In dit artikel

Quetiapine als slaapmiddel: Gebruik, effectiviteit en risico's

Quetiapine als slaapmiddel: Gebruik, effectiviteit en risico’s (2023)

In dit artikel

Heb je last van slapeloosheid en overweeg je Quetiapine als slaapmiddel? Je bent niet alleen, dit antipsychoticum wordt soms voorgeschreven om slaapproblemen te verlichten, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit.

In dit artikel duiken we dieper in het gebruik van Quetiapine als slaapmiddel, van de effectiviteit en bijwerkingen tot de veiligheidsrisico’s. Blijf lezen om meer te weten te komen over deze controversiële behandeling en ontdek gezondere, veiligere alternatieven voor een goede nachtrust.

Key Takeaway:

Het beste Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Quetiapine wordt soms voorgeschreven als slaapmiddel, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit ervan bij primaire slapeloosheid.
 • Bijwerkingen van Quetiapine als slaapmiddel kunnen zijn: slaperigheid, sufheid, gewichtstoename, verhoogd risico op diabetes en verhoogde cholesterol- en triglycerideniveaus.
 • Er zijn niet-medicamenteuze behandelingen beschikbaar voor slaapproblemen, zoals cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I) en ontspanningstechnieken.
 • Er zijn ook andere medicijnen die kunnen worden gebruikt als alternatieven voor Quetiapine, zoals zolpidem, trazodon, eszopiclon, melatonine en valeriaan.

Gebruik van Quetiapine als slaapmiddel

Quetiapine wordt soms voorgeschreven als slaapmiddel, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit ervan.

Effectiviteit van Quetiapine bij primaire slapeloosheid

Over de effectiviteit van Quetiapine als slaapmiddel bij primaire slapeloosheid is weinig bekend. Er zijn slechts enkele kleine studies naar verricht, waarvan de resultaten op zijn best gemengd zijn.

Sterker nog, er ontbreekt fundamenteel wetenschappelijk bewijs dat Quetiapine daadwerkelijk helpt bij het behandelen van slaapproblemen. Hoewel huisartsen en psychiaters het soms voorschrijven, is dit vaak ondanks het gebrek aan solide bewijs voor de effectiviteit.

Het gebruik van Quetiapine in lage doseringen op korte en lange termijn vraagt om een grondige beoordeling van zowel werkzaamheid als mogelijke bijwerkingen. En tot nu toe zijn er geen positieve ervaringen gemeld met betrekking tot het gebruik ervan als slaapmiddel.

Deze feiten benadrukken de noodzaak van verder onderzoek naar de effectiviteit van Quetiapine voor primaire slapeloosheid.

Bijwerkingen van Quetiapine als slaapmiddel

Tijdens het gebruik van Quetiapine als slaapmiddel kunnen verschillende bijwerkingen optreden. Hier zijn enkele belangrijke bijwerkingen die geassocieerd worden met het gebruik van Quetiapine:

 1. Slaperigheid: Een veelvoorkomende bijwerking van Quetiapine is slaperigheid. Dit kan ervoor zorgen dat je overdag vermoeid bent en moeite hebt om alert te blijven.
 2. Sufheid: Net als slaperigheid kan Quetiapine ook sufheid veroorzaken. Dit kan invloed hebben op je concentratievermogen en alertheid, vooral de ochtend na het gebruik van het medicijn.
 3. Gewichtstoename: Sommige mensen ervaren gewichtstoename tijdens het gebruik van Quetiapine als slaapmiddel. Dit kan te wijten zijn aan veranderingen in de eetlust en stofwisseling.
 4. Verhoogd risico op diabetes: Langdurig gebruik van Quetiapine kan leiden tot een verhoogde kans op hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel) en ontwikkeling van diabetes.
 5. Verhoogde cholesterol- en triglycerideniveaus: Het gebruik van Quetiapine kan leiden tot hyperlipidemie, wat betekent dat je hogere waarden voor cholesterol en triglyceriden kunt hebben.
 6. Verminderde schildklierfunctie: Quetiapine kan invloed hebben op de werking van de schildklier, wat kan resulteren in hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier).
 7. Sedatie overdag: Naast slaperigheid en sufheid kan Quetiapine ook leiden tot sedatie overdag. Dit kan invloed hebben op je dagelijkse functioneren en alertheid.

Risico’s en waarschuwingen bij het gebruik van Quetiapine

Als het gaat om het gebruik van Quetiapine als slaapmiddel, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s en waarschuwingen. Ten eerste kan het gebruik van Quetiapine leiden tot slaperigheid en sufheid, wat gevaarlijk kan zijn bij activiteiten zoals autorijden of bedienen van zware machines.

Daarnaast kunnen er ook bijwerkingen optreden, zoals hyperglykemie (verhoogde bloedsuikerspiegel), hyperlipidemie (verhoogd cholesterolgehalte) en adipositas (overgewicht). Langdurig gebruik van Quetiapine als slaapmiddel kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename en metabole stoornissen.

Het is daarom belangrijk om de risico’s en voordelen van het gebruik van Quetiapine zorgvuldig af te wegen en alleen onder medisch toezicht te gebruiken. Het is ook essentieel om de voorgeschreven dosering strikt te volgen en eventuele bijwerkingen onmiddellijk aan uw arts te melden.

Quetiapine als slaapmiddel: Gebruik, effectiviteit en risico's

Alternatieven voor Quetiapine als slaapmiddel

Er zijn niet-medicamenteuze behandelingen beschikbaar voor slaapproblemen, evenals andere medicijnen die kunnen worden gebruikt als alternatief voor Quetiapine als slaapmiddel.

Niet-medicamenteuze behandelingen voor slaapproblemen

Ik heb ontdekt dat er alternatieve behandelingen zijn voor slaapproblemen die niet gebaseerd zijn op medicatie. Deze benaderingen kunnen effectief zijn bij het verbeteren van de slaapkwaliteit zonder de risico’s en bijwerkingen van Quetiapine. Hier zijn enkele niet-medicamenteuze behandelingen die kunnen helpen bij slaapproblemen:

 • Cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I): Deze therapie richt zich op het veranderen van ongezonde denkpatronen en gedragingen die slapeloosheid veroorzaken. Het omvat technieken zoals stimuluscontrole, slaaprestrictie, ontspanningstechnieken en slaaphygiëne.
 • Ontspanningstechnieken: Technieken zoals progressieve spierontspanning, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en lichaam en geest te ontspannen voor het slapengaan.
 • Stimuluscontrole: Dit is een methode waarbij je je bed alleen gebruikt om te slapen (of seks te hebben) en alle andere activiteiten in je bed vermijdt, zoals tv kijken of werken. Hierdoor wordt je hersenen getraind om het bed te associëren met slaap.
 • Slaaprestrictie: Met deze techniek beperk je de tijd die je in bed doorbrengt tot alleen de tijd die je daadwerkelijk nodig hebt om te slapen. Dit dwingt je lichaam om efficiënter gebruik te maken van de tijd in bed.
 • Verandering van levensstijl: Het aanpassen van bepaalde gewoontes kan ook helpen bij slaapproblemen. Het vermijden van cafeïne en alcohol, regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en een consistent slaapschema kunnen allemaal bijdragen aan een betere nachtrust.

Andere medicijnen die kunnen worden gebruikt voor slaapstoornissen

Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden gebruikt voor slaapstoornissen. Het type medicijn en de keuze hangt af van de specifieke aard van de slapeloosheid en de algemene gezondheid van de patiënt.

MedicijnenEffectenOpmerkingen
Zolpidem (Ambien)Snelwerkend slaapmiddel dat helpt bij het in slaap vallen.Gebruik het op korte termijn om afhankelijkheid te voorkomen.
TrazodonAntidepressiva die gebruikt kan worden om slaapproblemen te behandelen.Kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid.
Eszopiclon (Lunesta)Helpt bij het in slaap vallen en houdt je de hele nacht in slaap.Er kunnen bijwerkingen optreden, zoals een bittere smaak, droge mond of duizeligheid.
MelatonineEen hormoon dat het slaap-waakritme regelt.Vooral nuttig voor mensen die problemen hebben met het inslaap vallen.
ValeriaanEen natuurlijk middel dat kan helpen bij slapeloosheid.Het bewijs voor de effectiviteit van valeriaan is gemengd.

Let op, deze medicijnen zijn niet bedoeld om quetiapine te vervangen en het is belangrijk om met een zorgverlener te praten voordat je met een nieuw medicijn begint.

Quetiapine als slaapmiddel: Gebruik, effectiviteit en risico's

Effectiviteit van Quetiapine bij andere toepassingen

Quetiapine wordt ook onderzocht en gebruikt voor de behandeling van bipolaire stoornis en schizofrenie.

Onderzoeken naar de effectiviteit van Quetiapine

Ik heb onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Quetiapine als slaapmiddel en de resultaten zijn niet bemoedigend. Hoewel sommige kleine onderzoeken hebben gekeken naar het gebruik van Quetiapine bij primaire slapeloosheid, is er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs gevonden dat het daadwerkelijk effectief is.

Quetiapine staat bekend om zijn bijwerkingen, zoals slaperigheid en sufheid, maar het lijkt niet veel voordelen te bieden als het wordt gebruikt om slaapproblemen aan te pakken. Ondanks het gebrek aan bewijs voor effectiviteit, schrijven huisartsen en psychiaters vaak Quetiapine voor als slaapmiddel.

Het is belangrijk om de risico’s en bijwerkingen van dit medicijn.in acht te nemen voordat je het gaat gebruiken.

Quetiapine als slaapmiddel: Gebruik, effectiviteit en risico's

Conclusie: Overwegingen bij het gebruik van Quetiapine als slaapmiddel

Hoewel Quetiapine soms wordt voorgeschreven als slaapmiddel, is er geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit ervan bij het behandelen van slaapproblemen. Het gebruik van Quetiapine kan echter wel slaperigheid en sufheid veroorzaken, evenals andere bijwerkingen zoals hyperglykemie en hyperlipidemie.

Het is daarom belangrijk om de risico’s en voordelen van het gebruik van Quetiapine als slaapmiddel zorgvuldig af te wegen en alternatieve behandelingsopties te overwegen.

Meer over slaapmiddelen

We bespreken alles wat met slaap te maken heeft. Of je nu nieuwsgierig bent naar de vele verschillende soorten slaapmiddelen, of meer wilt weten over hoe ze het menselijk lichaam en de geest beïnvloeden, we hebben een reeks artikelen die je inzichten kunnen bieden.

We beginnen met de diepe verbinding tussen ‘Slaapmiddelen en PTSD‘, en onderzoeken hoe de natuurlijke slaaphulp ‘Melatonine‘ kan helpen om de slaapcyclus te reguleren. Maar er zijn ook ‘Kruiden slaapmiddelen‘ beschikbaar die een milder alternatief kunnen bieden. Er is echter ook een duistere kant aan slaapmiddelen. Onze artikelen over ‘Verslaving aan slaapmiddelen‘ en ‘Overdosis slaapmiddelen‘ belichten deze kwesties.

We bieden ook inzichten in de complexe interactie tussen ‘Slaapmiddelen en alcohol‘, evenals ‘Slaapmiddelen en depressie‘. Wat als je geen recept hebt? We hebben je gedekt met onze artikelen over ‘Slaapmiddelen zonder voorschrift‘ en ‘Over-the-counter slaapmiddelen‘. Bovendien gaan we dieper in op de ‘Slaapmiddelen en slaapcyclus‘ om de effecten van deze middelen op je slaapritme te bespreken.

Als je je zorgen maakt over de bijwerkingen van slaapmiddelen, zou je onze gids over het ‘minst schadelijke slaapmiddel‘ nuttig kunnen vinden. Verder hebben we diepgaande artikelen over specifieke slaapmiddelen zoals ‘pregabaline slaapmiddel‘, ‘quetiapine slaapmiddel’, ‘codeïne slaapmiddel‘, ‘lorazepam slaapmiddel‘, ‘mirtazapine slaapmiddel‘, ‘doxylamine slaapmiddel‘, ‘clonazepam slaapmiddel‘, ‘promethazine slaapmiddel‘ en ‘oxazepam slaapmiddel‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is quetiapine en hoe wordt het gebruikt als slaapmiddel?

Quetiapine is een medicijn dat normaal gesproken wordt voorgeschreven voor de behandeling van psychiatrische aandoeningen, zoals schizofrenie en bipolaire stoornis. Het kan ook off-label worden gebruikt als slaapmiddel, meestal in lagere doseringen dan voor de behandeling van psychiatrische symptomen.

2. Hoe effectief is quetiapine als slaapmiddel?

Quetiapine kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slapeloosheid, maar de effectiviteit kan variëren afhankelijk van het individu. Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de juiste dosering en duur van gebruik, omdat langdurig gebruik van quetiapine als slaapmiddel risico’s met zich mee kan brengen.

3. Wat zijn de mogelijke risico’s van het gebruik van quetiapine als slaapmiddel?

Het gebruik van quetiapine als slaapmiddel kan gepaard gaan met verschillende risico’s, waaronder gewichtstoename, verhoogd risico op diabetes, sedatie overdag, veranderingen in de hormoonbalans en het ontwikkelen van afhankelijkheid. Het is essentieel om dit medicijn alleen te gebruiken onder toezicht van een arts en nauwlettend eventuele bijwerkingen in de gaten te houden.

4. Is quetiapine veilig voor langdurig gebruik als slaapmiddel?

Langdurig gebruik van quetiapine als slaapmiddel kan risico’s met zich meebrengen, zoals de ontwikkeling van tolerantie en afhankelijkheid. Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de juiste duur van het gebruik en eventuele alternatieven te bespreken. Er kunnen andere behandelingsopties zijn die veiliger en effectiever zijn voor langdurige slaapstoornissen.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Quetiapine als slaapmiddel: Gebruik, effectiviteit en risico’s (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips