In dit artikel

De Voordelen en Bijwerkingen van SAMe als Voedingssupplement

De Voordelen en Bijwerkingen van SAMe als Voedingssupplement

In dit artikel

SAMe is een voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid. Als orthomoleculair therapeut ben ik geïnteresseerd in de voordelen van voedingssupplementen en hun mogelijke bijwerkingen. Dit artikel biedt een overzicht van de voordelen en bijwerkingen van SAMe als voedingssupplement.

Key Takeaways

 1. SAMe kan helpen bij het verlichten van depressieve symptomen, het verbeteren van de gewrichtsgezondheid en het stimuleren van de leverfunctie.
 2. Bijwerkingen van SAMe kunnen optreden, zoals interacties met medicijnen, maagklachten en overstimulatie van het zenuwstelsel.
 3. Het is belangrijk om SAMe te gebruiken onder begeleiding van een arts, de dosering geleidelijk te verhogen en de reactie van het lichaam te monitoren.

Beste eiwitten 2023; Mijn selectie 

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar

Wat is SAMe?

SAMe is een afkorting voor S-Adenosylmethionine en is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij verschillende biochemische processen in het lichaam, zoals de vorming van neurotransmitters en de synthese van DNA. SAMe is verkrijgbaar als voedingssupplement in de vorm van tabletten of capsules.

De Voordelen en Bijwerkingen van SAMe als Voedingssupplement

Voordelen van SAMe als voedingssupplement

SAMe heeft verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid, zoals:

Verlichting van depressieve symptomen

SAMe kan helpen bij het verlichten van depressieve symptomen. Onderzoek toont aan dat SAMe de serotonine- en dopaminegehalten in de hersenen kan verhogen, wat kan bijdragen aan een verbeterde stemming. Bovendien lijkt SAMe even effectief te zijn als antidepressiva, maar met minder bijwerkingen.

Ondersteuning van gewrichtsgezondheid

SAMe kan ook helpen bij het verbeteren van de gezondheid van gewrichten. Uit onderzoek blijkt dat SAMe kan bijdragen aan de vermindering van pijn en stijfheid bij mensen met artritis. Bovendien kan SAMe helpen bij het stimuleren van de productie van kraakbeen, wat kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en flexibiliteit van gewrichten.

Mogelijke voordelen bij leverziekten

SAMe kan ook mogelijk voordelen bieden voor de gezondheid van de lever. Uit onderzoek blijkt dat SAMe kan helpen bij het verminderen van de symptomen van leverziekten, zoals vermoeidheid en geelzucht. Bovendien kan SAMe helpen bij het verbeteren van de leverfunctie en het beschermen van de lever tegen schade.

Verbeterde hersenfunctie

SAMe kan ook bijdragen aan de verbetering van de hersenfunctie. Onderzoek toont aan dat SAMe kan helpen bij het verbeteren van het geheugen en de cognitieve functie bij oudere volwassenen. Bovendien kan SAMe helpen bij het verminderen van ontstekingen in de hersenen, wat kan bijdragen aan een verbeterde hersenfunctie.

De Voordelen en Bijwerkingen van SAMe als Voedingssupplement

Bijwerkingen van SAMe als voedingssupplement

Hoewel SAMe verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid biedt, zijn er ook mogelijke bijwerkingen, zoals:

Mogelijke interacties met medicijnen

SAMe kan mogelijk interageren met bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen. Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je SAMe als voedingssupplement gaat gebruiken.

Maagklachten en misselijkheid

SAMe kan ook leiden tot maagklachten en misselijkheid bij sommige mensen. Dit kan te wijten zijn aan de hoge dosis of de vorm waarin SAMe wordt ingenomen. Het is belangrijk om de dosis en het gebruik van SAMe af te stemmen op je persoonlijke behoeften.

Hoofdpijn en slapeloosheid

Sommige mensen kunnen hoofdpijn of slapeloosheid ervaren na het gebruik van SAMe als voedingssupplement. Het is belangrijk om de dosis geleidelijk te verhogen en te monitoren hoe je lichaam erop reageert.

Overstimulatie van het zenuwstelsel

SAMe kan ook leiden tot overstimulatie van het zenuwstelsel bij sommige mensen. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, angst en nervositeit. Het is belangrijk om de dosis en het gebruik van SAMe af te stemmen op je persoonlijke behoeften en met een arts te overleggen als je hier last van hebt.

Dosering en aanbevelingen

De dosering en aanbevelingen voor SAMe als voedingssupplement kunnen variëren afhankelijk van de persoon en het gebruik. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met een lage dosis en deze geleidelijk te verhogen. De dosering kan variëren van 400-1600 mg per dag, afhankelijk van de behoeften van de persoon en het doel van het gebruik.

Het is belangrijk om de dosering en het gebruik van SAMe af te stemmen op je persoonlijke behoeften en met een arts te overleggen als je medicijnen gebruikt of lijdt aan bepaalde aandoeningen.

Conclusie SAMe

SAMe biedt verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid, zoals verlichting van depressieve symptomen, ondersteuning van gewrichtsgezondheid, mogelijke voordelen bij leverziekten en verbeterde hersenfunctie. Er zijn echter ook mogelijke bijwerkingen, zoals mogelijke interacties met medicijnen, maagklachten en misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid en overstimulatie van het zenuwstelsel.

Als orthomoleculair therapeut raad ik aan om SAMe alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts of een gekwalificeerde zorgverlener, vooral als je medicijnen gebruikt of lijdt aan bepaalde aandoeningen. Het is ook belangrijk om de dosering en het gebruik van SAMe af te stemmen op je persoonlijke behoeften en om te monitoren hoe je lichaam erop reageert.

De Voordelen en Bijwerkingen van SAMe als Voedingssupplement

Meer over eiwitten voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.

Persoonlijk ben ik fan van l-lysine en plantaardige eiwitten zoals vegan proteïne of vegan eiwitpoeder. Ik koop dit bijvoorbeeld bij Orangefit net als een krachtige protein bar, eiwitreep, proteïne reep en ook een aanvullende eiwit shake van eiwitpoeder of een proteïne shake van proteïne poeder. Daarnaast hebben aminozuren en BCAA’s ook een bewezen positief effect op je gezondheid net als creatine en whey protein.

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitrijk voedsel te eten binnen een gevarieerd voedingsdieet.

Door de jaren heen heeft collageen (poeder) zoals bijvoorbeeld de Luminous Beauty Shake of Daily Nectar ook veel meer bekendheid verkregen. Wellicht is dit interessant voor jou.

Wil je nog meer de diepte ingaan qua eiwitten kijk dan zeker eens bij Vitals voor eiwitten zoals; PABA, l-carnitine, l-carnosine, 5-HTP, acetyl-l-carnitine, chondroitine, SAMe, taurine, MSM en lactoferrine.

Voedingssupplementen gaan vandaag de dag nog een stapje verder. Denk namelijk ook eens aan l-arginine, l-theanine, l-tyrosine, l-glutamine, tryptofaan, en n-acetyl-l-cysteïne.

Wil je meer weten over al deze voedingssupplementen? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je supplementen bestellen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over SAMe

Wat is SAMe?

SAMe is een afkorting voor S-Adenosylmethionine en is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Het speelt een belangrijke rol bij verschillende biochemische processen in het lichaam, zoals de vorming van neurotransmitters en de synthese van DNA. (1)

Wat zijn de voordelen van SAMe als voedingssupplement?

SAMe heeft verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid, zoals verlichting van depressieve symptomen, ondersteuning van gewrichtsgezondheid, mogelijke voordelen bij leverziekten en verbeterde hersenfunctie.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van SAMe?

Ja, SAMe kan bijwerkingen hebben, zoals mogelijke interacties met medicijnen, maagklachten en misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid en overstimulatie van het zenuwstelsel.

Hoeveel SAMe moet ik innemen als voedingssupplement?

De dosering kan variëren van 400-1600 mg per dag, afhankelijk van de behoeften van de persoon en het doel van het gebruik. Het is belangrijk om de dosering en het gebruik van SAMe af te stemmen op je persoonlijke behoeften en met een arts te overleggen als je medicijnen gebruikt of lijdt aan bepaalde aandoeningen.

Wat zijn de mogelijke interacties van SAMe met medicijnen?

SAMe kan mogelijk interageren met bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, wat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen. Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je SAMe als voedingssupplement gaat gebruiken.

Is SAMe geschikt voor veganisten en vegetariërs?

Ja, SAMe is geschikt voor veganisten en vegetariërs omdat het geen dierlijke ingrediënten bevat.

Kan SAMe helpen bij de behandeling van depressie?

Ja, SAMe kan helpen bij het verlichten van depressieve symptomen. Onderzoek toont aan dat SAMe de serotonine- en dopaminegehalten in de hersenen kan verhogen, wat kan bijdragen aan een verbeterde stemming.

Is SAMe veilig voor zwangere vrouwen en kinderen?

Het is niet bekend of SAMe veilig is voor zwangere vrouwen en kinderen. Het wordt daarom afgeraden om SAMe te gebruiken tijdens de zwangerschap en bij kinderen zonder eerst een arts te raadplegen.

Kan SAMe worden gebruikt in combinatie met andere voedingssupplementen?

Ja, SAMe kan in veel gevallen veilig worden gebruikt in combinatie met andere voedingssupplementen. Het is echter altijd raadzaam om eerst met een arts te overleggen voordat je meerdere voedingssupplementen tegelijkertijd gebruikt.

Hoe lang duurt het voordat SAMe effect heeft?

Het kan enkele weken duren voordat SAMe effect heeft op het lichaam. Het is belangrijk om geduld te hebben en de dosering en het gebruik van SAMe af te stemmen op je persoonlijke behoeften en met een arts te overleggen als je vragen hebt over het gebruik van SAMe.

Conclusie beste eiwitten 2023

 1. Beste eiwitten – Orangefit Protein
 2. Beste plantaardige eiwitten – Orangefit Protein
 3. Beste collageen – Luminous Beauty Shake
 4. Beste L-lysine – Vitals L-lysine
 5. Beste eiwitreep – Orangefit Protein Bar
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on De Voordelen en Bijwerkingen van SAMe als Voedingssupplement

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips