0
0
Subtotal:  0,00
Geen producten in je winkelwagen.

In dit artikel

Kracht van probiotica tegen schimmelinfecties: om te weten

Kracht van probiotica tegen schimmelinfecties: om te weten

In dit artikel

Heb je last van een vervelende schimmelinfectie en zoek je naar natuurlijke oplossingen? Ik heb ook die strijd meegemaakt en weet hoe uitdagend het kan zijn. In mijn zoektocht heb ik ontdekt dat probiotica een krachtig wapen kunnen zijn in de strijd tegen deze hardnekkige indringers.

Dit artikel neemt je mee door de werking van probiotica en hoe deze kleine helpers jouw lichaam weer in balans kunnen brengen. Lees verder en ontdek hoe!

Key Takeaway

Mijn beste probiotica van 2024 is Nutribites Probiotica. Dit merk probiotica heeft 13 bacteriële stammen in haar probiotica supplement zitten die levend de darmen bereiken en 13,1 miljard KVE. Vitamine C en zink is toegevoegd voor je weerstand. Een mooie dosering voor een eerlijke prijs.

Samenvatting

 • Probiotica herstellen de balans van goede bacteriën, wat essentieel is na gebruik van antibiotica die zowel slechte als goede bacteriën doden en zo ruimte maken voor schimmels zoals Candida om te groeien.
 • Lactobacillus-stammen, waaronder Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14, zijn bijzonder effectief tegen bacteriële vaginose en candida-infecties door het koloniseren van de vagina en het verdringen van schadelijke micro-organismen.
 • Een gezond dieet rijk aan vezels, gezonde vetten, en eiwitten draagt bij aan een sterk immuunsysteem en voorkomt de groei van candida; het verminderen van suikerinname is ook cruciaal.
 • Probiotische supplementen die wetenschappelijk zijn getest, bieden niet alleen hulp bij de fysieke symptomen van schimmelinfecties maar kunnen ook emotionele gezondheid ondersteunen.
 • Het kiezen van de juiste probiotica is belangrijk; focus op producten met specifieke stammen die passen bij jouw persoonlijke gezondheidsbehoeften voor maximale effectiviteit.

Wat zijn schimmelinfecties?

Kracht van probiotica tegen schimmelinfecties: om te weten

Na het doornemen van de inleiding zijn we nu klaar om uit te leggen wat schimmelinfecties precies zijn. Schimmelinfecties ontstaan door overmatige groei van gisten, zoals de beruchte Candida albicans.

Deze gist bevindt zich natuurlijk in ons lichaam, maar soms neemt deze de overhand en veroorzaakt problemen. Denk bijvoorbeeld aan jeuk, een branderig gevoel of ongewone afscheiding, dit zijn typische signalen die wijzen op een schimmelinfectie.

Soms vertonen deze infecties zich op de huid of nagels, maar ze kunnen ook inwendig voorkomen, zoals bij spruw of een candida-infectie van het spijsverteringskanaal. Van belang is te weten dat niet elke schimmelinfectie ernstig is; veel ervan zijn met de juiste behandeling snel en effectief te verhelpen.

Een gezond immuunsysteem speelt hierbij een cruciale rol, net als het behouden van een evenwichtige vaginale flora en microbioom om schimmels geen kans te geven om uit te breiden.

Oorzaken van schimmelinfecties

Kracht van probiotica tegen schimmelinfecties: om te weten

Schimmelinfecties kunnen ontstaan door een verstoring van het natuurlijke evenwicht van micro-organismen in je lichaam. Vooral in warme, vochtige gebieden zoals de mond, darmen of de vaginale streek grijpt Candida albicans zijn kans.

Antibiotica zijn soms noodzakelijk om bacteriële infecties te bestrijden, maar ze maken geen onderscheid en doden ook de goede bacteriën die schimmels in toom houden. Hierdoor kan een schimmelinfectie de kop opsteken.

Veranderingen in je voeding kunnen ook invloed hebben. Te veel suiker of verwerkte voedingsmiddelen stimuleren de groei van Candida. Stress heeft eveneens impact; het stresshormoon kan het immuunsysteem verzwakken en zo ruimte geven aan schimmels om te groeien.

Voor vrouwen spelen de menstruatieproducten die ze gebruiken wellicht ook een rol; tampons en maandverband kunnen de omgeving in de vagina beïnvloeden, waardoor schimmels makkelijker overleven.

Nu we weten hoe deze vervelende infecties ontstaan, laten we eens kijken naar hoe ze behandeld kunnen worden.

YouTube video

Behandelingsopties voor schimmelinfecties

Ontdek de diverse behandelmethoden die uw strijd tegen hinderlijke schimmelinfecties kunnen ondersteunen, van moderne medicatie tot vertrouwde natuurlijke remedies.

YouTube video

Antischimmelmedicatie

Om schimmelinfecties te behandelen, grijp ik vaak naar antischimmelmedicatie. Clotrimazol, miconazol en terconazol zijn betrouwbare topische middelen die ik aanraad. Ze pakken de schimmel direct aan op de plek waar het zich bevindt en gaan de groei tegen.

Deze medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar en kunnen snel verlichting brengen bij ongemakken zoals jeuk en irritatie.

Voor ernstigere gevallen is er amfotericine B, een krachtig antimycoticum. Dit medicijn wordt ingezet wanneer diepere schimmelinfecties voorkomen, vooral in situaties waarbij andere behandelingen niet het gewenste effect hebben.

Het is belangrijk dat het gebruik van amfotericine B altijd onder toezicht staat van een arts gezien de sterke werking.

Natuurlijke remedies zoals yoghurt en appelciderazijn

Natuurlijke middelen zoals yoghurt en appelciderazijn kunnen wonderen doen bij schimmelinfecties. Ze bieden een zachte, maar effectieve manier om het lichaam te helpen herstellen zonder harde chemicaliën.

 • Yoghurt gebruik ik zowel oraal als vaginaal om candidosis vaginalis te behandelen. De levende culturen in de yoghurt werken herstellend voor het vaginale microbioom en vechten tegen de overgroei van candida.
 • Appelciderazijn is rijk aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor ons immuunsysteem. Ik voeg het toe aan mijn badwater of gebruik het verdund als spoeling om overmatige candida bacteriën tegen te gaan.
 • Kokosolie bevat laurinezuur, een stof die schimmelcellen kan afbreken. Ik smeer regelmatig een dun laagje kokosolie op de getroffen plek of gebruik het als onderdeel van mijn dieet.
 • Knoflook staat bekend om zijn sterke antischimmel eigenschappen. Ik eet dagelijks een teentje knoflook of pas het plaatselijk toe voor een directe aanpak van schimmelinfecties.
 • Vitamine C versterkt niet alleen mijn immuniteit, maar helpt ook de pH-waarde van mijn vagina te stabiliseren wat groei van schimmels tegengaat. Daarom zorg ik ervoor dat ik genoeg citrusvruchten eet of neem ik vitamine C-supplementen.

De rol van probiotica bij schimmelinfecties

Probiotica zijn niet alleen goed voor onze darmgezondheid, maar kunnen ook een krachtig wapen vormen in de strijd tegen hardnekkige schimmelinfecties, dus blijf lezen om te ontdekken hoe deze kleine helpers jou kunnen beschermen.

Hoe probiotica gist bestrijden en evenwicht herstellen

Ik heb een eenvoudige manier ontdekt om lastige schimmels aan te pakken: probiotica. Deze kleine helpers creëren een zure omgeving die niet gastvrij is voor gist zoals Candida. Dit betekent minder kans op ongewenste schimmelgroei en meer balans in mijn lichaam.

Ik voel me daardoor een stuk beter, zowel vanbinnen als vanbuiten.

Lactobacillus, een bekend probioticum, heeft mij echt geholpen. Het remt ontsteking en pakt die vervelende candidaschimmel aan. Sinds ik probiotica gebruik, merk ik dat mijn darmflora zich herstelt en mijn spijsvertering verbetert.

Dit geeft mijn immuunsysteem een boost, waardoor ik minder snel last heb van vaginale infecties of andere kwaaltjes. En het beste? Er zijn studies die dit allemaal bevestigen, dus ik weet dat ik mijn lichaam iets goeds doe!

Welke soorten probiotica zijn effectief tegen schimmelinfecties?

Het kiezen van de juiste probiotica maakt een wereld van verschil in de strijd tegen schimmelinfecties. Lactobacillus-stammen staan bekend om hun positieve effect op gynaecologische gezondheid en helpen bij het herstellen van het natuurlijke evenwicht.

 • Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14: Deze combinatie wordt vaak gebruikt om bacteriële vaginose en candida infecties te bestrijden. Ze koloniseren de vagina en verdringen schadelijke micro-organismen.
 • Lactobacillus acidophilus: Effectief voor het behouden van een gezonde balans in het spijsverteringsstelsel, wat indirect kan bijdragen aan een afname van schimmelinfecties.
 • Bifidobacterium bifidum en Bifidobacterium lactis: Deze stammen hebben bewezen nuttig te zijn in de ondersteuning van een gezond immuunsysteem, wat cruciaal is voor het tegengaan van infecties.
 • Saccharomyces boulardii: Hoewel geen bacterie, helpt deze gistsoort diarree te voorkomen die kan optreden na antibioticagebruik, waardoor schimmels zoals Candida minder kans krijgen zich te verspreiden.
 • Probiotische supplementen met meerdere stammen: Een combinatiepreparaat kan synergetisch werken om verschillende aspecten van spijsverteringsproblemen en gynaecologische onbalans aan te pakken.

Probiotica tegen schimmelinfecties: wat je moet weten

Nu we weten welke probiotica effectief kunnen zijn, is het tijd om dieper in te gaan op hun rol bij schimmelinfecties. Probiotica zijn meer dan alleen hulpmiddelen; ze zijn cruciaal in het herstellen van de balans van goede bacteriën, vooral na gebruik van een antibioticum.

Schimmels zoals candida gedijen wanneer het evenwicht verstoord is, maar probiotica vechten terug door het evenwicht te herstellen en een gezonde flora te bevorderen.

Het kiezen van het juiste probioticum kan soms lastig zijn, maar ik zorg ervoor dat ik selectief ben in mijn keuze, kijkend naar de specifieke stammen die gericht zijn op mijn behoeften.

Met een reeks probiotica beschikbaar, richt ik me op die met een wetenschappelijk bewezen impact, waaronder soorten die huilbuien bij darmkrampen verminderen of chronische diarree bij kinderen helpen verbeteren.

Vergeet niet, probiotica kunnen niet alleen helpen bij de fysieke symptomen, maar ondersteunen ook onze emotionele gezondheid tijdens ongemakkelijke klachten zoals een blaasontsteking of fluor vaginalis.

Het belang van een gezond dieet en probiotische supplementen

Een gezond dieet ondersteunt mijn lichaam op verschillende manieren, maar als het om schimmelinfecties gaat, is de impact nog veel directer. Probiotische supplementen nemen kan echt het verschil maken voor mijn darmflora.

Ze voegen goede bacteriën toe aan mijn darmen, die vervolgens de overgroei van schadelijke gist zoals candida kunnen tegengaan. Probiotica helpen mij ook om de balans te bewaren na het nemen van antibiotica, die soms mijn natuurlijke gezonde bacteriën kunnen vernietigen.

Ik zorg ervoor dat ik probiotica kies die wetenschappelijk getest zijn en een positief effect hebben op de gezondheid van de vaginale flora. Daarnaast richt ik mij op voeding die rijk is aan vezels, gezonde vetten en eiwitten, wat eveneens bijdraagt aan een gezond immuunsysteem.

Door het vermijden van suikerrijke snacks, zoals cookies, en verwerkte voedingsmiddelen, ondersteun ik mijn lichaam om sterker te staan tegen schimmelinfecties. Nu is het tijd om te kijken naar de volgende stap: het begrijpen van de conclusie van deze informatie.

Conclusie

Probiotica blijken echte bondgenoten in de strijd tegen schimmelinfecties. Ze bieden een natuurlijke en effectieve oplossing voor het balanceren van ons microbioom. Heb jij al overwogen om probiotica toe te voegen aan jouw dagelijkse routine? Met de juiste stammen kunnen ze verlichting bieden en jouw gezondheid beschermen.

Laten we niet vergeten, een gezonde levensstijl en de juiste supplementen kunnen het verschil maken voor jouw welzijn!

Veelgestelde Vragen

1. Wat doen probiotica voor schimmelinfecties?

Probiotica versterken de gezonde darmbacteriën en kunnen helpen om de balans in de vaginale flora te herstellen, wat kan beschermen tegen schimmelinfecties.

2. Zijn probiotica veilig voor diabetici met een schimmelinfectie?

Voor diabetici is het belangrijk om zorgvuldig te kiezen bij gebruik van probiotica. Deze kunnen een positief effect hebben, maar overleg met een arts is altijd aan te raden.

3. Kan ik probiotica gebruiken tijdens mijn menstruatie?

Je kunt probiotica veilig gebruiken tijdens je menstruatie. Of je nu een tampon of een menstruatiecup verkiest, probiotica vormen geen belemmering voor het gebruik daarvan.

4. Hoe kan ik testen of probiotica werken tegen mijn schimmelinfectie?

Door de symptomen vóór en na het gebruik van probiotica te monitoren, kun je vaststellen of er verbetering optreedt. Voor objectieve resultaten moet dit over een langere periode worden getest, idealiter vergeleken met een placebo.

Picture of Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne (Lotte) de Vries (Orthomoleculair Therapeut)

Charlotte Anne de Vries (1998), een toegewijde orthomoleculair therapeut, staat beter bekend als Lotte. In haar eigen praktijk helpt zij cliënten met uiteenlopende gezondheidsklachten, waaronder huidproblemen (zoals acne, psoriasis en eczeem), hormonale problemen, burn-out, overgewicht, darmklachten (PBD, leakygut, spijsverteringsklachten) en vermoeidheid. Haar aanpak combineert labtesten, voedingsadviezen, leefstijltips en een positieve mindset.Als je meer wilt weten of als je hulp nodig hebt, kun je haar bereiken via lotte@jouwpersoonlijkegroei.nl of bellen naar 033-2022144 tijdens kantooruren. Blijf op de hoogte van haar inzichten en tips door Lotte te volgen op LinkedIn en Instagram.Meer advies van Charlotte Anne (Lotte) de Vries

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips