In dit artikel

Alles Wat je Moet Weten over Schildklierhormonen (2023)

In dit artikel

De schildklier is een klein orgaan in de hals dat een belangrijke rol speelt in de stofwisseling en groei van het lichaam. De schildklier produceert hormonen die de stofwisseling reguleren, de groei en ontwikkeling bevorderen en het energie niveau beïnvloeden. In dit artikel zal ik uitleggen wat schildklierhormonen zijn, hoe ze worden geproduceerd en gereguleerd, en hoe een tekort of overschot aan deze hormonen kan leiden tot problemen met de schildklier.

Wat zijn schildklierhormonen?

Schildklierhormonen zijn hormonen die door de schildklier worden geproduceerd en in het bloed worden uitgegeven. De twee belangrijkste schildklierhormonen zijn thyroxine (T4) en trijoodthyronine (T3). T4 wordt in grotere hoeveelheden geproduceerd dan T3, maar T3 is het actievere hormoon.

De productie van schildklierhormonen wordt gereguleerd door thyrotropin (TSH), een hormoon dat wordt geproduceerd door de hypofyse, een klier in de hersenen. Wanneer de hoeveelheid schildklierhormonen in het bloed laag is, stuurt de hypofyse TSH naar de schildklier om meer hormonen te produceren. Wanneer de hoeveelheid schildklierhormonen in het bloed hoog is, stopt de hypofyse met het produceren van TSH, waardoor de schildklier minder hormonen gaat produceren.

Hypo- en hyperthyreoïdie

Een tekort aan schildklierhormonen wordt hypothyreoïdie genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door een aandoening van de schildklier zelf, zoals een ontsteking, of door een problemen met de hypofyse of hypothalamus. Symptomen van hypothyreoïdie omvatten gewichtstoename, vermoeidheid, koude intolerantie, droge huid en haar, constipatie, geheugenproblemen en stemmingswisselingen.

Een overschot aan schildklierhormonen wordt hyperthyreoïdie genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door een aandoening van de schildklier, zoals een goedaardige tumor of een auto-immuunziekte. Symptomen van hyperthyreoïdie omvatten gewichtsverlies, verhoogde hartslag, zweten, nervositeit, slapeloosheid, diarree en oogproblemen.

Diagnose van hypo- en hyperthyreoïdie wordt gedaan aan de hand van bloedonderzoek waarbij de hoeveelheid TSH, T4 en T3 wordt gemeten. Behandeling van hypothyreoïdie omvat het gebruik van schildklierhormonen supplementen om de tekorten aan te vullen, terwijl behandeling van hyperthyreoïdie kan omvatten medicijnen om de productie van schildklierhormonen te verminderen of chirurgie om de schildklier te verwijderen.

Natuurlijke manieren om je schildklier te ondersteunen

Er zijn ook natuurlijke manieren om de gezondheid van de schildklier te ondersteunen. Hieronder vindt u een aantal aanbevelingen:

Voeding: Een dieet rijk aan jodium, zoals vis, zeegroenten en eieren, kan helpen bij het behoud van een gezonde schildklier. Vermijd daarentegen het gebruik van veel soja, aangezien dit de opname van jodium kan verminderen.

Supplementen: Selenium, vitamine D en omega-3 vetzuren zijn supplementen die worden gezien als nuttig voor de gezondheid van de schildklier. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat overmatig gebruik van deze supplementen schadelijk kan zijn, dus het is raadzaam om eerst advies te vragen aan een arts of specialist.

Lifestyle veranderingen: Stress kan een negatief effect hebben op de schildklierfunctie, dus het is belangrijk om te ontspannen en genoeg slaap te krijgen. Ook regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het behoud van een gezonde stofwisseling en gewicht.

Conclusie over schildklierhormonen

Schildklierhormonen zijn belangrijk voor de regulering van de stofwisseling, groei en ontwikkeling van het lichaam. Problemen met de schildklier, zoals hypo- en hyperthyreoïdie, kunnen leiden tot een tekort of overschot aan schildklierhormonen. Behandeling van deze aandoeningen omvat medicijnen of chirurgie, maar er zijn ook natuurlijke manieren om de gezondheid van de schildklier te ondersteunen. Als je vermoedt dat je een probleem met je schildklier hebt, is het raadzaam om een arts of hormoonspecialist te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Meer info over hormonen voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Er zijn heel erg veel soorten hormonen. Over het algemeen kan je hormonen verdelen over 2 groepen:

Als we vervolgens verder kijken kunnen we hormonen weer verder verdelen in bepaalde functiegroepen:

Andere bekende gelukshormonen zijn endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine. Veel mannen hebben tegenwoordig te weinig testosteron en daar is zeker wat aan te doen. Een veel voorkomende klacht is een laag libido of last van man boobs. Lees het Testoplan maar eens voor meer info.

De hongerhormonen ghreline en leptine kunnen ervoor zorgen dat het afvallen haast onmogelijk wordt. Dit kan ook weer invloed hebben op jouw biologisch klok en dan komt het hormoon melatonine ook om de hoek kijken.

Wil je meer weten over al deze hormonen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over schildklierhormonen

Wat zijn de functies van schildklierhormonen in het lichaam?

Schildklierhormonen regelen de stofwisseling, bevorderen groei en ontwikkeling, en beïnvloeden het energie niveau.

Wat zijn de belangrijkste schildklierhormonen?

De twee belangrijkste schildklierhormonen zijn thyroxine (T4) en trijoodthyronine (T3).

Hoe worden schildklierhormonen geproduceerd en gereguleerd?

Schildklierhormonen worden geproduceerd door de schildklier en gereguleerd door thyrotropin (TSH), een hormoon dat wordt geproduceerd door de hypofyse.

Wat is hypothyreoïdie en wat zijn de symptomen ervan?

Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormonen en symptomen omvatten gewichtstoename, vermoeidheid, koude intolerantie, droge huid en haar, constipatie, geheugenproblemen en stemmingswisselingen.

Wat is hyperthyreoïdie en wat zijn de symptomen ervan?

Hyperthyreoïdie is een overschot aan schildklierhormonen en symptomen omvatten gewichtsverlies, verhoogde hartslag, zweten, nervositeit, slapeloosheid, diarree en oogproblemen.

Hoe wordt hypo- en hyperthyreoïdie behandeld?

Behandeling van hypothyreoïdie omvat het gebruik van schildklierhormonen supplementen, terwijl behandeling van hyperthyreoïdie kan omvatten medicijnen of chirurgie.

Welke voeding is goed voor de gezondheid van de schildklier?

Een dieet rijk aan jodium, zoals vis, zeegroenten en eieren, kan helpen bij het behoud van een gezonde schildklier.

Welke supplementen kunnen helpen bij het ondersteunen van de schildklierfunctie?

Selenium, vitamine D en omega-3 vetzuren zijn supplementen die nuttig kunnen zijn voor de gezondheid van de schildklier.

Wat zijn natuurlijke manieren om de schildklierfunctie te ondersteunen?

Stressvermindering, genoeg slaap, en regelmatige lichaamsbeweging zijn natuurlijke manieren om de gezondheid van de schildklier te ondersteunen.

Wie moet ik raadplegen als ik denk dat ik een probleem met mijn schildklier heb?

Als je vermoedt dat je een probleem met je schildklier hebt, is het raadzaam om een arts of hormoonspecialist te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Alles Wat je Moet Weten over Schildklierhormonen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips