In dit artikel

Hoe Serotonine en ADHD met Elkaar Verweven Zijn (2023)

In dit artikel

Als je worstelt met ADHD, heb je misschien gehoord dat serotonine een rol kan spelen in je conditie. Net als jij, was ik ook op zoek naar meer inzicht in het verband tussen serotonine en ADHD.

Uit mijn onderzoek is gebleken dat serotonine, een neurotransmitter, nauw verbonden is met ADHD en de symptomen ervan kan beïnvloeden. In deze blog duiken we dieper in dit fascinerende onderwerp en leren we samen hoe serotonine en ADHD met elkaar verweven zijn.

Lees verder, dit zou uw begrip van ADHD totaal kunnen veranderen!

Key Takeaway

Het beste serotonine supplement van 2023 is Vitals Saffraan. Dit merk heeft een veganistische, eerlijk geprijsde formule en is vrij van onnodige toevoegingen.

Samenvatting

 • Serotonine, een neurotransmitter, speelt een belangrijke rol bij ADHD en kan de symptomen beïnvloeden.
 • Een tekort aan serotonine kan leiden tot concentratieproblemen en hyperactiviteit.bij mensen met ADHD.
 • Behandelingen zoals medicatie, voedingssupplementen en therapieën kunnen de activiteit van serotonine beïnvloeden en helpen bij het verminderen van de symptomen van ADHD.
 • Het begrijpen van het verband tussen serotonine en ADHD is essentieel voor het ontwikkelen van effectievere behandelingen voor mensen met ADHD.

ADHD en de invloed van serotonine

Neurotransmitters spelen een belangrijke rol in het functioneren van ons brein, en bij ADHD is er een verstoring in de balans van neurotransmitters zoals dopamine, GABA, acetylcholine en serotonine.

Rol van neurotransmitters bij ADHD

Neurotransmitters spelen een grote rol bij ADHD. Ze zijn als boodschappers in de hersenen. Dopamine is er één van. Het werkt als een beloning in onze hersenen. Mensen met ADHD hebben vaak minder dopamine.

Dit verlaagt hun motivatie voor beloningen die niet meteen komen. Een andere neurotransmitter, serotonine, speelt ook een rol bij ADHD. Een tekort aan vitamine B6 kan zorgen voor minder serotonine in het lichaam.

Dit kan leiden tot ADHD. Ook tryptofaan, dat nodig is om serotonine aan te maken, ontbreekt soms bij mensen met ADHD. Andere neurotransmitters zoals GABA hebben ook invloed op ADHD.

Een tekort aan GABA kan zorgen voor meer hyperactiviteit en impulsiviteit. Het is duidelijk: dopamine, serotonine en GABA zijn allemaal belangrijk voor onze hersenen en kunnen ADHD beïnvloeden.

Verband tussen serotonine en ADHD

Serotonine en ADHD zijn met elkaar verweven omdat serotonine een rol speelt bij deze aandoening. Bij mensen met ADHD kan er een tekort zijn aan serotonine, wat invloed kan hebben op de stemming en het vermogen om zich te concentreren.

Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van emoties, stemmingen en impulsen. Een verstoring in de serotoninehuishouding kan leiden tot symptomen van hyperactiviteit en impulsiviteit, kenmerkend voor ADHD.

Het verhogen van het serotonine niveau kan helpen bij het verbeteren van de symptomen van ADHD.

Andere neurotransmitters betrokken bij ADHD

Naast dopamine en serotonine zijn er ook andere neurotransmitters betrokken bij ADHD. Een daarvan is GABA, een neurotransmitter die betrokken is bij het remmen van zenuwactiviteit.

Een tekort aan GABA kan leiden tot symptomen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Daarnaast speelt acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij leren en geheugen, ook een rol bij ADHD.

Verstoringen in de balans van deze neurotransmitters kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en symptomen van ADHD. Het begrijpen van de rol van deze neurotransmitters kan helpen om effectievere behandelingen voor ADHD te ontwikkelen.

Symptomen en subtypen van ADHD

– Symptomen van ADHD zijn onder andere problemen met concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit.

– Er zijn drie subtypen van ADHD: het overwegend onoplettende type, het overwegend hyperactieve-impulsieve type en het gecombineerde type.

– Het overwegend onoplettende type wordt gekenmerkt door moeite hebben met focussen en snel afgeleid zijn.

– Het overwegend hyperactieve-impulsieve type wordt gekenmerkt door hyperactiviteit en impulsief gedrag.

– Het gecombineerde type heeft zowel symptomen van onoplettendheid als hyperactiviteit/impulsiviteit.

Verschillende symptomen van ADHD

Bij ADHD kunnen verschillende symptomen optreden, zoals:

 • Problemen met concentratie en aandacht
 • Hyperactiviteit en rusteloosheid
 • Impulsief gedrag zonder eerst na te denken
 • Moeite om taken af te maken of georganiseerd te blijven
 • Snel afgeleid zijn door prikkels in de omgeving
 • Vergeetachtigheid en moeite met plannen en organiseren
 • Onrustige slaap en moeilijkheden bij het in slaap vallen
 • Onvermogen om stil te zitten of rustig te blijven

Onderscheid tussen ADHD subtypen

Er zijn drie hoofdsubtypes van ADHD die onderscheiden worden op basis van de meest prominente symptomen: voornamelijk onoplettend type, voornamelijk hyperactief-impulsief type en gecombineerd type.

ADHD SubtypeKenmerkende Symptomen
Voornamelijk Onoplettend TypeDit subtype wordt gekenmerkt door een grote mate van onoplettendheid en concentratieproblemen. Mensen met dit type ADHD kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om zich te concentreren op een taak, zijn vaak ongeorganiseerd en vergeten heel snel dingen.
Voornamelijk Hyperactief-Impulsief TypeDit subtype wordt gekenmerkt door hyperactiviteit en impulsiviteit. Mensen met dit type ADHD kunnen bijvoorbeeld niet stilzitten, praten veel en kunnen moeite hebben met het wachten op hun beurt.
Gecombineerd TypeDit subtype is een combinatie van de twee voorgaande types. Mensen met dit subtype hebben zowel symptomen van onoplettendheid als hyperactiviteit en impulsiviteit. Dit is het meest voorkomende subtype.

Het is belangrijk op te merken dat deze subtypes niet vaststaand zijn en dat symptomen kunnen veranderen naarmate mensen ouder worden. Bovendien kan de ernst van de symptomen variëren van persoon tot persoon. Het is daarom essentieel om zowel dopamine als serotonine niveaus in het oog te houden bij de behandeling van ADHD, aangezien beide neurotransmitters een rol spelen bij deze aandoening.

Behandeling van ADHD en serotonine

Medicatie en therapieën kunnen de activiteit van serotonine beïnvloeden als behandeling voor ADHD.

Medicatie en therapieën die de serotonineactiviteit kunnen beïnvloeden

Ik heb ontdekt dat er verschillende medicijnen en therapieën zijn die de activiteit van serotonine kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Serotonineheropnameremmers (SSRI’s): Deze medicijnen werken door de heropname van serotonine te blokkeren, waardoor er meer van deze neurotransmitter in de hersenen beschikbaar blijft. Dit kan helpen om stemming, concentratie en impulscontrole te verbeteren bij mensen met ADHD.
 • Voedingssupplementen: Sommige voedingssupplementen kunnen de aanmaak of opname van serotonine bevorderen. Vitamine B6, tryptofaan en omega-3 vetzuren worden vaak genoemd als supplementen die de serotonineactiviteit kunnen stimuleren.
 • Gedragstherapie: Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) richten zich niet direct op het verhogen van serotonine, maar kunnen wel helpen bij het omgaan met symptomen van ADHD. CGT kan mensen leren hoe ze hun gedachten en gedrag kunnen veranderen om beter met hun symptomen om te gaan.
 • Levensstijlveranderingen: Een gezonde levensstijl kan ook bijdragen aan een gezonde balans van neurotransmitters zoals serotonine. Voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet kunnen allemaal helpen om de serotonineactiviteit te ondersteunen.

Effectiviteit van serotoninegerichte behandelingen voor ADHD

Serotoninegerichte behandelingen kunnen effectief zijn bij de behandeling van ADHD. Het verhogen van de niveaus van serotonine in de hersenen kan helpen om symptomen zoals hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratieproblemen te verminderen.

Bepaalde medicijnen, zoals serotonineheropnameremmers, kunnen de werking van serotonine in de hersenen verbeteren. Ook kunnen therapieën zoals gedragstherapie en cognitieve gedragstherapie helpen om de serotonineactiviteit te vergroten.

Het is belangrijk om op te merken dat de effectiviteit van deze behandelingen kan variëren en dat het belangrijk is om samen te werken met een gekwalificeerde professional om de juiste behandelingsopties te vinden.

Samenvatting en conclusie

Serotonine en ADHD zijn met elkaar verweven omdat serotonine een neurotransmitter is die een rol speelt bij de ontwikkeling en behandeling van ADHD. Een tekort aan serotonine kan bijdragen aan symptomen van ADHD, zoals concentratieproblemen en hyperactiviteit.

Het verhogen van serotonine niveaus kan helpen om deze symptomen te verminderen. Daarom is het belangrijk om het effect van serotonine op ADHD verder te onderzoeken en te begrijpen, zodat we effectieve behandelingen kunnen ontwikkelen voor mensen met ADHD.

Meer over ‘Serotonine’

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom chocolade je gelukkig maakt of waarom je je soms neerslachtig voelt, is het antwoord wellicht serotonine. Deze neurotransmitter speelt een sleutelrol in onze emoties, stemming en nog veel meer. Laten we een duik nemen in de fascinerende wereld van serotonine.

Heb je je wel eens afgevraagd wat er gebeurt bij een lage serotonine niveau? Een tekort kan leiden tot gevoelens van depressie en onrust. Meer inzicht hierin kan een groot verschil maken in je welzijn.

Er zijn verschillende manieren om je serotonine niveau te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door middel van supplementen serotonine, die soms als aanvulling worden gebruikt naast andere behandelingen.

Interessant genoeg heeft het onderwerp serotonine ook de literaire wereld bereikt. De roman ‘Serotonine’ van Houellebecq biedt een diepgaande kijk op de menselijke conditie door de lens van deze neurotransmitter.

Maar wat is nu eigenlijk de functie van serotonine? Het is veel meer dan alleen het ‘gelukshormoon’. Het heeft diverse rollen in ons lichaam en is betrokken bij zaken als slaap, eetlust en pijnbeleving.

O ja, heb je je ooit afgevraagd waarom chocolade serotonine lijkt te verhogen? Het is geen mythe; bepaalde stoffen in chocolade kunnen daadwerkelijk je stemming verbeteren.

Serotonine werkt ook samen met andere neurotransmitters. De relatie tussen noradrenaline en serotonine is bijvoorbeeld cruciaal voor het reguleren van stemming en aandacht.

En wist je dat er een verband is tussen serotonine en ADHD? Onderzoek wijst uit dat serotonine een rol kan spelen bij deze aandoening.

Soms kan een overvloed aan serotonine leiden tot een gevaarlijke aandoening bekend als serotonine syndroom. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s.

Als je nu denkt: “Ik weet nog steeds niet wat serotonine precies is,” dan hebben we daar natuurlijk ook een uitgebreide uitleg over.

Wil je actief je serotonine verhogen? Er zijn diverse strategieën die je kunt toepassen, van dieet tot lichaamsbeweging.

En tot slot, wat je eet kan een grote invloed hebben. Leer meer over serotonine en voeding om je lichaam en geest in balans te brengen.

Dus daar heb je het, een reis door de veelzijdige wereld van serotonine. Hopelijk helpt deze informatie je op je pad naar persoonlijke groei.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het verband tussen serotonine en ADHD?

ADHD wordt vaak in verband gebracht met een onbalans in de hersenchemie, zoals een tekort aan serotonine of dopamine.

2. Hoe kunnen gelukshormonen zoals serotonine mijn gedrag beïnvloeden?

Gelukshormonen zoals serotonine kunnen de functie van je brein en je gedrag beïnvloeden. Een tekort aan serotonine kan leiden tot gedragsproblemen of zelfs een depressie.

3. Wat is het serotoninesyndroom?

Het serotoninesyndroom is een ernstige aandoening die kan ontstaan door een teveel aan serotonine in je hersenen. Het kan leiden tot ernstige mentale of lichamelijke problemen.

4. Kan een tekort aan vitamine B mijn niveau van serotonine beïnvloeden?

Ja, vitamine B speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. Een tekort hieraan kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder depressie.

5. Hoe kunnen hormonen zoals testosteron, oestradiol en prolactine mijn gevoel van geluk beïnvloeden?

Deze hormonen hebben invloed op de werking van neurotransmitters zoals serotonine, wat belangrijk is voor het gevoel van geluk en welzijn. Ze kunnen dus zowel positieve als negatieve effecten hebben op je humeur en psyche.

» Referenties

1. Simon N. Young (2007). How to increase serotonin in the human brain without drugs. J Psychiatry Neurosci, 32(6), 394–399.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/

2. Li D, He L. Meta-analysis supports association between serotonin transporter (5-HTT) and suicidal behavior. Mol Psychiatry 2006;12:47-54.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16969368/

3. Anguelova M, Benkelfat C, Turecki G. A systematic review of association studies investigating genes coding for serotonin receptors and the serotonin transporter: II. Suicidal behavior. Mol Psychiatry 2003;8:646-53.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12874600/

4. Neumeister A, Young T, Stastny J. Implications of genetic research on the role of serotonin in depression: emphasis on the serotonin type 1A receptor and the serotonin transporter. Psychopharmacology (Berl) 2004;174:512-24.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15249991/

5. Anguelova M, Benkelfat C, Turecki G. A systematic review of association studies investigating genes coding for serotonin receptors and the serotonin transporter: I. Affective disorders. Mol Psychiatry 2003;8:574-91.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12851635/

» Referenties

Conclusie beste Serotonine Booster 2023

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Hoe Serotonine en ADHD met Elkaar Verweven Zijn (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips