REM slaap is een bijzonder fenomeen – en hoewel veel mensen eigenlijk niet zo goed weten wat er gebeurt tijdens de slaap, kan het interessant zijn om er meer over te leren. Een goede nachtrust is essentieel als je van een goede gezondheid en voldoende energie wilt genieten. Er zijn heel wat manieren om de kwaliteit van je slaap, en dus ook je REM slaap, te verbeteren.
Maar wat is die REM slaap nu precies, waarom is de REM slaap belangrijk en hoe kan je je REM slaap verbeteren? Je leest alles over de REM slaapfase in deze blog!
Een kort overzicht van de verschillende slaapfases
Slapen: het is iets wat we allemaal doen, en we kunnen ook niet zonder. Slaap is zo belangrijk voor onze overleving dat er geen enkel organisme is op deze planeet dat niet zonder enige vorm van slaap of rust kan. Als je je goed wilt voelen, dan is voldoende slapen dus van groot belang!
Slapen mag dan misschien willekeurig en niet zo interessant lijken voor buitenstaanders, maar eigenlijk gebeurt er heel wat als je aan het slapen bent. Het is zelfs zo dat er verschillende slaapfases onderscheiden kunnen worden. Tijdens een goede nachtrust wordt het geheel van deze slaapfases 4 tot 6 keer doorlopen, afhankelijk van hoe lang de fases afzonderlijk zijn en hoeveel slaap je nodig hebt of neemt.
Hieronder een overzichtje van die slaapfases:
1. De Sluimerfase
De eerste slaapfase is de sluimerfase, waarbij je al licht slaap en soms nog momenten hebt dat je wakker bent. Je oogleden beginnen uit zichzelf dicht te vallen, en de activiteit van je hersenen neemt gestaag af. Tijdens deze fase is het erg gemakkelijk om nog wakker te worden door een geluid in je omgeving, of licht!
2. De Lichte Slaapfase
De tweede slaapfase is de lichte slaapfase. Hierbij kan je nog altijd snel wakker worden door externe factoren. Wel is je hersenactiviteit nog een stukje lager, en komt je lichaam wat meer tot rust.
3. De Diepe Slaapfase
Vervolgens is er de diepe slaapfase, waarbij je al heel wat vaster en dieper slaapt. Het is hierbij al heel moeilijk om gewekt te worden, zelfs door hardere geluiden of als iemand je actief probeert wakker te maken. Ook is de activiteit van je hersenen en lichaam tijdens deze slaapfase heel erg laag.
4. De REM Slaapfase
Ten slotte is er de REM slaapfase, misschien wel de meest interessante van allemaal. Hoewel je er tijdens deze fase vast in slaap mag uitzien, gebeurt er eigenlijk heel wat in je lichaam en hersenen. Niettemin is het heel moeilijk om iemand in de REM slaapfase te wekken.
Elke fase heeft zijn eigen nut, maar in elk geval is zeker dat ze allemaal bijdragen aan een deugddoende, gezonde slaap. REM slaap is zonder twijfel de meest interessante fase, aangezien er van alles gebeurt. Ook al lijkt dat niet zo!
Wat is REM slaap precies?
REM slaap is één van de belangrijkste slaapfases die er zijn, en dat komt doordat die essentieel is om je lichaam en brein ’s nachts optimaal te helpen herstellen en recupereren. REM slaap is eigenlijk een afkorting voor:
“Rapid Eye Movement”
En dat verklaart meteen het allereerste kenmerk van deze slaapfase; als je lichaam zich in de REM slaap bevindt, dan maken je ogen heel snelle bewegingen naar alle kanten. Zoals je waarschijnlijk al weet, is slaap essentieel om je lichaam en hersenen te herstellen en te ‘resetten’. Elke slaapfase draagt bij aan dat proces, altijd op een andere manier.
Voor het lichaam en de hersenen echter kunnen worden gereset, moeten beide natuurlijk tot rust kunnen komen. Dit hele proces gebeurt automatisch, en REM slaap vormt er een essentieel onderdeel van.
De betekenis van REM slaap is nu duidelijk, maar wat gebeurt er precies tijdens deze slaapfase? In het volgende stukje van deze blog lees je daar meer over!
Wat gebeurt er tijdens de REM slaap?
Rapid Eye Movement slaap is een bijzonder deel van elk slaappatroon. Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten wat er nu precies tijdens deze slaapfase gebeurt. Hieronder vind je enkele van de typische kenmerken:
1. Veel hersenactiviteit
Een van de typische kenmerken van de REM slaapfase is dat je hersenen druk in de weer zijn. Veel mensen denken dat, omdat ze slapen, er weinig gebeurt onder de oppervlakte. Het tegendeel is waar! De REM slaap is eigenlijk de fase waarin het lichaam en vooral de hersenen druk bezig zijn met van alles en nog wat. Als men een hersenscan laat doen tijdens deze fase, dan valt er dus heel wat activiteit te bespeuren.
De activiteit van de hersenen tijdens deze slaapfase is zo hoog dat die zelfs vergeleken kan worden met iemand die wakker en actief is. Wat we zien is dus geen goede weergave van wat er eigenlijk gebeurt. Tijdens de REM slaap zijn wij dan misschien wel in rust, onze hersenen hebben het erg druk!
2. Spieren en ledematen ontspannen (maar niet altijd allemaal)
Een tweede kenmerk van de REM slaapfase is dat alle spieren en ledematen helemaal ontspannen zijn. Dit is eigenlijk een moment van diepe rust voor het lichaam, waardoor deze de kans krijgt om zich optimaal te herstellen en energie op te doen. Vaak is er tijdens deze slaapcyclus bijvoorbeeld wel een erectie merkbaar bij mannen.
3. Veel dromen tijdens de REM slaap
Als je je ooit hebt herinnerd dat je hebt gedroomd, dan gebeurde dat hoe dan ook tijdens de REM slaapfase. Deze fase staat er bekend om de favoriete plaats en ruimte van dromen te zijn en wordt ook wel de droomslaap genoemd. Eigenlijk is er nog niet zoveel over dromen bekend; wat is het droomproces, waarom gebeurt het en hoe werkt het? Dergelijke vragen hebben zelfs de beste wetenschappers nog niet helemaal kunnen beantwoorden.
Vaak wordt dromen gezien als een slaapproces met een diepere betekenis. Zo zouden dromen je onderbewuste naar boven halen, waardoor je meer kan leren over je diepste zelf, je verleden, enzovoort. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar veel mensen geloven er wel in.
4. REM slaap is grote schoonmaak
Net zoals je je huis regelmatig moet onderhouden, is dat bij je lichaam niet anders. Tijdens de REM slaap zijn je brein en lichaam druk in de weer om oude informatie te verwijderen of naar andere delen van je hersenen te sturen. Eigenlijk is het dit proces dat ervoor zorgt dat je je na een nacht diepe slaap uitgerust en fit voelt.
De informatie die je de dag ervoor hebt binnengekregen, wordt verwerkt. Hetzelfde geldt voor prikkels die je zintuigen en je hersenen te verwerken hebben gekregen. Daarbij worden nieuwe leerstof of info die hebt opgepikt verplaatst, zodat er de volgende dag ruimte is voor méér. De REM slaap is dus erg belangrijk voor een goede mentale én emotionele gezondheid!
5. Snelle verticale en horizontale oogbewegingen
Een ander, schijnbaar minder belangrijk kenmerk van de REM slaap is dat de oogleden van de persoon in kwestie hele snelle, plotse bewegingen maken. Van links naar rechts, en van boven naar onder. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de hersenen heel actief zijn, en dus ook het zenuwstelsel (tot op een bepaald niveau). Hierdoor zijn je ogen dus ook ‘klaarwakker’.
Daarbij worden die bewegingen ook veroorzaakt door het feit dat je tijdens de REM slaapfase droomt. Voor je hersenen zijn de dingen die je ziet in je droom even echt als wat je ziet gedurende de dag. En dus reageren je ogen instinctief op die informatie, door te bewegen.
Er gebeurt heel wat tijdens de REM slaap, dat is zeker. Er zijn nog altijd dingen aan deze unieke slaapfase die we niet begrijpen, maar wel is het een feit dat REM slaap erg belangrijk is. De vraag is dan ook: wat gebeurt er als je te weinig REM slaap krijgt tijdens je nachtrust?
Wat gebeurt er als je te weinig REM slaap hebt?
Rapid Eye Movement slaap is een belangrijk deel van het complete slaapproces, zoals we reeds hebben gezien. Dit betekent dus ook dat er bepaalde gevolgen zullen zijn als je te weinig REM slaap krijgt. Zoals deze:
1. Je voelt je mentaal niet uitgerust
Juist doordat de REM slaap belangrijk is om je hersenen schoon te maken en informatie te verwerken, zal je je ook mentaal minder fit voelen als je te weinig REM slaap hebt gehad. Mensen met een REM slaap stoornis brengen van nature minder tijd door in deze slaapfase. Ook is het effect van alcohol op REM slaap erg negatief. Je REM slaap bevorderen en verbeteren is essentieel om je ’s morgens bij het begin van een nieuwe dag mentaal fit en alert te voelen!
2. Je bent emotioneel minder in balans
Doordat je tijdens de REM slaap zaken verwerkt, en dan waarschijnlijk vooral tijdens je dromen, zal te weinig REM slaap ook een negatief effect hebben op je emotioneel gezondheid. Veel mensen die te weinig REM slaap krijgen voelen zich snel emotioneel overbelast of uitgeput. Ook hebben ze een korter lontje en zijn ze sneller geïrriteerd door kleine dingen.
3. Je voelt je lichamelijk zwakker en minder fit
Ten slotte is de REM slaap ook van groot belang voor een goede lichamelijke gezondheid. Hoewel je lichaam vooral hormonen produceert en weefsels herstelt tijdens de diepe slaapfase, is ook de REM slaap essentieel. Een volwassen mens brengt elke nacht een lange tijd door in deze slaapfase. Voldoende nachtrust in het algemeen is dus een must als je je lichamelijk fit en goed wilt voelen!
Mensen die aan een REM slaapstoornis lijden, zullen doorgaans minder diep slapen en minder gezond zijn. Je REM slaap verbeteren kan op verschillende manieren – zoals je hieronder zult lezen!
Hoe verbeter je je REM slaap?
Je REM slaap verbeteren, dat kan wel degelijk. Over het algemeen is het een goed idee om de kwaliteit van je slaap in het geheel te bevorderen, want daardoor zal je REM slaap ook beter zijn. Hieronder enkele handige tips:
1. Zorg voor een vast slaappatroon
Eerst en vooral is het belangrijk dat je een vast slaapschema aanhoudt. Op die manier leert je lichaam op het juiste moment alle hersen- en lichaamsactiviteit te verminderen voor je gaat slapen, waardoor je dus ook een diepere REM slaap hebt. Het menselijke lichaam houdt van routine en gewoontes. Vecht daar dus niet tegen, en probeer elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan!
2. Eet gezond en gevarieerd
De kwaliteit van je slaap is van veel dingen afhankelijk, maar je voeding is toch wel érg belangrijk. Wat je eet gedurende de dag bepaalt voor een groot deel hoe diep en goed je slaapt. Ga voor groenten, noten, zaden, fruit, goede bronnen van eiwitten, enzovoort.
Natuurlijke voedingsmiddelen bevatten belangrijke vitamines en stoffen die je helpen om diep te slapen. Denk maar aan melatonine in fruitsoorten als kersen, waardoor je ’s avonds op het juiste moment moe begint te worden. Eet dus gezond en gevarieerd om je REM slaap te bevorderen!
3. Houd het hoofd koel
Een andere goede tip om je REM slaap te verbeteren is door je slaapkamer koel en fris te houden. Het menselijke lichaam komt gemakkelijker tot rust als de omgevingstemperatuur iets lager ligt. Zorg voor een goede, natuurlijke ventilatie gedurende de dag en ook eventueel ’s nachts als het warm blijft.
Op die manier help je je lichaam en geest om op een gezonde manier tot rust te komen. En dat zal de kwaliteit van je REM slaap alleen maar bevorderen!
Hoe lang duurt REM slaap?
Mensen met een REM slaapstoornis brengen minder tijd door in deze belangrijke slaapfase. Maar hoe lang is nu normaal? Hoeveel REM slaap je nodig hebt hangt af van persoon tot persoon, maar doorgaans geldt dat je gemiddeld 15 tot 25% van je totale slaap in deze fase zit.
Bij kinderen is dit een stuk meer: tot wel 70% van de totale slaapduur! De gemiddelde REM slaap per nacht varieert natuurlijk sterk. Niet alleen door levensstijl factoren, maar ook afhankelijk van je genetische make-up en andere zaken!
Interessante weetjes over de REM slaap
Wil je graag nog meer weten over REM slaap? Hieronder vind je enkele van de leukste weetjes:
- REM slaap wordt ook paradoxale slaap of droomslaap genoemd
- Het is haast onmogelijk om iemand tijdens de REM slaap wakker te maken
- Na het doorlopen van een slaapcyclus (dus na de REM slaap), word je heel even (onbewust) wakker.
- Tijdens de REM slaap zijn al je spieren ‘verlamd’, omdat je anders lichamelijk op je dromen zou gaan reageren. Dat is wat er gebeurt bij mensen die slaapwandelen!
Meer informatie en hulp bij slaapproblemen
Je REM slaap verbeteren, dat is wel degelijk mogelijk. Niet in de REM slaap komen is voor veel mensen een obstakel, vooral aangezien dat een negatief effect heeft op hun levenskwaliteit. Als jij zelf ook slecht slaapt en niet weet waarom, dan kan je naar een dokter gaan voor advies. In veel gevallen wordt dan slaapmedicatie aanbevolen, maar eigenlijk is dat helemaal niet de gezondste of meest duurzame oplossing.
Een alternatief is om het boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ van William van der Klaauw te lezen en toe te passen op je eigen leven. Dit boek zal je helpen om in REM slaap te komen, de kwaliteit van je REM slaap te verbeteren en een antwoord te krijgen op al je vragen in verband met REM slaap. Lig je vaak wakker? Lees dan dit boek, en voor je het weet slaap je weer als een baby!
Meer Slaap tips voor je gezondheid!
Wil jij meer doen voor je gezondheid? Focus je dan naast slaaptips voor een goede nachtrust ook op andere voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen en spoorelementen, omega 3 vetzuren, eiwitten, fytonutriënten (planten, kruiden en specerijen) en superfoods.
Wilt u meer weten over slaap. Wat is diepe slaap en rem slaap? Is er een kans op vet verbranden tijdens je slaap, wat is de oorzaak van een nachtmerrie? Waarom droom je eigenlijk? Bent u specifiek opzoek naar tips tegen snurken? Waarom slaapwandel je? En kun je een droge mond hebben tijden het slapen? En ja zelfs schrijven we over niet slapen door XTC. Is het zo dat je niet kan slapen door honger?
Zeker als u problemen heeft bij het slapen kan ik me voorstellen dat u meer wil weten over de oorzaken. Een chronisch slaaptekort kan ontstaan door bijvoorbeeld slaapapneu, maar ook als je angst hebt voor niet kunnen slapen, niet kan slapen naast iemand, te vroeg wakker worden of zelfs als je baby niet in eigen bed wil slapen. Het presteren na een slechte nacht kan dan minder goed worden, zelfs overdag in slaap vallen is een veelvoorkomende optie of veel gapen. En nee, snoozen werkt niet om je meer uitgerust te voelen.
Een boek over slaap of chronische slaaploosheid door William van der Klaauw kan helpen om meer inzichten te krijgen in de slaapfases en slaapcyclus en wat je kunt doen bij slecht slapen.
Ervaar je hoofdpijn na het slapen, overweeg dan een ergonomisch kussen voor goede slaaphouding. Voor slapen in het vliegtuig is het ook aan te raden om een kussen voor nekklachten mee te nemen en schrik je vaak wakker denk dan aan een orthopedisch kussen.
Wat wordt aangeraden, slapen zonder kleding, wel of niet eten voor het slapen, een medisch kussen en is het handig om met lenzen in te slapen?
Als je perfect wil slapen in 7 stappen, denk dat aan of het te warm is in bed, gebruik je een natuurlijk slaapmiddel, daglichtlamp en gebruik je white noise met slaap app? Voor de Numsy white noise review lees hier verder. Gebruik je de beste slaap app om met muziek in slaap te vallen? En heb je nagedacht wat de kleur in je slaapkamer voor invloed kan hebben op de nachtrust?
Andere opties zijn bijvoorbeeld slaaptabletten als melatonine. Belangrijk is wel om alert te zijn op de melatonine dosering. Alle slaapmiddelen beogen een ander doel dus denk goed na voordat u een goede nachtrust supplement of slaap supplement gaat gebruiken zoals Consiouz.
Geen reacties on REM Slaap (2023) | Slaapfases en wat is Rapid Eye Movement?