In dit artikel

Een Overzicht van Slaappillen Soorten en Merken (2023)

In dit artikel

Slaapproblemen zijn een lastig probleem waar velen van ons mee worstelen. Net als jullie, heb ik hier ook ervaring mee en ontdekte dat er talloze soorten slaappillen zijn die onder verschillende merken op de markt worden gebracht.

In dit artikel bied ik een grondig overzicht van de verschillende slaappillen, hun merken en enkele belangrijke zaken om te overwegen bij het gebruik ervan. Laat de slapeloosheid maar vaarwel zeggen!

Key Takeaway:

Het beste Slaappil 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

  • Er zijn verschillende soorten slaappillen zoals barbituraten, benzodiazepines en kalmeringsmiddelen.
  • Bekende merken van slaappillen zijn Diazepam (Valium), Oxazepam (Seresta), Temazepam (Normison), Zopiclon (Imovane) en Zolpidem (Stilnoct).
  • Het gebruik van slaappillen kan bijwerkingen hebben zoals sufheid overdag en verslaving.
  • Er zijn alternatieven beschikbaar voor slaappillen, zoals natuurlijke remedies en melatonine supplementen.

Soorten Slaappillen

Er zijn verschillende soorten slaappillen, zoals barbituraten, benzodiazepines en kalmeringsmiddelen.

Barbituraten

Barbituraten vormen een klasse van medicijnen die ooit populair waren als slaap- en kalmeringsmiddelen. Ze werken door het centrale zenuwstelsel te vertragen, wat kan helpen om gevoelens van angst te verminderen en slaap te bevorderen.

Echter, barbituraten worden tegenwoordig minder vaak voorgeschreven vanwege het hoge risico op misbruik en de kans op overdosering. Hoewel ze effectief kunnen zijn voor sommige mensen, zijn er ernstige bijwerkingen verbonden aan hun gebruik, zoals extreme slaperigheid, verwarring en problemen met de coördinatie.

Het is daarom belangrijk om altijd met een arts te praten voordat je een nieuwe medicatie start, inclusief barbituraten.

Benzodiazepines

Er zijn verschillende soorten slaappillen, waaronder benzodiazepinen. Benzodiazepinen zijn kalmerings- en slaapmiddelen die vaak voorgeschreven worden. Bekende merknamen van benzodiazepinen zijn Diazemuls®, Stesolid®, Rohypnol® en Dormonoct®.

Deze medicijnen worden momenteel veel gebruikt als slaapmiddel, samen met zolpidem (Stilnoct®) en zopiclon (Imovane®). Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van slaappillen altijd in overleg met een huisarts moet gebeuren vanwege de bijwerkingen, zoals sufheid overdag.

Het is ook goed om te weten dat sommige benzodiazepinen kort werken, terwijl andere langer blijven werken.

Kalmeringsmiddelen

Kalmeringsmiddelen zijn een soort slaappillen die vaak worden voorgeschreven. Ze behoren tot de groep benzodiazepinen, zoals diazepam, oxazepam, temazepam en lorazepam. Deze medicijnen hebben een kalmerend en ontspannend effect, waardoor ze helpen bij het verminderen van angst en stress.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van kalmeringsmiddelen altijd in overleg met een huisarts moet gebeuren, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben, zoals sufheid overdag. Daarnaast is het ook mogelijk om deze medicijnen illegaal te kopen, maar dit wordt sterk afgeraden vanwege de risico’s en de illegale status.

Namen en Merken van Slaappillen

Er zijn verschillende namen en merken van slaappillen die op de markt verkrijgbaar zijn. Enkele populaire merken zijn Diazepam (Valium), Oxazepam (Seresta), Temazepam (Normison), Zopiclon (Imovane) en Zolpidem (Stilnoct).

Diazepam (Valium)

Diazepam, ook wel bekend onder de merknaam Valium, is een veelgebruikte benzodiazepine als slaapmiddel. Het werkt kalmerend en ontspant de spieren. Diazepam wordt voorgeschreven bij slapeloosheid en andere slaapstoornissen.

Het kan helpen om sneller in slaap te vallen en de slaapduur te verlengen. Het is belangrijk om diazepam alleen te gebruiken onder begeleiding van een huisarts vanwege mogelijke bijwerkingen zoals slaperigheid overdag.

Diazepam is een receptplichtig slaapmiddel en kan niet zonder doktersvoorschrift worden verkregen.

Oxazepam (Seresta)

Oxazepam, ook bekend onder de merknaam Seresta, is een veelgebruikt slaapmiddel. Het behoort tot de groep benzodiazepinen, die kalmerende en slaapverwekkende effecten hebben. Oxazepam wordt vaak voorgeschreven om slapeloosheid te behandelen, omdat het helpt om de geest te kalmeren en rust te bevorderen.

Het kan ook helpen bij angstgevoelens en gespannenheid. Het is belangrijk om te weten dat Oxazepam een receptplichtig medicijn is en alleen onder begeleiding van een huisarts moet worden gebruikt.

Net als andere slaappillen kan Oxazepam bijwerkingen hebben, zoals sufheid overdag. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en het medicijn alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een professional in de gezondheidszorg.

Temazepam (Normison)

Temazepam, ook bekend onder de merknaam Normison, is een benzodiazepine die vaak wordt voorgeschreven als slaapmiddel. Het wordt gebruikt om slapeloosheid en slaapproblemen te behandelen.

Temazepam werkt door het vertragen van de hersenactiviteit, waardoor je slaperig wordt en gemakkelijker in slaap valt. Het is belangrijk om op te merken dat temazepam verslavend kan zijn en bijwerkingen kan hebben, zoals sufheid overdag.

Daarom is het belangrijk om temazepam alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een huisarts en nauwlettend in de gaten te houden of het goed werkt voor jou.

Zopiclon (Imovane)

Zopiclon, ook bekend onder de merknaam Imovane, is een slaapmiddel dat behoort tot de groep van de niet-benzodiazepinen. Het wordt vaak voorgeschreven bij slapeloosheid en kan helpen om sneller in slaap te vallen en de slaapduur te verlengen.

Zopiclon werkt door het versterken van de remmende werking van de neurotransmitter GABA in de hersenen. Het is belangrijk om zopiclon alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een huisarts, omdat het bijwerkingen kan hebben zoals slaperigheid overdag.

Zolpidem (Stilnoct)

Ik heb ook Zolpidem (Stilnoct) genoemd. Zolpidem is een ander veel voorkomend slaapmiddel dat vaak wordt voorgeschreven voor kortdurende behandeling van slapeloosheid. Het behoort tot een klasse medicijnen die bekend staat als hypnotica, die de activiteit in de hersenen vertragen en helpen om in slaap te vallen en te blijven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van Zolpidem altijd onder toezicht van een arts moet gebeuren vanwege mogelijke bijwerkingen zoals sufheid overdag.

Overwegingen bij het Gebruik van Slaappillen

Bij het gebruik van slaappillen moeten we rekening houden met de vergoeding van de medicatie, mogelijke nadelen en bijwerkingen van slaappillen, en alternatieven die beschikbaar zijn.

Vergoeding van slaapmiddelen

Mijn zorgverzekering dekt de kosten van slaappillen niet altijd. Het is belangrijk om te weten dat niet alle slaapmiddelen vergoed worden door de verzekering. Soms moet ik zelf betalen voor mijn slaappillen.

Het is verstandig om mijn zorgpolis goed te controleren om te zien of slaappillen worden vergoed en onder welke voorwaarden. Mijn huisarts kan mij adviseren over de vergoeding van slaapmiddelen en welke opties beschikbaar zijn.

Het is handig om dit aspect in overweging te nemen voordat ik besluit slaappillen te gebruiken.

Nadelen en bijwerkingen van slaappillen

Het gebruik van slaappillen kan nadelen en bijwerkingen met zich meebrengen. Een veelvoorkomende bijwerking is sufheid overdag, waardoor het moeilijk kan zijn om normaal te functioneren.

Daarnaast kunnen slaappillen verslavend zijn en kan er afhankelijkheid ontstaan bij langdurig gebruik. Dit betekent dat het steeds moeilijker kan worden om zonder slaappillen te slapen.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en verwardheid. Het is daarom belangrijk om slaappillen altijd in overleg met een huisarts te gebruiken en de voorgeschreven dosering te volgen.

Alternatieven voor slaappillen

Er zijn alternatieven beschikbaar voor slaappillen die u kunt overwegen om uw slaapproblemen aan te pakken. Natuurlijke remedies zoals het beoefenen van goede slaaphygiëne, regelmatige lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken kunnen helpen om uw slaap te verbeteren.

Daarnaast zijn er ook andere medicijnen beschikbaar, zoals melatonine supplementen, die de slaap kunnen bevorderen. Het is belangrijk om met uw huisarts te praten over deze alternatieven en samen de beste keuze te maken voor uw situatie.

Conclusie

In deze blog hebben we een overzicht gekregen van de verschillende soorten slaappillen en merken die beschikbaar zijn. We hebben geleerd dat benzodiazepinen, zoals diazepam en temazepam, vaak voorgeschreven worden als slaapmiddelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van slaappillen altijd in overleg met een huisarts moet gebeuren vanwege de mogelijke bijwerkingen.

Meer over ‘Slaappillen’

Wanneer we denken aan slaappillen, komt Zolpidem slaappil vaak als een van de bekendste namen naar voren. Maar wist je dat er ook slaappillen met paracetamol zijn? En als je een breder beeld wilt hebben van wat er op de markt is, biedt ons overzicht van verschillende soorten en merken slaappillen diepe inzichten.

Het begrijpen van de werking van slaappillen is cruciaal voordat je ze inneemt, vooral voor specifieke groepen zoals zwangere vrouwen. Ja, je hebt het goed gehoord, er zijn overwegingen te maken over slaappillen tijdens de zwangerschap. En als je je ooit hebt afgevraagd over de beschikbaarheid van slaappillen in verschillende landen, hebben we een vergelijking tussen Slaappillen in Spanje en Nederland.

Voor diegenen die op zoek zijn naar natuurlijke oplossingen, hebben we informatie over zowel homeopathische als traditionele slaappillen. Maar wat als je slaappil niet werkt? Maak je geen zorgen, want we hebben ook daarover een artikel: wanneer je slaappil niet werkt.

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de combinatie van slaappillen en alcohol. Is het veilig? Wat zijn de risico’s? Ook als het gaat om kinderen, is het essentieel om te weten welke slaappillen geschikt zijn voor kinderen.

Als je je afvraagt waar je deze pillen kunt krijgen, zijn er opties zoals de Kruidvat slaappillen of, voor specifieke soorten, kun je temazepam slaappillen kopen. Het is ook goed om te weten dat in sommige landen, zoals Duitsland, je slaappillen zonder recept kunt krijgen. Echter, in veel plaatsen, waaronder Nederland, moet je slaappillen op recept hebben. Als je nu klaar bent om een keuze te maken, bieden we je een handige gids voor slaappillen kopen.

Veelgestelde Vragen

1. Welke soorten slaappillen zijn er?

Er zijn verschillende soorten slaappillen, waaronder benzodiazepines, non-benzodiazepines en melatonine supplementen.

2. Welk merk slaappil is het meest effectief?

Het meest effectieve merk slaappil kan verschillen per persoon. Het is belangrijk om met een arts te overleggen welk merk het beste bij jou past.

3. Zijn slaappillen verslavend?

Sommige slaappillen kunnen verslavend zijn bij langdurig gebruik. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering te volgen en alleen onder medisch toezicht te gebruiken.

4. Wat zijn mogelijke bijwerkingen van slaappillen?

Mogelijke bijwerkingen van slaappillen kunnen zijn: slaperigheid overdag, duize

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaappil 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Een Overzicht van Slaappillen Soorten en Merken (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips