In dit artikel

Selenium | De Beste oplossing bij Selenium tekort!

Selenium Supplement (2022) | De Beste oplossing bij een Tekort!

In dit artikel

Selenium is, net als jodium, zink en nog een aantal andere, een spoorelement dat het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Helaas is selenium een element dat eigenlijk niet de aandacht krijgt die het verdient, hoewel het bij tal van belangrijke lichaamsprocessen een rol speelt.

Als je graag meer wilt te weten komen over selenium, waar het zoal in zit en hoeveel selenium je dagelijks nodig hebt, dan kan deze blog je in elk geval al een goede start geven!

Klik hier en vergelijk de beste Vitamine Abonnementen met korting

De verschillende vormen van selenium

Eerst en vooral is het belangrijk om te beseffen dat selenium in verschillende vormen voorkomt, afhankelijk van de bron. Hieronder een overzichtje:

 • Selenomethionine
 • Selenocysteine
 • Seleniet
 • Selenaat

Zowel selenomethionine als selenocysteine komen voor het grootste deel voor in plantaardige én dierlijke voeding, terwijl seleniet en selenaat over het algemeen minder voorkomen en ook minder goed worden opgenomen. Op zich is dit echter niet zo belangrijk, aangezien het selenium dat in de meest geconsumeerde producten en supplementen zit, erg goed wordt opgenomen door het lichaam. En dat brengt ons bij het volgende puntje!

Selenium De Beste oplossing bij Selenium tekort!

De opname van selenium

Selenium is een spoorelement, wat betekent dat het lichaam er eigenlijk niet zoveel van nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Over het algemeen kan gesteld worden dat het lichaam zo’n 70% van de selenium uit voeding absorbeert, wat eigenlijk een relatief hoog percentage is.

Natuurlijk zullen bepaalde factoren, zoals problemen met de vertering, een invloed hebben op de opname van selenium. Het kan dan ook nooit kwaad om gezond en gevarieerd te eten, zodat je zeker voldoende binnen krijgt, en eventueel een hoogwaardig selenium supplement te nemen!

De belangrijkste bronnen van selenium

Selenium is een van de meest voorkomende spoorelementen, maar lang niet alle voedingsmiddelen bevatten een grote hoeveelheid. Hieronder de belangrijkste bronnen van dit spoorelement:

 • De meeste soorten vis
 • Bepaalde vleessoorten
 • Volkoren graanproducten
 • Zuivelproducten
 • Noten, en dan vooral paranoten

Doorgaans is het gehalte aan selenium in paranoten het hoogst, en dit product wordt dan ook aangeraden om in de dagelijkse behoefte te voorzien. Daarbij is het belangrijk om te weten dat selenium normaal gezien ook aan veevoer wordt toegevoegd, waardoor het logischerwijs in relatief grote hoeveelheden in vlees aanwezig is!

Selenium De Beste oplossing bij Selenium tekort!

De belangrijkste functies van selenium in het lichaam

Hoewel het lichaam op zich niet veel selenium nodig heeft, vervult dit spoorelement toch enkele levensbelangrijke functies. Als je meer selenium uit voeding wilt halen of een selenium supplement wilt nemen, is het altijd goed om daar zicht op te krijgen:

1. Selenium beschermt rode bloedlichaampjes

Een van de belangrijkste functies van selenium is het beschermen van rode bloedlichaampjes, die toch wel een essentiële rol spelen bij het transport van zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam. Het anti-oxidatieve effect van selenium kan versterkt worden als het gecombineerd wordt met zink!

2. Selenium maakt zware metalen minder giftig

Vervolgens zorgt dit spoorelement er ook voor dat zware metalen, die via bepaalde voedingsmiddelen of water in het lichaam terechtkomen, minder schadelijk zijn. Zware metalen als aluminium of lood kunnen het lichaam op verschillende manieren chronisch ziek maken.

Ook interessant:

Voedingssupplementen | Kopen of links laten liggen?
Alles over vegan supplementen
Alles over Vitamine D3
Vitamine K2: alles wat je moet weten
Omega 3, dé Essentiële Vetzuren voor een Goede Gezondheid

3. Selenium draagt bij tot de werking van de schildklier

Ook schildklierproblemen kunnen voorkomen worden door middel van een gezond gehalte aan selenium in het lichaam. De schildklier speelt een rol bij het metabolisme, de werking van het zenuwstelsel en bepaalde cognitieve functies.

4. Selenium voor een gezonde huid

Een van de belangrijkste functies van selenium is ten slotte de opbouw van een gezonde, sterke huid. Zo draagt het spoorelement bij tot de structuur van de huidcellen, alsook die van haar en nagels.

Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat selenium wel degelijk enkele belangrijke functies vervult in het lichaam, ondanks het feit dat veel mensen niet zoveel over dit spoorelement weten. Een selenium tekort is dan ook iets dat je écht wilt vermijden, en in het ergste geval zo snel mogelijk moet oplossen.

Selenium kan je uit voeding halen, maar in bepaalde gevallen is een selenium supplement aangeraden. Hiervoor doe je dan ook best een beroep op een voedingsdeskundige of andere specialist!

Selenium De Beste oplossing bij Selenium tekort!

De meest voorkomende selenium tekort symptomen

De symptomen van een selenium tekort kunnen divers zijn, en het is dan ook een kwestie van te onderzoeken of je wel degelijk een selenium tekort hebt. Om een juist beeld te krijgen op jouw gezondheid schakel je hiervoor best een arts of voedingsdeskundige in. Niettemin kan het volgende overzichtje met de belangrijkste selenium tekort symptomen je al wat duidelijkheid geven:

Hartstoringen

Een chronisch tekort aan selenium kan uiteindelijk hartstoringen veroorzaken. Dit komt vooral voor bij mensen die lang te weinig selenium binnenkregen en dan ineens een hoge dosis innemen!

Spierpijn

Mensen die veel te weinig selenium via de voeding of een selenium supplement innemen, kunnen na verloop van tijd ook problemen met de spieren ervaren. Spierpijn, spierzwakte of spierkrampen zijn typische kenmerken van een selenium tekort.

Problemen met de schildklier

Als er te weinig selenium wordt opgenomen, kunnen problemen met de schildklier ontstaan. Dit heeft dan weer een negatief effect op het metabolisme en de werking van het zenuwstelsel.

Heel vaak is een tekort aan selenium het gevolg van een ongezond voedingspatroon, maar het kan ook veroorzaakt worden door het langdurig innemen van zogenaamde ‘parenterale’ voeding. Dit is voeding die rechtsreeks via de bloedbaan wordt afgegeven en vaak te weinig selenium bevat.

Hoewel een selenium tekort in Nederland nauwelijks voorkomt, kan het over het algemeen toch geen kwaad om gezond te eten én een extra selenium supplement te nemen!

Een teveel aan selenium, dat bestaat ook!

De selenium tekort symptomen zijn over het algemeen bekend, maar het is ook mogelijk om teveel selenium binnen te krijgen. In dat geval heeft het nooit te maken met de voeding, want via die weg is het onmogelijk om een gevaarlijke dosis selenium in te nemen.

Een teveel aan selenium is bijna altijd het gevolg van misbruik van selenium supplementen in een hoge dosis. Hieronder de belangrijkste symptomen:

 • Het verlies van nagels, tanden en haar
 • Beschadiging aan of problemen met de huid
 • Aandoeningen aan het zenuwstelsel

Deze en nog meer symptomen kunnen optreden als gevolg van een teveel aan selenium. Wil je weten hoeveel selenium je precies nodig hebt, zodat je een selenium teveel of een tekort kunt voorkomen? Lees dan snel verder!

Ook interessant:

Beste Vitamine Abonnement | Review (2022 | Supplementen Abonnementen vergelijken!
Alles wat je moet weten over Zink
Alles wat je moet weten over Vitamine B12!
Magnesium: een uiterst belangrijk mineraal
Alles wat je moet weten over Jodium!

Hoeveel selenium heb ik dagelijks nodig?

Net zoals dat bij veel andere mineralen, vitamines en spoorelementen het geval is, kan je met een gezond en gevarieerd voedingspatroon zeker genoeg selenium binnen krijgen. Eigenlijk geeft de Gezondheidsraad aan dat de minima voor de dagelijkse selenium behoefte nogal onbetrouwbaar zijn, en niet als heilig zouden moeten worden beschouwd door het grootste deel van de bevolking.

Toch is het altijd handig om je te kunnen baseren op een algemene richtlijn:

 • 6-11 maanden: 15 microgram
 • 1-2 jaar: 20 microgram
 • 2-5 jaar: 25 microgram
 • 6-9 jaar: 30 microgram
 • 9-13 jaar: 40 microgram
 • 14-17 jaar: 50 microgram
 • 18 jaar en ouder: 70 microgram

Ten slotte zouden zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dagelijks ongeveer 60 microgram selenium binnen moet krijgen.

Nogmaals, deze richtlijnen zijn allesbehalve een gouden regel en slechts een benadering van de hoeveelheid selenium die je dagelijks nodig zou hebben. Zolang men zich aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon houdt, zou een tekort niet mogen voorkomen!

Omega 3 Visolie of Algenolie | Beste Omega 3 Supplementen!

Selenium kopen en bestellen met korting

Voldoende selenium uit voeding halen is wel degelijk mogelijk, en gezonde voedingsmiddelen zouden altijd de eerste en belangrijkste bron van selenium moeten zijn. Niettemin kan een selenium supplement kopen ook handig zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van een chronisch tekort of een inefficiënte opname.

Het spreekt voor zich dat je een selenium supplement wilt van goede kwaliteit, en dat is iets wat een merk als Vitaily je zeker kan bieden. De producten van Vitaily, waaronder Vitaily Basis en Vitaily Vegan, zijn heel gemakkelijk online kopen. Je kan tegenwoordig dan wel in de meeste gezondheidswinkels selenium aankopen, waaronder Holland & Barret, Etos en Kruidvat, het is altijd handig om je bestelling online te doen, bij een merk als Vitaily!

Het merk is betrouwbaar en betaalbaar, biedt kwaliteit en maakt het innemen van je dagelijkse hoeveelheid vitamines ook nog eens gemakkelijk. Met kortingscode “GROEI“ koop en bestel je Vitaily met €7,50 korting op een maandpakket of abonnement, zodat je nog voordeliger van kwalitatieve supplementen kunt genieten!

Vitaily Vegan Supplementen Review + Code Essentiële Aanvulling!

Ervaringen met een selenium supplement

Wil je zeker zijn dat je met de aankoop van een selenium supplement een goede zet doet? Dan kan het zeker geen kwaad om eens de ervaringen met selenium supplementen van anderen te horen. Heel wat mensen hebben hun gezondheid met een kwalitatief supplement een grote boost kunnen geven. Hieronder enkele goede reviews:

“Ik neem al een paar jaar een selenium + zink supplement, en ben heel tevreden van het resultaat. Mijn weerstand als oudere vrouw tegen pathogenen is sterk verbeterd. Ik raad een selenium supplement zeker aan!

– Ervaring selenium supplement – Rita

“Mijn arts heeft me een selenium supplement aanbevolen omdat het tal van antioxidanten en zink bevat. Ik neem het reeds een aantal jaar en ben heel tevreden!

– Selenium supplement – Chantal

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Selenium Supplement (2022) | De Beste oplossing bij een Tekort!

  Laat een reactie achter