Sapvasten: nét iets meer dan gewoon vasten
21 maart 2021 
20 min. leestijd

Sapvasten: nét iets meer dan gewoon vasten

Vasten is een term die heel vaak wordt gebruikt in de wereld van de gezondheid en de fitness, maar wist je dat je ook kunt sapvasten? Een sapvastenkuur is een beetje zoals een gewone detoxkuur, met als grote verschil dat je wél versgemaakte sapjes mag drinken. En dat brengt enkele interessante voordelen met zich mee.

Ontgiften, bijvoorbeeld met sapvasten, is tegenwoordig erg populair. Wat houdt sapvasten nu precies in, wat zijn de voordelen van een sapvasten kuur voor je lichaam en hoe kan je efficiënt sapvasten? In deze blog lees je alles wat je moet weten om je lichaam optimaal te ontgiften!

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je - Korting - Kortingscode

Klik hier voor de Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je

Wat is sapvasten?

Sapvasten is een vorm van vasten of ontslakken waarbij het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam zo goed mogelijk wordt ondersteund. Zoals de naam reeds aangeeft gaat het om een soort van detox waarbij men enkel vloeibare sappen mag drinken. Het gaat hierbij om sappen die:

 • Voortkomen uit groenten (zoals wortel, spinazie en komkommer)
 • Vers gemaakt zijn met een juicer of slow-juicer
 • Zo weinig mogelijk bewerkt zijn om de voedingswaarde te behouden

Kortom, alle ingrediënten van zo’n sap draagt bij tot een goede gezondheid. Natuurlijk wil je daar ook graag wat meer over weten – en daar kan het onderstaande overzicht je zeker bij helpen!

sapvasten-ontgiften-ontslakken-en-sap-vasten-kuur-recepten-1

Is sapvasten gezond? De voordelen van een sapvasten kuur!

Voor je begint met een sapvasten kuur, is het erg belangrijk dat je precies weet wat je kunt verwachten. Zoals dat bij elke grote verandering in je voedingspatroon het geval is, is het de moeite waard om raad te vragen bij een specialist (zoals een voedingsdeskundige), die je kan helpen om te bepalen of een sapvasten kuur iets voor jou is.

Heb je zelf nog wat extra overtuiging nodig van de voordelen van ontslakken en sapvasten? Dan kan het volgende overzichtje je zeker motiveren om ermee te beginnen!

1. Je vertering rust geven met sapvasten

Een van de grootste voordelen van een sapvasten kuur is dat je vertering tijd en ruimte krijgt om zich zo goed mogelijk te herstellen. Een goede vertering is essentieel voor een optimale gezondheid, maar door een voedingspatroon met veel bewerkte voeding, toegevoegde suikers en ongezonde vetten is de kwaliteit van die vertering vaak allesbehalve goed.

Als je een sapvasten kuur volgt dan krijgen je maag, darmen en je vertering als geheel de kans om zich helemaal te herstellen – waardoor je vertering naderhand een stuk beter zal zijn. Sapjes vereisen immers nauwelijks vertering, waardoor je verteringsstelsel meer energie overhoudt om te recupereren van al het zware werk dat het in het verleden heeft moeten doen!

Vitaily Korting - Alle supplementen in één! - Kortingscode - Richard de Leth

2. Je immuunsysteem boosten

Nog een belangrijk voordeel van ontslakken of sapvasten? Je immuunsysteem krijgt een sterke boost! Dit heeft deels te maken met het feit dat verse sappen boordevol vitamines en mineralen zitten die je weerstand verhogen. Denk maar aan vitamine C en D, of de vele B-vitamines die in de meeste groenten aanwezig zijn.

De grote hoeveelheid voedingsstoffen in zo’n sap is eigenlijk te danken aan het feit dat je voor een sapvasten recept over het algemeen veel groenten nodig hebt voor een kleine hoeveelheid sap. De concentratie aan vitamines en mineralen is dus erg hoog, waardoor je in één keer veel binnen hebt!

Ook interessant voor jou:

3. Je hebt meer energie gedurende de dag

Een geboost immuunsysteem, een gemakkelijker vertering – het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat je gedurende de dag een stuk meer energie hebt! Hoe minder je lichaam moet werken om je voedsel te verteren en hoe beter je bestand bent tegen virussen en bacteriën – hoe beter en energieker je je natuurlijk zult voelen.

Dit gaat eigenlijk een beetje in tegen wat de meesten mensen denken over voeding, namelijk dat méér calorieën betekent dat je ook meer energie hebt. In theorie is dat waar, maar de vertering van zware, vaste voeding kan er toch voor zorgen dat je je moe voelt. Door middel van een sapvasten kuur bespaar je hierop heel wat energie, die je dan voor andere zaken kunt gebruiken!

Sapvasten | Ontgiften, Ontslakken en Sap Vasten Kuur Recepten!

4. Je hormonen in balans houden

Als er één factor is die bijdraagt tot een gezond lichaam én een gezonde geest, dan is het wel je hormoonhuishouding. De hormonen die je aanmaakt bepalen voor een groot deel hoe je je voelt, hoe je eruit ziet en hoeveel energie je hebt. Door middel van een sapvasten kuur geef je je hormonen een gezonde boost, en dan vooral dankzij de aanwezigheid van mineralen als zink en jodium en de B-vitamines.

Hormonen als testosteron, oestrogeen, insuline en nog veel meer bepalen hoe je je voelt op lichamelijk én geestelijk niveau, hoe snel je veroudert en nog veel meer. Een goede balans is dus erg belangrijk. Als je voelt dat je op deze vlakken wel een boost kunt gebruiken, dan is een sapvasten kuur zeker een goed idee!

5. Een sterke huid, haar, nagels en botten

Als je op zoek bent naar manieren om er beter uit te zien en je beter te voelen als je in de spiegel kijkt, dan is ontslakken en sapvasten iets voor jou. Door middel van een sapvasten schema geef je je huid, haar, nagels en botten alle steun die ze nodig hebben om in topconditie te zijn. Ook dit heeft te maken met de grote hoeveelheid mineralen en vitamines in dergelijke sappen!

Vitamine C zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van collageen, waardoor je huid sterk is en wonden snel genezen. Calcium en vitamine D dragen dan weer bij tot stevige botten en gewrichten, terwijl zink een positief effect heeft op de kwaliteit en duurzaamheid van je huid. Fosfor zal dan weer zorgen voor een sterk skelet in het algemeen!

6. Afvallen met sapvasten

Wie denkt aan gezondheid, denkt waarschijnlijk ook aan afvallen – en het kan, met een sapvasten kuur! Hoewel je tijdens een dergelijke kuur waarschijnlijk veel vochtgewicht zult verliezen (aangezien je bijna geen koolhydraten eet en dus ook minder water ophoudt in je spieren), kan een sapvasten kuur ook helpen om pure vetmassa te verliezen.

Dit heeft vooral te maken met het effect van de vele voedingsstoffen in verse sapjes op je stressniveau, je slaap en je vetverbranding. Hoe beter je slaapt (door een gezonde voeding), hoe minder stress je hebt en hoe efficiënter je lichaam vet verbrandt. Gezond gewichtsverlies is daar een logisch gevolg van!

7. Je spieren optimaal ondersteunen

Ten slotte is een sapvasten kuur de moeite waard als je intensief sport en dat op een gezonde manier wilt doen. Tijdens het trainen breek je je spieren af, waardoor ze naderhand extra voedingstoffen en tijd nodig hebben om te herstellen. Ongezonde voeding zorgt er echter snel voor dat spieren gaan ontsteken en niet voldoende of snel genoeg kunnen herstellen, waardoor je dus ook minder vooruitgang boekt in de sportschool.

De vele voedingsstoffen in verse sappen, zoals calcium, magnesium, vitamine C en meer, zorgen ervoor dat je spieren niet alleen sneller herstellen van een training – maar ook gewoon beter presteren. Een win-winsituatie dus!De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Klik hier voor de Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je

Ontslakken en sapvasten is duidelijk een handige methode om je lichaam op verschillende vlakken te ondersteunen zodat je je beter voelt, er beter uitziet en ook van binnen écht gezonder bent. Bovenstaande voordelen zijn echter nog maar het begin, en als je zelf een sapvasten schema volgt, kan je dat eigenhandig ervaren! Welke mogelijkheden zijn er nu zoal, en hoe begin je met zo’n sapvasten kuur? Hieronder lees je meer!

Wat is een goed sapvasten schema?

Waarschijnlijk ben je al wat meer overtuigd van de voordelen van een sapvasten kuur, maar dat is natuurlijk nog maar de eerste stap. Nu is het belangrijk dat je precies weet hoe je met zo’n sapvasten schema moet beginnen, zodat je er effectief de voordelen uit haalt. Hieronder vind je enkele handige tips om het goed te doen!

Probeer leuke sapvasten recepten uit

Als je je gezondheid een boost wilt geven én tegelijkertijd van je sapvasten kuur wilt genieten, dan is het een goed idee om zelf sapvasten receptjes uit te proberen. Er bestaan talloze heerlijke sapvasten receptjes die lekker smaken én daarbij ook nog eens kerngezond zijn. Wat dacht je van een sapje op basis van spinazie, komkommer om het fris te houden en wat extra aardbeien voor een zoeter geheel?

De meeste sapjes bevatten enkel groenten die niet zo zoet smaken, maar je kan natuurlijk altijd groenten als wortel en biet toevoegen zodat je sapje wat meer ‘body’ heeft. Er zijn méér dan genoeg lekkere sapvasten recepten die de perfecte combi bieden van smaak én gezondheid. Je vindt ongetwijfeld heel wat sapvasten recepten online, in boeken en andere bronnen, zoals op de website van Sap.je!

sapvasten-ontgiften-ontslakken-en-sap-vasten-kuur-recepten-

Vertrouw op de positieve sapvasten ervaringen van andere mensen

Het is niet vanzelfsprekend om helemaal zelf je sapvasten schema op te stellen als je dat nog nooit hebt gedaan. Daarom kan het een goed idee zijn om inspiratie te halen uit de ervaringen van andere mensen, die al eens een sapvasten kuur hebben gevolgd! Op die manier krijg je niet alleen een heleboel ideetjes voor lekkere sapvasten recepten, maar word je waarschijnlijk ook nog eens extra geïnspireerd om de uitdaging aan te gaan.

Je vindt over het algemeen heel wat positieve sapvasten ervaringen op het internet, maar het kan natuurlijk ook zijn dat een familielid, vriend of collega je hierbij kan helpen. Probeer zoveel mogelijk tips en mogelijke sapvasten recepten te verzamelen, zodat je weet waar je aan begint en voldoende materiaal hebt om je sapvasten kuur interessant te houden!

Een sapvasten vakantie kan veel doen

Wil je graag nog een stapje verder geen en jezelf helemaal onderdompelen in de wereld van het sapvasten en ontslakken? Dan is een sapvasten vakantie zeker iets voor jou! In Nederland en andere landen vind je heel wat leuke sapvasten vakanties die je de mogelijkheid geven om je te concentreren op je gezondheidsdoelen, en het integreren van een sapvasten kuur in je dagelijkse routine zoveel gemakkelijker maken.

Er bestaan sapvasten vakanties op Terschelling in Nederland, maar je kan evengoed een kuur volgen in Algarve in Portugal. Als je een beetje online zoekt vind je hoe dan ook méér dan genoeg mogelijkheden. Voor je het weet kom je zo helemaal uitgerust en in topvorm terug van een deugddoende sapvasten vakantie!

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Klik hier voor de Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je

De juiste kuur voor jouw lichaam

Ten slotte is het belangrijk dat je rekening houdt met jouw eigen lichaam bij het opstellen en volgen van en sapvasten kuur. Als je een beetje onderzoek doet naar de mogelijkheden en op basis van je gevoel bepaalt welke sapvasten kuur geschikt is voor jouw lichaam en dagelijkse routine, dan zal je er ook veel meer voordelen uit halen.

Je kan bijvoorbeeld beginnen met 1 dag sapvasten, zodat je aanvoelt wat het effect van een sapvasten kuur is op je lichaam. Zodra je je daar comfortabel bij voelt, kan je het opkrikken naar 3 of 7 dagen sapvasten. Het resultaat is dat je er véél meer voldoening en gezondheidsvoordelen uit haalt, juist doordat je er op je eigen tempo in bent kunnen rollen!

Sapvasten zelf maken, of toch je sapjes kopen?

Ben je klaar om aan je sapvasten kuur te beginnen, met een gezonde dosis motivatie en kennis? Goed zo! Dan is het alleen nog een kwestie van voor jezelf bepalen of je je sapjes zelf wilt maken of deze gemakkelijk wilt bestellen. Tegenwoordig kiezen heel wat mensen ervoor om hun sapjes voor een sapvasten kuur bij een online winkel te kopen – zoals bijvoorbeeld bij Sap.je. De voordelen hiervan gaan ver:

 • Je krijgt een duidelijk overzicht op de inhoud van alle sapjes die je koopt.
 • Je krijgt je sapjes snel en zonder problemen thuis geleverd, waardoor je je sapvasten schema dus altijd kunt blijven volgen.
 • De ingrediënten in de sapjes zijn van uitstekende biologische kwaliteit, waardoor je er nog méér voordeel uit haalt.
 • Je kan een compleet detox schema volgen waarbij specifieke sapjes worden gebruikt om je lichaam zo goed mogelijk te ontslakken.
 • Je betaalt helemaal niet zoveel voor je sapjes, en toch ben je zeker van een uitstekende kwaliteit!

Kortom, er zijn méér dan genoeg redenen om je sapvasten kuur via Sap.je te doen. Als je méér wilt weten over de service en voordelen die ze bieden, dan kan je altijd onze Sap.je review lezen. Op die manier weet je precies waar je aan begint!

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je - Korting - Kortingscode

Klik hier voor de Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je

Sapvasten zelf maken is natuurlijk ook een optie, en eveneens populair om verschillende redenen. Zo kan je helemaal zelf bepalen wat er in je sapjes zit, waardoor je dus ook lekker kunt experimenteren met de smaak en samenstelling. Wat dacht je van een standaard sapje met wat extra gember of kurkuma erbij? Misschien wil je wel een sap maken waar ook wat fruit bij zit, zodat alles een beetje zoeter wordt? Er zijn méér dan genoeg mogelijkheden als je zelf je sap maakt!

Aan de andere kant kost zelf je sap maken natuurlijk heel wat meer tijd en energie, twee dingen waar we in de huidige maatschappij jammer genoeg niet altijd voldoende van hebben. Ook betaal je voor de meeste ingrediënten in de winkel over het algemeen wat meer geld waardoor een lange, intensieve sapvasten kuur al gauw een dure zaak kan worden!

Haal nu het beste uit je lichaam, met een sapvasten kuur!

Een sapvasten kuur of schema volgen is een handige manier om je gezondheid welverdiende rust en een sterke boost te geven, dat is zeker. Ben je klaar om dit jaar een betere gezondheid te ervaren dan je ooit voor mogelijk had gehouden? Begin met een sapvasten kuur, en je lichaam zal als nooit tevoren kunnen ontgiften. Het resultaat is hoe dan ook dat je je beter voelt, er beter uitziet en je persoonlijke doelen met een nieuwe dosis energie en motivatie kunt bereiken. En dat maakt een sapvasten kuur op zich al méér dan de moeite waard om uit te proberen!

Jouwpersoonlijkegroei.nl is hét Platform voor Zelfontwikkeling

We hebben een exclusief overzicht gemaakt met de Beste Tools voor de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei.

Daarnaast vind je op Jouwpersoonlijkegroei.nl de beste Documentaires, inspirerende Podcast tips, super leerzame Events, en de beste Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling.

👉 Tip: Deze voedingssupplementen heb je elke dag nodig!

Heel veel succes en vooral plezier met de volgende stap in Jouw Persoonlijke Groei!

Laat je een reactie achter?

Laat je even weten in een reactie of jij ervaring hebt met Sapvasten? Hiermee kan je anderen inspireren en ik zal altijd persoonlijk reageren 🙂

De Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je Kortingscode Korting

Klik hier voor de Beste Detox Sapkuur Deal bij Sap.je

Over de schrijver
Martijn is oprichter van het platform Jouw persoonlijke groei, heeft een relatie met Anouk en vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In zijn gratis E-book deelt Martijn de beste 50 Praktische Tips om groei te ervaren . >>Download Gratis<<
Reactie plaatsen

50 Praktische Groei Tips 

Op welk onderdeel zou jij willen groeien?


 • Meer energie?
 • Regelmatiger bewegen?
 • Uitgeruster wakker worden?
 • Bewuster worden van je mindset?
 • De voordelen van meditatie ervaren?
 • Meer geluk ervaren?

Je kan niet op alle gebieden tegelijk groeien.


Door te focussen op één onderdeel maak je de volgende stap in jouw persoonlijke groei.


Download nu het  GRATIS E-book.  

50%
Het E-book: De volgende stap in jouw persoonlijke groei
GRATIS in je mailbox
Ja, ik wil het E-book
50 praktische groei tips download