In dit artikel

Retraite

Retraite (2023) | Even Terugtrekken uit het Dagelijks Leven!

In dit artikel

Gehaast leven is in de moderne samenleving geen uitzondering. Steeds meer mensen hebben dan ook de behoefte aan rust en stilte. Ze kiezen ervoor om een korte periode in retraite te gaan. Wat houdt een retraite nu eigenlijk precies is?

50 Praktische groei tips
Met mijn 50 gratis tips maak jij de volgende stap in jouw persoonlijke groei!
Vraag nu het E-book aan

Wat bekent retraite?

Het woord retraite is afkomstig uit de Franse taal. In Frankrijk zelf wordt dit woord vaak gebruikt om aan te geven dat iemand met pensioen gaat. Retraite betekent verder onder meer ook toevluchtsoord, schuilplaats, aftocht, onttrekking en isolering. In de Nederlandse taal wordt het woord retraite voornamelijk in verband gebracht met ‘jezelf terugtrekken uit het dagelijks leven’ of ‘jezelf afzonderen’.

Klik hier en vergelijk de beste Vitamine Abonnementen met korting

Wat is de bedoeling van een retraite?

Wanneer iemand ervoor kiest om in retraite te gaan, wil hij zich voor een bepaalde tijd helemaal afzonderen van de woelige buitenwereld. Tijdens een retraite weekend of week laat hij het dagelijks leven voor wat het is en gebruikt hij de rust en stilte voor spiritueel onderzoek of geestelijke verdieping. Zover er contact is met andere mensen, zijn dat gelijkgestemden die met hetzelfde doel voor een retraite vakantie hebben gekozen.

Waar gaan mensen in retraite? 

Van oudsher is het klooster een plek waar afzondering en geestelijke oefening centraal staan. Het idee om even te leven als een monnik of non heeft op veel mensen een welhaast magische aantrekkingskracht. Kloosters zijn daarom nog altijd een populaire bestemming om in retraite te gaan. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook allerlei speciale centra waar je je tijdelijk kunt terugtrekken voor een retraite vakantie. Deze retraite centra zijn meestal gelegen in een mooie natuurlijke omgeving waar deelnemers zowel in het gastenverblijf als tijdens wandelingen in de omgeving de rust en stilte kunnen ervaren. Het is zowel in het binnen- als buitenland mogelijk om in retraite te gaan. Je ziet ook steeds meer retraites in ceremonie vorm zoals bij een zweethut (Eagle Lodges) of een truffel ceremonie.

Wat kan een retraite opleveren?

 • Mensen die in retraite gaan, geven zichzelf de mogelijkheid om los te komen van de dagelijkse routine. Ze kunnen zich eens even helemaal afsluiten van sociale media en de grote stroom informatie die er normaal continu op hen afkomt. Dat zorgt voor rust in het hoofd.
 • Deelnemers van een retraite trappen bewust op de rem. Ze komen tot stilstand en vervangen het jachtige leven tijdelijk voor een bestaan waarin even niets moet. Er is totaal geen haast, onthaasten is juist het belangrijkste motto.
 • Tijdens een stille wandeling in de natuur of een meditatie komt de mens weer in contact met zichzelf. Gedurende de retraite is er meer tijd en ruimte om het eigen leven in perspectief te plaatsen en te bekijken waar men nu eigenlijk staat. 
 • Deelnemers aan een retraite ontmoeten nieuwe mensen die net als henzelf op zoek zijn naar spirituele verdieping en behoefte hebben aan rust en stilte. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid waardoor mensen eerder bereid zijn om zichzelf open te stellen en onderling diepgaande en inspirerende gesprekken te voeren. Dat kan leiden tot nieuwe vriendschappen.

Meer ontspanning voor jouw gezondheid

Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast ontspanning ook op andere punten zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzureneiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods zoals bijvoorbeeld green juice.

Ontspannen kan op vele manieren. Of je dit nu doet op een spijkermat, spijkerbed, shakti mat of acupressuur mat dat is natuurlijk helemaal aan jou. Kies vooral wat bij jou past. Persoonlijk ben ik fan van de Flowee spijkermat en maak ik ook voor het slapen gaan regelmatig gebruik van een nek massage apparaat. Combineer dit met een heerlijke aroma diffuser en je kan volledig ontspannen.

Voor thuis zijn er nog veel meer handige tools om te ontspannen zoals bijvoorbeeld een hoofdmassage apparaat, hoofdmassage spin, massage matras of zelfs een elektrisch massage matras. Je kan ook voor nog meer ontspanning kiezen met een shiatsu massagekussen, voetmassage apparaat, voetenbad of een massage gun. Zo geef je jouw lichaam echt even de rust.

Tegenwoordig kan je thuis zelfs gebruik maken van een bindweefsel massage apparaat, rugmassage apparaat of ga je heerlijk liggen onder een infrarood deken voor optimale ontspanning.

Elk kwartaal probeer ik de volledige rust op te zoeken in de vorm van een retraite. Zo volg ik met enige regelmaat stilte retraites, yoga retraites, meditatie retraites en detox retraites. Deze retraites variëren van een dag retraite, tot weekend retraite of zelfs een vakantie retraite. Kies hierin ook vooral wat voor jou goed voelt. Mocht je nog wat weerstand voelen tegenover retraites dan nodig ik je graag uit om iets buiten je comfortzone te treden en diepe innerlijke rust te ervaren.

Wil je meer weten over al deze vormen van ontspanning? Lees dan de uitgebreide reviews die ik erover schreef. Daarin ben ik gaan onderzoeken wat de voordelen zijn voor je gezondheid én waar ze het beste kan kopen. Je kan bij al onze partners met een gerust hart je aankopen doen. In veel gevallen zelfs met een leuke korting! Ik ben benieuwd welke supplementen jij in huis gaat halen!

Meer voor jouw persoonlijke groei

Wil jij de volgende stap maken in jouw persoonlijke groei? Focus je dan naast persoonlijke ontwikkeling ook op je gezondheid en verdiep je in geldzaken.

Lees bijvoorbeeld boeken over persoonlijke ontwikkeling of over spiritualiteit en volg de beste trainingen voor persoonlijke ontwikkeling. Mooie voorbeelden hiervan zijn de breathwork opleiding of het Antivirus van Tibor.

Persoonlijk ben ik heel erg van leren op mijn eigen tempo. Een online leeromgeving zoals 365 Academy, Brein TV, Unbreakable Academy, MindsetFlix, Mindvalley en Gaia sluiten hier perfect op aan. Als je meer de hoek van NLP op wilt gaan kijk dan eens bij de beste NLP opleidingen en zie wat NLP College voor jou kan betekenen.

Je kan ook Jeugdtrauma Online Training of leren loslaten met Jan Bommerez of kiezen voor Hypnose Instituut Nederland (HIN). HIN scoorde erg goed in ons overzicht over beste hypnose opleiding.

Als je het fijn vindt om deel te nemen aan ceremonies probeer dan eens een truffel ceremonie of zweethut ceremonie bij bijvoorbeeld Eagle Lodges. Je komt dan wat meer in de buurt bij retraites. Erg effectief is mijn ervaring!

Andere opties om je te laten inspireren is een abonnement op het Manifestatie Magazine, een cursus minimalisme, cursus geluk of blader door het Mentali interactief werkboek. En wil je echt next level gaan bezoek dan seminars zoals Maximum Potential, Buitengewoon Leiderschap of join de communties van Levensbazen of Motivated Minds.

Meest gestelde vragen over een retraite

Wat is de betekenis van het woord “retraite”?

Retraite is een periode waarin iemand zich terugtrekt uit de maatschappij of uit het werk, vaak voor persoonlijke groei of spirituele ontwikkeling.

Wat zijn de voordelen van een retraite?

Er zijn verschillende voordelen van een retraite, zoals vermindering van stress, verbetering van mentale helderheid, groei in spiritualiteit, verdieping van persoonlijke relaties en het verkrijgen van nieuwe inzichten.

Welke soorten retraites zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten retraites, zoals yoga retraites, meditatie retraites, spirituele retraites, persoonlijke groei retraites, creatieve retraites, gezondheid retraites, en nog veel meer.

Waarom zou iemand een retraite overwegen?

Iemand zou een retraite kunnen overwegen om persoonlijke groei te bevorderen, om stress te verminderen, om inzichten te verkrijgen, om spirituele ontwikkeling te bevorderen, of om verbetering van de mentale helderheid.

Wat zijn de kosten van een retraite?

De kosten van een retraite kunnen variëren afhankelijk van de locatie, duur, en faciliteiten van de retraite. Sommige retraites zijn gratis, terwijl andere retraites duizenden dollars kosten.

Hoe kies je de juiste retraite voor jou?

Er zijn een aantal factoren om te overwegen bij het kiezen van de juiste retraite voor jou, zoals de locatie, de duur, de faciliteiten, de leiders, de groepsgrootte, en de doelstellingen van de retraite.

Hoe bereid je je voor op een retraite?

Je kunt je voorbereiden op een retraite door te onderzoeken welke retraite het beste bij je past, door het maken van een lijst met items die je mee wilt nemen, door het regelen van vervoer en accommodatie, en door het opstellen van duidelijke doelstellingen voor jezelf.

Hoe kan een retraite helpen bij persoonlijke groei?

Een retraite kan helpen bij persoonlijke groei door het bieden van tijd en ruimte voor reflectie, door het creëren van een ondersteunende omgeving, door het aanbieden van tools voor zelfontdekking en groei, en door het bieden van de mogelijkheid om te oefenen met nieuwe vaardigheden en inzichten.

Hoe kan een retraite helpen bij het verminderen van stress?

Een retraite kan helpen bij het verminderen van stress door het creëren van een ontspannen en ondersteunende omgeving, door het aanbieden van ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie, en door het bieden van tijd en ruimte om afstand te nemen van dagelijkse verantwoordelijkheden en stressoren.

Kan iedereen een retraite doen?

In principe kan iedereen een retraite doen, maar het is wel verstandig om te overwegen of de retraite geschikt is voor jouw fysieke en mentale conditie. Bespreek ook met uw arts als u medicatie gebruikt of een medische aandoening heeft.

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

2 Reacties on Retraite (2023) | Even Terugtrekken uit het Dagelijks Leven!

  serge
  21/05/2022

  Hallo, ik ben een bewuste nl man van 46, die ik het zakenwereldje groot is geworden maar daar zijn heil niet meer vind. Ik heb me omgeschoold naar drijfverencoach en heb als droom een retreate plek in portugal te gaan leiden. Maar in die transitie, de reis van de held, wil ik graag als begeleider mezelf beschikbaar stellen bij retreates om ervaring op te doen

   Martijn
   23/05/2022

   Hey Serge, bedankt voor je bericht en ik heb je per mail geantwoord.

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips