakkelijker om te komen tot een fijne vrijpartij: je hebt geen gedoe met (het midden in de nacht en dus in het duister) uitkleden en aankleden.

Naakt slapen is beter voor je seksleven

Van direct contact word je gelukkiger

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het hormoon oxytocine vrijkomt als mensen direct contact met elkaar maken. Het gaat dan om huid-op-huidcontact. Dat hormoon versterkt het geluksgevoel en krijg je door te knuffelen en dicht bij een ander te zijn. Kortom, het is dus wetenschappelijk bewezen dat knuffelen en samen naakt slapen zorgt voor een gelukkiger leven en een betere relatie.

Dag pyjama, hallo rimpelvrije huid

Geen vervelende snijrandjes van knellend ondergoed in je huid. Dat is een van de grote voordelen van het slapen zonder kleren voor je huid.

Een ander voordeel is dat je lichaam voldoende kan afkoelen en dat het is gebleken dat de hormonen die verantwoordelijk zijn voor een gladde, rimpelvrije huid, beter werken bij lagere lichaamstemperaturen. Kortom: slapen zonder pyjama is de beste anti-rimpelmethode die er is.

Nog meer voordelen voor je huid

Naast dat naakt slapen dus een bijdrage levert aan het rimpelvrij houden van je lijf, heb je ook geen last van irritaties door bepaalde stoffen of wasmiddel. Soms irriteren stoffen of bepaalde soorten wasmiddel en/of wasverzachter de huid, zeker als het gaat om gevoelige plekken zoals de schaamstreek. Door te kiezen voor naakt slapen, geef je de huid de kans even ‘te luchten'.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je een neutraal wasmiddel gebruikt om je beddengoed mee te wassen, anders biedt naakt slapen op dit punt nog altijd geen voordeel.

Slapen zonder kleding heeft voordelen voor je huid

Nachtmode kan best kostbaar zijn

Een andere reden voor het slapen zonder kleding is dat het kostenbesparend kan zijn. De nachtmodebranche is een miljoenenindustrie en je kunt het zo duur niet bedenken, of het is verkrijgbaar als pyjama of setje om in te slapen. Het slapen zonder kleding is dus, naast alle andere reden, een simpele manier om geld uit te sparen.

Fijn slapen als het heet is

Slapen zonder iets om je lijf te hebben is natuurlijk vooral in de zomer erg prettig, en misschien zelfs ook wel logisch. Want hoe vervelend is het om zwetend wakker te worden in een knellende pyjama, die alleen maar de warmte vasthoudt en niet zorgt voor wat broodnodige verkoeling.

Daarentegen biedt nachtkleding dan wel weer bescherming tegen vervelende muggen, die met name 's nachts en in de zomer actief zijn. Een goede oplossing is om te kiezen voor een klamboe. Op die manier kun je slapen zonder lek geprikt te worden.

Slaap Tips Beter Slapen met de Top 21 Beste Slaaptips!

En in de winter dan?

In de winter kan het iets uitdagender zijn om niet in een pyjama te slapen. Kies ervoor om je bed lekker warm te houden, bijvoorbeeld door een kruik onder je dekbed te leggen, waardoor je bed al lekker voorverwarmd is voordat je gaat slapen.

Ook zijn er tegenwoordig genoeg fijne dikke dekbedden waar je onder kunt kruipen en het zo toch lekker warm te houden, ook als je ervoor kiest om te gaan slapen zonder nachtkleding.

Toch liever wel een pyjama aan?

Naakt slapen is niet voor iedereen weggelegd. Als je toch liever in een pyjama slaapt, kies dan in elk geval voor nachtkleding die lekker los zit. Idealiter is je ondergoed van katoen. Deze stofsoort ademt beter, waardoor er minder kans is op zweten en bijvoorbeeld schimmelinfectie. Slaap je in een pyjama? Houd er dan rekening mee dat je het niet te warm krijgt. Kies dus voor een dunner dekbed.

Bron: (3) http://diabeticclubdiet.com/people-who-sleep-naked-have-lower-risk-of-diabetes

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

 

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét platform voor zelfontwikkeling

Met de 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling delen we inspiratie via Blogs, de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, leerzame Events, mooie Boeken én het Gratis E-book.

Op het platform vind je alles over Voeding, Beweging & SportSlaapMeditatieMindset en Geluk.

👉 TIP: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig en ontdek 's wereld beste Relax App.

Heel veel succes en plezier met de volgende stap in jouw persoonlijke groei!

 

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met het slapen zonder kleren? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

–> Klik hier voor meer Slaap Tips  |  Beter Slapen met de Top 21 Beste Slaaptips!

Over de schrijver
Met een 360 graden benadering van Persoonlijke Ontwikkeling schrijven we artikelen over Voeding, Beweging & Sport, Slaap, Meditatie, Mindset en geluk. Laat je op het Platform inspireren door Blogs, Documentaires, Podcasts, Events, Cursussen en het Gratis E-book. Heel veel succes met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!
Reactie plaatsen