In dit artikel

Rusteloze Benen Syndroom: Biedt Magnesium Uitkomst? (2023)

In dit artikel

Heb je last van rusteloze benen die je nachtrust verstoren? Ik begrijp je frustratie, want ook ik heb dit irritante syndroom ervaren. Na veel onderzoek ontdekte ik dat magnesium kan helpen bij het verlichten van de typische symptomen van het Rusteloze Benen Syndroom.

Lees verder en ontdek hoe je met behulp van magnesium eindelijk een goede nachtrust kunt krijgen.

Kort samengevat:

De beste magnesium van 2023 is Nutribites Magnesiumcitraat. Dit merk heeft een hoge, maar veilige dosering en een eerlijke prijs. Het is een organisch verbonden vorm, waardoor goed opneembaar door het lichaam.

Samenvatting

 • Magnesium kan helpen bij het verlichten van symptomen van het Rusteloze Benen Syndroom, zoals spierkrampen en slaapproblemen.
 • Het aanvullen van een magnesiumtekort kan de symptomen van RLS verminderen. Dit kan worden gedaan door middel van voeding, supplementen of het gebruik van magnesiumolie of serum.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumsuppletie een effectieve behandeling kan zijn voor RLS. Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen voor de juiste dosering en methode.

Wat is rusteloze benen syndroom (RLS)

Rusteloze benen syndroom (RLS) is een neurologische aandoening waarbij mensen een onaangename drang voelen om hun benen te bewegen.

Bekende symptomen

Rusteloze benen syndroom presenteert verschillende symptomen die het dagelijkse leven behoorlijk kunnen hinderen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 1. Een onbestemd en irriterend gevoel in de benen, waardoor de drang ontstaat om ze te bewegen.
 2. Spierkrampen, vooral ‘s nachts.
 3. Ernstige vermoeidheid als gevolg van slaapstoornissen door de onrust in de benen tijdens rustperiodes.
 4. Gevoelloosheid of tintelingen in de benen.
 5. Verhoogde symptomen tijdens periodes van inactiviteit en verlichting bij beweging.

Oorzaak van rusteloze benen

De exacte oorzaak van rusteloze benen syndroom is nog onbekend. Er wordt gedacht dat erfelijkheid een rol speelt bij het ontstaan van deze aandoening. Daarnaast kunnen onderliggende medische aandoeningen, zoals ijzertekort of nieraandoeningen, ook bijdragen aan het ontwikkelen van rusteloze benen.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en om eventuele onderliggende oorzaken van rusteloze benen uit te sluiten.

Magnesium en RLS

Magnesium speelt een belangrijke rol bij spierontspanning en kan mogelijk helpen bij het verminderen van symptomen van RLS.

Rol van magnesium bij spierontspanning

Magnesium speelt een belangrijke rol bij het ontspannen van de spieren. Het mineraal helpt de spieren te relaxen en kan daarom nuttig zijn bij het verlichten van spierspanning en krampen, zoals bij rusteloze benen syndroom (RLS).

Magnesiumsuppletie kan de spierontspanning bevorderen en mogelijk bijdragen aan een betere nachtrust en verminderde symptomen van RLS. Het is ook mogelijk om magnesium direct via de huid op te nemen, wat de ontspannende werking kan versterken.

Daarom kan magnesium een natuurlijke behandelingsoptie zijn voor mensen die last hebben van rusteloze benen.

Hoe een magnesiumtekort vaststellen

Om een magnesiumtekort vast te stellen, kan je de volgende stappen ondernemen:

 • Laat je bloed testen op het magnesiumgehalte.
 • Bespreek de resultaten met een behandeld arts.
 • Let op symptomen zoals spierkrampen, vermoeidheid en slaapproblemen.
 • Houd rekening met risicofactoren zoals een slecht dieet of bepaalde medicijnen die het magnesiumgehalte kunnen beïnvloeden.
 • Overweeg aanvulling van magnesium door middel van voedingssupplementen of het gebruik van magnesiumolie of serum.

Aanvullen van magnesiumtekort

Het aanvullen van een magnesiumtekort kan de symptomen van RLS verlichten. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 1. Voeding: Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals groene bladgroenten, noten en zaden, kan helpen om het tekort aan te vullen.
 2. Magnesiumsupplementen: Het nemen van magnesiumsupplementen is een effectieve manier om een tekort aan te vullen. Raadpleeg echter altijd een arts voordat je hiermee begint.
 3. Magnesiumolie: Het aanbrengen van magnesiumolie op de huid kan de opname van magnesium bevorderen en zo helpen bij het aanvullen van het tekort.
 4. Magnesiumserum: Het gebruik van magnesiumserum kan ook helpen om het tekort aan te vullen door directe absorptie in de huid.
 5. Ontspanningstechnieken: Naast het aanvullen van magnesium is het belangrijk om ontspanningstechnieken toe te passen, zoals yoga of meditatie, om de spieren te ontspannen en RLS-symptomen te verminderen.

Effectiviteit van magnesium tegen RLS

Onderzoek naar magnesiumsuppletie heeft aangetoond dat het een effectieve behandeling kan zijn voor rusteloze benen.

Advies van de Stichting RLS

De Stichting RLS adviseert mensen met rusteloze benen syndroom (RLS) om magnesiumsupplementen te overwegen. Magnesium kan helpen bij spierontspanning en het verminderen van symptomen zoals spierkrampen en slaapproblemen.

Het is echter belangrijk om voorafgaand aan het gebruik van magnesiumsupplementen een behandeld arts te raadplegen. De Stichting RLS heeft positieve ervaringen gehoord van mensen die magnesium hebben geprobeerd als behandeling voor RLS.

Naast magnesium zijn er ook andere behandelingsopties beschikbaar, dus het is raadzaam om met een arts te praten over de beste aanpak voor individuele behoeften.

Onderzoek naar magnesiumsuppletie

Uit onderzoek blijkt dat magnesiumsuppletie een effectieve behandeling kan zijn voor het rusteloze benen syndroom (RLS). Verschillende studies hebben aangetoond dat het innemen van magnesium de symptomen van RLS kan verminderen, zoals spierkrampen en slaapproblemen.

Magnesium speelt een belangrijke rol bij spierontspanning en het aanvullen van een magnesiumtekort kan dus helpen om de klachten te verlichten. Daarnaast kan ook het aanbrengen van magnesiumolie op de huid een ontspannend effect hebben.

Het is echter altijd belangrijk om dit in overleg met een arts te doen, om de juiste dosering en methode te bepalen.

Conclusie: Magnesium als mogelijke oplossing voor rusteloze benen

Magnesiumsuppletie kan een effectieve oplossing zijn voor rusteloze benen. Het helpt de spieren te ontspannen en verlicht spierkrampen. Bovendien kunnen andere behandelingen en aanpassingen in levensstijl ook helpen bij het verminderen van symptomen.

Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Meer over ‘Magnesium’

Wanneer we het hebben over magnesium, gaat het niet alleen om een simpel mineraal. Nee, magnesium is een echte alleskunner met invloed op diverse facetten van onze gezondheid. Neem nu bijvoorbeeld magnesium spierpijn; dit mineraal speelt een cruciale rol bij het ontspannen van de spieren, waardoor het een interessant onderwerp is voor atleten en mensen die veel fysiek werk verrichten.

En dat is nog maar het begin. Magnesium komt zelfs ter sprake bij lastige kwalen zoals boezemfibrilleren, of bij ongemakken als een frozen shoulder. Ook voor vrouwen die problemen ervaren met hun bekkenbodem kan magnesium een mogelijke oplossing bieden.

Soms krijgen we met kleinere ongemakken te maken zoals een trillend ooglid of zelfs wintertenen. Hier kan magnesium eveneens soelaas bieden. Maar het mineraal kan ook interacties hebben met andere stoffen, zoals bloedverdunners en statines.

Als je meer te weten wilt komen over hoe magnesium kan helpen bij kramp of waarom vloeibaar magnesium een handige optie kan zijn, dan hebben we daar ook uitgebreide informatie over. Dat geldt ook voor de invloed van magnesium op rusteloze benen, diarree, haaruitval, en zelfs op waterkwaliteit.

Zelfs op het vlak van recreatieve drugs zoals xtc, heeft magnesium een rol. Kortom, de veelzijdigheid van dit mineraal is fascinerend en kent talrijke toepassingen en interacties. Het is een wereld die het ontdekken meer dan waard is.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het Rusteloze Benen Syndroom en kan magnesium helpen?

Het Rusteloze Benen Syndroom is een aandoening die spierverslapping en ongemak in de benen veroorzaakt. Magnesium, een mineraal belangrijk voor spierwerking en lichaamsontspanning, kan als een natuurlijke remedie dienen.

2. Hoe kan een mineraaltekort bijdragen aan het Rusteloze Benen Syndroom?

Een onderliggende oorzaak van Rusteloze Benen Syndroom kan een mineraaltekort zijn. Magnesium is essentieel voor gezonde botten, tanden en spierwerking.

3. Hoe kan magnesium helpen bij de behandeling van rusteloze benen?

Magnesium kan helpen bij de behandeling van rusteloze benen door het bevorderen van spierontspanning, wat symptomen van rusteloze benen kan verlichten.

4. Welke andere voordelen heeft magnesium tegenover het Rusteloze Benen Syndroom?

» Referenties


1. Abdullah M. Al Alawi, Sandawana William Majoni, and Henrik Falhammar (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int J Endocrinol, 2018: 9041694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/

2. Faraneh Afshar Ebrahimi, Fatemeh Foroozanfard, Esmat Aghadavod, Fereshteh Bahmani & Zatollah Asemi (2018). The Effects of Magnesium and Zinc Co-Supplementation on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress, and Gene Expression Related to Inflammation in Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized Controlled Clinical Trial. Biol Trace Elem Res, 184, 300–307. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-017-1198-5

3. Zahra Hamedifard, Alireza Farrokhian, Željko Reiner, Fereshteh Bahmani, Zatollah Asemi, Maryam Ghotbi & Mohsen Taghizadeh (2020). The effects of combined magnesium and zinc supplementation on metabolic status in patients with type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. Lipids Health Dis, 19, 112. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-020-01298-4

4. Maryam Afsharfar, Mansour Shahraki, Mansour Shakiba, Omid Asbaghi, Alireza Dashipour (2021). The effects of magnesium supplementation on serum level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and depression status in patients with depression. Clin Nutr ESPEN, 42, 381-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457721000061

» Referenties

Conclusie beste magnesium 2023 

Magnesium niet alleen helpt met spierverslapping maar ook werkt als een natuurlijke remedie die het lichaam ontspant en bevordert een gezonde spierwerking.

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (Ervaringsdeskundige)

Martijn Meeuwis (1988), ervaringsdeskundige en oprichter van Jouwpersoonlijkegroei.nl, is partner van Anouk en trotse vader van Tess en Luka. Zijn passie ligt bij voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. Ontdek zijn top 50 praktische tips voor persoonlijke groei in zijn gratis E-book. Volg Martijn ook op LinkedIn, Facebook en Instagram. Voor opmerkingen of vragen, mail martijn@jouwpersoonlijkegroei.nl of bel 033-2022144 tijdens kantooruren. Meer ervaringen van Martijn Meeuwis
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Rusteloze Benen Syndroom: Biedt Magnesium Uitkomst? (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips