In dit artikel

Rode Bietensap | Gezonde Rode Bietensap Recept Kopen of Maken?

Rode Bietensap (2022) | Gezonde Sap van Bieten | Kopen of Maken?

In dit artikel

Rode bieten mogen dan misschien op het eerste zicht niet meteen de meest indrukwekkende groente lijken, ze bieden wel degelijk heel wat interessante voordelen voor de gezondheid! Als je daar zoveel mogelijk uit wilt halen, dan is rode bietensap zeker een goed idee.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun groente in sapvorm te drinken, maar hoe komt dat nu precies? Wat zijn de voordelen van rode bietensap voor je gezondheid? En wat is het beste rode bietensap recept? Als je een antwoord wilt op deze en nog meer vragen, dan kan deze blog je zeker helpen!

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat is rode bietensap?

Rode bietensap is een sap op basis van rode bieten, een groente die bekend staat vanwege zijn vele voordelen voor de gezondheid. Het gaat om een knolgewas van de Amarantenfamilie, en er wordt vaak naar verwezen met de naam ‘Beta Vulgaris’.

Net zoals veel andere knollen in deze familie is rode biet een goede bron van bepaalde belangrijke voedingsstoffen. En dat maakt rode bietensap dan ook meteen de moeite waard. In het onderstaande overzicht vind je enkele van de belangrijkste voordelen van rode bietensap!

Rode Bietensap | Gezonde Rode Bietensap Recept Kopen of Maken?

Waar is rode bietensap goed voor?

Voor je rode bietensap toevoegt aan je dagelijkse eetpatroon, wil je natuurlijk wat meer weten over de voordelen ervan. Hoe gezond is rode bietensap en waarom zou het niet op je volgende boodschappenlijstje mogen ontbreken? Het antwoord op deze vraag vind je in het volgende overzicht:

1. Rode bietensap zit vol vitaminen en mineralen

Eerst en vooral is rode bietensap gezond omdat het een goede bron is van essentiële vitamines en mineralen. Enkele van de meest voorkomende voedingsstoffen in het sap van rode biet zijn de meeste B-vitamines, die erg belangrijk zijn voor een goede stofwisseling en de werking van het zenuwstelsel. Ook mineralen, waaronder fosfor en calcium, zitten in relatief hoge concentraties in het sap van de rode biet. Het resultaat is dat het sap van rode biet je cellen ook meer energie geeft, waardoor je je dus fitter en energieker voelt gedurende de dag!

2. Rode bietensap tegen bloedarmoede

Vervolgens is rode bietensap een betrouwbare bron van ijzer, een belangrijk mineraal dat mede helpt om bloedarmoede te voorkomen. Ijzer is uitermate belangrijk voor de aanmaak van onder andere hemoglobine en die welbekende rode bloedcellen. Als je regelmatig rode bietensap drinkt, dan verlaag je het risico op bloedarmoede en alle problemen die daarmee gepaard gaan. Ook zit rode bietensap vol vitamine C, dat de opname van ijzer zelf bevordert. Een win-winsituatie dus!

3. Je bloeddruk verlagen met rode bietensap

Het effect van rode bietensap op de bloeddruk mag ook niet onderschat worden! Bepaalde studies hebben reeds aangetoond dat dagelijks 250 mm sap van rode bieten drinken voldoende kan zijn om je bloeddruk merkbaar te verlagen. Doorgaans wordt aangenomen dat dit te danken is aan de grote hoeveelheid nitraat in het sap. Een hoge bloeddruk brengt op de lange termijn heel wat ernstige problemen met zich mee, waaronder hart- en vaatziektes. Als je op zoek bent naar een natuurlijk hulpmiddel om het risico daarop te verlagen, dan is rode bietensap de beste kandidaat!

Ook interessant:

Tomatensap: wat is het en wat zijn de voordelen?
Bleekselderij sap, voor een optimale gezondheid!
• Sapvasten: nét iets meer dan gewoon vasten
Groente Smoothie | Afvallen met Lekkere Recepten Groente Smoothie!
Een gembershot: wat is het, en wat kan het voor je doen?

4. Rode bietensap voor een gezonde huid

Een ander belangrijk voordeel van rode bietensap? Het draagt bij tot een gezonde huid! Zoals vermeld is het sap een goede bron van vitamine C, een antioxidant die schade aan je huidcellen helpt voorkomen én geneest. Daarbij bevat het sap ook betalaïnen, eveneens antioxidanten met een sterk zuiverende werking. Het effect van deze stoffen zorgt ervoor dat de symptomen van bepaalde huidaandoeningen, waaronder acne of eczeem, sterk verminderen. Ten slotte zorgt de aanwezigheid van koper in rode bietensap ervoor dat je huid ook een stuk soepeler en sterker wordt!

5. Rode bietensap om af te vallen

Als je op zoek bent naar natuurlijke manieren om sneller af te vallen, dan is het sap van rode bieten iets voor jou. Doordat het sap je lever ondersteunt bij het ontgiftingsproces, zullen toxines en vet zich minder snel in je lichaam opslaan. En dat zorgt ervoor dat je dus ook minder vocht ophoudt, en sneller vet verbrandt. Vooral ijzer en vitamine B6 beschermen je lever, zodat deze optimaal functioneert en je beter kan helpen om af te vallen!

Klik hier en vergelijk de beste Vitamine Abonnementen met korting

6. Bietensap herstelt schade aan je cellen

Rode bietensap heeft echter nog méér in petto voor je gezondheid: zo is het sap rijk aan antioxidanten, die helpen om vrije radicalen in je lichaam af te voeren. Deze radicalen kunnen op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen met zich mee brengen en zelfs kanker veroorzaken. De betanine in bietensap heeft reeds bewezen schadelijke processen en de verspreiding van vrije radicalen tegen te gaan, waardoor het risico op ziektes die hierdoor worden veroorzaakt dus ook een stuk kleiner is!

7. Rode bietensap voor een goede vertering en stoelgang

Een goede reden om elke dag een glas rode bietensap te drinken, is dat het sap een positieve invloed heeft op de vertering. De vele mineralen die erin zitten, waaronder calcium en magnesium, zorgen bijvoorbeeld voor de groei van gezonde darmbacteriën. Maak je echter geen zorgen als het rode bietensap je ontlasting rood kleurt. Veel mensen denken dat er dan bloed in hun ontlasting zit, maar eigenlijk zijn het gewoon de natuurlijke kleurstoffen in de vezels van de biet die niet door het lichaam verteerd kunnen worden!

8. Rode bietensap helpt tegen ontstekingen

Ten slotte is rode bietensap een must-try als je je lichaam beter wilt beschermen tegen ontstekingen. De rode kleur van bieten is te danken aan de reeds genoemde betalaïnen, stoffen die vaak als kleurstof worden gebruikt in de voedselindustrie. Ze zijn in de eerste plaats echter gewoon heel gezond. Zo hebben ze een ontstekingsremmende werking, waardoor je er bijvoorbeeld artritis en andere symptomen van chronische inflammatie in het lichaam mee kunt bestrijden!

Kortom, rode bietensap mag gewoon niet ontbreken in je dagelijkse eetpatroon als je je gezondheid belangrijk vindt. In het volgende stukje vind je enkele handige tips voor leuke rode bietensap recepten, en meer info over waar je rode bietensap zoal kunt krijgen!

Rode Bietensap | Gezonde Rode Bietensap Recept Kopen of Maken?

Roze urine: een mogelijk bijeffect van rode bietensap?

Als je begint met het drinken van rode bietensap, dan zal je ongetwijfeld voor positieve effecten merken qua gezondheid, conditie en kracht. Het kan echter ook zijn dat je plots roze urine hebt – maar dat is niets om je zorgen over te maken.

De unieke kleur van je urine na het drinken van bietensap is een gevolg van de afscheiding van betanine, een stof die bijna enkel in bieten zit. Vaak wordt deze natuurlijke kleurstof door de nieren niet goed ontkleurd, waardoor het in het spijsverteringsstelsel wordt opgenomen. Veel mensen zijn hierdoor bang dat ze plots bloed uitplassen, maar het kan evengoed het gevolg zijn van rode bietensap.

Met uitzondering van roze urine zijn aan het drinken van bietensap weinig bijwerkingen verbonden. Hoogstwaarschijnlijk zal je enkel positieve gevolgen ondervinden, van een lagere bloeddruk tot een betere spijsvertering – en dat maakt het drinken van rode bietensap natuurlijk nog nét iets aangenamer en gemakkelijker!

Hoe vind je het beste rode bietensap recept?

Een rode bietensap recept geeft je de mogelijkheid om van de voordelen van rode bietensap én een heerlijke smaak te genieten. Er zijn heel wat manieren om rode bietensap te bereiden, zoals het aanbod van online webshops als Sap.je bewijst. Aan de andere kant kan je natuurlijk ook rode bietensap zelf maken, wat vooral handig is als je meer controle wilt over de inhoud van het sap.

Zo kan je rode bieten combineren met specerijen als gember of kaneel, waarbij je die dan samen in de juicer steekt en snel een home-made sapje klaar hebt. Een andere goed optie is om rode bietensap met appel te combineren, waardoor het sapje net iets zoeter smaakt en je de gezondheidsvoordelen van het sap ook nog eens een boost geeft. Goede bronnen voor rode bietensap recepten zijn onder andere YouTube, maar je vindt hoe dan ook heel wat voorbeelden op verschillende blogs en websites!

Rode bietensap bewaren, hoe doe je dat?

Een van de belangrijkste factoren als je rode bietensap wilt beginnen drinken, is de bewaring. Net zoals dat bij alle verse sappen het geval is, heeft rode bietensap een beperkte houdbaarheidsduur. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, aangezien rode bietensap dat over tijd is niet alleen minder lekker zal smaken, maar ook véél minder voedingsstoffen bevat en zelfs gevaarlijk kan zijn als er zich schimmels op beginnen te vormen!

Doorgaans blijft rode bietensap uit de winkel relatief lang goed, zeker als je de verpakking mooi gesloten houdt. Heb je het sap zelf gemaakt, dan doe je er goed aan om het over enkele dagen tijd op te drinken. Op die manier blijft de smaak goed én haal je er ook de meeste gezondheidsvoordelen uit.

Je kan je rode bietensap ten slotte nog een stuk langer goed houden door er wat citroensap aan toe te voegen en de verpakking zo goed mogelijk af te sluiten. Op die manier kan er geen zuurstof bij en begint het sap dus ook niet te oxideren, waardoor de voedingsstoffen er veel langer in aanwezig blijven!

Rode bietensap voor sporters

Rode bietensap heeft duidelijk heel wat te bieden voor de gezondheid, en dat is één van de redenen waarom het sap van deze groente ook vaak wordt aangeraden aan atleten. Bietensap is een krachtig hulpmiddel voor verschillende soorten sporters; er is al heel wat onderzoek gedaan naar de voordelen van pure bietensap voor lichamelijke prestaties, en over het algemeen zijn de conclusies positief.

Als je naast aan je gezondheid ook aan je conditie of kracht wilt werken, dan is het wel handig om wat meer te weten over rode bietensap en de voordelen ervan voor sporters. Het kernwoord in verband met dit onderwerp is: nitraat.

Wat is Nitraat?

Nitraat is een stof die van nature in bepaalde voedingsmiddelen aanwezig is, zoals rode bieten. Het spreekt voor zich dat, als je regelmatig rode bietensap drinkt, je dus ook heel wat nitraat binnenkrijgt. Maar wat is nu precies het belang van dit stofje, en waarom zou je het als sporter nodig hebben?

Nitraat zorgt in de eerste plaats voor een betere zuurstofopname door de spieren. Die heeft als belangrijkste effect dat je spieren (en eigenlijk ook je longen) minder hard moeten werken om eenzelfde prestatie te verkrijgen. Eigenlijk kan je nitraat zien als een substantie die ervoor zorgt dat het lichaam zuiniger met energie omspringt, en dat verbetert natuurlijk de prestaties.

Een bijeffect hiervan is dat nitraat in rode bietensap de hartslag lager brengt. Als sporter wil je het liefst je hartslag zo gecontroleerd mogelijk houden. Als je hartslag lager is bij een hoge prestatie, dan getuigt dat van een goede conditie en een sterk hart. Ook geeft het je de mogelijkheid om je nét iets meer in te spannen, waardoor je dus beter presteert. Dit effect is op verschillende manieren merkbaar:

  1.  Als duursporter, bijvoorbeeld als hardloper, kan je langer hetzelfde tempo of intensiteit blijven vasthouden.
  2. Als krachtsporter hebben je spieren meer uithouding, waardoor je minder snel verzuurd bent en dus meer herhalingen kunt doen.

Zowel voor duursporters als krachtsporters is nitraat dus een essentieel stofje voor betere prestaties. Dankzij rode bietensap beschik je in de vorm van een natuurlijk voedingsmiddel over een gezonde dosis nitraat. Drink je rode bietensap regelmatig, dan zal je dus beter presteren!

Rode Bietensap  Gezonde Rode Bietensap Recept Kopen of Maken

Hoeveel rode bietensap moet je drinken voor de beste effecten?

Dat rode bietensap gezond is, dat is nu wel duidelijk. Dat het voor sporters een handig hulpmiddel kan zijn, staat ook al vast. Maar dan is er nog de vraag: hoeveel rode bietensap moet je precies drinken als je er de effecten van wilt voelen? Het antwoord op die vraag hangt van verschillende factoren af, zoals:

  • Je leeftijd
  • Je gewicht
  • Je geslacht

Dergelijke factoren spelen een rol, maar toch is het mogelijk om een standaard richtlijn te geven voor hoeveel bietensap je nodig hebt. Vaak wordt aangeraden om per dag zo’n 200 ml rode bietensap te drinken om de gezondheidseffecten ervan te ervaren. Heel vaak wordt ook gezegd dat het beter is om een zogenaamde rode bietensap kuur te doen, waarbij je tijdens een vaste periode extra bietensap drinkt om de hoeveelheid voedingsstoffen en dus ook het effect ervan te vergroten.

Als je zo’n bietensap sappenkuur wilt gaan doen, is het een goed idee om je goed voor te bereiden en te informeren over de beste hoeveelheden. Hieronder enkele handige tips om daar het beste uit te halen:

Rode Bietensap  Gezonde Rode Bietensap Recept Kopen of Maken

1. Drink rode bietensap in de dagen voor een sportevenement

Een goed startpunt voor sporters is dat je bijvoorbeeld 7 dagen voor een sportevenement (zoals een marathon) elke dag rode bietensap drinkt. Het effect hiervan is dat je lichaam geleidelijk aan de hoeveelheid voedingsstoffen kan opbouwen, en dat je cellen en spieren ook gewend kunnen worden aan de betere zuurstofopname- en gebruik. Op die manier geniet je nog extra van de voordelen!

2. Drink voldoende rode bietensap als voorbereiding

Zoals reeds gezegd is een hoeveelheid van 200 ml bietensap perfect voor sporters, maar in de aanloop naar een sportevenement mag dat gerust wat meer zijn. Zo wordt aangeraden om tussen de 300 en 500 ml rode bietensap te drinken in de dagen voor dat je een marathon loopt of een andere intensieve sportprestatie neerzet. Ook kan je zo’n 2 tot 3 uur voor je sport je laatste dosis bietensap drinken. Het effect van nitraat en andere substanties in bietensap bereiken immers dan ongeveer hun piek!

3. Overweeg geconcentreerd bietensap voor meer nitraat

Natuurlijk bietensap is altijd de beste oplossing voor je gezondheid, maar heel wat sporters kiezen ervoor om een geconcentreerde vorm van dit sap te drinken. De reden hiervoor is dat veel geconcentreerde varianten meer nitraat bevatten per 100 ml, waardoor je dus minder moet drinken voor een sterker effect. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat het rode bietensap dat je drinkt wel degelijk van een natuurlijke bron afkomstig is, en dat er bijvoorbeeld geen extra (ongezonde) suikers aan toegevoegd zijn!

Rode Bietensap | Gezonde Rode Bietensap Recept Kopen of Maken?

Rode bietensap kopen

Rode bietensap kopen is een goed idee als je snel en gemakkelijk van de voordelen van het sap wilt kunnen genieten. Er zijn heel wat manieren om dat te doen. Zo kan je gewoon rode bietensap in supermarkten als AH, Lidl of Jumbo zoeken, en meestal gaat het dan om 100% pure varianten waar enkel het sap van de rode biet in zit. Vaak vind je echter ook heel wat leuke recepten met andere ingrediënten waaronder appel, gember, verschillende soorten groene groenten en bijvoorbeeld ananas. Op die manier vind je dus ongetwijfeld het rode bietensap dat jij graag drinkt!

Wil je echter de beste kwaliteit krijgen, dan is rode bietensap van een gespecialiseerde online winkel als Sap.je een aanrader. Sap.je biedt talloze verschillende juices op basis van natuurlijke biologische ingrediënten, die op het vlak van gezondheid én smaak aan alle verwachtingen voldoen. Ook kan je op basis van een specifieke detoxkuur precies het sap vinden dat je nodig hebt, zoals je in deze Sap.je review kunt lezen!

Klaar om je gezondheid flink te boosten, met het sap van één van de gezondste gewassen die de natuur te bieden heeft? Dan is rode bietensap ongetwijfeld iets voor jou. Als je nog altijd twijfelt over de positieve effecten van rode bietensap op de gezondheid, dan kan je ook een beroep doen op de positieve ervaringen en reviews van andere mensen die al een sapkuur hebben gevolgd of elke dag rode bietensap drinken. Hoe dan ook ben je hierdoor snel overtuigd en maakt rode bietensap binnen de kortste keren een deel uit van je dagelijkse voeding – met een betere gezondheid als resultaat!

Martijn

Martijn

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>