In dit artikel

Wat is Rode Gist rijst en Hoe werkt het precies

Wat is Rode Gist rijst en Hoe werkt het precies?

In dit artikel

Rode gist rijst is een bekend voedingssupplement dat wordt gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen. Het wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt en is de laatste jaren steeds populairder geworden als alternatief voor statines. Maar wat is rode gist rijst precies en hoe werkt het? In deze blog bespreken we de oorsprong, het productieproces, de samenstelling en de werking van rode gist rijst vanuit het perspectief van een orthomoleculair therapeut.

Key Takeaways

  1. Rode gist rijst kan effectief zijn in het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de gezondheid van het cardiovasculaire systeem.
  2. Het is belangrijk om een kwalitatief hoogwaardig product te kiezen en de dosering en veiligheidsinformatie zorgvuldig te volgen bij het gebruik van rode gist rijst.
  3. Veranderingen in de levensstijl, zoals het aanpassen van het dieet en meer lichaamsbeweging, blijven de beste manieren om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Beste fytonutriënten van 2023: Mijn selectie 

  1. Beste Ashwagandha – Nutribites Ashwagandha
  2. Beste kurkuma – Nutribites Kurkuma C3
  3. Beste cranberry – Flinndal Cranberry (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  4. Beste spirulina – Vitals Spirulina (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)
  5. Beste saffraan – Vitals Saffraan LCS (10% korting met kortingscode ‘GROEI’)

Wat is rode gist rijst?

Rode gist rijst is een gefermenteerd rijstproduct dat wordt verkregen door rijst te laten fermenteren met de schimmel Monascus purpureus. Het wordt al meer dan duizend jaar in China gebruikt als voedingsmiddel en als medicijn. Rode gist rijst heeft een rode kleur en een licht zoete smaak en wordt vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten.

Wat is Rode Gist rijst en Hoe werkt het precies

Het belang van rode gist rijst in traditionele Chinese geneeskunde en moderne gezondheidspraktijken

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt rode gist rijst al eeuwenlang gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, de bloedsomloop te verbeteren en het cholesterolgehalte te verlagen. In moderne gezondheidspraktijken wordt rode gist rijst vaak gebruikt als alternatief voor statines, die bij sommige mensen bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Oorsprong en geschiedenis

De oorsprong van rode gist rijst gaat terug tot het oude China, waar het werd gebruikt als voedingsmiddel en medicijn. De eerste geschriften over het gebruik van rode gist rijst dateren uit de Tang-dynastie (618-907 n.Chr.). In de Ming-dynastie (1368-1644 n.Chr.) werd rode gist rijst gebruikt als medicijn om de spijsvertering te bevorderen en het bloed te zuiveren.

Productieproces

Rode gist rijst wordt verkregen door rijst te laten fermenteren met de schimmel Monascus purpureus. Tijdens het fermentatieproces produceert de schimmel monacoline K, dat verantwoordelijk is voor de cholesterol verlagende werking van rode gist rijst. Na de fermentatie wordt de rijst gedroogd en gemalen tot een poeder of tablet.

Samenstelling en voedingswaarde

Rode gist rijst bevat naast monacoline K ook andere bioactieve stoffen, waaronder sterolen, isoflavonen en fytosterolen. Daarnaast bevat rode gist rijst ook voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels en mineralen. De exacte samenstelling en voedingswaarde kunnen variëren afhankelijk van het productieproces en de kwaliteit van de grondstoffen.

Hoe werkt rode gist rijst?

Rode gist rijst werkt voornamelijk door de aanwezigheid van monacoline K, dat een vergelijkbare werking heeft als statines. Monacoline K remt de productie van cholesterol in de lever en verlaagt daarmee het cholesterolgehalte in het bloed. Andere bioactieve stoffen in rode gist rijst kunnen bijdragen aan de gezondheid van het cardiovasculaire systeem door het verbeteren van de bloedsomloop, het verlagen van ontstekingen en het verminderen van oxidatieve stress.

Cholesterol verlagende effecten

Het cholesterol verlagende effect van rode gist rijst is uitgebreid onderzocht en wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Uit een meta-analyse van 93 klinische onderzoeken bleek dat rode gist rijst effectief is in het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte, het ‘slechte’ cholesterol dat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Een andere studie toonde aan dat rode gist rijst even effectief is als een lage dosis statine in het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte.

Andere gezondheidsvoordelen

Naast het cholesterol verlagende effect zijn er aanwijzingen dat rode gist rijst andere gezondheidsvoordelen kan hebben. Zo kan het bijdragen aan het verbeteren van de bloedsomloop en het verlagen van de bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Ook kan rode gist rijst ontstekingen verminderen en oxidatieve stress verminderen, wat gunstig is voor de algemene gezondheid.

Wat is Rode Gist rijst en Hoe werkt het precies

Gebruik van rode gist rijst

Rode gist rijst is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten en poeders. Als voedingssupplement wordt het vaak gebruikt in doseringen van 600-1200 mg per dag, afhankelijk van de samenstelling en het doel van gebruik. Het is belangrijk om te weten dat rode gist rijst een natuurlijk product is, maar dat het ook potentieel gevaarlijke stoffen kan bevatten, zoals citrinine, een gifstof die schadelijk kan zijn voor de nieren. Daarom is het belangrijk om een kwalitatief hoogwaardig product te kiezen en de dosering en veiligheidsinformatie zorgvuldig te volgen.

Dosering en veiligheid

De aanbevolen dosering van rode gist rijst varieert afhankelijk van de samenstelling en het doel van gebruik. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 600-1200 mg aanbevolen. Het is belangrijk om de dosering en veiligheidsinformatie zorgvuldig te volgen, omdat een te hoge dosis bijwerkingen kan veroorzaken. Bijwerkingen van rode gist rijst kunnen onder meer spierpijn, maagklachten en leverproblemen zijn.

Mogelijke bijwerkingen en interacties met medicijnen

Rode gist rijst kan ook interageren met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners en statines. Het is daarom belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u rode gist rijst gaat gebruiken, vooral als u al medicijnen gebruikt.

Rode gist rijst en wetenschappelijk onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de cholesterol verlagende werking van rode gist rijst en de mogelijke gezondheidsvoordelen. Een meta-analyse van 93 klinische onderzoeken toonde aan dat rode gist rijst effectief is in het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat rode gist rijst kan bijdragen aan het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van oxidatieve stress. Hoewel de resultaten van het onderzoek veelbelovend zijn, is het belangrijk om te beseffen dat rode gist rijst niet voor iedereen geschikt is en dat het niet als een wondermiddel mag worden beschouwd. Veranderingen in de levensstijl, zoals het aanpassen van het dieet en meer lichaamsbeweging, zijn nog steeds de beste manieren om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Kritiek en controverse

Hoewel rode gist rijst over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er ook enkele kritische geluiden te horen. Sommige deskundigen zijn van mening dat de cholesterol verlagende werking van rode gist rijst niet voldoende is aangetoond en dat de risico’s op bijwerkingen en interacties met medicijnen onvoldoende zijn onderzocht. Er zijn ook zorgen geuit over de kwaliteit en veiligheid van sommige producten op de markt, vooral die afkomstig uit China.

Wat is Rode Gist rijst en Hoe werkt het precies

Conclusie Rode gist rijst

Rode gist rijst is een populair voedingssupplement dat wordt gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen en de gezondheid van het cardiovasculaire systeem te verbeteren. Het is een natuurlijk product dat al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt. Hoewel de cholesterol verlagende werking van rode gist rijst wetenschappelijk is onderbouwd, is het belangrijk om te beseffen dat het niet voor iedereen geschikt is en dat het geen wondermiddel is. Het is altijd raadzaam om uw arts te raadplegen voordat u rode gist rijst gaat gebruiken, vooral als u al medicijnen gebruikt. Veranderingen in de levensstijl, zoals het aanpassen van het dieet en meer lichaamsbeweging, blijven de beste manieren om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Meer fytonutriënten (Planten, kruiden en specerijen) voor je gezondheid!

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementenomega 3 vetzureneiwitten, en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

De laatste jaren zijn fytonutriënten zoals ashwagandha, kurkuma, saffraan, spirulina en cranberry enorm populair geworden in de westerse wereld. En dat is natuurlijk niet voor niks. Maar wist je dat er zich nog veel meer krachtige stoffen in de natuur bevinden zoals bijvoorbeeld; boswellia, berberine, cordyceps, echinacea, ginkgo-biloba, mariadistel, OPC, pycnogenol en rhodiola rosea. Ook wordt de kracht van rode gist rijst, kaneel, valeriaan, knoflook, alsemkruid en artisjok steeds bekender. Steeds meer studies wijzen uit dat deze planten, kruiden en specerijen een verrijking voor onze gezondheid kunnen zijn.

De lijst is echter nog veel langer en wil ik graag met je delen. Ken jij bijvoorbeeld borageolie, bergamotpolyfenolen, bioflavonoïden of fenegriekzaden. Van groene thee-extract, kruidnagel, gember thee, monnikspeper en pompoenzaden hebben we waarschijnlijk allemaal wel gehoord maar ook deze hebben verschillende positieve krachten voor jouw gezondheid.

Omdat ik mij de afgelopen periode volledig heb laten onderdompelen in de wereld van fytonutriënten kan ik je nu ook alles vertellen over pygeum, policosanol, teunisbloemolie, zilverkaars, gaba, Mucuna en Aloë vera. Dit zijn een voor een interessante ingrediënten voor jouw gezonde levensstijl.

Ook komen er steeds meer onderzoeken naar buiten over de voordelen van CBD supplementen. Zo kan je CBD producten kopen zoals bijvoorbeeld CBD olie, CBD druppels, CBD zalf en zelfs CBD pleisters. Ik merk dat steeds meer producten CBD gaan verwerken in hun producten en dat zie ik als een positieve verandering.

Wil je meer weten over al deze fytonutriënten ? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meest gestelde vragen over Rode gist rijst

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rode gist rijst?

Rode gist rijst kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen, de bloedsomloop te verbeteren, ontstekingen te verminderen en oxidatieve stress te verminderen. (1)

Hoe werkt rode gist rijst om cholesterol te verlagen?

Rode gist rijst bevat monacoline K, dat de productie van cholesterol in de lever remt en daarmee het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

Is rode gist rijst veilig om te gebruiken?

Rode gist rijst is over het algemeen veilig om te gebruiken als voedingssupplement, maar kan bijwerkingen en interacties met medicijnen veroorzaken. Raadpleeg uw arts voordat u rode gist rijst gaat gebruiken.

Hoe moet ik rode gist rijst doseren?

De aanbevolen dosering van rode gist rijst varieert afhankelijk van het product en het doel van gebruik. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 600-1200 mg aanbevolen.

Hoe maak ik rode gist rijst klaar?

Rode gist rijst is meestal verkrijgbaar als een poeder of tablet en wordt ingenomen als voedingssupplement. Het wordt niet bereid als voedsel.

Is rode gist rijst een natuurlijk product?

Ja, rode gist rijst wordt verkregen door rijst te laten fermenteren met de schimmel Monascus purpureus en is daarom een natuurlijk product.

Kan rode gist rijst helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten?

Rode gist rijst kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen en de bloedsomloop te verbeteren, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Is rode gist rijst geschikt voor vegetariërs en veganisten?

Rode gist rijst kan geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten, afhankelijk van de gebruikte productiemethode en de samenstelling van het product. Controleer de ingrediëntenlijst voordat u het product koopt.

Zijn er bijwerkingen geassocieerd met het gebruik van rode gist rijst?

Ja, bijwerkingen van rode gist rijst kunnen onder meer spierpijn, maagklachten en leverproblemen zijn.

Waar kan ik rode gist rijst kopen?

Rode gist rijst is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, online retailers en drogisterijen. Zorg ervoor dat u een kwalitatief hoogwaardig product kiest en de dosering en veiligheidsinformatie zorgvuldig volgt.

Conclusie beste fytonutriënten van 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Wat is Rode Gist rijst en Hoe werkt het precies?

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips