In dit artikel

Zolpidem als slaapmiddel: Werking, gebruik en mogelijke risico's

Zolpidem als slaapmiddel: Werking, gebruik en mogelijke risico’s (2023)

In dit artikel

Heb je moeite met slapen en ben je nieuwsgierig naar Zolpidem als mogelijke oplossing? Ik begrijp je zorgen helemaal, want ik heb me ook verdiept in dit veelgebruikte slaapmiddel en alle feiten, ervaringen en mogelijke risico’s grondig onderzocht.

In dit blogartikel ga ik in op hoe Zolpidem werkt, wanneer en hoe je het veilig kunt gebruiken en wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn. Blijf lezen om meer te weten te komen over hoe Zolpidem je kan helpen bij jouw slaapproblemen.

Key Takeaway:

Het beste Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Werking van Zolpidem: Zolpidem is een effectief slaapmiddel dat de activiteit van bepaalde chemische stoffen in de hersenen verhoogt, wat helpt bij het in slaap vallen en beter doorslapen.
 • Gebruik van Zolpidem: Zolpidem moet alleen worden gebruikt als je genoeg tijd hebt om minstens 7 tot 8 uur te slapen. Gelijktijdig gebruik met opioïden wordt sterk afgeraden vanwege ernstige bijwerkingen.
 • Mogelijke bijwerkingen: Veelvoorkomende bijwerkingen van Zolpidem zijn verminderd reactievermogen, afvlakking van gevoelens, depressie, vermoeidheid, verminderd libido en duizeligheid. Zeldzame bijwerkingen kunnen allergische reacties, geheugenverlies, gedragsveranderingen en nachtelijk eten omvatten.
 • Aanbevolen gebruik en voorzorgsmaatregelen: Volg de aanbevolen dosering en timing van Zolpidem strikt op. Vermijd autorijden en alcoholgebruik tijdens het gebruik van dit slaapmiddel. Raadpleeg altijd een arts voordat u Zolpidem gaat gebruiken.

Werking en gebruik van Zolpidem

Zolpidem is een effectief slaapmiddel voorgeschreven bij slaapstoornissen zoals slapeloosheid. Het maakt deel uit van een groep geneesmiddelen genaamd benzodiazepine-agonisten, die werken door het verhogen van de activiteit van bepaalde chemische stoffen in je hersenen die je helpen slapen.

Veelal is het doel van Zolpidem om mensen te helpen sneller in slaap te vallen, gedurende de nacht goed te slapen en het aantal keren dat ze ‘s nachts wakker worden te verminderen. Je kunt verwachten dat je binnen een half uur na inname slaperig en suf wordt, en de effecten houden als regel ongeveer 6 uur aan.

Het is belangrijk om dit geneesmiddel alleen te gebruiken als je genoeg tijd hebt om minstens 7 tot 8 uur te slapen. Anders kan je nog steeds slaperig zijn als je wakker wordt. Laat me rekening houden met het feit dat dit geneesmiddel niet bedoeld is voor kinderen en dat gelijktijdig gebruik met opioïden sterk wordt afgeraden vanwege het risico op ernstige bijwerkingen zoals sedatie, ademhalingsdepressie, coma en zelfs overlijden.

Zolpidem als slaapmiddel: Werking, gebruik en mogelijke risico's

Mogelijke risico’s en bijwerkingen van Zolpidem

Mogelijke risico’s en bijwerkingen van Zolpidem zijn onder andere verminderd reactievermogen, afvlakking van gevoelens, depressie, vermoeidheid, verminderd libido en duizeligheid.

Veelvoorkomende bijwerkingen

Bij het gebruik van Zolpidem kunnen er verschillende veelvoorkomende bijwerkingen optreden, waaronder:

 1. Verminderd reactievermogen: Zolpidem kan ervoor zorgen dat je minder alert en wakker bent, wat kan leiden tot verminderd reactievermogen en coördinatie.
 2. Afvlakking van gevoelens: Sommige gebruikers melden dat Zolpidem ervoor kan zorgen dat ze zich emotioneel vlak voelen of hun emoties niet zo intens ervaren.
 3. Depressie: Het gebruik van Zolpidem kan in sommige gevallen depressieve symptomen veroorzaken of verergeren.
 4. Vermoeidheid: Een veelvoorkomende bijwerking van Zolpidem is vermoeidheid gedurende de dag, zelfs na een goede nachtrust.
 5. Verminderd libido: Sommige gebruikers hebben gemeld dat het gebruik van Zolpidem kan leiden tot een verminderd seksueel verlangen.
 6. Duizeligheid: Duizeligheid is een andere veelvoorkomende bijwerking die kan optreden bij het gebruik van Zolpidem.

Minder vaak voorkomende bijwerkingen

Bij het gebruik van Zolpidem kunnen er minder vaak voorkomende bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen kunnen variëren in ernst en frequentie, afhankelijk van de persoon en de dosis van het medicijn. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijke bijwerkingen voordat men dit slaapmiddel gebruikt. Hier zijn enkele minder vaak voorkomende bijwerkingen van Zolpidem:

 • Verwardheid of desoriëntatie
 • Geheugenproblemen
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid of overgeven
 • Maagklachten of diarree
 • Spierverslapping of spierzwakte
 • Duizeligheid of draaierigheid
 • Wazig zicht
 1. Zolpidem zorgt ervoor dat men binnen een half uur slaperig en suf wordt, en de werking houdt ongeveer 6 uur aan.
 2. Bijwerkingen van Zolpidem kunnen onder andere verminderd reactievermogen, afvlakking van gevoelens, depressie, vermoeidheid, verminderd libido en duizeligheid zijn.

Zeldzame bijwerkingen

Zeldzame bijwerkingen van Zolpidem kunnen optreden, hoewel ze minder vaak voorkomen dan de veelvoorkomende en minder vaak voorkomende bijwerkingen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze zeldzame bijwerkingen, aangezien ze ernstig kunnen zijn in sommige gevallen. Hier zijn enkele zeldzame bijwerkingen die kunnen worden ervaren bij het gebruik van Zolpidem:

 1. Allergische reacties: In zeldzame gevallen kan Zolpidem allergische reacties veroorzaken, zoals huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht of de keel, ademhalingsproblemen en anafylaxie. Als u een allergische reactie ervaart, moet u onmiddellijk medische hulp zoeken.
 2. Geheugenverlies: Hoewel geheugenverlies niet gebruikelijk is bij het gebruik van Zolpidem, zijn er meldingen geweest van zeldzame gevallen waarin mensen geheugenverlies hebben ervaren na het innemen van het medicijn. Dit kan variëren van vergeetachtigheid tot tijdelijke amnesie.
 3. Gedragsveranderingen: Sommige mensen hebben gemeld dat ze gedragsveranderingen hebben ervaren na het gebruik van Zolpidem. Deze veranderingen kunnen variëren van prikkelbaarheid en agressiviteit tot hallucinaties en abnormaal gedrag.
 4. Nachttijd eten: Een zeldzame maar merkwaardige bijwerking die kan optreden is nachtelijk eten. Sommige mensen hebben gemeld dat ze tijdens het gebruik van Zolpidem ‘s nachts uit bed gaan en zonder zich bewust te zijn voedsel eten. Dit kan leiden tot gewichtstoename en andere complicaties.

Zeer zeldzame bijwerkingen

Bij het gebruik van Zolpidem kunnen zeer zeldzame bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen komen erg weinig voor, maar het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Enkele voorbeelden van zeer zeldzame bijwerkingen zijn:

 1. Allergische reacties: In sommige gevallen kan het gebruik van Zolpidem leiden tot een allergische reactie, zoals huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht of ademhalingsproblemen.
 2. Geheugenverlies: Hoewel geheugenverlies een minder vaak voorkomende bijwerking is, kan het ook in zeer zeldzame gevallen optreden tijdens het gebruik van Zolpidem. Mensen kunnen zich mogelijk niet herinneren wat er is gebeurd nadat ze het medicijn hebben ingenomen.
 3. Paradoxale reacties: Hoewel ongewoon, kan Zolpidem in sommige gevallen paradoxale reacties veroorzaken. Dit betekent dat in plaats van slaperig te worden, mensen juist opgewonden en hyperactief kunnen worden na inname van het middel.
 4. Psychische stoornissen: Heel zelden kunnen psychiatrische symptomen optreden na gebruik van Zolpidem. Dit kan variëren van stemmingswisselingen en agressief gedrag tot hallucinaties en verwardheid.
Zolpidem als slaapmiddel: Werking, gebruik en mogelijke risico's

Aanbevolen gebruik en voorzorgsmaatregelen

Bij het gebruik van Zolpidem is het belangrijk om de aanbevolen dosering en timing in acht te nemen.

Dosering en timing

Als het gaat om de dosering en timing van het gebruik van Zolpidem, is het belangrijk om de aanbevolen richtlijnen te volgen en uw arts te raadplegen voor specifieke instructies. Over het algemeen wordt Zolpidem in tabletvorm ingenomen en wordt het vlak voor het slapengaan ingenomen.

De gebruikelijke startdosering voor volwassenen is 5 mg, hoewel dit kan worden verhoogd tot 10 mg, afhankelijk van de ernst van uw slapeloosheid en de reactie op de medicatie. Het is echter belangrijk om de laagst effectieve dosis te gebruiken om het risico op bijwerkingen te minimaliseren.

Zolpidem moet altijd worden ingenomen zoals voorgeschreven en u moet nooit zelf de dosering veranderen zonder overleg met uw arts.

Autorijden, alcohol en voedselinteracties

Als je Zolpidem gebruikt, is het belangrijk om te weten hoe dit slaapmiddel kan reageren op autorijden, alcohol en voedsel. Het is sterk afgeraden om Zolpidem te nemen voordat je gaat autorijden, omdat het je reactievermogen kan verminderen en slaperigheid kan veroorzaken.

Alcohol kan de bijwerkingen van Zolpidem versterken en het risico op sedatie en ademhalingsdepressie vergroten. Het wordt aanbevolen om geen alcohol te drinken terwijl je Zolpidem gebruikt. Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen, met name vetrijk voedsel, de opname van Zolpidem vertragen, waardoor de werking van het slaapmiddel mogelijk vertraagd wordt.

Het is belangrijk om deze interacties in gedachten te houden en zorgvuldig te overwegen voordat je activiteiten onderneemt waarbij alertheid en concentratie vereist zijn.

Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt het gebruik van Zolpidem niet aanbevolen. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van dit slaapmiddel voor zwangere vrouwen en hun baby’s.

Het is bekend dat Zolpidem in kleine hoeveelheden in de moedermelk terechtkomt, wat kan leiden tot slaperigheid bij de zuigeling. Het is daarom belangrijk om met een arts te spreken voordat je Zolpidem gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Zij kunnen alternatieve opties overwegen die veiliger zijn voor jou en je baby.

Gebruik bij verminderde nier- of leverfunctie

Bij mensen met verminderde nier- of leverfunctie kan het gebruik van Zolpidem mogelijk problemen veroorzaken. Zolpidem wordt voornamelijk via de lever afgebroken en uitgescheiden uit het lichaam, en een verminderde leverfunctie kan de afbraak vertragen.

Hierdoor kan de concentratie van Zolpidem in het bloed toenemen en langer aanhouden dan normaal. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op bijwerkingen.

Bij personen met verminderde nierfunctie kan Zolpidem ook langzamer worden uitgescheiden uit het bloed, aangezien de nieren een belangrijke rol spelen bij de verwijdering van medicijnen uit het lichaam.

Hierdoor kan de concentratie van het medicijn hoger zijn en langer aanhouden dan bij mensen met een normale nierfunctie.

Het is daarom essentieel dat mensen met verminderde nier- of leverfunctie voorzichtig zijn bij het gebruik van Zolpidem. Het is raadzaam om een lagere dosering te gebruiken en nauwlettend op eventuele bijwerkingen te letten.

Zolpidem als slaapmiddel: Werking, gebruik en mogelijke risico's

Conclusie

In conclusie, Zolpidem is een effectief slaapmiddel dat kan helpen bij slapeloosheid. Het gebruik ervan heeft echter risico’s en bijwerkingen, waaronder sedatie, ademhalingsdepressie en verslaving.

Het is belangrijk om het middel volgens de voorgeschreven dosering te gebruiken en voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van gelijktijdig gebruik met opioïden. Raadpleeg altijd een arts voordat u Zolpidem gebruikt om mogelijke risico’s en voordelen af te wegen.

Meer over slaapmiddelen

Het onderwerp slaap, met veel informatie over slaapmiddelen, streven we ernaar om onze lezers uitgebreide inzichten te bieden. Je vraagt je misschien af ‘Wat is een slaapmiddel‘ en waarom het zo’n belangrijk hulpmiddel kan zijn voor velen van ons. Als dat zo is, nodigen we je uit om onze inleidende gids te verkennen die de ‘Werking slaapmiddelen‘ uitlegt.

We zullen ook de ‘Voor- en nadelen slaapmiddelen‘ bespreken, zodat je een volledig beeld krijgt van hoe ze je slaap kunnen beïnvloeden. Wil je meer specifieke informatie over de verschillende soorten slaapmiddelen? Onze artikelen, van ‘mirtazapine slaapmiddel‘ tot ‘doxylamine slaapmiddel‘, ‘clonazepam slaapmiddel‘, ‘promethazine slaapmiddel‘ en ‘oxazepam slaapmiddel‘, bieden gedetailleerde inzichten.

We bespreken ook minder bekende opties zoals ‘cetirizine slaapmiddel‘, ‘cinnarizine slaapmiddel‘ en de implicaties van het gebruik van ‘paracetamol als slaapmiddel‘. Voor wie op zoek is naar sterke slaaphulpen, hebben we informatie over ‘slaapmiddel temazepam‘, ‘sterke slaapmiddelen‘, ‘trazodon slaapmiddel‘, ‘slaapmiddel zolpidem’, ‘xanax slaapmiddel‘, ‘rivotril slaapmiddel‘ en ‘diazepam slaapmiddel‘.

Maar vergeet niet dat ‘gabapentine als slaapmiddel‘ ook kan worden overwogen. Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen ‘Natuurlijke versus synthetische slaapmiddelen‘? We hebben een artikel dat deze vraag uitgebreid beantwoordt. En als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van deze hulpmiddelen, kun je onze gids ‘Slaapmiddelen kopen‘ raadplegen, die tips biedt over waar je terecht kunt, van ‘slaapmiddelen kruidvat‘, ‘slaapmiddelen drogist‘ tot ‘slaapmiddelen apotheek‘.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe werkt Zolpidem als slaapmiddel?

Zolpidem behoort tot de klasse van geneesmiddelen die bekend staan als hypnotica of slaapmiddelen. Het werkt door de activiteit van bepaalde chemicaliën in de hersenen te veranderen, waardoor het inslapen gemakkelijker wordt en de slaapkwaliteit verbetert.

2. Hoe moet ik Zolpidem gebruiken?

Zolpidem moet precies worden ingenomen zoals voorgeschreven door een arts. Meestal wordt het vlak voor het slapengaan ingenomen, omdat het snel werkt. Het is belangrijk om de dosering en instructies van de arts op te volgen en niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid in te nemen.

3. Wat zijn mogelijke risico’s van het gebruik van Zolpidem?

Zolpidem kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid, geheugenproblemen en spierzwakte. Het kan ook leiden tot afhankelijkheid of verslaving bij langdurig gebruik of bij hogere doseringen. Het is belangrijk om Zolpidem alleen te gebruiken zoals voorgeschreven en niet langer dan aanbevolen.

4. Kan ik Zolpidem veilig combineren met andere medicijnen?

Het is belangrijk om uw arts te informeren over alle medicijnen die u gebruikt, inclusief receptgeneesmiddelen, vrij verkrijgbare medicijnen en kruidensupplementen, voordat u Zolpidem gebruikt. Sommige medicijnen kunnen interageren met Zolpidem en de effectiviteit ervan beïnvloeden of het risico op bijwerkingen vergroten. Uw arts kan u adviseren over mogelijke interacties en of het veilig is om Zolpidem te combineren met andere medicijnen die u gebruikt.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Zolpidem als slaapmiddel: Werking, gebruik en mogelijke risico’s (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips