In dit artikel

Slaapmiddelen bij de apotheek: Overzicht en richtlijnen voor gebruik

Slaapmiddelen bij de apotheek: Overzicht en richtlijnen voor gebruik (2023)

In dit artikel

Heb je moeite met slapen en overweeg je slaapmiddelen te gebruiken? Je bent niet de enige; veel mensen kampen met slaapproblemen en zoeken naar mogelijke oplossingen. In dit artikel geven we een overzicht van de verkrijgbare slaapmiddelen bij de apotheek en bieden we richtlijnen voor veilig gebruik, gebaseerd op de NHG-standaard.

Benieuwd? Blijf lezen, dit artikel helpt je verantwoord om te gaan met slaapmiddelen.

Key Takeaway:

Het beste Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Er zijn verschillende slaapmiddelen verkrijgbaar bij de apotheek, waaronder diazepam, lorazepam, oxazepam, temazepam, zolpidem en zopiclon.
 • Het is belangrijk om slaapmiddelen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een huisarts en de dosering zorgvuldig te volgen.
 • Slaapmiddelen kunnen bijwerkingen hebben, zoals sufheid overdag en verminderde concentratie. Langdurig gebruik kan leiden tot afhankelijkheid.
 • Naast slaapmiddelen kunnen ook melatonine en valeriaan helpen bij slapeloosheid, maar overleg altijd met een arts voordat je deze middelen gaat gebruiken.

Wat zijn slaapmiddelen?

Slaapmiddelen zijn medicijnen die worden gebruikt om slapeloosheid te behandelen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Diazepam

Diazepam is een van de meest erkende slaapmiddelen die beschikbaar zijn in de apotheek. Het behoort tot de groep van benzodiazepines, die bekend staan om hun kalmerende en rustgevende effecten.

Diazepam wordt vaak voorgeschreven aan mensen die lijden aan ernstige gespannenheid, angst en slaapstoornissen. Maar, het is belangrijk op te merken dat hoewel het effectief is, het ook potentiële bijwerkingen heeft zoals sufheid overdag.

Daarnaast kan langdurig gebruik van Diazepam, net als andere benzodiazepines, tot afhankelijkheid leiden. Daarom benadrukt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in hun richtlijnen het belang van zorgvuldig en verantwoord gebruik van dit medicijn.

Lorazepam

Lorazepam is een veelgebruikt slaapmiddel dat behoort tot de groep van benzodiazepines. Het heeft een kalmerende werking en helpt om angstgevoelens te verminderen. Lorazepam kan ook worden voorgeschreven bij slaapproblemen, omdat het de slaap bevordert en ervoor zorgt dat je langer kunt doorslapen.

Het werkt doordat het bepaalde signalen in de hersenen dempt, waardoor je ontspannen en slaperig wordt. Het is belangrijk om te weten dat lorazepam alleen op recept verkrijgbaar is bij de apotheek en dat het gebruik ervan altijd in overleg met een huisarts moet gebeuren.

Het is ook goed om te realiseren dat lorazepam bijwerkingen kan hebben, zoals slaperigheid overdag en verminderde concentratie. Daarom is het belangrijk om de dosering en duur van het gebruik goed in de gaten te houden en deze alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.

Oxazepam

Oxazepam is een slaapmiddel dat behoort tot de groep van benzodiazepines. Het wordt vaak voorgeschreven om kortdurende slapeloosheid te behandelen. Oxazepam werkt kalmerend en ontspant de spieren, waardoor het helpt om sneller in slaap te vallen.

Het heeft ook een angstverminderend effect, waardoor het kan worden voorgeschreven bij slaapproblemen die samenhangen met angstgevoelens. Het is belangrijk om te weten dat dit middel alleen op recept verkrijgbaar is en dat het gebruik ervan strikt moet worden begeleid door een arts.

Het kan namelijk verslavend zijn en bijwerkingen veroorzaken, zoals vermoeidheid overdag. Het wordt daarom aanbevolen om de laagst mogelijke dosis te gebruiken en het middel zo kort mogelijk te gebruiken om afhankelijkheid te voorkomen.

Temazepam

Temazepam is een veelgebruikt slaapmiddel dat behoort tot de groep van benzodiazepines. Het heeft een rustgevend effect en helpt om de slaap te verbeteren. Temazepam wordt voorgeschreven bij slapeloosheid en kan helpen om snel in slaap te vallen en langer door te slapen.

Het wordt meestal kortdurend gebruikt, omdat langdurig gebruik kan leiden tot gewenning en afhankelijkheid. Het is belangrijk om de dosering zorgvuldig te volgen en alleen temazepam te gebruiken na overleg met een huisarts.

Bijwerkingen kunnen voorkomen, zoals slaperigheid overdag, verminderde concentratie en geheugenproblemen. Raadpleeg altijd een arts voor advies over het gebruik van temazepam.

Zolpidem

Zolpidem is een veelgebruikt slaapmiddel dat helpt bij het behandelen van slapeloosheid. Het behoort tot de groep medicijnen die bekend staat als hypnotica. Zolpidem werkt door de werking van bepaalde chemicaliën in de hersenen te veranderen om het in slaap vallen gemakkelijker te maken.

Het wordt meestal voorgeschreven voor kortdurend gebruik en wordt aanbevolen om alleen te worden ingenomen wanneer er voldoende tijd is om te slapen, omdat het snel effect heeft. Het is belangrijk om de doseringsinstructies van de arts op te volgen en niet zelf de dosis te verhogen zonder overleg.

Het gebruik van zolpidem kan bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, slaperigheid en vergeetachtigheid. Het wordt aanbevolen om bijwerkingen altijd te bespreken met een arts.

Zopiclon

Zopiclon is een veelgebruikt slaapmiddel dat behoort tot de groep van benzodiazepines. Het wordt voorgeschreven bij slapeloosheid en kan helpen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen.

Zopiclon werkt door het vertragen van de activiteit in de hersenen, wat leidt tot een kalmerend effect en het induceren van slaap.

Het gebruik van zopiclon kan echter ook bijwerkingen hebben, zoals slaperigheid overdag, verminderde concentratie en geheugenproblemen. Daarom is het belangrijk om de dosering en duur van het gebruik altijd in overleg met een huisarts te bepalen.

Het is ook raadzaam om zopiclon niet langer dan enkele weken achter elkaar te gebruiken, om afhankelijkheid te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat zopiclon alleen op recept verkrijgbaar is bij de apotheek. Het gebruik ervan zonder medisch advies kan de gezondheid schaden en risico’s met zich meebrengen.

Slaapmiddelen bij de apotheek: Overzicht en richtlijnen voor gebruik

Wanneer kan een slaapmiddel helpen?

Een slaapmiddel kan helpen wanneer iemand last heeft van aanhoudende slapeloosheid die negatieve gevolgen heeft voor hun dagelijks functioneren en welzijn.

Mogelijke bijwerkingen en nadelen van slaapmiddelen

Als je slaapmiddelen gebruikt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen en nadelen. Slaapmiddelen kunnen bijvoorbeeld sufheid overdag veroorzaken, waardoor je minder alert bent.

Daarnaast kunnen ze ook duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij activiteiten die concentratie vereisen, zoals autorijden.

Een ander nadeel van slaapmiddelen is dat ze verslavend kunnen zijn. Vooral benzodiazepines, de meest voorkomende soort slaapmiddelen, kunnen leiden tot afhankelijkheid bij langdurig gebruik.

Hierdoor kan het steeds moeilijker worden om zonder slaapmiddelen in slaap te vallen. Het is daarom aanbevolen om slaapmiddelen alleen te gebruiken voor een korte periode en onder begeleiding van een huisarts.

Slaapmiddelen bij de apotheek: Overzicht en richtlijnen voor gebruik

Adviezen bij het gebruik van slaapmiddelen

Gebruik slaapmiddelen altijd onder begeleiding van een deskundige, zoals een huisarts.

Andere middelen tegen slapeloosheid (melatonine, valeriaan)

Er zijn ook andere middelen die kunnen helpen bij slapeloosheid naast slaapmiddelen, zoals melatonine en valeriaan. Deze middelen kunnen op een natuurlijke manier de slaap bevorderen. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

 • Melatonine: Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt en helpt bij het reguleren van ons dag-nachtritme. Het kan als supplement worden ingenomen om de slaap te verbeteren. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en het op het juiste moment in te nemen, meestal 1-2 uur voor het slapengaan. Overleg altijd met een huisarts voordat je melatonine gaat gebruiken.
 • Valeriaan: Valeriaan is een kruidensupplement dat rustgevende eigenschappen heeft en kan helpen bij het verminderen van stress en angst die de slaap kunnen verstoren. Net als andere natuurlijke supplementen werkt valeriaan mogelijk niet direct en kan het tijd kosten voordat je resultaten ziet. Ook hier is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en eventuele interacties met andere medicijnen te controleren.
 • Combinatie van middelen: Sommige mensen vinden dat een combinatie van melatonine en valeriaan hen kan helpen beter te slapen. Dit komt omdat ze elkaar kunnen aanvullen in hun effectiviteit. Als je overweegt om deze middelen samen te gebruiken, bespreek dit dan met een arts om ervoor te zorgen dat er geen risico’s of interacties zijn.
 • Natuurlijke remedies werken niet altijd voor iedereen: Hoewel melatonine en valeriaan als natuurlijke middelen worden beschouwd, werken ze mogelijk niet voor iedereen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat slaapproblemen complex kunnen zijn. Als natuurlijke remedies niet helpen, kan het raadplegen van een huisarts nuttig zijn om andere oplossingen te vinden.

Het voorkomen van verslaving aan slaapmiddelen

Slaapmiddelen kunnen verslavend zijn als ze langdurig en onjuist worden gebruikt. Hier zijn enkele richtlijnen om verslaving aan slaapmiddelen te voorkomen:

 1. Gebruik slaapmiddelen alleen zoals voorgeschreven door een arts en volg strikt de voorgeschreven dosering.
 2. Neem slaapmiddelen niet langer dan nodig is. Probeer na verloop van tijd de dosis te verminderen en stop uiteindelijk met het gebruik.
 3. Vermijd het nemen van extra doses of het combineren van verschillende soorten slaapmiddelen zonder advies van een arts.
 4. Bespreek regelmatig uw slaapproblemen met uw arts om mogelijke onderliggende oorzaken aan te pakken in plaats van steeds afhankelijk te zijn van medicatie.
 5. Leer ontspanningstechnieken aan om stress en angst te verminderen, wat kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit zonder het gebruik van medicatie.
 6. Volg goede slaaphygiënepraktijken, zoals het creëren van een comfortabele kameromgeving, een vast schema voor slapengaan en opstaan, en het vermijden van stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan.
 7. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag om vermoeidheid op te bouwen tegen bedtijd.
 8. Beperk het gebruik van alcohol en cafeïne, aangezien deze stoffen de slaap negatief kunnen beïnvloeden.
 9. Raadpleeg een specialist in slaapstoornissen als u langdurige slaapproblemen heeft, zodat zij u kunnen helpen de onderliggende oorzaak te identificeren en een passende behandeling voor te stellen.
 10. Wees bewust van mogelijke bijwerkingen en risico’s van slaapmiddelen en weeg deze af tegen de voordelen voordat u besluit ze te gebruiken.
Slaapmiddelen bij de apotheek: Overzicht en richtlijnen voor gebruik

Meer informatie over slaapproblemen en slaapmiddelen

Als je last hebt van slaapproblemen, ben je zeker niet de enige. Veel mensen hebben moeite met in slaap vallen, doorslapen of worden te vroeg wakker. Gelukkig zijn er verschillende slaapmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Deze slaapmiddelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek, maar het is belangrijk om te weten dat ze alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Het gebruik van slaapmiddelen kan effectief zijn bij het behandelen van tijdelijke slapeloosheid, zoals jetlag of kortdurende stress. Het is echter belangrijk om te beseffen dat slaapmiddelen geen oplossing bieden voor structurele slaapproblemen.

Slaapmiddelen kunnen bijwerkingen hebben, zoals sufheid overdag, verminderde concentratie en geheugenproblemen. Daarom is het belangrijk om het gebruik van slaapmiddelen te beperken tot een korte periode en altijd in overleg met een huisarts.

Het is ook mogelijk om natuurlijke alternatieven te proberen, zoals ontspanningsoefeningen, een vast slaapritueel of het vermijden van cafeïne en elektronische apparaten voor het slapengaan.

Het is altijd belangrijk om de oorzaak van de slaapproblemen aan te pakken in plaats van alleen de symptomen te behandelen.

Wil je meer weten over slaapproblemen en slaapmiddelen? Raadpleeg dan een huisarts of apotheker voor gedegen advies op maat. Zij kunnen je voorzien van de juiste informatie en richtlijnen voor veilig gebruik van slaapmiddelen.

Onthoud dat een goede nachtrust essentieel is voor je algehele gezondheid en welzijn, en dat er altijd oplossingen zijn om jou te helpen weer lekker te slapen.

Meer over slaapmiddelen

Het onderwerp slaap, met veel informatie over slaapmiddelen, streven we ernaar om onze lezers uitgebreide inzichten te bieden. Je vraagt je misschien af ‘Wat is een slaapmiddel‘ en waarom het zo’n belangrijk hulpmiddel kan zijn voor velen van ons. Als dat zo is, nodigen we je uit om onze inleidende gids te verkennen die de ‘Werking slaapmiddelen‘ uitlegt.

We zullen ook de ‘Voor- en nadelen slaapmiddelen‘ bespreken, zodat je een volledig beeld krijgt van hoe ze je slaap kunnen beïnvloeden. Wil je meer specifieke informatie over de verschillende soorten slaapmiddelen? Onze artikelen, van ‘mirtazapine slaapmiddel‘ tot ‘doxylamine slaapmiddel‘, ‘clonazepam slaapmiddel‘, ‘promethazine slaapmiddel‘ en ‘oxazepam slaapmiddel‘, bieden gedetailleerde inzichten.

We bespreken ook minder bekende opties zoals ‘cetirizine slaapmiddel‘, ‘cinnarizine slaapmiddel‘ en de implicaties van het gebruik van ‘paracetamol als slaapmiddel‘. Voor wie op zoek is naar sterke slaaphulpen, hebben we informatie over ‘slaapmiddel temazepam‘, ‘sterke slaapmiddelen‘, ‘trazodon slaapmiddel‘, ‘slaapmiddel zolpidem‘, ‘xanax slaapmiddel‘, ‘rivotril slaapmiddel‘ en ‘diazepam slaapmiddel‘.

Maar vergeet niet dat ‘gabapentine als slaapmiddel‘ ook kan worden overwogen. Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen ‘Natuurlijke versus synthetische slaapmiddelen‘? We hebben een artikel dat deze vraag uitgebreid beantwoordt. En als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van deze hulpmiddelen, kun je onze gids ‘Slaapmiddelen kopen‘ raadplegen, die tips biedt over waar je terecht kunt, van ‘slaapmiddelen kruidvat‘, ‘slaapmiddelen drogist‘ tot ‘slaapmiddelen apotheek’.

Veelgestelde Vragen

1. Welke slaapmiddelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek?

Bij de apotheek zijn verschillende slaapmiddelen verkrijgbaar, zoals melatonine, valeriaan en receptplichtige medicijnen zoals zolpidem of temazepam. Het is belangrijk om advies te vragen aan een apotheker om het juiste slaapmiddel te kiezen dat past bij jouw specifieke situatie.

2. Hoe lang kan ik slaapmiddelen veilig gebruiken?

Het veilig gebruik van slaapmiddelen varieert afhankelijk van het soort middel en de individuele situatie. Over het algemeen wordt aanbevolen om slaapmiddelen alleen kortdurend te gebruiken, meestal niet langer dan twee weken. Langdurig gebruik kan leiden tot afhankelijkheid en verminderde effectiviteit van het medicijn.

3. Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van slaapmiddelen?

Slaapmiddelen kunnen verschillende bijwerkingen hebben, zoals slaperigheid, duizeligheid, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van paradoxale reacties, zoals rusteloosheid of prikkelbaarheid. Het is belangrijk om de bijsluiter te lezen en een arts of apotheker te raadplegen voor meer informatie over mogelijke bijwerkingen.

4. Zijn er alternatieven voor slaapmiddelen?

Ja, er zijn alternatieven voor slaapmiddelen die kunnen helpen bij slapeloosheid. Dit kunnen bijvoorbeeld niet-medicamenteuze behandelingen zijn, zoals cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid (CGT-I) of ontspanningstechnieken. Het is raadzaam om met een arts of andere zorgverlener te praten over de mogelijkheden en welke behandeling het beste bij jou past.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Slaapmiddelen bij de apotheek: Overzicht en richtlijnen voor gebruik (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips