In dit artikel

Temazepam als slaapmiddel: Gebruik, werking en bijwerkingen

Temazepam als slaapmiddel: Gebruik, werking en bijwerkingen (2023)

In dit artikel

Ligt u ‘s nachts vaak wakker en zoekt u naar een oplossing om beter te slapen? U bent niet alleen, zelf had ik ook te maken met deze problematiek. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan en vond een potentieel antwoord: Temazepam, dat voornamelijk gebruikt wordt als slaapmiddel.

Deze blogpost belicht hoe Temazepam werkt, hoe het veilig te gebruiken is en welke bijwerkingen er mee gepaard kunnen gaan. U staat op het punt om alles te ontdekken wat u moet weten over dit veelgebruikte slaapmiddel.

Lees verder!

Key Takeaway:

Het beste Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Temazepam is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven als slaapmiddel en helpt bij het bevorderen van rustiger worden, slaperigheid en ontspanning van de spieren.
 • Het gebruik van Temazepam moet strikt worden gevolgd volgens het voorschrift van een arts en de aanbevolen dosis voor volwassenen ligt tussen 10 tot 20 mg per dag, vlak voor het slapengaan.
 • Bijwerkingen van Temazepam kunnen onder andere slaperigheid, vermoeidheid, verwardheid, duizeligheid en verminderde waakzaamheid zijn. Het is belangrijk om deze bijwerkingen in de gaten te houden en indien nodig een arts te raadplegen.
 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van Temazepam. Overleg altijd met een arts voordat u dit medicijn gebruikt tijdens deze periodes.

Wat is Temazepam?

Temazepam is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven als slaapmiddel en helpt om rustiger te worden, slaperigheid te bevorderen en spieren te ontspannen.

Gebruik en dosering

Temazepam is een doeltreffend slaapmiddel dat gebruikt wordt om ernstige slaapstoornissen te behandelen. Volg deze richtlijnen voor het juiste gebruik en de juiste dosering:

 1. Gebruik Temazepam strikt volgens het voorschrift van uw arts of apotheker.
 2. De algemene aanbevolen dosis voor volwassenen ligt tussen 10 tot 20 mg per dag, genomen vlak voor het slapengaan.
 3. Het is raadzaam om de laagste effectieve dosis te gebruiken om mogelijke bijwerkingen te beperken.
 4. Het middel zou slechts gedurende een korte periode, meestal niet langer dan twee weken, moeten worden gebruikt omdat er risico is op verslaving en tolerantie.
 5. Wijzig de dosering niet zelf en stop ook niet abrupt met het gebruik van het medicijn zonder overleg met uw arts.
 6. Als u een dosis mist, neem deze dan in zodra u eraan denkt, maar alleen als het nog geen tijd is voor uw volgende geplande dosis.
 7. Vermijd dubbele doses om een overdosis te voorkomen.
 8. Inname van Temazepam dient alleen plaats te vinden op momenten dat u voldoende tijd hebt om te slapen – minimaal zeven tot acht uur.
 9. Alcoholgebruik wordt sterk afgeraden tijdens de behandeling met dit medicijn aangezien dit de bijwerkingen kan versterken.

Werking van Temazepam

Temazepam behoort tot de groep medicijnen die benzodiazepinen worden genoemd en wordt voornamelijk gebruikt als slaapmiddel. Het werkt door in te werken op bepaalde stoffen in de hersenen, waardoor je rustiger wordt en slaperigheid wordt bevorderd.

Het heeft ook een ontspannend effect op de spieren. Na het innemen van Temazepam kan je binnen een uur slaperigheid en rust ervaren, waardoor je beter kunt slapen. Het is belangrijk om te weten dat Temazepam geen genezing biedt voor slaapstoornissen, maar het kan wel helpen om de slaapkwaliteit en het functioneren overdag te verbeteren voor mensen die al enige tijd slecht slapen.

De gebruiksdosis van Temazepam moet worden beperkt tot enkele dagen tot maximaal twee weken om tolerantie, afhankelijkheid en centrale bijwerkingen te voorkomen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een arts voordat je Temazepam gebruikt om de juiste dosering en duur van het gebruik te bepalen.

Temazepam als slaapmiddel: Gebruik, werking en bijwerkingen

Bijwerkingen van Temazepam

Bijwerkingen van Temazepam kunnen slaperigheid, vermoeidheid, verwardheid, duizeligheid en verminderde waakzaamheid zijn.

Slaperigheid

Temazepam kan slaperigheid veroorzaken als bijwerking. Dit betekent dat je je overdag vermoeider en minder alert kunt voelen na het gebruik van dit slaapmiddel. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, vooral als je overdag taken moet uitvoeren die concentratie en alertheid vereisen, zoals autorijden of het bedienen van machines.

Daarnaast kan de slaperigheid ook invloed hebben op je dagelijkse activiteiten en sociale interacties. Het is daarom verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van Temazepam en alleen te nemen wanneer nodig.

Vermoeidheid

Ik ben me ervan bewust dat vermoeidheid een veelvoorkomende bijwerking kan zijn van het gebruik van Temazepam als slaapmiddel. Dit kan vooral optreden, met name bij het begin van de behandeling.

Het is belangrijk om te weten dat vermoeidheid deel kan uitmaken van de normale aanpassing van je lichaam aan het medicijn. Het is mogelijk dat je je overdag slaperiger voelt dan normaal, maar dit neemt meestal af naarmate je lichaam gewend raakt aan Temazepam.

Het is echter essentieel om op te merken dat als je ernstige vermoeidheid ervaart die niet verbetert na verloop van tijd, je dit moet bespreken met je arts. Vermoeidheid kan namelijk ook een teken zijn van een andere onderliggende aandoening of een reactie op andere medicijnen die je mogelijk gebruikt.

Verwardheid

Verwardheid is een mogelijke bijwerking van het gebruik van Temazepam als slaapmiddel. Het kan optreden doordat Temazepam invloed heeft op de manier waarop de hersenen werken.

Sommige mensen kunnen zich verward voelen na het innemen van het medicijn, vooral als ze ouder zijn. Dit kan leiden tot problemen met het geheugen, concentratieproblemen en een algemeen gevoel van desoriëntatie.

Het is belangrijk om te weten dat deze bijwerking meestal vanzelf verdwijnt naarmate het lichaam gewend raakt aan de medicatie. Echter, als de verwardheid ernstig is of lang aanhoudt, is het belangrijk om dit te bespreken met een arts.

Duizeligheid

Duizeligheid is een van de mogelijke bijwerkingen van het slaapmiddel Temazepam. Het kan optreden doordat Temazepam invloed heeft op het centrale zenuwstelsel en de balans in het lichaam kan verstoren.

Dit kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd, draaierigheid of het gevoel dat je evenwicht verstoord is. Het is belangrijk om te weten dat duizeligheid een tijdelijk symptoom kan zijn dat vaak vanzelf weer verdwijnt.

Als de duizeligheid aanhoudt of ernstig wordt, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.

Verminderde waakzaamheid

Het gebruik van Temazepam kan leiden tot verminderde waakzaamheid overdag. Dit betekent dat je minder alert en minder scherp bent, wat invloed kan hebben op je concentratie en reactievermogen.

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, vooral als je van plan bent om deel te nemen aan activiteiten die alertheid vereisen, zoals autorijden of het bedienen van zware machines. Houd er ook rekening mee dat het effect van verminderde waakzaamheid kan variëren van persoon tot persoon en dat het belangrijk is om je arts te raadplegen als je hier last van hebt.

Temazepam als slaapmiddel: Gebruik, werking en bijwerkingen

Veilig gebruik van Temazepam

Temazepam moet worden gebruikt volgens de aanwijzingen van een arts en de voorgeschreven dosering mag niet worden overschreden.

Adviezen van arts

Als je overweegt om Temazepam als slaapmiddel te gebruiken, is het belangrijk om advies in te winnen van een arts. Hier zijn enkele belangrijke adviezen die je kunt verwachten:

 1. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het gebruik van Temazepam. Ze kunnen je helpen bepalen of dit de juiste behandelingsoptie voor jou is.
 2. Volg strikt de voorgeschreven dosering en duur van de behandeling. Neem niet meer Temazepam dan aanbevolen, aangezien dit de kans op bijwerkingen vergroot.
 3. Bespreek eventuele andere medicijnen of supplementen die je momenteel gebruikt met je arts. Sommige combinaties kunnen ongewenste interacties veroorzaken.
 4. Houd regelmatig contact met je arts tijdens het gebruik van Temazepam, zodat ze eventuele veranderingen in je symptomen kunnen monitoren en de behandeling indien nodig kunnen aanpassen.
 5. Wees bewust van mogelijke bijwerkingen en informeer direct je arts als je last krijgt van ernstige bijwerkingen zoals ademhalingsproblemen, geheugenverlies of depressie.
 6. Probeer tegelijkertijd gezonde slaapgewoonten aan te nemen, zoals het creëren van een rustige slaapomgeving, het vermijden van cafeïne en elektronische apparaten voor het slapengaan, en regelmatig sporten.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van Temazepam. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Temazepam kan door de placenta gaan en de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden. Het wordt over het algemeen niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, vooral tijdens het eerste trimester.
 • Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, moet u uw arts raadplegen voordat u Temazepam gebruikt. Uw arts kan alternatieve behandelingsopties bespreken die veiliger kunnen zijn voor u en uw baby.
 • Temazepam kan in kleine hoeveelheden in de moedermelk terechtkomen. Dit betekent dat wanneer u Temazepam gebruikt tijdens het geven van borstvoeding, uw baby mogelijk ook sporen van het medicijn binnenkrijgt.
 • Het is belangrijk om met uw arts te praten voordat u Temazepam gebruikt als u borstvoeding geeft. Uw arts kan beoordelen of het veilig is om dit medicijn te gebruiken of dat een alternatieve behandelingsoptie geschikter kan zijn.

Stoppen met Temazepam

Het stoppen met Temazepam moet geleidelijk gebeuren en onder begeleiding van een arts. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Verminder de dosering langzaam: Niet abrupt stoppen met het gebruik van Temazepam kan ontwenningsverschijnselen helpen voorkomen. De arts zal een afbouwschema opstellen, waarbij de dosering geleidelijk wordt verlaagd.
 • Volg de instructies van de arts: Het is essentieel om de aanwijzingen van de arts nauwgezet op te volgen bij het stoppen met Temazepam. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de duur van het gebruik en de dosering.
 • Wees alert op ontwenningsverschijnselen: Stoppen met Temazepam kan leiden tot ontwenningsverschijnselen, waaronder slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid en spierspanning. Het is belangrijk om deze symptomen te melden aan de arts.
 • Overweeg alternatieve behandelingen: Als u besluit om te stoppen met Temazepam, kunt u andere behandelingsopties overwegen, zoals cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CGT-I) of andere medicijnen die minder verslavend kunnen zijn.
 • Zoek steun indien nodig: Het stoppen met Temazepam kan uitdagend zijn, vooral als u al langdurig gebruik heeft gemaakt van het slaapmiddel. Zoek steun bij uw arts of zoek hulp bij een specialist in slaapstoornissen om u te begeleiden tijdens dit proces.
Temazepam als slaapmiddel: Gebruik, werking en bijwerkingen

Conclusie

In conclusie is Temazepam een effectief slaapmiddel dat kan helpen bij het bevorderen van de slaap en het verminderen van slaapproblemen. Het gebruik ervan moet echter voorzichtig en beperkt zijn, aangezien er risico’s zijn op verslaving en bijwerkingen zoals slaperigheid en verwardheid.

Het is belangrijk om de aanbevelingen en adviezen van een arts op te volgen bij het gebruik van Temazepam.

Meer over slaapmiddelen

Het onderwerp slaap, met veel informatie over slaapmiddelen, streven we ernaar om onze lezers uitgebreide inzichten te bieden. Je vraagt je misschien af ‘Wat is een slaapmiddel‘ en waarom het zo’n belangrijk hulpmiddel kan zijn voor velen van ons. Als dat zo is, nodigen we je uit om onze inleidende gids te verkennen die de ‘Werking slaapmiddelen‘ uitlegt.

We zullen ook de ‘Voor- en nadelen slaapmiddelen‘ bespreken, zodat je een volledig beeld krijgt van hoe ze je slaap kunnen beïnvloeden. Wil je meer specifieke informatie over de verschillende soorten slaapmiddelen? Onze artikelen, van ‘mirtazapine slaapmiddel‘ tot ‘doxylamine slaapmiddel‘, ‘clonazepam slaapmiddel‘, ‘promethazine slaapmiddel‘ en ‘oxazepam slaapmiddel‘, bieden gedetailleerde inzichten.

We bespreken ook minder bekende opties zoals ‘cetirizine slaapmiddel‘, ‘cinnarizine slaapmiddel‘ en de implicaties van het gebruik van ‘paracetamol als slaapmiddel‘. Voor wie op zoek is naar sterke slaaphulpen, hebben we informatie over ‘slaapmiddel temazepam’, ‘sterke slaapmiddelen‘, ‘trazodon slaapmiddel‘, ‘slaapmiddel zolpidem‘, ‘xanax slaapmiddel‘, ‘rivotril slaapmiddel‘ en ‘diazepam slaapmiddel‘.

Maar vergeet niet dat ‘gabapentine als slaapmiddel‘ ook kan worden overwogen. Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen ‘Natuurlijke versus synthetische slaapmiddelen‘? We hebben een artikel dat deze vraag uitgebreid beantwoordt. En als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van deze hulpmiddelen, kun je onze gids ‘Slaapmiddelen kopen‘ raadplegen, die tips biedt over waar je terecht kunt, van ‘slaapmiddelen kruidvat‘, ‘slaapmiddelen drogist‘ tot ‘slaapmiddelen apotheek‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is Temazepam en hoe wordt het gebruikt als slaapmiddel?

Temazepam is een medicijn dat behoort tot de groep benzodiazepines en wordt voornamelijk voorgeschreven als slaapmiddel. Het wordt meestal in tabletvorm ingenomen, ongeveer 30 minuten voor het slapengaan.

2. Hoe werkt Temazepam als slaapmiddel?

Temazepam werkt door het vertragen van de activiteit in de hersenen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Het heeft een kalmerend effect en vermindert angstgevoelens.

3. Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Temazepam?

Mogelijke bijwerkingen van Temazepam zijn slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid, spierzwakte en verminderde coördinatie. Andere mogelijke bijwerkingen zijn geheugenproblemen, verwardheid, hoofdpijn en maagklachten.

4. Is Temazepam veilig voor langdurig gebruik?

Temazepam is over het algemeen niet bedoeld voor langdurig gebruik vanwege het risico op gewenning en afhankelijkheid. Langdurig gebruik kan leiden tot verminderde effectiviteit en ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met het medicijn. Het wordt meestal voorgeschreven voor kortdurende behandeling van slapeloosheid. Het is belangrijk om de aanbevelingen en voorschriften van uw arts te volgen.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Temazepam als slaapmiddel: Gebruik, werking en bijwerkingen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips