Er zijn veel verschillende meningen over slaaptabletten. Iedereen die slaapproblemen heeft of heeft gehad heeft er wel eens over nagedacht of gebruikt ze. In Nederland gebruikt zo’n beetje 1 op de 10 mensen slaaptabletten, dit zijn ongeveer 700.000 mensen, 700.000 mensen die slapen met behulp van medicatie.
Maar wat is de waarheid omtrent slaapmedicatie? Op de korte termijn is het inderdaad een wondermiddel, maar wat doet het op de lange termijn? Is het echt wel zo goed voor je lichaam? Los je er je probleem daadwerkelijk mee op?
Met dit artikel wil ik daar wat dieper ingaan op deze veelgebruikte pil, de slaaptablet.
Wat zijn slaaptabletten?
Een slaaptablet is een geneesmiddel dat slaap veroorzaakt, in de zin van makkelijker in slaap vallen en/of langer doorslapen. De meest gebruikte slaaptabletten behoren tot de groep van benzodiazepines. Deze middelen bezitten tevens kalmerende en angstverminderende eigenschappen. (bron: Wikipedia.nl)
Er zijn veel verschillende soorten slaaptabletten, toch zijn er twee die het meest gebruikt worden:
- Temazepam
- Oxazepam
Beide slaaptabletten behoren tot de groep benzodiazepinen. Benzodiazepinen is een verzamelnaam voor medicatie met kalmerende eigenschappen. Onder deze verzamelnaam vallen alle kalmering- en slaappillen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Temazepam en Oxazepam?
Temazepam
Temazepam zijn slaaptabletten die voorgeschreven worden aan mensen die moeite hebben om in te slapen. Dit slaaptablet zorgt ervoor dat je rustig en kalm wordt, je angstgevoelens worden verminderd en je wordt suf.
De tablet werkt na ongeveer 10 tot 15 minuten en de werking houd zo’n beetje 4 tot 6 uur aan. Genoeg om lekker door dromenland te wandelen
Oxazepam
Oxazepam is voor mensen die al langere tijd slaapproblemen hebben of zelfs helemaal niet meer kunnen slapen. De werking komt overeen met de werking zoals we die van Temazepam kennen echter deze pil werkt pas na een uur, maar behoudt zijn werking gedurende 10 uur.
Melatonine
Ten slotte zijn ook slaaptabletten met melatonine erg populair, en dat komt doordat het gaat om een natuurlijke stof. Melatonine in slaaptabletten komt dan wel vaak in een hoge, geconcentreerde dosis – maar de neveneffecten ervan zullen doorgaans veel minder sterk zijn. Houd er bij melatonine slaaptabletten bestellen rekening mee dat je kijkt naar de dosis en de kwaliteit van het middel, zodat je zeker bent dat het een natuurlijk product is én dat het van goede kwaliteit is!
De beste slaaptabletten kopen
Bovenstaande slaaptabletten zijn enkele van de meest gebruikte. Er bestaan natuurlijk nog heel wat andere mogelijkheden, maar het voordeel is dat je deze hulpmiddelen doorgaans zonder recept kunt verkrijgen bij de apotheek of zelfs online. Hierdoor zijn ze toegankelijk voor het grote publiek, waardoor je dus ook snel minder ernstige slaapproblemen kunt oplossen. Raadpleeg echter altijd een arts voor je een slaaptablet als Temazepam gebruikt!
De algemene voordelen van slaaptabletten
Slaaptabletten kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het verbeteren van je slaapkwaliteit, dat is wel zeker. Veel mensen hebben echter vaak wat twijfels bij de gezondheid ervan, juist omdat het vaak om een onnatuurlijk middel gaat dat de slaap op biochemische wijze gaat verbeteren.
Als je nog twijfelt om slaaptabletten te nemen, dan is het misschien goed dat je weet wat deze voordelen precies zijn. Op die manier kan je nog beter afwegen of je slaaptabletten nodig hebt!
1. Slaaptabletten zijn goed voor de korte termijn
Heb je slechts een korte periode last van een tekort aan slaap of een lage slaapkwaliteit, dan kan een slaaptablet een goede uitweg zijn. Deze slaapmiddelen komen, zoals we reeds hebben gezien, in verschillende soorten. Allemaal brengen ze echter je zenuwstelsel tot rust, waardoor het interessant kan zijn om zo’n tablet te nemen tijdens een korte periode van stress of vermoeidheid.
Onthoud wel dat korte termijn hier het belangrijkste woord is. Zelfs artsen raden aan om deze tabletten niet langer dan een paar weken te nemen, omdat er anders afhankelijkheid ontstaat!
2. Slaaptabletten zijn gemakkelijk en snel
Soms heb je misschien nood aan een gemakkelijke, snelle oplossing om je slaapkwaliteit te verbeteren. Slaaptabletten zijn in dat geval een goed tijdelijk alternatief voor andere slaaptabletten, aangezien ze meteen werken en je er anders niets voor hoeft te doen.
De reden waarom een slaaptablet zo snel werkt, is omdat de werkzame stoffen die erin zitten erg hoog gedoseerd zijn. Dit maakt dat zelfs een kleine hoeveelheid je meteen zal helpen slapen – hoewel er dan natuurlijk ook vaak neveneffecten aan verbonden zijn.
3. Slaaptabletten kunnen goed zijn bij ernstige slaap aandoeningen
In bepaalde gevallen is een slaaptablet een must, bijvoorbeeld voor mensen die aan een onderliggende aandoening lijden waardoor ze niet in slaap kunnen vallen of blijven. Denk maar aan insomnia of bijvoorbeeld een hyperactief zenuwstelsel dat niet tot rust kan komen. In dergelijke situaties kan een slaaptablet een belangrijk hulpmiddel zijn om tot rust te komen en dieper te slapen.
Als je denkt aan zo’n aandoening te lijden, contacteer dan altijd eerst je arts of een slaapdokter. Deze kan je goed helpen bij de zoektocht naar de beste slaaptablet, zodat je er ook effectief beter door slaapt!
Na het innemen van een slaaptablet
Als je slaaptabletten hebt ingenomen zal het, afhankelijk van welk middel je hebt ingenomen, ongeveer 10 tot 15 minuten of een uur duren voordat de pil in werking treedt. Als de slaappil eenmaal in werking treedt zal je hersenactiviteit worden verlaagd, je angstgevoelens worden minder, je spieren ontspannen en je raakt versuft.
De werking van de pil houdt dus 6 tot 10 uur aan maar het duurt 15 uur voordat de tablet volledig door je lichaam is afgebroken.
Hoe lang Slaaptabletten gebruiken?
Slaaptabletten dienen niet langer dan vier weken achtereen gebruikt te worden, sommige zelfs maar twee weken. Dit heeft alles te maken met het feit dat na deze tijd je lichaam gewend begint te raken aan de slaaptabletten. Je zou dan telkens een grotere dosering nodig hebben om het gewenste effect te bereiken. Als je dit zou doen zou je een verslaving in de hand werking, iets wat natuurlijk absoluut af te raden is.
Ook zorgt langdurig gebruik ervoor dat je psychisch afhankelijk wordt van deze slaaptablet, je denkt dat je zonder deze pil niet in slaap zult vallen, iets wat feitelijk gezien onzin is.
Nadelen slaaptabletten
Je zou op het eerste oog denken dat dit echt een wondermiddel is als je niet kunt slapen, na tijden van slapeloosheid kan ik me dit gevoel goed voorstellen, let echter goed op. De bijwerkingen van dit soort kalmering- en slaapmedicatie liegen er niet om. De meeste van deze effecten ken je misschien wel, maar andere zijn minder bekend. Hieronder een duidelijk overzichtje:
1. Je wordt suf en traag
Een van de meest voorkomende neveneffecten van slaaptabletten is dat je je suf en traag kunt voelen. Doordat de werkzame stof in een slaaptablet je zenuwstelsel afremt, zal dit effect ook voelbaar zijn in de werking van je lichaam en hersenen overdag. Dit is vooral het geval als je een hogere dosis neemt, waardoor die tegen de ochtend na het nemen van de slaaptablet nog niet is uitgewerkt.
2. Je hebt concentratieproblemen
Doordat je zenuwstelsel trager werkt, zullen ook je hersenen meer moeite hebben met functioneren. Voldoende slaap is belangrijk om je goed te kunnen concentreren, en op het eerste gezicht zou je denken dat slaaptabletten daarbij helpen. Het risico bestaat echter dat ze ’s ochtends nog niet zijn uitgewerkt, waardoor je je overdag moeilijk kunt concentreren.
3. Je spieren worden zwakker
Eén van de nodige effecten van slaappillen is dat ze naast je zenuwstelsel ook je spieren ontspannen. Enkel op die manier kan je lichaam goed tot rust komen. Als dit effect echter langer blijft duren, dan kan je overdag last krijgen van spierzwakte. Je spieren voelen slapper aan, je kan minder kracht geven en in sommige gevallen kan je zelfs een verdoofd gevoel in je spieren hebben.
4. Je bent slaperig overdag
Een slaaptablet zou moeten helpen om beter te slapen, toch? In theorie wel, maar het effect van sommige tabletten is zo sterk dat ze je zelfs overdag nog moe houden! Dit is vooral een kwestie van de juiste dosis nemen, want die is voor iedereen anders. Als je je overdag slaperig voelt, dan kan het goed zijn dat je een te hoge dosis neemt, waardoor het effect langer blijft duren dan de bedoeling is. En dat maakt dagelijkse activiteiten een stukje moeilijker.
5. Je geheugen is minder goed
Onvermijdelijk zal je bij het nemen van een hoge dosis slaaptabletten ook geheugen problemen ervaren. Dit heeft vooral te maken met, wederom, het effect van de werkzame stof op je zenuwstelsel. Met een slaaptablet slaap je wel, maar doorgaans slaap je minder diep. Hierdoor krijgen je hersenen (en dus je geheugen) minder kans en tijd om oude informatie te verwerken en nieuwe informatie op te slaan. Het gevolg is dat zowel je kortetermijngeheugen als je langetermijngeheugen minder goed kunnen zijn.
6. je REM-slaap neemt af
Ook beïnvloedt dit soort slaapmedicatie de kwaliteit van je slaap. Je zogenaamde REM-slaap neemt af. En dat terwijl de REM-slaap erg belangrijk is voor een mens. Tijdens je REM-slaap verwerk je emoties, en het zorgt ervoor dat je in staat bent om overdag nieuwe dingen aan te kunnen leren.
Omdat de kwaliteit van deze enorm belangrijke REM-slaap afneemt zal je functioneren overdag in zijn algemeenheid afnemen.
Slaaptabletten verslavend
Er schuilt nog een gevaar in het gebruik van slaaptabletten, hierboven heb ik het al kort aangestipt. Slaaptabletten kunnen een verslavende werking hebben. Het is dus aan te raden om deze slaapmedicatie niet langer dan vier weken te gebruiken, anders bestaat het gevaar dat je een verslaving in de hand werkt.
Omdat je lichaam dus na deze vier weken gewend is zal je steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Tevens zal je voor je gevoel afhankelijk zijn van deze medicatie. Wat het grote probleem is bij veel mensen, is dat ze door het gebruik van slaaptabletten niet de echte oorzaak van hun slaapprobleem aanpakken.
De kans dat het slaapprobleem na vier weken niet weg is, is zeer groot. Daarom zijn er in Nederland en België teveel mensen die onnodig lijden aan een ‘slaapmedicatie verslaving’.
Afkicken van Slaaptabletten
Het afkicken van slaapmedicatie is lastig omdat je er psychisch erg aan gehecht bent, ook brengt het vervelende afkickverschijnselen met zich mee. Zo kun je last krijgen van angstaanvallen, hartkloppingen, prikkelbaarheid, spierspanningen, duizeligheid en natuurlijk slapeloosheid. Dat laatste maakt het natuurlijk extra lastig want juist vanwege die slapeloosheid ben je terecht gekomen bij slaapmedicatie.
Toch hoeft dat laatste niet lastig te zijn als je, je slaapproblemen aanpakt bij de bron van het probleem.
Pak je slaapproblemen aan bij de bron
Omdat er zoveel mensen gebruik maken van slaapmedicatie of overwegen om slaapmedicatie te gaan gebruiken wilde ik er een artikel aan wijden. Als je overweegt om slaaptabletten te gaan gebruiken hoop ik je via dit artikel nog te kunnen overtuigen om dit NIET te doen. Zoals je hierboven al wel hebt gelezen is het echt een korte termijn oplossing met teveel negatieve gevolgen.
Het is veel beter om je slaapprobleem bij de bron aan te pakken, slaaptabletten zijn slechts pleisters op de wonden en maken op de lange termijn meer kapot dat je lief is. Het is dweilen met de kraan open, het is… Nou ja, ik kan er nog meer gezegdes tegenaan gooien maar ik denk dat je het wel snapt.
Maar ja, hoe pak je dan een slaapprobleem aan bij de bron?
1. Kennis over slapen
Met het platform Jouw persoonlijke groei wil ik waardevolle kennis delen over één van onze eerste levensbehoeftes, slapen. Slaapproblemen hebben veel verschillende oorzaken, zo kan het zijn dat je lichaam niet genoeg is afgekoeld, je biologische klok niet gelijk loopt, je last krijgt van het ‘piekermonster’ of je slaapomgeving niet optimaal is.
2. Een slaaproutine
Als je al een beetje over slaapkwaliteit en het belang van slaap gelezen hebt, dan ben je ongetwijfeld al het woordje ‘slaaproutine’ tegengekomen. Een slaaproutine is een soort van aaneenschakeling van handelingen die je lichaam en brein helpen om in rustmodus te komen. Hieronder heb je enkele goede voorbeelden:
- Een warme douche nemen om je zenuwstelsel, vertering en spieren tot rust te brengen
- Je tanden poetsen
- Een gezichtsmasker aanbrengen met lavendel en kamille
- Een halfuur of uurtje voor het slapen gaan wat lezen bij gedimd licht
- Maak gebruik van een ergonomisch kussen
Hoewel de activiteiten van deze routine zelf een groot effect kunnen hebben op de kwaliteit van je slaap, is er nog een ander voordeel aan verbonden. Hoe langer je een vaste slaaproutine blijft doen, hoe méér je hersenen de opeenvolging van deze handelingen zal zien als een signaal dat het tijd is om tot rust te komen.
Eigenlijk maak je je lichaam en geest met een goede, vaste slaaproutine ‘wijs’ dat je gaat slapen, waardoor slapen effectief veel gemakkelijker wordt!
3. Natuurlijke slaapmiddelen
Ten slotte kan je natuurlijk altijd gebruik maken van natuurlijke slaapmiddelen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Er zijn heel wat mogelijkheden, en er is dan ook al heel wat over dit onderwerp geschreven. Hieronder een kort overzichtje van de beste natuurlijke slaapmiddelen:
- Kamille- of lavendelthee om je zenuwstelsel en vertering tot rust te brengen
- Magnesium (in de vorm van een spray of capsule) om je spieren te ontspannen
- Gedimde lichten, zodat je lichaam vanzelf meer melatonine gaat aanmaken.
- SlaapDetox.
Het lijstje gaat nog oneindig veel verder. Je slaapkwaliteit verbeteren door middel van slaaptabletten kan dus wel – maar het loont de moeite om ook natuurlijke hulpmiddelen te proberen. Zeker als je gezondheid op de eerste plaats staat!
Meer Slaap tips voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.
Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?
Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.
Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.
Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.
Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?
Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?
Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.
2 Reacties on Slaaptabletten (2023) | Het Beste Temazepam Slaap tablet!
waar kun je dit kopen
Beste Reinhold, in ons artikel https://jouwpersoonlijkegroei.nl/beste-slaapmiddelen/ vind je alle informatie over de producten.