In dit artikel

Slapen met Lenzen in | Dit zijn de Nadelen en de Risico's!

Slapen met Lenzen in | Dit zijn de Nadelen en de Risico’s!

In dit artikel

Je word wakker en probeert je ogen te openen, ze zitten vastgeplakt omdat je je lenzen nog in had. Je maakt je ogen een beetje nat en langzaam ben je in staat om je oogleden te openen. Hoe zit dat eigenlijk met slapen met lenzen in? Is dat niet gevaarlijk voor je ogen? Het zijn vragen waar veel mensen die lenzen dragen mee in de maag zitten.

In dit artikel vertel ik je alles over het slapen met lenzen in. Zo ontdek je onder andere wat de effect van slapen met lenzen in is, welke maatregelen je moet nemen als je gaat slapen met lenzen en of het mogelijk om een dutje te doen met lenzen in.

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Slapen met lenzen in – wees voorzichtig!

Slapen met lenzen in wordt door de meeste oogartsen en opticiens meteen afgeraden. In slaap vallen met lenzen in kan namelijk gevaarlijk zijn en schade toebrengen aan jouw ogen. Het komt iedereen die contactlenzen heeft wel eens voor dat je in slaap valt met je lenzen in. Juist door het comfort van de lenzen vergeet je na een tijd dat je ze in hebt. Maar omdat je gedurende de slaap ook nog als automatische reflex knippert met je ogen, kun je uiteindelijk zonder het zelf door te hebben jouw ogen permanent beschadigen.

Het is daarom ook goed om op te letten dat je ze altijd uit doet voor je gaat slapen en er zo voor zorgt dat je jouw ogen goed houdt. Toch blijkt inmiddels uit verschillende studies die zijn uitgevoerd dat het merendeel van de mensen die gebruik maken van lenzen ze ook liever gedurende de nacht in zouden willen houden. Het zou voor veel mensen namelijk het gebruiksgemak van lenzen sterk kunnen vergroten. Zo zit je bijvoorbeeld niet elke avond met de zorg dat je jouw lenzen weer uit moet doen en kan je gewoon doorslapen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over het welzijn van jouw ogen.

Je ziet dan ook dat er steeds meer gedaan wordt om speciale lenzen te ontwikkelen die ook voor in de nacht terwijl je slaapt gebruikt kunnen worden.

Dit kan helpen om de populariteit van lenzen te vergroten, maar tot nu toe zijn deze speciale lenzen nog niet voor iedereen geschikt.

Het effect van slapen met lenzen

Slapen met lenzen kan dus je ogen beschadigen. En aangezien het oog een aanzienlijk fragiel orgaan is, kan deze beschadiging permanent zijn, waardoor je nooit meer hetzelfde zicht zal hebben. De lens kan het hoornvlies van jouw oog schaden doordat het de zuurstof ernaartoe afschermt. Door dit tekort wordt je de volgende dag met droge ogen wakker.

Je ogen voelen dik aan en zijn meestal rood aangelopen vanwege de uitdroging. In het meest extreme scenario kan de lens door de uitdroging vastgezogen zijn aan het oog en daardoor het hoornvlies permanent beschadigen.

Maatregelen na het slapen met lenzen

Wanneer je per ongeluk hebt geslapen met lenzen in, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de schade zo veel mogelijk kunt inperken. Ten eerste moet je zo snel mogelijk de lenzen uit doen en deze na het verwijderen grondig proberen te reinigen. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen vuil op lenzen achterblijft en jouw oog niet ontstoken kan raken als je ze de volgende keer weer indoet.

Mocht het probleem zich voordoen dat jouw contactlenzen zich hebben vastgezogen aan jouw hoornvlies, dan is het raadzaam om eerst te druppelen met lenzenvloeistof om de lenzen en je ogen te bevochtigen.

Daarna kun je proberen om heel voorzichtig de lenzen te verwijderen. Ga hiermee uiterst voorzichtig te werk en probeer de lenzen er niet uit te krijgen als ze nog vastzitten aan jouw hoornvlies. Zo loop je namelijk de grootste kans dat je het vlies permanent beschadigt. Het kan daarnaast ook nog eens ervoor zorgen dat het hoornvlies ontstoken raakt of het bindvlies van jouw ogen een ontsteking oploopt.

Vervolgens is het handig om na het verwijderen van de lenzen als je met de lenzen in slaap bent gevallen ze niet snel daarna weer in te doen. Na het schoonmaken van de lenzen is het raadzaam om ze minstens een dag te laten liggen alvorens je ze weer probeert in te doen. Het is niet alleen goed voor de lenzen, maar met name jouw ogen halen hier hun voordeel uit. Een dag zonder lenzen nadat je ermee hebt geslapen geeft jouw ogen weer even de rust en voldoende tijd om goed te kunnen herstellen.

In de tussentijd is het dan het beste om een bril op te doen. Zo voorkom je dat jouw ogen alsnog te veel moeten focussen vanwege het gebrek aan de juiste sterkte van de lens. Als je echt het idee hebt dat er iets is misgegaan nadat je met jouw lenzen in slaap bent gevallen, is het het beste om een afspraak te maken met de huisarts of naar de oogarts te gaan.

Zij kunnen deskundig advies geven en zien hoe groot de daadwerkelijke schade is. Ook kunnen ze helpen om de schade aan je ogen te beperken en ervoor te zorgen dat ze zich zo goed mogelijk kunnen herstellen.

Een dutje doen met lenzen in of kort slapen

Lang slapen met lenzen in kan dus mogelijk ernstige gevolgen voor jouw ogen hebben. Maar is het ook erg als je nog jouw lenzen in hebt terwijl je eventjes in slaap bent gevallen? In de meeste gevallen kan het geen kwaad als je nog lenzen draagt terwijl je een half uur tot een uur hebt geslapen. Een dutje doen met lenzen in hoeft dus helemaal niet erg te zijn, maar het is wel goed om zelf in de gaten te houden hoe lang jouw hazenslaapje precies duurt.

Een handige manier om te voorkomen dat je te lang slaapt met lenzen in, is door zelf een wekker te zetten die na een uur gaat. Zo kun je alsnog even jouw rust pakken zonder je zorgen te maken om het feit of je jouw ogen hierdoor opoffert. Wil je kort slapen, maar weet je alsnog niet zeker of je van jouw eigen wekker wakker wordt om jouw lenzen uit te doen? Dan is het misschien toch het beste om als voorzorgsmaatregel alsnog jouw lenzen van tevoren uit te doen voordat je even kort jouw rust wilt gaan pakken.

Op deze manier neem je het zekere voor het onzekere en voorkom je dat je per ongeluk schade toebrengt aan jouw ogen zonder dat je het zelf ook maar door hebt.

Lenzen die je tijdens de nacht in kunt houden

Er zijn echter ook lenzen die je de gehele nacht kunt inhouden zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze schade berokkenen aan jouw ogen. Deze zogenaamde extended wear lenzen zijn contactlenzen die van een speciaal materiaal zijn gemaakt waardoor je ze kunt inhouden terwijl je gaat slapen. Terwijl je slaapt zorgen de lenzen ervoor dat beschadigingen aan jouw ogen voorkomen worden. De extended wear lenzen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die in bijzondere situaties waarbij zich een noodgeval voordoet meteen kunnen handelen, zoals bij de landmacht of in de marine.

De lenzen zijn tot maximaal een maand te gebruiken zonder dat het materiaal aan kracht verliest.

Er zijn ook ander lenzen die van een dunner materiaal zijn gemaakt in tegenstelling tot de zogenaamde harde lenzen. Harde lenzen hebben het voordeel dat ze steviger zijn, en dat je er daarom ook langer mee kunt doen. Maar daarentegen vergt het ook veel meer tijd om ze in en uit te doen. Met zachte lenzen doe je dan wel korter, maar tegelijkertijd zijn ze makkelijker in het gebruik en kunnen ze als je er in slaap mee valt minder schade toebrengen aan je ogen.

De extended wear lenzen zijn een goed voorbeeld van het soort zachte lenzen die steeds vaker op de markt te vinden zijn. Deze lenzen zijn speciaal bedoeld om ook gedurende jouw nachtrust geen schade aan jouw ogen aan te kunnen brengen. Toch zijn de extended wear lenzen niet voor iedereen geschikt om te gebruiken. De lenzen worden namelijk alleen gemaakt in zachte vorm.

Als je eerder last hebt gehad met het dragen van lenzen of als jouw ogen uiterst gevoelig zijn, dan zijn de extended wear lenzen niet voor jou bedoeld en kun je ze niet voor gedurende de nacht dragen zonder alsnog problemen ermee te krijgen. Ze zullen dan wel gemakkelijker zijn om in te doen, maar met het dragen van lenzen geldt veiligheid en goede beschermen boven het feit of ze lekker zitten.

Wil jij je er alsnog aan wagen, dan is het handig om van tevoren contact op te nemen met een oogarts of een optometrist bij je eigen opticien. Die kunnen je helpen om te kijken welke lenzen geschikt voor je zijn en of jij ook in aanmerking kan komen voor de speciale extended wear lenzen. Zo kun je voortaan zonder zorgen over jouw ogen in slaap vallen.

Blijf voorzichtig

Het is dus mogelijk om gebruik te maken van lenzen die je de hele nacht in kunt blijven houden zonder dat ze daarmee jouw ogen kunnen beschadigen. Daarom is het sowieso een goed idee om naar je opticien in de buurt te gaan om een afspraak te maken voor een lenzen controle.

Tot die tijd is het het beste om alsnog jouw lenzen gewoon uit te doen voordat je gaat slapen. Zo weet je zeker dat je ogen veilig blijven en dat je ook daadwerkelijk het meeste haalt uit de lenzen zonder dat je ook de nadelen ervan ondervindt.

Lees ook mijn uitgebreide Review met Korting en Ervaringen over Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw.

Meer Slaap tips voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid?  Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?

Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.

Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.

Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.

Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?

Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?

Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Slapen met Lenzen in | Dit zijn de Nadelen en de Risico’s!

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips