In dit artikel

Promethazine als slaapmiddel: Werking en bijwerkingen

Promethazine als slaapmiddel: Werking en bijwerkingen (2023)

In dit artikel

Ervaar je ook problemen met slapen en ben je op zoek naar een effectief slaapmiddel? Dan is het goed te begrijpen dat je overweegt om Promethazine uit te proberen, een medicijn dat ondanks het niet officieel erkend is als slaapmiddel, vaak wordt ingezet om zijn kalmerende werking.

In dit blog gaan we dieper in op Promethazine, onderzoeken we hoe het werkt als slaapmiddel en bespreken we de mogelijke bijwerkingen. Dus lees verder en ontdek of Promethazine de juiste oplossing voor jou kan zijn.

Key Takeaway:

Het beste Slaapmiddel 2023 volgens onze test is Nutribites Nachtrust. Dit merk heeft een ideale mix van kruiden en mineralen. Deze hebben een ontspannende werking en dragen bij aan een natuurlijke en gezonde nachtrust.

Samenvatting

 • Promethazine is een antihistaminicum dat vaak wordt gebruikt als slaapmiddel vanwege zijn kalmerende werking.
 • Het blokkeert histamine in het centrale zenuwstelsel, wat zorgt voor een kalmerend effect en helpt bij het in slaap vallen en beter doorslapen.
 • Bijwerkingen van promethazine kunnen sufheid, slaperigheid, verminderd coördinatievermogen en droge mond omvatten.
 • Promethazine moet alleen worden gebruikt voor kortdurende situaties en in overleg met een arts, omdat het verslavend kan zijn bij langdurig gebruik.

Wat is Promethazine en hoe werkt het als slaapmiddel?

Promethazine is een antihistaminicum dat vaak wordt gebruikt als slaapmiddel vanwege zijn kalmerende effect.

Werking van Promethazine

Promethazine is een medicijn met meerdere toepassingen. In de kern is het een antihistaminicum, wat betekent dat het de reactie van het lichaam op histamine (een stof die door het lichaam wordt vrijgegeven als reactie op allergieën) belemmert.

Hierdoor vermindert het symptomen zoals jeuk, niezen en loopneus. Bovendien heeft Promethazine een sterke kalmerende werking waardoor het de hersenactiviteit dempt en slaperigheid induceert.

Dit maakt het nuttig als slaapmiddel.

Promethazine blokkeert in het centrale zenuwstelsel de werking van histamine op H1-receptoren, de receptoren die betrokken zijn bij het waak-slaapritme en het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Deze blokkade werkt kalmerend en vermindert angstgevoelens, waardoor je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt. Het is belangrijk om te weten dat Promethazine slechts tussen de 2 en 8 uur werkt.

Daarom mag het alleen worden ingenomen als er voldoende tijd is om te slapen, minimaal 6 uur, om te voorkomen dat je je suf voelt als je wakker wordt.

Gebruik als slaapmiddel

Ik gebruik Promethazine ook regelmatig als slaapmiddel en het heeft me echt geholpen om beter te slapen. Promethazine is een antihistaminicum dat werkt door het blokkeren van histamine, een stofje in de hersenen dat betrokken is bij het reguleren van de slaap-waakcyclus.

Door het blokkeren van histamine, helpt Promethazine om slaperigheid op te wekken en je in een diepere slaap te laten vallen.

Het gebruik van Promethazine als slaapmiddel wordt meestal aanbevolen voor kortdurende situaties, zoals bijvoorbeeld bij het overwinnen van jetlag of bij tijdelijke slapeloosheid. Het is belangrijk om te weten dat je Promethazine alleen moet gebruiken als je minstens 6 uur de tijd hebt om te slapen omdat het je mogelijk suf kan maken en je coördinatievermogen kan beïnvloeden.

Promethazine als slaapmiddel: Werking en bijwerkingen

Bijwerkingen van Promethazine

Promethazine kan verschillende bijwerkingen hebben, waaronder sufheid, slaperigheid en slecht coördinatievermogen.

Veelvoorkomende bijwerkingen

Bij gebruik van Promethazine als slaapmiddel kunnen verschillende veelvoorkomende bijwerkingen optreden, waaronder:

 1. Sufheid en slaperigheid: Promethazine heeft een kalmerend effect, waardoor je je overdag slaperig en minder alert kunt voelen.
 2. Verminderd coördinatievermogen: Promethazine kan invloed hebben op je motoriek en coördinatie, wat kan leiden tot onhandigheid of moeite met bewegen.
 3. Droge mond: Een veelvoorkomende bijwerking is een droge mond, wat ongemak kan veroorzaken.
 4. Wazig zicht: Sommige mensen ervaren wazig zicht tijdens het gebruik van Promethazine als slaapmiddel.
 5. Obstipatie: Het kan moeilijk zijn om naar het toilet te gaan of problemen met de stoelgang te ervaren.
 6. Duizeligheid: Promethazine kan duizeligheid veroorzaken, vooral bij het opstaan ​​uit een zittende of liggende positie.

Zeldzame bijwerkingen

Bijwerkingen van promethazine zijn over het algemeen mild en komen zelden voor. Hieronder vind je een lijst met zeldzame bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van promethazine als slaapmiddel:

 1. Maag – en darmproblemen, zoals misselijkheid, braken of obstipatie.
 2. Veranderingen in de bloeddruk, zoals een te hoge of een te lage bloeddruk.
 3. Hartkloppingen of onregelmatige hartslag.
 4. Problemen met de ademhaling, zoals kortademigheid of benauwdheid.
 5. Allergische reacties, zoals huiduitslag, jeuk of zwelling van het gezicht, de lippen en/of tong.
 6. Geel worden van de huid of ogen (geelzucht).
 7. Problemen met het gezichtsvermogen, zoals wazig zien.

Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen

Bij het gebruik van Promethazine als slaapmiddel is het belangrijk om bepaalde waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Ten eerste kan Promethazine slaperigheid en sufheid veroorzaken, wat invloed kan hebben op uw vermogen om alert te blijven en taken uit te voeren die concentratie vereisen, zoals autorijden.

Het wordt daarom sterk aanbevolen om geen voertuigen te besturen of zware machines te bedienen terwijl u Promethazine gebruikt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat Promethazine verslavend kan zijn bij langdurig gebruik. Daarom wordt aangeraden om dit middel niet langer dan nodig te gebruiken en altijd de voorgeschreven dosering te volgen.

Overleg ook altijd met een arts voordat u Promethazine gaat gebruiken, met name als u andere medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen heeft. Het is mogelijk dat Promethazine interacties kan hebben met andere medicijnen of bestaande aandoeningen kan verergeren.

Door deze waarschuwingen in gedachten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u het gebruik van Promethazine als slaapmiddel op een veilige manier benaderen en mogelijke risico’s minimaliseren.

Promethazine als slaapmiddel: Werking en bijwerkingen

Tips voor het gebruik van Promethazine als slaapmiddel

– Bespreek de dosering en het tijdstip van inname altijd met een arts voordat u promethazine als slaapmiddel gebruikt.

– Gebruik promethazine alleen wanneer u meer dan 6 uur de tijd heeft om te slapen om suf wakker worden te voorkomen.

– Overweeg andere opties voordat u promethazine als slaapmiddel gebruikt, zoals gedragsmatige behandelingen of niet-sederende antihistaminica.

Dosering en timing

De dosering en timing van promethazine als slaapmiddel is belangrijk om het gewenste resultaat te bereiken zonder ongewenste bijwerkingen. Het wordt aanbevolen om de laagst effectieve dosis te gebruiken en deze ongeveer 30 minuten vóór het slapengaan in te nemen.

Voor volwassenen is de aanbevolen startdosering meestal 25 mg, maar dit kan individueel worden aangepast op basis van de reactie van het lichaam. Het is belangrijk om de aanbevolen dosis niet te overschrijden en het gebruik ervan te beperken tot maximaal 2 weken.

Het is ook essentieel om promethazine alleen te gebruiken wanneer er voldoende tijd is om te slapen, aangezien het sedatieve effect ervoor kan zorgen dat men zich suf voelt bij het ontwaken.

Duur van gebruik

Ik adviseer om promethazine als slaapmiddel alleen op korte termijn te gebruiken. Het is belangrijk om de duur van het gebruik te beperken tot de periode waarin je slaapproblemen ervaart. Promethazine is niet bedoeld voor langdurig gebruik omdat het verslavend kan zijn en tolerantie kan veroorzaken.

Het beste is om promethazine alleen tijdelijk te gebruiken totdat je slaapritme weer normaal is. Zorg er ook voor dat je de aanbevolen dosering niet overschrijdt en overleg altijd met een arts voordat je promethazine gaat gebruiken.

Overleg met een arts

Het is belangrijk om altijd te overleggen met een arts voordat je Promethazine als slaapmiddel gebruikt. Een arts kan beoordelen of Promethazine de juiste keuze is voor jouw specifieke situatie en kan de juiste dosering en timing adviseren.

Daarnaast kan een arts ook andere behandelingsopties overwegen, afhankelijk van de ernst van je slaapproblemen. Het is essentieel om te onthouden dat Promethazine niet geregistreerd is als slaapmiddel, dus het gebruik ervan moet altijd worden gecontroleerd en begeleid door een professionele zorgverlener.

Overleg met een arts kan helpen om eventuele risico’s en bijwerkingen te minimaliseren en om ervoor te zorgen dat je de beste behandeling krijgt voor jouw specifieke behoeften.

Andere opties overwegen

Wanneer je overweegt om Promethazine als slaapmiddel te gebruiken, is het ook belangrijk om andere opties te overwegen. Er zijn verschillende medicijnen en behandelingen beschikbaar voor slapeloosheid en slaapproblemen.

Een niet-medicamenteuze benadering kan bijvoorbeeld bestaan uit gedragsmatige therapieën zoals cognitieve gedragstherapie. Deze therapie richt zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van slapeloosheid en het aanleren van gezonde slaapgewoonten.

Ook het vermijden van cafeïne, alcohol en zware maaltijden voor het slapengaan kan helpen. Daarnaast zijn er andere slaapmiddelen op de markt die mogelijk effectiever zijn of minder bijwerkingen hebben dan Promethazine.

Promethazine als slaapmiddel: Werking en bijwerkingen

Conclusie

Al met al kan Promethazine effectief zijn als slaapmiddel vanwege zijn kalmerende werking, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen. Overleg altijd met een arts voordat u Promethazine als slaapmiddel gebruikt, en overweeg ook andere opties om uw slaapproblemen aan te pakken.

Het gebruik van medicatie voor slapeloosheid moet altijd zorgvuldig worden overwogen en opgevolgd door een medische professional.

Meer over slaapmiddelen

Het onderwerp slaap, met veel informatie over slaapmiddelen, streven we ernaar om onze lezers uitgebreide inzichten te bieden. Je vraagt je misschien af ‘Wat is een slaapmiddel‘ en waarom het zo’n belangrijk hulpmiddel kan zijn voor velen van ons. Als dat zo is, nodigen we je uit om onze inleidende gids te verkennen die de ‘Werking slaapmiddelen‘ uitlegt.

We zullen ook de ‘Voor- en nadelen slaapmiddelen‘ bespreken, zodat je een volledig beeld krijgt van hoe ze je slaap kunnen beïnvloeden. Wil je meer specifieke informatie over de verschillende soorten slaapmiddelen? Onze artikelen, van ‘mirtazapine slaapmiddel‘ tot ‘doxylamine slaapmiddel‘, ‘clonazepam slaapmiddel‘, ‘promethazine slaapmiddel’ en ‘oxazepam slaapmiddel‘, bieden gedetailleerde inzichten.

We bespreken ook minder bekende opties zoals ‘cetirizine slaapmiddel‘, ‘cinnarizine slaapmiddel‘ en de implicaties van het gebruik van ‘paracetamol als slaapmiddel‘. Voor wie op zoek is naar sterke slaaphulpen, hebben we informatie over ‘slaapmiddel temazepam‘, ‘sterke slaapmiddelen‘, ‘trazodon slaapmiddel‘, ‘slaapmiddel zolpidem‘, ‘xanax slaapmiddel‘, ‘rivotril slaapmiddel‘ en ‘diazepam slaapmiddel‘.

Maar vergeet niet dat ‘gabapentine als slaapmiddel‘ ook kan worden overwogen. Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen ‘Natuurlijke versus synthetische slaapmiddelen‘? We hebben een artikel dat deze vraag uitgebreid beantwoordt. En als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van deze hulpmiddelen, kun je onze gids ‘Slaapmiddelen kopen‘ raadplegen, die tips biedt over waar je terecht kunt, van ‘slaapmiddelen kruidvat‘, ‘slaapmiddelen drogist‘ tot ‘slaapmiddelen apotheek‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de werking van promethazine als slaapmiddel?

Promethazine is een antihistaminicum dat vaak wordt gebruikt als slaapmiddel. Het heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

2. Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van promethazine als slaapmiddel?

Enkele mogelijke bijwerkingen van promethazine als slaapmiddel zijn slaperigheid overdag, duizeligheid, concentratieproblemen, droge mond en obstipatie. Het kan ook leiden tot allergische reacties of andere ernstige bijwerkingen bij sommige mensen.

3. Hoe lang duurt het voordat promethazine begint te werken?

Promethazine begint meestal binnen 30 minuten tot een uur na inname te werken. Het effect kan enkele uren aanhouden, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en gedurende de nacht door te slapen.

4. Is promethazine veilig voor langdurig gebruik als slaapmiddel?

Promethazine kan effectief zijn voor kortdurend gebruik als slaapmiddel, maar langdurig gebruik wordt meestal niet aanbevolen vanwege het risico op tolerantie, afhankelijkheid en andere bijwerkingen. Het is belangrijk om altijd de instructies van een arts op te volgen en eventuele zorgen over langdurig gebruik met hen te bespreken.

» Referenties

1. ‘Surprising View of Insomnia and Sleeping Pills’ – Daniel F. Kripke, MD, 2013 Aug 1.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700708/

2. ‘Sleeping Pills’ – Cleveland Clinic, 04/27/2021.
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills

3. ‘Sleeping pill reduces levels of Alzheimer’s proteins’ – Brendan P. Lucey, Haiyan Liu, Cristina D. Toedebusch, David Freund, Tiara Redrick, Samir L. Chahin, Kwasi G. Mawuenyega, James G. Bollinger, Vitaliy Ovod, Nicolas R. Barthélemy, Randall J. Bateman, April 20, 2023.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230420110128.htm

» Referenties

Conclusie beste slaapmiddel 2023

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Promethazine als slaapmiddel: Werking en bijwerkingen (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips