Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling ten minste 10 seconden stopt, iedereen heeft gedurende de nacht weleens ademstops. Er is echter sprake van slaapapneu wanneer dit vaker dan 10 keer per uur voorkomt.
Slaapapneu gaat vaak gepaard met hevig snurken en het kan ervoor zorgen dat je hersenen te weinig zuurstof krijgen. Tijdens een apneu gaat er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof en een overschot aan CO2 in het bloed.
Als het zuurstof niveau te laag word en het CO2 gehalte te hoog zal iemand wakker worden om adem te halen. Dit komt omdat het overlevingsmechanisme in werking word gesteld. Omdat iemand met slaapapneu geregeld wakker wordt om adem te halen word het natuurlijke slaap-waakritme verstoord en dit zorgt ervoor dat je geen goede nachtrust krijgt.
Slaapapneu, een serieuze aandoening
Slaapapneu is een ernstige aandoening die meerder complicaties met zich mee kan brengen, het kan onder andere leiden tot een hoge bloeddruk, beroertes, hartaanval en overmatige vermoeidheid overdag.
Mensen die aan apneu lijden merken daar zelf vaak niet zoveel van gedurende de nacht, de momenten waarop ze wakker worden zijn maar heel kort en ze slapen meteen weer in.
Vaak wordt slaapapneu opgemerkt door iemands bedpartner. Buiten het feit dat er veel hinder kan worden ondervonden van het snurken gaan de ademstops ook gepaard met de nodige geluiden.
De verschillende soorten Slaapapneu
Er zijn verschillende soorten slaapapneu, de één komt vaker voor dan de ander. Hieronder een overzicht:
#1 Centraal Slaapapneu syndroom
Deze eerste variant treed vaak op wanneer de hersenen geen signaal doorsturen naar de ademhalingsspieren om te gaan ademhalen. Daardoor ontstaat een gebrek aan een ademhalingsbeweging, wel is de keelholte normaal doorgankelijk voor lucht.
Deze variant treed vaak op bij kinderen of volwassenen met hart en vaatziekten, ook kan het zijn uitwerking hebben bij het verblijven op grote hoogte zoals in de bergen.
#2 Obstructief Slaapapneu syndroom
Deze tweede variant komt het meeste voor, de naam zegt het al, obstructief. Deze vorm van slaapapneu word veroorzaakt door een obstructie in de luchtwegen.
Tijdens het slapen verlies je spiersterkte in je mond en keelspieren, hierdoor kan je wang of tong de luchtweg geheel of gedeeltelijk afsluiten met als gevold dat je luchtweg geblokkeerd wordt door een obstructie.
Als je last hebt van slaapapneu heb je een grotere kans op:
- Beroertes
- Hartaanvallen
- Diabetes
- Overgewicht
- Hoge bloeddruk
- Vermoeidheid overdag
Hieronder een video van Gezondheidsplein.nl over Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS).
De oorzaak van slaapapneu kan te maken hebben met de volgende factoren:
- Roken
- Zwaarlijvigheid
- Erfelijke factoren
- Een korte onderkaak
- Afwijkingen in het keel/neus/oor gebied
- Longafwijkingen
Symptomen Slaapapneu
De volgende symptomen kenmerken apneu:
- Vaak wakker worden ’s nachts
- Hevig snurken
- Meerdere ademstops (vaak opgemerkt door bedpartner)
- Vaak naar het toilet moeten
- Hoofdpijn bij het opstaan
- Slecht geheugen en concentratieproblemen
- Stemmingswisselingen
- Droge mond bij het opstaan
Het hoeft absoluut niet zo te zijn dat je na het ervaren van één van deze kenmerken slaapapneu hebt maar het is wel verstandig om er in dat geval verder onderzoek naar te doen.
Hoe vaak komt Slaapapneu voor?
In Nederland heeft ongeveer 5 procent van de mannen last van apneu. Bij vrouwen ligt dit percentage iets lager. Opmerkelijk is dat de meeste mensen zich er niet van bewust zijn en er dus jaren mee rondlopen.
Sommige mensen hebben meer risico om apneu te ontwikkelen door verschillende oorzaken, te denken aan, roken, erfelijke oorzaken en met name zwaarlijvigheid. Mensen die lijden aan obesitas hebben maar liefst 70% meer kans om apneu te ontwikkelen dan mensen die een gezond gewicht hebben.
Diagnose Slaapapneu
Slaapapneu is moeilijk te onderkennen, het begint meestal met vage klachten waardoor een arts moeilijk een inschatting kan maken. Als je zwaarlijvig bent of meerdere symptomen herkent is het raadzaam om aan te geven aan je huisarts.
Om vast te stellen of je aan apneu lijdt zijn er meerder middelen mogelijk. Zo bestaan er slaapklinieken waar je geobserveerd word tijdens je slaap om zo vast te stellen wat er aan de hand is. Ook is het mogelijk om thuis registraties uit te voeren, dit wordt gedaan door middel van een kastje wat je om je middel moet dragen tijdens de nacht. Dit kastje registreert het aantal ademstops.
Wat is de behandeling tegen slaapapneu?
Er zijn verschillende behandelmethodes om apneu tegen te gaan. Zelf kun je ook een aantal zaken uitvoeren om je apneu te verminderen te denken aan:
- Geen alcohol voor je naar bed gaat
- Afvallen (Voedingspatroon aanpassen met bijvoorbeeld een koolhydraatarm deet of keto challenge)
- Geen slaapmedicatie gebruiken (dit zorgt voor verslapping van de spieren waardoor obstructie kan optreden)
Ook kan in sommige gevallen een operatie uitkomst bieden, denk aan:
- Het verwijderen van de amandelen
- Het rechtzetten van het neustussenschot
Bij mildere varianten slaapapneu wordt er vaak gekozen voor het dragen van een beugel gedurende de nacht. Hierdoor kan de tong niet verder naar achteren zakken.
De behandeling met beugel is een goede oplossing voor obstructieve slaapapneu en heeft weinig bijwerkingen.
Slapen met een masker
Bij ernstige vormen van obstructie slaapapneu is drukbeademing noodzakelijk. Deze beademing ook wel, Positive Airway Pressure genoemd zorgt ervoor dat je ademhaling, al dan niet kunstmatig, gewaarborgd blijft.
Een tweede beademingsvariant is het zogenaamde, Continious Positive Airway Pressure, bij deze variant worden de luchtwegen continu open gehouden door de constante positieve luchtdruk door het masker
De derde variant is het Bilevel Positive Airway Pressure masker. Bij deze variant is druk op het in-ademen en uit-ademen verschillend. Sommige mensen hebben nou eenmaal een veel grotere druk nodig bij het in-ademen dan bij het uit-ademen, bij dit masker zijn deze drukverschillen apart van elkaar in te stellen
De laatste variant is het Auto-Positive Airway Pressure masker, dit masker bepaalt zelf de luchtdruk aan de hand van de grote van de obstructie in de luchtwegen.
Beter leren slapen
Dat slaapapneu een ernstige slaapaandoening is moge inmiddels duidelijk zijn. Denk je dat je last hebt van apneu neem dan direct contact op met je huisarts en bespreek je bevindingen.
Zelf kun je verschillende dingen ondernemen om beter te leren slapen en milde varianten van apneu weerstand te bieden. Zo is het in de eerste plaats verstandig om je meer te verdiepen in slaapproblemen. Ik ben een voorvechter voor de educatie op het gebied van slapen. In Nederland is de kennis over deze belangrijke levensbehoefte ver onder de maat. We weten alles van gezond eten en afvallen maar van slapen hebben we weinig kaas gegeten.
William van der Klaauw is met zijn website Slaapwijzer.net hard op weg om het kennisniveau van ons Nederlanders en Belgen op te drijven. Zijn boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ is een ideale handleiding op het gebied van slapen, je leert er alles over een goede nachtrust en hoe je ervoor kan zorgen dat je energiek wakker wordt.
Ook slaapstoornissen zoals slaapapneu worden hier uitgebreid besproken, vele duizenden mensen hebben hun nachtrust terug gevonden dankzij dit boek.
Meer Slaap tips voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.
Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?
Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.
Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.
Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.
Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?
Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?
Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.
Geen reacties on Slaapapneu (2023) | Oorzaken, Gevolgen en Dé Oplossing!