In dit artikel

Een gids voor Shakti mat psoas ontspanning

Een gids voor Shakti mat psoas ontspanning

In dit artikel

Heb je last van een gespannen psoas spier? Je bent niet alleen; dit is een probleem dat ik zelf ook heb ervaren. Uit onderzoek blijkt dat een shakti mat ons kan helpen om diep in deze kernspieren te ontspannen.

In dit artikel ontdek je hoe deze spijkermat kan bijdragen aan gezondere heupen en een soepeler lichaam. Lees snel verder en zeg vaarwel tegen stijfheid!

Key Takeaway

De beste shakti mat van 2024 is Flowee Shakti mat. Dit merk biedt de meest duurzame en kwalitatief hoogwaardige shakti matten aan, samen met een fijne klantenservice.

Samenvatting

 • De shakti mat helpt om de belangrijke psoas spier, die betrokken is bij veel dagelijkse bewegingen, diep te ontspannen door acupressuurpunten te stimuleren.
 • Regelmatig gebruik van de shakti mat kan leiden tot verbeterde houding, vermindering van pijn en stijfheid, en het loslaten van stress en spanning in de psoas spier.
 • Naast het gebruik van de shakti mat zijn er andere effectieve methoden om de psoas te ontspannen en versterken, zoals bepaalde yoga houdingen en ademhalingsoefeningen.
 • De Shakti mat ondersteunt niet alleen fysieke ontspanning, maar bevordert ook emotioneel welzijn en kan bijdragen aan een betere slaap en verminderde stressniveaus.
 • Door de toegenomen bloedcirculatie en het vrijkomen van endorfines tijdens het gebruik van de shakti mat, kan het lichaam efficiënter herstellen en functioneren.

Het belang van de psoas spier

 Een gids voor Shakti mat psoas ontspanning

De psoas spier, vaak over het hoofd gezien, is een cruciaal onderdeel van ons lichaam dat grote invloed heeft op zowel onze houding als ons algehele welzijn. De gezondheid van deze spier is essentieel voor een soepele heupbeweging, en als we deze verwaarlozen, kunnen we te maken krijgen met verschillende fysieke ongemakken en beperkingen in onze dagelijkse activiteiten.

Laten we eens dieper duiken in de anatomie en het belang van de psoas spier om te begrijpen hoe een tool zoals de shakti mat kan bijdragen aan de ontspanning en het functioneren ervan.

YouTube video

De rol van de psoas in de heupen

Mijn lichaam dankt zijn souplesse en kracht voor een groot deel aan de psoas. Deze spier is cruciaal voor het buigen van de heupen, of ik nu loop, zit of een yoga pose aanneem. De psoas is de brug tussen mijn bovenlichaam en benen, en staat centraal in mijn bewegingsvrijheid.

Zonder deze spier zou elke stap zwaar voelen en zou mijn stabiliteit ver te zoeken zijn.

Bij elke actie die ik onderneem – of ik nu een sprintje trek om de bus te halen of rustig aan een bureau zit – speelt de psoas een sleutelrol. Een ontspannen en sterke psoas helpt mij om mijn core stabiel te houden en ondersteunt mijn wervelkolom.

Het is fascinerend hoe deze spier mijn lichaamshouding beïnvloedt en hoe essentieel het is voor mijn algehele welzijn. Nu richten we ons op de effecten van de psoas op het lichaam als geheel.

Effecten van de psoas op het lichaam

De psoas speelt een sleutelrol in de manier waarop ik beweeg en mijn houding aanneem. Deze diepliggende heupbuiger verbindt mijn onderrug met mijn heupen en benen, waardoor ik kan staan, lopen en rennen.

Maar dat is niet alles; de psoas heeft ook een minder bekende kant die mij beïnvloedt. Het wordt namelijk vaak ‘de spier van de ziel’ genoemd vanwege de connectie met stress en emoties.

Denk bijvoorbeeld aan dat gevoel in de buik bij zenuwen of angst; dat is de psoas die opspant.

Een strakke psoas kan zorgen voor allerlei problemen, zoals spijsverteringsklachten en zelfs paniekaanvallen. Het voelt niet alleen onprettig, maar het kan mijn hele welzijn uit balans brengen.

Als ik lang zit of veel stress ervaar, zonder tijd te nemen voor een goede yoga practice of massage, merk ik dat direct aan een toenemend gevoel van ongemak. Daarom zie ik het belang ervan in om deze spier regelmatig te ontspannen voor zowel lichamelijk als geestelijk evenwicht.

Het begrijpen van de psoas spier

 Een gids voor Shakti mat psoas ontspanning

Als we het over de kern van ons lichamelijk welzijn hebben, kunnen we de psoas spier niet negeren. Deze diepliggende spier speelt een cruciale rol in niet alleen onze houding en beweging, maar beïnvloedt ook onze innerlijke rust en spijsvertering.

YouTube video

Oorsprong en inzet van de iliopsoas spier

De iliopsoas spier speelt een cruciale rol als één van de belangrijkste heupbuigers in ons lichaam. Deze diepliggende spier, bestaande uit de iliacus en psoas major spieren, start bij de onderrug en bekken en hecht aan het dijbeen.

Hij maakt het mogelijk om onze knieën naar de borst te tillen en heeft ook invloed op onze houding en stabiliteit. Het goed functioneren van de iliopsoas is essentieel voor dagelijkse activiteiten zoals lopen en rechtop zitten, maar ook voor sportprestaties.

Door zijn diepe ligging en constante inzet kan chronische stress of overbelasting de iliopsoas spier strak en stijf maken. Dit kan leiden tot ongemakken en beperkingen in bewegingsvrijheid, wat weer impact heeft op ons eetpatroon, gewichtsbeheersing en algehele gezondheid.

Ontspanning van deze spier is daarom geen luxe, maar een noodzaak voor een duurzaam gewichtsverlies en een vitaal leven.

Acties van de iliopsoas spier

De iliopsoas spier, vaak gewoon de psoas genoemd, werkt als een belangrijke heupbuiger. Deze spiergroep speelt een cruciale rol bij bijna elke beweging die ik maak, van het optillen van mijn knie tot het buigen in de taille.

Stel je voor dat ik loop of ren; mijn psoas spieren zijn constant aan het werk, waardoor ik mijn heupen kan bewegen en mijn lichaam vooruit kan stuw. Het is ook een ster in het stabiliseren van mijn wervelkolom, wat mij helpt om een goede houding te behouden en voorkomt dat ik voorover val.

Bij zitten of staan helpt de psoas mijn romp op te richten uit een liggende positie – denk aan het uit bed komen of opstaan vanuit een stoel. Daarbij moet altijd het belang onthouden worden van deze spier in relatie tot stress en emoties.

Als ik gestrest voel, spannen deze spieren zich vaak als eerste aan. Het is verrassend hoe diep de connectie tussen mijn emotionele staat en de acties van mijn psoas kan zijn. Door bewust te werken aan de ontspanning van deze sleutelspier met technieken zoals shakti mat psoas release, kan ik niet alleen fysiek maar ook emotioneel meer balans vinden.

Symptomen van psoas strakheid en trigger points

Ik heb vaak last van onderrugpijn en wist niet waarom, totdat ik hoorde over de psoas spier. Het blijkt dat een strakke psoas veel voorkomende lichamelijke klachten kan veroorzaken.

 • Pijn in de onderrug is een duidelijk teken van een strakke psoas spier; het kan voelen alsof er constant spanning staat op het onderste deel van mijn ruggengraat.
 • Heupklachten kunnen ontstaan wanneer de psoas te gespannen is; ik merk dan dat mijn bewegingen beperkter zijn en draaien of buigen moeizamer gaat.
 • Soms voel ik zelfs buikpijn die begint rond de navel en zich uitbreidt; dit doet me realiseren hoe nauw deze spier verbonden is met andere delen van mijn lichaam.
 • Nek – en schouderklachten worden ook wel geassocieerd met een strakke psoas omdat deze spier indirect invloed heeft op onze houding; ik moet vaak mijn nek strekken om verlichting te vinden.
 • Constipatie lijkt misschien verrassend als symptoom, maar ik heb geleerd dat spijsverteringsproblemen kunnen wijzen op problemen met deze diepgelegen heupbuiger.
 • Wat nog verrassender kan zijn, is dat spanning in de psoas invloed kan hebben op onze voortplantingsorganen door de nabijheid ervan; dit is gelukkig iets wat bij mij niet speelt.
 • Een algemeen gevoel van vermoeidheid treedt soms op zonder aanwijsbare reden; na lang zitten of na stressvolle dagen voel ik me uitgeputter dan normaal.
 • Slapeloosheid kan ook verband houden met een strakke psoas, omdat het mij soms weerhoudt om een ​​comfortabele slaappositie te vinden.

Het belang van ontspanning voor de psoas spier

Ontspannen van de psoas spier is cruciaal; deze diepliggende spier beïnvloedt niet alleen onze houding, maar ook ons vermogen om stress los te laten. Een soepele psoas helpt bij het verbeteren van de lichaamsfunctie en het verminderen van spanningen die tot diverse klachten kunnen leiden.

YouTube video

Geblokkeerde vetverbranding en ontspanning

Mijn lichaam lijkt soms in opstand te komen, vooral als ik stress ervaar. Stress kan namelijk leiden tot een ongewenste blokkade in de vetverbranding. Het klinkt misschien verrassend, maar een gespannen psoas spier heeft hier alles mee te maken.

Deze spier, diep verborgen in de buik, is essentieel voor meer dan alleen beweging; het beïnvloedt ook mijn vermogen om af te vallen.

Ontdekken hoe ik mijn psoas kan ontspannen blijkt cruciaal te zijn voor mijn algehele welzijn, en ja, ook voor de vetverbranding. De shakti mat komt hierbij goed van pas. Door bewust tijd te nemen om op deze mat te liggen en mijn ademhaling te verdiepen, help ik mijn lichaam uit die vecht-of-vluchtmodus.

Dit bevordert ontspanning en daarmee ook het herstel van de balans in mijn vetverbranding. De winst is dubbel: minder stress en een beter gewichtsbeheer.

Het belang van leren ontspannen voor een gezonder gewicht

Ontspanning speelt een cruciale rol bij het verkrijgen van een gezonder gewicht. Stress en een snel leven zetten ons lichaam vaak op scherp, waardoor onze psoas-spier zich kan samentrekken en kan leiden tot zowel fysieke als emotionele ongemakken.

Door te leren ontspannen, pakken we deze problemen aan en creëren we een omgeving waarin ons lichaam niet alleen kan herstellen, maar ook efficiënter kan functioneren. Dit bevordert een natuurlijk en gezond gewichtsverlies zonder dat de innerlijke criticus ons naar beneden haalt.

Het verlagen van stressniveaus door middel van oefeningen zoals meditatie en ademhalingstechnieken helpt het lichaam en de geest te kalmeren. Beweging en spierversterking zijn daarnaast effectief voor het ontspannen van de psoas-spier, wat bijdraagt aan een slanker figuur.

Deze ontspanningstechnieken verminderen ook het risico op chronische stress, wat vaak gepaard gaat met overgewicht. Laten we nu ontdekken hoe de shakti mat hierbij kan helpen.

Het gebruik van de shakti mat voor psoas ontspanning

De shakti mat heeft zich ontpopt als een verrassend effectief hulpmiddel om de psoas, onze diepliggende heupbuiger, te ontspannen. Deze prikkelende mat activeert specifieke acupressuurpunten die kunnen helpen bij het losmaken van chronische spanning en het bevorderen van een diepe relaxatie van deze cruciale spier.

Verbeterde doorbloeding en spierherstel

Gebruik van een Shakti mat stimuleert de doorbloeding in mijn heupflexoren en andere spieren. Dit leidt tot sneller herstel na inspanning en vermindert de kans op blessures. Wanneer ik op de mat lig, voel ik hoe de drukpunten mijn spierweefsel activeren, waardoor de bloedcirculatie op gang komt en afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Mijn lichaam ervaart direct de kalmerende werking van de Zweedse Spijkermat. Deze ontspanning helpt mij om beter te recupereren en maakt dat ik me fitter voel. Het is alsof elke spierspanning langzaam wegsmelt terwijl ik op de mat rust, wat bijdraagt aan een effectief herstelproces.

Aanpakken van psoas trigger points

Voel ik spanning in mijn heupbuigers? Het is tijd om die vervelende psoas trigger points aan te pakken. Deze knopen in de spieren kunnen pijnlijk aanvoelen en mijn houding en welzijn negatief beïnvloeden.

Gelukkig is de Shakti mat een effectief hulpmiddel om de psoas te kalmeren en weer soepel te krijgen. Ik leg me op de mat, laat de acupressuurpunten hun werk doen en voel hoe de spierspanning langzaam wegebt.

Dit is niet alleen een moment van fysieke ontspanning, maar ook een pauze voor mijn geest.

De ritmische ademhaling helpt mij verder te ontknopen terwijl ik daar lig. Ik merk dat regelmatig gebruik van de Shakti mat bijdraagt aan een diepere ontspanning van mijn psoas spier.

Zo verbetert ook mijn algehele lichaamshouding. Met deze nieuwe mate van ontspanning voel ik me klaar voor het volgende onderdeel: het loslaten van spanning met de Shakti mat.

Het loslaten van spanning met de shakti mat

Mijn lichaam verdient even een pauze, en met de shakti mat geef ik die welverdiende ontspanning aan mijn spieren. Deze mat staat bekend om het stimuleren van de bloedcirculatie en helpt bij het afvoeren van spanning in mijn heupflexoren.

Ik gebruik hem regelmatig om de stijfheid aan te pakken en voel me daarna opmerkelijk meer ontspannen. De acupressuurpunten van de mat drukken zachtjes tegen mijn psoas spier, waardoor triggerpoints worden aangepakt en spierspanningen loslaten.

Terwijl ik daar lig, laat ik de drukpuntstimulatie van de mat zijn werk doen en merk ik hoe mijn lichaam geleidelijk tot rust komt. Dit is niet alleen fijn voor mijn spieren, maar ook mijn geest vaart er wel bij.

Spanning en stress smelten weg en maken plaats voor een kalmte die me helpt beter te slapen en mij energieker te voelen. Nu is het tijd om over te stappen naar een andere fase van verzorging voor mijn lichaam; het verbeteren van de algehele gezondheid en functie van mijn psoas spier met behulp van deze revolutionaire mat.

Het gebruik van de shakti mat voor verbetering van de psoas gezondheid en functie

Ik leg dagelijks mijn Shakti mat neer voor een sessie gericht op de psoas spier. Dit ritueel helpt me om mijn hip flexors diep te ontspannen en ondersteunt hun functioneren.

– De Shakti mat stimuleert een verhoogde bloedstroom naar de psoas spieren, waardoor deze meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen.

– Regelmatig gebruik kan leiden tot minder stijfheid en vergroot de flexibiliteit van de psoas, wat essentieel is voor soepele heupbewegingen.

– Het prikkelende effect van de acupressuurpunten op de mat zorgt voor het vrijkomen van endorfines, die natuurlijke pijnstillers zijn en ontspanning bevorderen.

– Door te ontspannen op de Shakti mat, verbeter ik mijn lichaamshouding omdat een gezonde psoas bijdraagt aan een correcte uitlijning van de wervelkolom en het bekken.

– Met de mat pak ik ook specifieke trigger points in de psoas aan, wat helpt om diepgewortelde spanningen los te laten.

– Ik ervaar een algeheel gevoel van welzijn door de energiebanen die gestimuleerd worden tijdens een Shakti-sessie; dit heeft een positief effect op mijn lichaam en geest.

– Het consequente gebruik van de Shakti mat ondersteunt het vermogen van mijn lichaam om af te vallen op vakantie door stress te verminderen en mijn metabolisme te stimuleren.

Andere manieren om de psoas te ontspannen

Terwijl de shakti mat een geweldige tool is voor het ontspannen van de psoas, zijn er ook andere methoden die je kunt verkennen. Deze alternatieven kunnen bijdragen aan een nog completere benadering om spanning in deze cruciale spier te verminderen.

Acupunctuur voor psoas trigger points

Ik heb ontdekt dat acupunctuur een krachtige methode is om de diepliggende psoas trigger points aan te pakken. Deze punten zijn vaak de stille boosdoeners achter rug- en heuppijn, wat het dagelijks leven behoorlijk ongemakkelijk kan maken.

Met het plaatsen van dunne naalden op specifieke plekken rond de psoas spier, helpt acupunctuur bij het ontspannen van deze spiergroep, waardoor pijn en ongemak verminderen.

Een sessie kan al een wereld van verschil maken, omdat acupunctuur niet alleen de spanning in mijn psoas spier verlicht, maar ook de algemene bloedsomloop verbetert. Het is een behandeling die zich richt op het herstellen van de balans in het lichaam en een stap kan zijn naar een gezonder gewicht en een gelukkiger leven.

Het maakt niet uit of ik even pauzeer van het afvallen op vakantie of bezig ben met een saffraan supplement regime; acupunctuur blijkt steeds weer een stevige bondgenoot in mijn welzijn avontuur.

Psoas spier oefeningen en yoga houdingen

Mijn psoas spieren ontspannen en versterken is essentieel voor mijn gezondheid. Ik gebruik yoga-oefeningen en stretching om dit te bereiken, omdat ze effectief blijken in het verminderen van klachten.

 • Ondersteunende Brugpose: Ik plaats een yogablok of opgerolde handdoek onder mijn onderrug, wat helpt mijn psoas te stretchen en ontspannen.
 • Warrior I Pose: Deze houding helpt me bij het strekken van de heupflexoren, inclusief de psoas.
 • Liggende Beenstrekking: Liggend op mijn rug breng ik één been naar mijn borst terwijl ik het andere been recht en actief op de vloer houd. Dit creëert een stretch in mijn psoas.
 • Pigeon Pose: Een geweldige houding die zich richt op de heupopeners, waardoor ik spanning in de psoas kan loslaten.
 • Restorative Yoga Houdingen: Ik vind rustige poses zoals ‘Child’s Pose’ en ‘Seated Forward Bend’, die helpen bij het tot rust brengen van de psoas-spier.
 • Stoelyoga Stretch: Zittend strek ik één been achter mij uit terwijl ik rechtop blijf zitten, perfect als ik beperkte bewegingsruimte heb.
 • Ademhalingsoefeningen: Diepe buikademhaling stimuleert ontspanning in de psoas; door bewust adem te halen, bevorder ik fysiek en mentaal welzijn.

De voordelen van de shakti mat

Ontdek hoe de shakti mat niet alleen de psoas spier ontspant, maar ook een scala aan andere gezondheidsvoordelen biedt. Het gebruik ervan kan een ware transformatie zijn voor je totale welzijn en een sleutelrol spelen in het behoud van een krachtige en soepele psoas.

Verbetering van de houding

Ik merk zelf hoe de Shakti mat bijdraagt aan een betere houding. Door regelmatig op de mat te liggen, ontspan ik mijn stijve spieren die na een lange dag werken vaak voor problemen zorgen.

Mijn lichaam voelt daarna soepeler, en dat zie je terug in hoe ik sta en loop. Het is fascinerend hoe de vermindering van stresshormonen en het vrijkomen van endorfines niet alleen mijn humeur verbeteren, maar ook mijn houding positief beïnvloeden.

De acupressuur massagetechniek van de Shakti mat is iets bijzonders; het helpt om de spanning in mijn spieren te verlichten. Dit maakt een wereld van verschil voor mijn postuur. Na elke sessie op de mat voel ik me rechter en sterker, en dat draagt bij aan mijn zelfvertrouwen.

Echt, de invloed van diepere ontspanning op mijn houding had ik niet willen missen.

Stabilisatie van de romp en het been

Van een betere houding schakelen we nu over naar een ander cruciaal aspect van lichamelijke gezondheid: de stabilisatie van de romp en het been. Gebruikmaken van de Shakti mat kan hierin een sleutelrol spelen.

Stevige romp- en beenspieren zijn essentieel om ons lichaam in evenwicht te houden. Dit is vooral belangrijk tijdens dagelijkse activiteiten zoals lopen, rennen en zelfs zitten.

Door regelmatig op de Shakti mat te liggen, stimuleren we niet alleen de doorbloeding maar versterken we ook de kernspieren die nodig zijn voor een stabiele romp. Het gaat hier niet alleen om kracht maar ook om het vermogen van het lichaam om effectief te reageren op bewegingen die balans vereisen.

Beenspieren worden eveneens geactiveerd, wat bijdraagt aan een beter evenwicht en coördinatie. Zo draagt de Shakti mat bij aan een steviger, meer in balans zijnd lichaam waarbij de kans op blessures verkleint wordt.

Het verlengen van de levensduur van de psoas spier

Een lange en gezonde levensduur van de psoas spier is essentieel voor mijn welzijn. Ik leer dat regelmatig rekken en ontspannen van deze spier niet alleen mijn houding verbetert, maar ook mijn spijsvertering en voortplantingsorganen ten goede komt.

Gebruik van de shakti mat is een effectieve methode om te zorgen voor deze belangrijke spier. Het stimuleert de doorbloeding, verlicht spanning en helpt trigger points op te lossen.

Mijn ervaring leert dat consistent gebruik van de shakti mat zorgt voor een soepelere en sterkere psoas spier. Tijdens momenten van gevaar, angst of stress blijft mijn psoas ontspannen in plaats van ongewenst aan te spannen.

Hierdoor voel ik me niet alleen fysiek beter, maar ook mentaal meer ontspannen, wat bijdraagt aan een gezondere levenswijze.

Conclusie.

Met de Shakti Mat geef je jouw psoas spier de ontspanning die het verdient. Je zult merken dat je houding verbetert en je spieren herstellen sneller na het sporten. Het gebruik van de mat verlaagt stress en bevordert een diepe slaap.

Ervaar zelf hoe eenvoudig het is om te beginnen met het ontspannen van je psoas met deze mat. Laat de mat jouw gids zijn naar een gezonder lichaam en een rustigere geest.

Wist je dat de Shakti Mat niet alleen kan helpen bij psoas, maar bijvoorbeeld ook bij diabetes? De Shakti Mat is dé weg naar een fitter lichaam.

Picture of Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren.Meer ervaringen van Martijn Meeuwis

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips