Beter slapen met de beste #21 slaaptips! Na veel onderzoek gedaan te hebben zijn we tot de conclusie gekomen dat er verschillende mogelijkheden zijn om de kwaliteit van jouw slaap te verbeteren. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd in samenwerking met slaapspecialist Floris Wouterson, Slaapperformance coach en auteur van de bestseller “Superslapen“, en met Slaapdeskundige William van der Klaauw van ‘Perfect slapen in 7 stappen‘.
Om het overzichtelijk te houden hebben we de beste #21 van beste slaaptips samengesteld met de beste manieren om de kwaliteit van jouw slaap te verbeteren. Je hoeft zeker niet alle oplossingen tegelijk te proberen maar start met de oplossing die het beste bij jou past.
Twijfel je met welke oplossing je moet starten? Reageer dan even onder dit artikel en dan denken we graag met je mee.
Slaap lekker!
Slaaptip #1 Manta Sleep Mask
Kom je lastig in slaap en word je gemakkelijk wakker? Dan is de Manta Sleep Mask de perfecte oplossing om jouw slaapproblemen aan te pakken. Je gaat namelijk dieper slapen door de 100% verduistering en het masker zit bijzonder comfortabel door de volledig verstelbare pasvorm. De Manta Sleep Mask is gemaakt van zachte, ademende en duurzame materialen en je zal geen druk op de oogleden of wimpers ervaren.
Slaaptip #2 Douchen voordat je naar bed gaat
Het is een goed idee om voor dat je naar bed gaat nog even een warme douche te pakken of in een warm bad te stappen. Uit onderzoek is gebleken dat dit slaapbevorderend werkt omdat je het lichaam de kans geeft om af te koelen.
Het warme water maakt de bloedvaten wijder en door de verbeterde doorbloeding kan het lichaam beter warmte kwijt. Als je deze tip gaat toepassen is deze het meest effectief als je 1 tot 2 uur voor het slapengaan in bad gaat of een douche neemt.
Slaaptip #3 Mindspa App Synctuition
Synctuition is ’s wereld #1 Relax App en dat word je natuurlijk niet zomaar. Synctuition combineert binaural beats met 3D geluiden en geleide meditatie. 25 minuten Synctuition staat volgens wetenschappelijk onderzoek gelijk aan 4 uur diepe meditatie. Dat is het proberen waard dus!
Ik gebruik de app zelf al ruim en jaar bijna dagelijks en ben erg enthousiast over Synctuition en mijn verbeterde slaap.
Of lees onze uitgebreide Synctuition review
Slaaptip #4 Donkere Slaapkamer
Bekijk jouw slaapkamer eens kritisch. Is de kamer donker genoeg of komt er veel licht binnen? Voor een optimaal donkere slaapkamer zijn er genoeg manieren om de kamer te verduisteren. Vooral in de zomerperiode is dit erg prettig en zal dit een positief effect hebben op de kwaliteit van jouw slaap.
Naast of je slaapkamer donker genoeg is speelt ook de kleur slaapkamer een belangrijke rol.
Slaaptip #5 Perfect Slapen in 7 Stappen Methode
Wil je jouw slaapprobleem echt bij de kern aanpakken? Dan is de Perfect Slapen in 7 Stappen de geschikte oplossing om jouw kwaliteit van slaap te verbeteren. Vergeet alle onnatuurlijke middelen en kies voor een natuurlijke oplossing. Je gaat in 7 stappen naar een goede nachtrust, meer energie en een leuker leven!
Ik heb persoonlijk erg veel aan deze nuchtere aanpak gehad en heb mijn slaap echt kunnen verbeteren.
Of lees mijn uitgebreide review
Slaaptip #6 Kijk geen TV in bed
Probeer echt geen TV meer te kijken in bed voordat je gaat slapen. Het is voor je biologische klok enorm belangrijk om rust en regelmaat te hebben. Gebruik je slaapkamer dus ook echt alleen om te slapen en gun jezelf ook de rust voordat je gaat slapen.
Deze simpele tip om geen TV meer te kijken in bed gaat de kwaliteit van jouw nachtrust echt verbeteren.
Slaaptip #7 Bloque Blauw Licht Bril
De Bloque Blauw Licht Bril is de oplossing als je moeite hebt met in slaap vallen, je ’s nachts vaak wakker wordt en je vermoeidheidsklachten ervaart. Ook is het de perfecte oplossing als je oogklachten en / of hoofdpijn ervaart, je zuinig bent op je ogen en er graag trendy en stijlvol uitziet.
Bescherm je slaap, je ogen en je energieniveau en verbeter je slaap op alle fronten.
Slaaptip #8 Slaap Apps
Ben jij benieuwd naar de kwaliteit van jouw slaapgedrag en kwaliteit van slaap? Maak dan gebruik van een slaap app. Slaap apps maken gebruik van de sensoren die al in je telefoon aanwezig zijn en registeren beweging. Aan de hand van deze data wordt er een analyse gemaakt van jouw slaapgedrag.
Je hoeft niet bang te zijn voor straling want de betere slaap apps werken ook gewoon als je telefoon op vliegtuigmodus staat. In dit artikel ontdek je de beste slaapapps voor een goede nachtrust.
Slaaptip #9 Sporten
Sporten is natuurlijk super gezond, maar sporten vlak voor het slapen is dan weer niet zo’n goed idee. Sporten vlak voordat je gaat slapen heeft namelijk een slechte invloed op je nachtrust. Je kan prima sporten in de avond zolang het maar 1 a 2 uur is voordat je naar bed gaat.
Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om na het eten nog even een wandeling te maken. Bij voorkeur in de natuur!
Slaaptip #10 Slaap Detox
Detoxen wordt steeds populairder. Een detox die je kan inzetten om van je slaapproblemen af te komen wordt een Slaapdetox genoemd.
Met de Slaap detox pak je een belangrijk element mee namelijk het spijsverteringsstelsel. Het spijsverteringsstelsel vormt een cruciale verbinding met je brein, die jouw slaapkwaliteit direct beïnvloeden. Dit werkt als volgt; 80% van de hormonen die betrokken zijn bij het slapen worden in de darmen gemaakt.
Met de Slaapdetox maak jij jouw spijsverteringsstelsel weer helemaal gezond zodat het optimaal kan functioneren. De ontstekingen in de darm kunnen weer herstellen met als resultaat dat voedingsstoffen weer goed door je lichaam worden opgenomen. Hierdoor worden slaaphormonen ook weer optimaal geproduceerd en zal je slaapkwaliteit verbeteren. Een slaap detox is wel anders dan een sap detox kuur.
Of lees onze uitgebreide Slaapdetox review
Slaaptip #11 Alcohol
Uit onderzoek blijk het dat je sneller in slaap kan vallen na het gebruik van alcohol. Het eerste deel van de nacht slaap je inderdaad dieper en dat is misschien ook wel de reden dat mensen soms een slaapmutsje nemen.
Echter heeft alcohol een negatieve invloed op het tweede deel van de nacht. Dit is overigens niet afhankelijk van de hoeveelheid alcohol. Alcohol vertraagt en vermindert de hoeveelheid droomslaap / REM slaap. In deze slaapfase vindt het cognitieve herstel plaats en door het gebruik van alcohol ben je korter in deze fase.
Drink het liefst zo min mogelijk alcohol en vermijdt alcohol tot 3 uur voor het slapen gaan.
Slaaptip #12 Hoeveel Slaap heb je nodig?
Ontdek voor jezelf hoeveel slaap je daadwerkelijk nodig hebt. Het standaardadvies voor de duur van een nachtrust is 8 uur. Echter verschilt de slaapbehoefte per persoon en is dit zelfs deels genetisch bepaald. Sommige mensen voelen zich fris en fruitig als ze 9 uur hebben geslapen en anderen ervaren dit bij 6 uur.
Heb jij bijvoorbeeld altijd een wekker nodig om wakker te worden en ben je overdag vaak slaperig? Dan slaap je zeer waarschijnlijk te weinig.
Probeer dit bij jij zelf uit te vinden en experimenteer eens met verschillende uren slaap.
Slaaptip #13 Ayo Lichttherapiebril
Wil je nog een stapje verder gaan kies dan voor de Ayo Lichttherapiebril. Met de Ayo Lichttherapiebril kies je voor een persoonlijke programma voor een optimaal effect op de kwaliteit van jouw slaap. Het boost je energie, verbetert je slaap, je voelt je lekkerder, verslaat er jetlegs mee en je gaat je bioritme weer beheersen.
Klik hier voor de Ayo Lichttherapiebril
Slaaptip #14 Geen telefoon op Slaapkamer of vliegtuigmodus
Een van de beste en meest veilige adviezen die we je kunnen geven is om geen telefoon mee te nemen naar de slaapkamer. Indien je toch je telefoon op de slaapkamer wilt hebben voor bijvoorbeeld je wekker of het gebruik van een slaapapp zet dan je telefoon op vliegtuigmodus.
Gelukkig werken de meeste slaap apps en meditatie apps ook in de vliegtuigmodus. In sommige gevallen moet je dan een deel van de app downloaden.
Slaaptip #15 Cafeïne
Dat cafeïne je slaappatroon beïnvloedt dat weten de meeste mensen gelukkig wel. Voor de echte koffieliefhebbers zal dit niet de leukste tip zijn. Uit onderzoek is gebleken dat cafeïne tot 6 uur voor het slapen gaan invloed heeft op de kwaliteit van je slaap. Het lichaam heeft 4 tot 6 uur nodig om cafeïne af te breken.
Ons advies is om cafeïne te vermijden tot ongeveer 4 uur voor het slapen gaan.
Slaaptip #16 Temperatuur Slaapkamer
Over het algemeen ligt de ideale slaapkamer temperatuur tussen de 16 en de 18 graden. Uiteraard is dit ook een gemiddelde en wordt de optimale slaapkamer temperatuur per persoon bepaald door leeftijd, geslacht en slaapgewoonten.
Zet dus geen verwarming aan in de slaapkamer en zorg dat de slaapkamer in de zomerperiode voldoende kan afkoelen. Lees hier meer tips als je het te warm hebt op te slapen.
Slaaptip #17 Goede Slaaphouding
Iets wat veel wordt onderschat is het effect van de slaaphouding op een kwalitatieve nachtrust. Er zijn eigenlijk maar twee goede slaaphoudingen; slapen op je rug of op je zij. Verder verlagen alle andere slaaphoudingen de kwaliteit van jouw slaap.
In dit artikel lees je alles over goede slaaphoudingen >>
Slaaptip #18 Focus op ademhaling
Een mooie en zeer praktische tips is het focussen op je ademhaling als je in bed ligt. Het voordeel van aandacht op je ademhaling is dat je op dat moment nergens anders aan kan denken en dus ook niet kan piekeren over van alles en nog wat.
Wat ik zelf altijd doe is om rustig in 4 tellen in te ademen, 4 tellen vast te houden en weer rustig in 4 tellen uit ademen. Het mooiste zou zijn als dit lukt met diepe buikademhalingen. Als je dit enkele keren herhaalt is de kans groot dat je heerlijk ontspannen in slaap valt.
Slaaptip #19 Regelmaat
We gaan als mens nog steeds heel erg goed op het oude gezegde; rust, reinheid en regelmaat. Het is niet altijd gemakkelijk maar probeer zoveel mogelijk om het zelfde tijdstip op te staan en ook naar bed te gaan.
Uitslapen in het weekend kan soms heerlijk zijn maar is funest voor een gezond slaapritme.
Slaaptip #20 Oordopjes
Misschien slaap je minder goed door het snurken van je partner of woon je naast een drukke weg. In deze gevallen kan het gebruik van oordopjes wel eens de oplossing zijn. Op deze manier zal je gemakkelijker in slaap vallen en minder snel wakker worden gemaakt door omgevingsgeluiden.
Slaaptip #21 Vergoeding slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen 2023
Het zou goed kunnen dat jouw zorgverzekering een oplossingen tegen slaapproblemen vergoed. Zo wordt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Klik hier om erachter te komen of jouw zorgverzekering vergoedingen aanbiedt voor een slaapcursus, slaapmiddelen of kalmeringsmindellen.
Via Independer kan je altijd de meest complete aanvullende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Het loont zeker om hier elk jaar even naar te kijken en de nodige euro’s te besparen.
Wat is slaap?
Wat is slaap, en hoe kan je ervoor zorgen dat je beter slaapt? Deze vragen verdienen een duidelijk antwoord als je jouw persoonlijke groei écht een boost wilt geven!
Moe zijn, slecht slapen, weinig concentratie gedurende de dag, het zijn allemaal gezondheidsproblemen waar heel wat mensen tegenwoordig mee kampen. Misschien behoor jij daar ook toe? Het is heel normaal om af en toe wat minder goed te slapen, maar als dat een chronisch probleem is, zal je algemene gezondheid er zeker door beïnvloed worden!
Voldoende én kwalitatieve slaap is essentieel om je overdag goed en energiek te voelen, dat weten we allemaal. Het begint dan ook bij goed in slaap kunnen vallen, en de manier waarop dat gebeurt kan je voor een groot deel zelf bepalen.
Hoe en wat je denkt in de laatste uren voor het slapengaan, je voeding, je mate van activiteit en nog andere factoren beïnvloeden je slaap daarbij enorm!
Hoe kan je beter slapen? Enkele handige tips voor een goede nachtrust!
Vaak onderschatten mensen hoe groot de impact is van gezondheidsgewoontes overdag op de kwaliteit van hun slaap ’s nachts. Pas de volgende tips toe op je dagelijks leven en je zal de kwaliteit van je slaap drastisch zien verbeteren:
1. Cultiveer bewustzijn in verband met slapen. Erken dat het belangrijk is om ’s avonds tot rust te komen, zodat je een natuurlijke vermoeidheid voelt opkomen. Enkel dan is het mogelijk om écht diep te slapen.
2. Vermijd stimulerende middelen. Cafeïne, alcohol en nicotine verstoren zowel de duur als de kwaliteit van je slaap. Vermijd ze zo veel mogelijk, zeker later op de dag!
3. Mediteer ’s avonds. Een van de beste manieren om tot rust te komen als het donker wordt, is meditatie. Het kalmeert je verstand en brengt je weer in verbinding met jezelf. Hierdoor kan je ook beter slapen.
4. Houd je slaapkamer koel genoeg. Het lichaam kan beter ontspannen en in slaap komen bij een kamertemperatuur tussen de 15 en de 18 graden Celsius.
5. Wees actief door de gehele dag. Als je dagelijks een halfuurtje sport in je schema verwerkt (tot maximaal 2 uur voor het slapengaan) dan zal je slaapkwaliteit drastisch verbeteren.
Probeer ten slotte een gezond en standvastig slaapritme op te bouwen, en haal meer tips en informatie uit podcasts, documentaires en boeken over slaap. Ook is het een goed idee om workshops en masterclasses over slaap te volgen. Hoe dan ook draagt dit alles bij tot jouw slaapkwaliteit én dus ook je persoonlijke groei!
Slaapproblemen | #16 Tips om Vanavond Beter te Slapen!
Slaapproblemen Tips die je vanavond al kan toepassen! Met dit artikel wil ik je waardevolle tips geven waarmee je, je slaapproblemen effectief kan aanpakken. Want het is super vervelend om elke avond maar weer te woelen in je bed omdat je weer niet in slaap kan komen.
Daarom is het verstandig dat je op zoek bent gegaan naar een oplossing voor je slaapprobleem.
Waarom kan ik niet slapen?
Waarschijnlijk vraag je je af waarom je niet kan slapen. Hoe is dat eigenlijk ontstaan? Alles heeft een reden, zo ook je slaapprobleem. Het is belangrijk dat je de reden waarom je niet kan slapen onderkent. Als jij namelijk weet waarom je niet kan slapen kan je dit probleem effectief aanpakken.
Meestal komt het voort uit het feit dat je nog veel te druk bent in je hoofd als je op bed ligt. Dit kan dan weer verschillende onderliggende oorzaken hebben.
Kalmte en rust voor je naar bed gaat
Zoals ik hierboven al beschreef heeft het in de meeste gevallen te maken met het feit dat je nog veel te druk bent als je naar bed gaat. Misschien zit je nog te denken over dingen die op het werk gebeurd zijn of pieker je over andere zaken. Het is enorm belangrijk dat je tot rust komt voordat je gaat slapen.
Om tot rust te komen voordat je gaat slapen kan je ervoor kiezen om een boek te gaan lezen in plaats van tv te kijken. Ook wil een warm bad goed helpen.
Slaapstoornissen
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je een slaapstoornis hebt. Om een slaapstoornis aan te pakken is professionele hulp nodig. Op deze pagina wil ik de ‘normale’ slaapproblemen aanpakken. Piekeren, angst om niet te kunnen slapen, moe wakker worden en andere slaapproblemen zijn effectief aan te pakken met de juiste slaaptips en adviezen.
Slaapdeskundige William van der Klaauw heeft hier een heel mooi en vooral effectief boek over geschreven. Dankzij zijn boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ hebben al tienduizenden mensen hun optimale nachtrust weer gevonden!
Slaapprobleem | 6 Praktische Tips als je Niet kan Slapen!
Worstel je met een slechte nachtrust of heb je last van (chronisch) slaaptekort? Een slaapprobleem is een uiterst vervelend probleem, vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Moe maar niet kunnen slapen of helemaal niet kunnen slapen, resulteert vaak in allerlei lichamelijke en psychische klachten. Zo ben je bijvoorbeeld sneller prikkelbaar, heb je last van concentratieproblemen of je voelt je wanhopig en lusteloos. Uiterst vervelend natuurlijk. Wat kun je er aan doen om het op te lossen?
Wat zijn de oorzaken van een slaapprobleem?
Het is altijd goed om de oorzaak van het slaapprobleem te achterhalen. Er zijn mensen die bij volle maan slecht slapen, terwijl ze er gedurende de rest van het jaar geen last van hebben. Wat zijn nog meer oorzaken van niet in slaap komen of andere slaapproblemen?
Niet kunnen slapen door angst:
soms speelt angst een grote rol bij je slaapproblemen. Het is altijd zinvol om iets aan je angst(en) te doen. Bezoek bijvoorbeeld een psycholoog of lees zelfhulpboeken om je ‘angstprobleem’ aan te pakken.
Niet kunnen slapen door denken:
ben je iemand die veel denkt? Een druk en chaotisch hoofd maakt het lastiger om in slaap te vallen. Maak je hoofd leeg door middel van ontspanningsoefeningen of schrijf je gedachten van je af in een dagboek voor je je bed instapt.
Niet kunnen slapen door piekeren:
je zorgen maken om dierbaren of situaties is heel menselijk. Toch is het niet de bedoeling dat het je onderuit haalt of uit je slaap houdt. Praat daarom over de thema’s waarover je piekert, doe dit bijvoorbeeld met familie en vrienden. Op die manier haal je voor jezelf de druk van de ketel.
Niet kunnen slapen door stress:
is het druk op je werk, heb je deadlines te halen of is jouw persoonlijkheid gevoelig voor stressklachten? Neem je klachten serieus en ga na op welke manier jij iets kan doen aan de oorzaak van de hoeveelheid stress waarmee je worstelt. Niet kunnen slapen door stress komt vaker voor dan je zal denken.
Slaapprobleem oplossen: hoe doe je dat?
De reden of oorzaak van niet kunnen slapen is bij iedereen anders. Bezoek altijd eerst een huisarts om een medische oorzaak van jouw slaapprobleem uit te sluiten. Deze persoon stuurt je zo nodig door naar een slaaptherapeut of specialist zoals een slaaptrainer. Dit is iemand gespecialiseerd in slaapproblemen en helpt jou om iets aan het probleem te doen. Hij geeft bijvoorbeeld tips, praktische handvatten en legt uit hoe jouw slaap ritme eruitziet.
Niet kunnen slapen tips
Naast een bezoek aan een huisarts of slaaptherapeut is er ook veel wat je zelf kunt doen om je slaapprobleem aan te pakken of op te lossen. Ik geef je enkele tips om prettig in slaap te vallen en ’s morgens uitgerust wakker te worden:
- Eet gezond en zorg dat je dagelijks genoeg groente en fruit binnenkrijgt. Vul je voedingspatroon zo nodig aan met superfoods of voedings- en slaapsupplementen.
- Gebruik een Relax App. Zoals ’s werelds nr.1 App Synctuition.
- Let erop dat je elke dag voldoende beweegt. Houd je niet van de sportschool? Stap op de fiets of mountainbike, bezoek het plaatselijke zwembad of maak een lange wandeling. Hoe meer je in de buitenlucht bent, hoe beter dat is voor jouw geestelijk en lichamelijk welzijn.
- Besteed aandacht aan een comfortabele slaapplek: zet het raam een stukje open en/of gebruik aan slaapmasker.
- Verdiep je in slaapmeditatie en leer via ontspanningsoefeningen hoe jij je hoofd leegmaakt en je lijf ontspant.
Masterclass Superslapen door Bestsellerauteur en Slaapexpert Floris Wouterson
In de Masterclass Superslapen van Floris Wouterson ontdek je in een (kleinschalige) Online Masterclass hoe jij snel beter slaap. Zelfs als je regelmatig onrustig gedachten hebt of echt een avondmens bent.
“Slapen is belangrijker dan eten en bewegen samen.”
– Floris Wouterson
Niet Kunnen Slapen | #5 Oorzaken, #6 Tips en #4 Hulpmiddelen!
Wat moet je doen als je niet kan slapen? Met dit artikel wil ik uitgebreid op deze vraag ingaan, hier is namelijk geen eenduidig antwoord op te geven. Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben en vaak is beter slapen al door kleine aanpassingen mogelijk. Vanwege onze onwetendheid over slapen denken we al snel aan ernstige slaapproblemen.
Gelukkig is dit bijna nooit het geval, wat het dan wel is? Bekijk de feiten over slapeloosheid op deze pagina en leer vanavond al beter slapen!
Je ligt al een uur in bed, je draait en je woelt maar in slaap vallen, ho maar. Wat je ook doet, slapen lijkt niet te lukken. Er zijn tal van mensen in Nederland en België die hier mee te maken hebben.
Mensen zijn radeloos op zoek naar oplossingen voor hun slaapprobleem. Vaak komen ze bij hun huisarts terecht en wordt slaapmedicatie voorgeschreven. Maar is dit wel de juiste oplossing? Ik denk het niet. Slaaptabletten zijn enkel pleisters op de wonden. Het wordt tijd dat je echt geholpen wordt, dat het probleem bij de kern word aangepakt.
Pak het Slaapprobleem bij de kern aan
De kennis over slaapproblemen is helaas ver onder de maat. Waar mensen van de hoed en de rand weten als het gaat om afvallen of een gespierd lichaam krijgen, blijven slaapproblemen vaak links liggen. Slapen is minstens net zo belangrijk als gezonde voeding. Probeer ook eens een afvalshake uit. Structureel te weinig slaap kan op de lange termijn voor grote gezondheidsproblemen zorgen.
Gelukkig is redding nabij, op het internet is veel gratis informatie te vinden en kun je leren van de vele artikelen die online staan. Op de vraag: Wat moet je doen als je niet kan slapen? Zijn veel antwoorden mogelijk. De tips die ik met je ga delen zijn voor iedereen toepasbaar en door het op de juiste wijze toepassen van deze tips kun je vanavond al verbetering merken.
Wat moet je doen als je niet kan Slapen?
Iedereen heeft er wel eens last van: niet in staat zijn om in slaap te komen. Het is een veel voorkomend probleem waar de meeste mensen wel eens last van hebben.
Het is een probleem dat veel verschillende achterliggende oorzaken kan hebben. Dat maakt het dan ook moeilijk om een oplossing te vinden die ook daadwerkelijk voor iedereen kan werken. Toch zijn er een aantal manieren die goed werken om je te helpen alsnog in slaap te komen. Zo krijg je alsnog de nachtrust die jij nodig hebt en heb je elke dag de energie om jouw taken goed te kunnen uitvoeren.
Soorten Slaapproblemen
Vermoeidheid kan komen door verschillende soorten slaapproblemen, met ieder eigen onderliggende oorzaken. Je zal dan ook zelf moeten uitzoeken van wat voor soort slaapprobleem jij last van hebt en op welke manier jij het beste ervoor kan zorgen dat je er vanaf komt.
Als je er zelf niet goed kan achter komen, is het misschien handig om jouw huisarts te raadplegen. Maar vaak valt er relatief gemakkelijk achter te komen aan wat voor slaapprobleem jij lijdt en kan je vervolgens al snel proberen om dit op te lossen.
#1 Moeite om in Slaap te vallen
Eén van de meest veelvoorkomende slaapproblemen waar mensen aan lijden is niet goed in slaap kunnen komen. Je herkent dit vast wel: je ligt al in bed, maar krijgt het maar niet voor elkaar om in slaap te vallen. Je blijft maar piekeren of kan de stress van de dag niet goed van je af schudden. Doordat je moeite hebt om in slaap te vallen, krijg je niet voldoende nachtrust.
Dit kan op de lange termijn leiden tot gezondheidsproblemen en depressie. Het is dan ook goed om te proberen het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken in jouw slaapkamer, zodat je sneller in slaap kan komen en voldoende slaap krijgt gedurende de nacht.
Een manier om dit te doen is door jouw slaapkamer zo goed mogelijk voor te bereiden. Haal ieder apparaat dat licht kan geven of geluid kan maken uit de kamer weg.
Zorg er daarnaast ook voor dat je niet naar je wekker kan kijken, want hierdoor kan jij jezelf onbewust langer wakker houden. Maak het voor jezelf zo donker en stil mogelijk om op die manier ongestoord in slaap te kunnen vallen. Houd de kamer daarnaast ook koel en houdt het fris door de slaapkamer van tevoren te luchten.
Wat ook werkt om sneller in slaap te kunnen komen, is door jezelf zo veel mogelijk te ontspannen alvorens je in bed gaat liggen. Dit kan je doen door ontspanningsoefeningen te doen zoals over jouw buik te wrijven in cirkels.
Daarnaast kun je ook proberen om je te focussen op je ademhaling. Door je te richten op je ademhaling kan je ervoor zorgen dat je rustiger gaat ademen, waardoor je vanzelf steeds meer ontspannen wordt en uiteindelijk makkelijk in slaap kan vallen. Op deze manier help jij jezelf aan een goede nachtrust.
#2 Niet goed door kunnen Slapen
Een ander soort slaapprobleem waar je last van kunt hebben, is dat je moeite hebt om door te blijven slapen als je eenmaal in slaap bent gevallen. Dit hoeft meestal geen probleem te zijn. In de meeste gevallen is het heel normaal dat je ergens gedurende de nacht wakker wordt. Het probleem is vaak als je dan jezelf er te veel op gaat focussen om weer inslaap te komen. Je hebt het idee dat je ‘moet’ slapen, en kan daardoor juist niet meer goed in slaap komen.
Ook kan het door externe factoren komen dat je niet goed door kan slapen gedurende de nacht. Zo kan het zijn dat je wakker wordt door geluiden van buitenaf of dat je wakker wordt door licht van buiten. Het beste is om ervoor te zorgen dat je hierdoor niet afgeleid raakt door jouw slaapkamer zo donker mogelijk te houden. Soms valt er niks te doen tegen geluiden van buitenaf, dus is het enige wat jij voor jezelf kan doen er zo min mogelijk op te richten.
Als jij jezelf er druk over gaat maken, dan blijft het alleen maar langer door jouw hoofd rondspoken.
De beste manier om ervoor te zorgen dat je beter kan doorslapen, is door proberen jezelf alsnog meer te ontspannen. Dit kan je zelf doen door middel van ontspanningsoefeningen of zelfs door iets simpels als het lezen van een boek.
Probeer alcohol te vermijden en drink voordat je weer in slaap probeert te vallen kruidenthee of melk. Als het dan alsnog niet wil lukken om in slaap te komen, laat het dan los en ga even een ontspannende activiteit doen. Zo maak je er voor jezelf geen taak van. Alleen op die manier kan je in de juiste ontspannen toestand terecht komen.
#3 Niet kunnen inslapen
Niet kunnen inslapen komt voornamelijk dat jij jezelf niet op jouw gemak voelt terwijl je aan het proberen om in slaap te komen. Een veelvoorkomende oorzaak ervan is stress die je overdag beleeft en daar niet goed vanaf kan komen.
Stress in jouw lijf en in jouw hoofd kan het erg moeilijk maken voor jezelf om aan jouw nachtrust te komen. Je krijgt niet de benodigde uren slaap die je nodig hebt om de dag door te komen, wat na enige tijd ook voor fysieke ongemakken kan zorgen en bijvoorbeeld ook kan leiden tot depressie. Het beste om dit tegen te gaan is door overdag proberen de stress voor jezelf in te perken en op een goede manier te behandelen.
Probeer jezelf meer te ontspannen gedurende de dag, probeer stress te verlichten door zaken snel op te lossen met anderen of door het van een positieve kant te benaderen. Alleen door overdag goed om te gaan met jouw stress, kan je ervoor zorgen dat je ’s avonds rust in jouw hoofd kan vinden en met een ontspannen lichaam en geest in jouw bed kan stappen.
#4 Moe maar niet kunnen Slapen
Het kan voorkomen dat je wel moe bent, maar dat je alsnog moeite hebt om in slaap te kunnen komen. Vermoeid zijn en slaperig zijn namelijk zaken die op elkaar lijken, maar niet precies hetzelfde zijn. Vermoeidheid houdt in dat je uitgeput bent door fysieke of geestelijke inspanning. Slaperigheid is het teken dat jouw lichaam aan geeft om in slaap te vallen.
Slaperigheid wordt op een goede manier bevordert door een goed dagelijks slaapritme aan te houden. Zodra je dit ritme steeds weer blijft verstoren, raakt jouw lichaam in de war en weet het ook niet meer goed wanneer het het signaal moet geven dat je in slaap moet vallen. Ook hierbij kan het zijn dat je last hebt van stress, waardoor je ondanks jouw vermoeidheid alsnog niet goed in slaap kunt vallen.
Het beste is dan ook om de oorzaken van de vormen van stress die je ervaart zo goed mogelijk te behandelen zodat je er voor jouw nachtrust geen last meer van hebt. Mochten de vormen van stress te ernstig zijn om het zelf op te lossen, dan kan je altijd nog professionele hulp inschakelen.
Ga naar jouw huisarts om voor advies te vragen of zoek een vorm van therapie die je kan helpen om van jouw stress af te komen. Zo krijg je het voor elkaar om aan jouw dagelijkse rust te komen en zorg je ervoor dat de vermoeidheid je niet parten gaat spelen in jouw werk of andere aspecten van jouw dagelijkse leven.
#5 Niet kunnen Slapen door stress
Stress is dus kortom één van de grootste oorzaken die eraan bij kan dragen om je te belemmeren in jouw slaap. Het zorgt ervoor dat spanning niet alleen in jouw hoofd, maar ook nog eens in jouw lijf blijft opbouwen, waardoor je geestelijk en lichamelijk niet goed in staat bent om rust te vinden voor jezelf.
Als dit lange tijd blijft doorgaan, kan de vermoeidheid ernstige vormen aannemen en kan het voor enorme hindernissen zorgen in jouw leven.
Het is dan ook goed om naar de onderliggende oorzaak van jouw stress op zoek te gaan en te kijken naar hoe je dit het beste kan aanpakken om dit te verminderen. Probeer jouw dagelijkse taken op te delen zodat je minder hooi op je vork neemt en daardoor meer tijd hebt om rust te vinden in jouw geest. Het helpt je daarna ook beter om te focussen op de taak waar je op dat moment mee bezig bent. Zo ben je aan het eind van de dag meer ontspannen en kan je beter en gemakkelijker in slaap komen.
Er zijn kortom veel verschillende soorten problemen waardoor je niet goed in slaap kan komen of juist niet goed kan doorslapen. Ieder heeft zo zijn eigen oplossing, maar het voornaamste is om jezelf zien te ontspannen alvorens je naar bed gaat. Probeer je niet te druk te maken over jouw dagelijkse beslommeringen en maak jouw hoofd leeg van al jouw zorgen. Zo vindt je de nachtrust die je nodig hebt en krijg je meer energie om de dingen te doen die de volgende dag voor je staan.
Wat kun je zelf nog meer doen als je niet kunt slapen? Ontdek hieronder mijn tips:
Tip #1: Schrijf je zorgen van je af
Veel slapeloze nachten komen voort uit het eindeloos piekeren over van allerlei dingen, niet kunnen slapen door piekeren is een veelgehoorde klacht. Als je op bed ligt word je niet afgeleid en krijgen onze piekerende gedachten vrij spel.
Wat heel goed werkt is het volgende: Pak pen en papier en schrijf alles wat je bezig houdt van je af, zeg tegen jezelf :”Ik heb het op geschreven, het is nu uit mijn hoofd, morgenochtend denk ik er verder over”.
Tip #2: Zet je wekker uit het zicht
Als mensen niet binnen een half uur in slaap vallen schieten ze in de stress, het gevolg hiervan is dat slapen helemaal niet meer lukt. “Ik kan niet slapen, wat moet ik doen?!” dit soort gedachten spoken door hun hoofd.
Vervolgens zien ze ook nog eens de tijd op hun wekker, “Oh nee, ik kan nog maar 5 uur slapen, dat wordt morgen drama!”. Je kunt het zelf al wel invullen, met deze gedachten zal langer slapen steeds moeilijker worden, de tijd tikt ondertussen door.
Een goede tip is om je wekker uit het zicht te zetten of simpeler nog, draai je wekker om. Je zal niet meer afgeleid worden door de tijd.
Tip #3: Zorg voor een koele omgeving
Je zal het vast wel herkennen, je ligt al een tijdje te draaien en te woelen, je benen beginnen zich langzaam op te warmen, je krijgt een benauwend gevoel. Als je het te warm hebt zal dit resulteren in slapeloosheid. Het is misschien een inkoppertje maar wel erg effectief, zorg voor een koele slaapomgeving, zet desnoods een raam open of sla de dekens even van je af.
Wat ik je sterk kan afraden is het gebruik van een verwarming op je slaapkamer. Naast het feit dat de temperatuur snel kan oplopen in een slaapkamer creëer je een droge omgeving, ook niet erg bevorderlijk voor je nachtrust.
Tip #4: Let op je smartphone gebruik
Het felle, vooral blauwe licht is echt funest voor je biologische klok. Door het felle licht in je ogen geef je, je biologische klok een verkeerd signaal. Je lichaam denkt dat het dag is en zal actiever worden, iets wat je niet wilt als je wil gaan slapen.
Leg je smartphone dus minimaal een uur voordat je gaat slapen aan de kant. Ditzelfde geldt voor een tablet of laptop.
Tip 5#: Luister naar rustgevende muziek
Luister naar rustgevende muziek is misschien wel één van de beste antwoorden op de vraag; “Wat moet je doen als je niet kan slapen”. Misschien hou je helemaal niet van rustgevende muziek, toch kom je hierdoor tot rust.
Je hersenactiviteit wordt verlaagd en je zult langzaam in slaap dommelen. Ik zou zeggen probeer het uit!
Tip 6# Eet iets
Met een hongergevoel is het erg lastig om in slaap te vallen, de tip die ik voor je heb ligt natuurlijk erg voor de hand maar dat doet niets af aan de effectiviteit.
Eet iets om je hongergevoel te stillen. Let wel op dat je geen zoetigheid of vettigheid eet, dit zorgt juist voor meer activiteit. Eet een lichte snack zoals rijstwafel of appel.
Meer Slaap tips voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.
Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?
Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.
Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.
Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.
Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?
Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?
Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.
Wil je meer weten over al deze slaap tips? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar je ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je slaap tools bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke slaap attributen jij in huis gaat halen!
Meest gestelde vragen over slaap
Het is aanbevolen dat volwassenen 7-9 uur slaap krijgen per nacht.
Slaap dient om ons lichaam en geest te herstellen en te regenereren.
REM staat voor “Rapid Eye Movement” en is een fase van de slaap waarin onze ogen snel bewegen en onze hersenen actiever zijn.
De verschillende fasen van slaap zijn Non-REM en REM-slaap, samen vormen ze een cyclus die meerdere keren per nacht wordt herhaald.
Slaapgebrek kan leiden tot verminderde concentratie, verhoogde stress, gewichtstoename en verminderde immuunfunctie.
Slaapstoornissen zijn aandoeningen die de kwaliteit en hoeveelheid slaap beïnvloeden. Voorbeelden zijn insomnia en slaapapneu.
De kwaliteit van je slaap kun je verbeteren door een regelmatig slaapschema aan te houden, een comfortabele slaapomgeving te creëren en geen schermen te gebruiken voor het slapen gaan.
Een gezonde slaap is essentieel voor een goede gezondheid omdat het ons lichaam en geest helpt te herstellen en te regenereren.
Insomnia is de onmogelijkheid om in slaap te vallen of blijven slapen, terwijl slaapapneu gekenmerkt wordt door onderbrekingen van de ademhaling tijdens de slaap.
Natuurlijke manieren om in slaap te vallen zijn onder andere het uitvoeren van ontspannende activiteiten zoals yoga, het drinken van warme melk en het aanhouden van een regelmatig slaapschema.
Geen reacties on Beste Slaap Tips (2023) | 21x Beter Slapen Slaaptips voor jouw Nachtrust!