Ruil je privacy en recht op vrije keuze niet in voor een beetje gemak

Ruil je privacy en recht op vrije keuze niet in voor een beetje gemak

Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over een situatie, zodat je daarna zelf kunt oordelen wat je met die informatie gaat doen. Zonder feiten kom je namelijk niet vooruit. Hier is een feit, waar je vandaag eens over na mag denken:

We hebben online privacy en onze vrije keuze ingeruild voor gemak.

Het is niet een ‘wat als’ of ‘zou jij’. Nee, het is allang gebeurd en we zitten al middenin de fase waarin we de consequenties ervaren. Misschien vind je dit niet belangrijk en denk je zoals velen “Ik heb niets te verbergen” of vraag je je af “Waarom zou iemand mij willen bespioneren?”

Het gevolg is echter dat je je recht op vrije keuze verliest, omdat (marketing)bedrijven en organisaties voor jou beslissingen nemen zonder dat je het weet.

Hoe we begonnen onze privacy te verliezen

Eerlijk gezegd is de wortel van het probleem dat wij liever nergens voor betalen, en al helemaal niet voor het gebruik van zoekmachines en sociale media. Niet met geld tenminste. We hebben er echter geen probleem mee om onze informatie te overhandigen, want “het kost niets”.

We geven onze informatie ook graag weg aan supermarkten, drogisterijen of kledingzaken in ruil voor een beetje korting. Wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen!

Welke informatie geven we weg?

Alles wat verzameld kan worden wordt opgeslagen en verkocht. Leeftijd, locatie, hartslag, huisdieren, zoektermen, mobiliteit, aankopen, medische aandoeningen, mediavoorkeuren, eetgewoonten en ga zo maar door. Ze hebben je naam niet eens nodig, want al deze informatie is verbonden aan je IP-adres en/of e-mailadres.

Zelfs fysieke winkels houden je in de gaten. Je vult je e-mailadres in bij het aanvragen van een kortingskaart en voor je het weet worden zelfs je persoonlijke offline aankopen gedeeld met sociale media, databrokers en uiteindelijk ook marketingbedrijven.

Wat wordt er met al deze informatie gedaan?

Databrokers analyseren alle verzamelde informatie. Veel van deze data kan door middel van je IP-adres aan elkaar verbonden worden en zo wordt er een perfect plaatje gemaakt van iedere persoon. Marketingbedrijven maken gebruik van deze profielen om je gepersonaliseerde advertenties te laten zien. En natuurlijk vinden de meeste mensen dit wel zo gemakkelijk, volgens onderzoek van Adlucent. We hebben online privacy ingeruild voor gemak.

Je gegevens worden echter ook gebruikt om toekomstig gedrag te voorspellen. Artificial Intelligence (AI) weet beter en eerder dan jijzelf welke producten je gaat aanschaffen, welke meningen je hebt over sociale kwesties en op welke politieke partijen je waarschijnlijk zal stemmen.

Heb je nog recht op vrij keuze?

Gewapend met deze gepersonaliseerde analyses kunnen (marketing)bedrijven je nu heel gerichte advertenties laten zien om je mening te beïnvloeden. Zo verliest je je recht op vrije keuze en nemen bedrijven beslissingen in jouw naam zonder dat je het weet.

Als je denkt dat dit paniekzaaiende complottheorieën zijn, denk dan nog een keer. Herinner je je nog het Cambridge Analytica schandaal tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016? Het bedrijf verzamelde via internetbrowsers en Facebook quizjes gegevens over 230 miljoen volwassenen in de VS en had ongeveer 4.000 ‘datapunten’ over elke persoon. Dat komt ongeveer neer op álles over iedereen.

Helpt een VPN om het verzamelen van gegevens tegen te gaan?

Hoewel het geen totaaloplossing is, kan een VPN inderdaad een groot deel van dit fenomeen tegengaan. Een VPN is een virtueel privénetwerk. Het versleutelt al je internetverkeer en verbindt het bovendien aan een nieuw IP-adres. Zo komt je informatie los te staan van je werkelijke IP-adres, van je locatie en dus ook van jezelf. Goede VPN-diensten zullen je bovendien bij iedere verbinding een ander IP-adres toewijzen, waardoor iedere sessie ook los komt te staan van de vorige.

Je moet echter ook zelf een beetje moeite doen om andere manieren van tracking tegen te gaan. Stop ten eerste met die Facebook quizjes. De uitslagen van MyNameTests betekenen niets meer dan dat je zojuist heel specifieke persoonlijke kenmerken hebt overhandigd aan een bedrijf dat vanaf nu je keuzes gaat beïnvloeden.

Accepteer geen cookies of verwijder de noodzakelijke cookies direct na je sessie. Log uit van Google, Facebook, Instagram, Twitter en alle andere sites voordat je verder klikt. Sla gratis diensten en apps over. Vooral als je kiest voor een VPN dienst. Als poortwachters tussen jou en het internet, is het belangrijk dat je altijd kiest voor betrouwbare betaalde VPN diensten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips