In dit artikel

Shakti Mat versus traditionele acupunctuur: een vergelijking (2023)

In dit artikel

Heb je ooit pijn of stress gevoeld en gedacht aan acupunctuur, maar werd je tegengehouden door de gedachte aan naalden? Ik ken dat gevoel! Ik heb een alternatief ontdekt, bekend als een Shakti Mat, dat oorspronkelijk uit India komt en duizenden plastic acupressuurpunten heeft om druk uit te oefenen op je lichaam.

In dit artikel vergelijk ik het gebruik van een Shakti Mat met traditionele acupunctuur, zodat je zelf kunt beoordelen welke methode het beste bij jou past. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Key Takeaway:

De beste Shakti mat van 2023 is Flowee Spijkermat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige spijkermatten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • Shakti Mats zijn een alternatieve vorm van acupunctuur die geen naalden gebruiken en duizenden plastic acupressuurpunten hebben om druk uit te oefenen op het lichaam.
 • Shakti Mats kunnen effectief zijn voor pijnverlichting, ontspanning en het verbeteren van de bloedcirculatie.
 • Shakti Mats zijn betaalbaar, gemakkelijk toegankelijk en kunnen thuis worden gebruikt zonder de kosten en moeite van traditionele acupunctuurbehandelingen.

Wat is een Shakti Mat en hoe verschilt het van traditionele acupunctuur?

Een Shakti Mat, ook wel bekend als een spijkermat, is een alternatieve vorm van acupunctuur die werkt door middel van acupressuur.

Spijkermat als alternatief voor acupunctuur

De spijkermat, of Shakti mat, biedt een interessante wending aan traditionele acupunctuur. In plaats van naalden die door een deskundige worden ingebracht, heeft deze mat duizenden kleine plastic punten die druk uitoefenen op je lichaam.

Je hebt zelf de controle en bepaalt de intensiteit van de druk door te kiezen hoeveel gewicht je op de mat legt. De mat is afkomstig uit India en wordt wereldwijd gebruikt voor ontspanning en pijnverlichting.

Mensen die niet houden van naalden of geen toegang hebben tot een acupuncturist, vinden in de spijkermat een praktisch en betaalbaar alternatief. Het is gemakkelijk te gebruiken, kan thuis worden gebruikt en vereist geen speciale training.

Werking van een Shakti Mat

Een Shakti Mat werkt door het toepassen van acupressuur op specifieke punten van het lichaam. De mat is ontworpen met duizenden plastic acupressuurnaalden die druk uitoefenen op deze punten, waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en spanning in de spieren wordt verminderd.

Dit kan leiden tot pijnverlichting, ontspanning en een gevoel van welzijn. Door dagelijks 15 tot 30 minuten op de mat te liggen of erop te staan, kun je de voordelen ervaren en je energieker voelen gedurende de dag.

Het gebruik van een Shakti Mat kan ideaal zijn voor mensen met spierpijn, stress of slaapproblemen, en het kan een natuurlijke en toegankelijke manier zijn om je gezondheid te verbeteren.

Voordelen van een Shakti Mat ten opzichte van traditionele acupunctuur

Een Shakti Mat biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele acupunctuur.

 • Geen naalden: In tegenstelling tot traditionele acupunctuur, worden er geen naalden gebruikt bij het gebruik van een Shakti Mat. Dit kan een geruststellend alternatief zijn voor mensen met angst voor naalden.
 • Gemakkelijk thuisgebruik: Een Shakti Mat kan gemakkelijk thuis worden gebruikt, zonder de noodzaak van een afspraak bij een pijnexpert of acupuncturist. Dit maakt het handig en toegankelijk voor iedereen.
 • Lagere kosten: Het gebruik van een Shakti Mat is over het algemeen goedkoper dan regelmatige acupunctuurbehandelingen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar kosteneffectieve methoden om pijnverlichting te krijgen.
 • Mogelijkheid tot dagelijks gebruik: In tegenstelling tot traditionele acupunctuur, waarbij je meestal regelmatige afspraken moet maken, kun je de Shakti Mat dagelijks gebruiken. Hierdoor kun je genieten van de voordelen van acupressuur therapie wanneer je maar wilt en zo vaak als je wilt.
 • Gebruiksgemak: Een Shakti Mat is eenvoudig te gebruiken en vereist geen speciale training of vaardigheden. Het enige wat je hoeft te doen is erop liggen, gaan staan ​​of het vastbinden aan een specifiek lichaamsdeel dat aandacht nodig heeft.

Vergelijking tussen een Shakti Mat en traditionele acupunctuur

Effectiviteit, veiligheid en kosten zijn belangrijke factoren bij het vergelijken van een Shakti Mat met traditionele acupunctuur.

Effectiviteit en resultaten

De effectiviteit van een Shakti Mat als pijnverlichting en ontspanning is goed gedocumenteerd. Door de duizenden acupressuurpunten op de mat wordt er druk uitgeoefend op specifieke punten van het lichaam, wat kan leiden tot vermindering van spierspanning, pijn en stress.

Veel mensen melden positieve resultaten na regelmatig gebruik, zoals verlichting van rugpijn, spanning en slapeloosheid. Hoewel de resultaten kunnen variëren, kan het gebruik van een Shakti Mat zeker de moeite waard zijn om te proberen voor diegenen die op zoek zijn naar een natuurlijke en betaalbare manier om pijn te verlichten en te ontspannen.

Veiligheid en risico’s

De Shakti Mat en traditionele acupunctuur zijn beide veilige methoden, maar er zijn enkele risico’s waar je rekening mee moet houden. Bij het gebruik van een Shakti Mat is het belangrijk om langzaam te beginnen en de druk geleidelijk op te bouwen.

Sommige mensen kunnen ongemak ervaren, vooral als ze een gevoelige huid hebben. Het wordt aangeraden om de mat te gebruiken op een zachte ondergrond zoals een bed of een yoga mat om het ongemak te verminderen.

Daarnaast kunnen mensen met bloedstollingsstoornissen of huidaandoeningen het beste eerst met hun arts overleggen voordat ze een Shakti Mat gaan gebruiken.

Bij traditionele acupunctuur worden naalden gebruikt, wat bij sommige mensen angst of ongemak kan veroorzaken. De meeste acupuncturisten zijn echter goed opgeleid en werken volgens strenge hygiënestandaarden om ervoor te zorgen dat de behandeling veilig is.

Het is ook belangrijk om te weten dat acupunctuur wat bijwerkingen kan hebben, zoals kleine bloeduitstortingen, vermoeidheid of duizeligheid. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen snel.

Kosten en toegankelijkheid

Het gebruik van een Shakti Mat is over het algemeen veel betaalbaarder dan traditionele acupunctuurbehandelingen. Terwijl een enkele acupunctuursessie al snel tientallen euro’s kan kosten, kun je een Shakti Mat aanschaffen voor een eenmalige investering.

Bovendien kun je de mat op elk moment gebruiken, in het comfort van je eigen huis, zonder dat je afspraken hoeft te maken met een acupuncturist. Dit maakt het gemakkelijk toegankelijk voor iedereen die op zoek is naar pijnverlichting en ontspanning zonder de kosten en de moeite van traditionele acupunctuur.

Gebruik en ervaringen met een Shakti Mat

– Tips voor gebruik: Lees verder om enkele handige tips te ontdekken voor het gebruik van een Shakti Mat.

– Ervaringen van gebruikers: Ontdek de positieve ervaringen van gebruikers en hoe een Shakti Mat hen heeft geholpen.

Tips voor gebruik

Hier zijn enkele handige tips voor het gebruik van een Shakti Mat:

 1. Begin langzaam: Als je nieuw bent met de spijkermat, begin dan met korte sessies van 10-15 minuten en bouw geleidelijk op naar 30 minuten per dag.
 2. Zoek een comfortabele ondergrond: Leg de mat op een zachte ondergrond zoals een matras of yogamat om ongemak te verminderen.
 3. Draag dunne kleding: Om optimaal contact te maken met de acupressuurpunten, draag dunne kleding of leg direct op de huid.
 4. Ontspan je lichaam: Probeer diep adem te halen en je spieren te ontspannen terwijl je op de mat ligt. Dit helpt om stress en spanning los te laten.
 5. Beweeg voorzichtig: Als je op de mat beweegt, doe dit dan rustig en voorzichtig om eventueel ongemak te minimaliseren.
 6. Hydrateer na gebruik: Drink voldoende water na het gebruik van de spijkermat om het lichaam gehydrateerd te houden en eventuele afvalstoffen af ​​te voeren.
 7. Gebruik regelmatig: Om maximaal voordeel te behalen, gebruik de spijkermat regelmatig, bijvoorbeeld dagelijks of meerdere keren per week.
 8. Persoonlijke grenzen respecteren: Luister altijd naar je lichaam en stop als iets pijnlijk of oncomfortabel aanvoelt.

Ervaringen van gebruikers

Veel gebruikers van de Shakti Mat hebben positieve ervaringen gehad met dit acupressuurhulpmiddel. Ze geven aan dat het gebruik van de spijkermat helpt bij het verlichten van pijn, het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.

Sommige mensen vinden het ook nuttig voor het verminderen van spierspanning en rugpijn. Daarnaast melden gebruikers dat ze zich na het gebruik van de Shakti Mat energieker en rustiger voelen.

Het is belangrijk op te merken dat sommige mensen in het begin een licht ongemak kunnen ervaren bij het gebruik ervan, maar dit zou na verloop van tijd moeten verminderen. Al met al lijken de meeste gebruikers tevreden te zijn met hun ervaringen met de Shakti Mat.

Mogelijke bijwerkingen

Naast de vele voordelen van een Shakti Mat, zijn er ook enkele mogelijke bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van een spijkermat:

 • Tijdelijke roodheid of irritatie van de huid op de plaatsen waar de acupressuurpunten druk uitoefenen.
 • Oncomfortabel gevoel tijdens het eerste gebruik, dat na verloop van tijd kan verminderen wanneer je lichaam eraan gewend raakt.
 • Onaangename sensaties of pijn tijdens het liggen of staan ​​op de mat, vooral als je er nog niet aan gewend bent.
 • Lichte bloedingen of blauwe plekken als gevolg van de druk uitgeoefend door de acupressuurpunten op specifieke gebieden.

Conclusie: Is een Shakti Mat een goede vervanging voor traditionele acupunctuur?

Een Shakti Mat kan een goede vervanging zijn voor traditionele acupunctuur. Het biedt pijnverlichting, ontspanning en stimuleert de bloedcirculatie zonder dat er naalden aan te pas komen.

Daarnaast is het gebruik van een Shakti Mat veilig, gemakkelijk en toegankelijk voor iedereen.

Meer over shakti matten

We werpen een uitgebreide blik op de boeiende wereld van de Shakti Mat. Deze serie artikelen belicht uiteenlopende onderwerpen om al uw vragen over dit intrigerende hulpmiddel te beantwoorden. We beginnen bij het begin: “Voordelen van de Shakti Mat“, waarna u zich wellicht afvraagt, “Shakti Mat kopen: waar kan ik het beste terecht?”. U kunt terecht op onze blogposts zoals “Shakti Mat Decathlon“, om te zien of dit de juiste keuze voor u is. We bespreken de ”Shakti Mat Voeten” en onthullen in “Shakti Mat Onzin” enkele mythen die de ronde doen.

Voor diegenen die nieuwsgierig zijn naar de “Wetenschap achter Shakti Mat“, hebben we een speciaal artikel dat dieper ingaat op het onderwerp. Onze blogserie biedt ook specifieke informatie over de impact van de Shakti Mat op verschillende gebieden. Bent u geïnteresseerd in het effect op uw slaapkwaliteit? Dan is “Shakti Mat slaapkwaliteit” een must-read. Als u wilt weten hoe de Shakti Mat stress kan verlichten, lees dan “Shakti Mat stressverlichting“, ”Shakti Mat versus acupunctuur”. Voor degenen die worstelen met rugpijn, hebben we “Shakti Mat rugpijn” om te verkennen hoe deze tool kan helpen.

Het gebruik van de Shakti Mat kan variëren afhankelijk van uw levensstijl of specifieke behoeften. Bekijk “Shakti Mat Atleten“, “Shakti Mat Ouderen“, “Shakti Mat Kinderen“, en “Shakti Mat Huisdieren” voor meer informatie over deze unieke groepen gebruikers. Of u nu een beginner bent of al wat ervaring heeft, we hebben ook artikelen voor u. Lees “Shakti Mat Beginners” en ontdek hoe u het beste uit uw Shakti Mat haalt. Bent u op zoek naar manieren om uw Shakti Mat te onderhouden? “Shakti Mat Onderhoud” heeft alle tips die u nodig heeft.

Tot slot, of u nu geïnteresseerd bent in meditatie of de wellness-sector, we hebben de artikelen “Shakti Mat Meditatie” en “Shakti Mat wellness-sector” die u interessante inzichten bieden. Dus of u nu een ervaren gebruiker bent of nieuw in de wereld van de Shakti Mat, we hopen dat deze blogserie u meer inzicht zal geven in dit fascinerende hulpmiddel.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verschil tussen een Shakti Mat en traditionele acupunctuur?

Een Shakti Mat is een mat met acupressuurpunten die druk uitoefenen op het lichaam, terwijl traditionele acupunctuur gebruik maakt van naalden om specifieke punten te stimuleren.

2. Kan een Shakti Mat dezelfde voordelen bieden als traditionele acupunctuur?

Hoewel een Shakti Mat vergelijkbare effecten kan hebben als traditionele acupunctuur, zijn de resultaten mogelijk niet zo intens of individueel aangepast.

3. Is een Shakti Mat veilig om thuis te gebruiken zonder begeleiding van een professional?

Ja, een Shakti Mat kan veilig thuis worden gebruikt zonder professionele begeleiding. Het is echter belangrijk om het gebruik langzaam op te bouwen en uw eigen comfortniveau in acht te nemen.

4. Kan een Shakti Mat helpen bij specifieke gezondheidsproblemen zoals pijnverlichting of ontspanning?

Ja, een Shakti Mat kan bijdragen aan pijnverlichting en ontspanning. Het kan echter variëren per persoon en het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen voor specifieke gezondheidsproblemen.

» Referenties


1. Piyush Mehta, Vishwas Dhapte, Shivajirao Kadam, & Vividha Dhapted. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 7(2), 251–263.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/

2. Na Li, Zongshuo Hao, Huiju Cao, Liting Guo, Hongwen Cao, Na Li, Yunfan Yang, Tifeng Jiao, Hailong Liu, & Mingli Wang. (2022). Acupressure mat-like nanostructure with improved SERS performance. Optics & Laser Technology, 148, 107765.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0030399221008537

3. Antonio Frizziero, Paolo Finotti, Cinzia La Scala, Giovanni Morone, Giovanni Piran, & Stefano Masiero. (2021). Efficacy of an Acupressure Mat in Association with Therapeutic Exercise in the Management of Chronic Low Back Pain: A Prospective Randomized Controlled Study. Applied Sciences, 11(11), 5211.
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/11/5211

4. Kerr, Daniel P., Walsh, Deirdre M., & Baxter, David. (2003). Acupuncture in the Management of Chronic Low Back Pain: A Blinded Randomized Controlled Trial. The Clinical Journal of Pain, 19(6), 364-370.
https://journals.lww.com/clinicalpain/Abstract/2003/11000/Acupuncture_in_the_Management_of_Chronic_Low_Back.4.aspx

» Referenties

Conclusie beste Shakti mat 2023

 • Beste Shakti mat – Flowee
 • Meest toegankelijke shakti-mat – Brellavio
 • Beste Spijkermatras – Flowee
 • Beste Shakti mat prijs/kwaliteit – Brellavio
 • Meest duurzame shaktimat – Flowee
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Shakti Mat versus traditionele acupunctuur: een vergelijking (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips