In dit artikel

Probiotica en Reizigersdiarree: Hoe het Helpt

Probiotica en Reizigersdiarree: Hoe het Helpt (2023)

In dit artikel

Reist u graag, maar komt u vaak thuis met een onprettige souvenir als reizigersdiarree? Ik begrijp uw frustratie, want ik heb hetzelfde meegemaakt en daarom ben ik op zoek gegaan naar oplossingen.

Probiotica kunnen een sleutelrol spelen in het verminderen van deze vervelende maag-darmklachten door het evenwicht in uw darmflora te herstellen. Lees verder en ontdek hoe probiotica uw trouwe bondgenoot kunnen worden in de strijd tegen reizigersdiarree.

Key Takeaway

De beste probiotica van 2023 is Nutribites Probiotica. Dit merk heeft 13 bacteriële stammen in haar probiotica supplement zitten die levend de darmen bereiken en 13,1 miljard KVE. Vitamine C en zink is toegevoegd voor je weerstand. Een mooie dosering voor een eerlijke prijs.

Samenvatting

 • Probiotica kunnen helpen bij het verminderen van reizigersdiarree door het herstellen van de darmbalans en het verminderen van diarree symptomen.
 • Risicofactoren voor reizigersdiarree zijn onder andere het consumeren van besmet voedsel of drinkwater, verminderde immuniteit, veranderingen in dieet en levensstijl, stress en angst, en bacteriële infecties.
 • Aanbevolen probiotische stammen voor reizigersdiarree zijn onder andere Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Saccharomyces boulardii en Lactobacillus rhamnosus. Het is belangrijk om de juiste dosering en duur van gebruik te volgen, in overleg met een arts.
 • Het is ook belangrijk om andere voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens het reizen, zoals het drinken van gebotteld water, het eten van goed gekookt voedsel en regelmatig handen wassen.

Wat is Reizigersdiarree?

Reizigersdiarree is een veelvoorkomende maag-darminfectie die optreedt tijdens het reizen en wordt veroorzaakt door het consumeren van besmet voedsel of drinkwater.

Oorzaken van reizigersdiarree

Reizigersdiarree is een veel voorkomende aandoening die vaak kleine tot grote ongemakken veroorzaakt tijdens het reizen. De primaire oorzaken die tot deze conditie kunnen leiden zijn:

 1. Consumptie van besmet voedsel of drinkwater: Het is de meest voorkomende reden voor reizigersdiarree, zoals vermeld in feit nr. 5. Onhygiënisch bereid of opgeslagen eten en water dat bacteriën of parasieten bevat, kan u gemakkelijk ziek maken.
 2. Verminderde immuniteit: Als uw immuunsysteem zwak is, bent u vatbaarder voor infecties en ziekten, waaronder reizigersdiarree.
 3. Veranderingen in dieet en levensstijl: Vaak kan een plotselinge verandering in uw eetgewoonten of levensstijl een verstoring van de darmflora veroorzaken wat diarree kan uitlokken.
 4. Stress en angst: Deze factoren kunnen ook bijdragen aan het optreden van diarree bij het reizen door het spijsverteringssysteem te verstoren.
 5. Bacteriële infecties: Eén daarvan is Escherichia coli (E.coli), een veelvoorkomend type bacterie dat diarree kan veroorzaken wanneer je besmet raakt.

Risico’s tijdens het reizen

Als je op reis bent, loop je het risico om reizigersdiarree op te lopen. Dit kan gebeuren door het eten of drinken van besmet voedsel of drank. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier zijn enkele risico’s waar je tijdens het reizen mee te maken kunt krijgen:

 1. Besmet voedsel: Voedsel dat niet goed gekookt is of dat in onhygiënische omstandigheden is bereid, kan bacteriën bevatten die diarree kunnen veroorzaken.
 2. Besmet water: Het drinken van niet-gezuiverd water, ijsblokjes gemaakt van kraanwater of het gebruiken van kraanwater om groenten en fruit te wassen, kan leiden tot reizigersdiarree.
 3. Onhygiënische eetgewoonten: Het gebruik van vuile bestek, borden en glazen kan de overdracht van bacteriën vergemakkelijken.
 4. Slechte hygiënepraktijken: Niet regelmatig handen wassen met zeep en water, vooral voor het eten en na gebruik van het toilet, verhoogt het risico op infectie.
 5. Zwak immuunsysteem: Reizen naar gebieden met andere klimaatzones of waar de hygiënenormen lager zijn dan thuis kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem, waardoor je meer vatbaar bent voor ziekten zoals reizigersdiarree.
 6. Antibiotica gebruik: Het gebruik van antibiotica kan de darmflora verstoren, waardoor de kans op reizigersdiarree toeneemt.

Hoe kunnen Probiotica helpen bij Reizigersdiarree?

Probiotica helpen bij reizigersdiarree door het herstellen van de darmbalans en het verminderen van diarree symptomen.

Het herstellen van de darmbalans

Wanneer we te maken hebben met reizigersdiarree, kan het onze darmbalans flink verstoren. Gelukkig kunnen probiotica helpen om deze balans te herstellen. Probiotica zijn levende micro-organismen die de gezondheid van ons maag-darmstelsel bevorderen.

Ze kunnen helpen om de natuurlijke evenwichtige darmflora te herstellen en zo de spijsvertering te ondersteunen. Uit onderzoek is gebleken dat probiotica de ziekteduur en ernst van acute diarree van infectieuze oorsprong gunstig kunnen beïnvloeden.

Ze verminderen ook vaak de frequentie van diarree en andere darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Door probiotica te nemen, kunnen we onze darmen weer in balans brengen en zo sneller herstellen van reizigersdiarree.

Verminderen van diarree symptomen

Als het gaat om reizigersdiarree, kunnen probiotica helpen bij het verminderen van de symptomen. Probiotica zijn micro-organismen die de darmflora ondersteunen en een gezonde spijsvertering bevorderen.

Ze kunnen helpen bij het herstellen van de darmbalans na een infectie en diarree verminderen. Studies hebben aangetoond dat bepaalde probiotische stammen, zoals Lactobacillus acidophilus, de duur en ernst van diarree als gevolg van infecties positief kunnen beïnvloeden.

Het toevoegen van probiotica aan je dieet kan ook helpen bij het verminderen van andere symptomen, zoals een opgeblazen gevoel en buikklachten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat probiotica niet dienen als een directe behandeling voor acute diarree, vooral niet bij kleine kinderen met buikgriep.

Aanbevolen Probiotica voor Reizigersdiarree

Er zijn verschillende probiotische stammen die worden aanbevolen voor reizigersdiarree, zoals Lactobacillus acidophilus.

Soorten probiotische stammen

Er zijn verschillende soorten probiotische stammen die kunnen helpen bij reizigersdiarree. Hier zijn enkele van de meest effectieve:

 1. Lactobacillus acidophilus: Deze specifieke stam helpt bij het herstellen van de darmbalans en kan diarree symptomen verminderen.
 2. Bifidobacterium bifidum: Deze stam kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het voorkomen van diarree.
 3. Saccharomyces boulardii: Dit is een probiotische gist die kan helpen bij het voorkomen van diarree en schimmelinfecties tijdens het reizen.
 4. Lactobacillus rhamnosus: Deze stam is bekend om zijn vermogen om verstoringen in de darmflora te behandelen en kan helpen bij het verminderen van buikklachten.

Dosering en duur van gebruik

Als het gaat om het gebruik van probiotica voor reizigersdiarree, is het belangrijk om de juiste dosering en duur van gebruik te kennen. Hier zijn enkele richtlijnen:

 1. Raadpleeg een arts: Het is altijd verstandig om advies in te winnen van een arts voordat je probiotische supplementen gaat gebruiken. Een arts kan je helpen bij het bepalen van de juiste dosering en duur van gebruik op basis van jouw specifieke situatie.
 2. Dosering: De aanbevolen dosering kan variëren afhankelijk van het specifieke probioticum dat je gebruikt. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis tussen 1 miljard en 10 miljard kolonievormende eenheden (CFU) aanbevolen. Volg altijd de instructies op het etiket van het supplement.
 3. Duur van gebruik: Probiotica moeten regelmatig worden ingenomen om effectief te zijn. Voor reizigersdiarree wordt meestal aanbevolen om probiotica te nemen vóór, tijdens en na de reis. De exacte duur kan variëren, maar meestal wordt aangeraden om ten minste 1 week voor vertrek te beginnen met probiotica en door te gaan tot ten minste 1 week na terugkomst.
 4. Consistentie is belangrijk: Om optimaal te profiteren van probiotica, is consistentie essentieel. Neem de supplementen elke dag op dezelfde tijd in en volg de aanbevolen dosering.
 5. Voeding speelt ook een rol: Naast probiotische supplementen, kan het ook nuttig zijn om probiotica via voeding binnen te krijgen. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten en zuurdesembrood bevatten natuurlijke probiotica die de darmgezondheid kunnen ondersteunen.

Tips voor het gebruik van Probiotica bij Reizigersdiarree

– Neem probiotica voor, tijdens en na het reizen om de darmflora te ondersteunen en de kans op reizigersdiarree te verminderen.

– Kies voor specifieke probiotica met goede recensies en een bewezen effectiviteit bij het behandelen van diarree.

– Raadpleeg een arts als de symptomen van reizigersdiarree aanhouden, gezien probiotica mogelijk geen oplossing bieden voor ernstige gevallen.

Neem probiotica voor, tijdens en na het reizen

Het nemen van probiotica voor, tijdens en na het reizen kan helpen om de darmgezondheid te ondersteunen en het risico op reizigersdiarree te verminderen. Probiotica bevatten nuttige bacteriën die de darmflora kunnen versterken en een gezonde spijsvertering kunnen bevorderen.

Door probiotica voor het reizen in te nemen, kun je je darmen alvast voorbereiden op de veranderingen die kunnen optreden tijdens het reizen, zoals ander voedsel en nieuwe omgevingen. Dit kan helpen om de balans in je darmen te behouden en het risico op spijsverteringsproblemen te verminderen.

Tijdens het reizen is het ook belangrijk om probiotica in te nemen. Door regelmatig probiotica in te nemen, kun je de goede bacteriën in je darmen handhaven en beschermen tegen schadelijke bacteriën die mogelijk aanwezig zijn in besmet voedsel of drank.

Dit kan helpen om het risico op reizigersdiarree te verminderen en je spijsvertering gezond te houden.

Na het reizen is het ook aanbevolen om door te gaan met het nemen van probiotica. Dit kan helpen om eventuele onevenwichtigheden in de darmflora te herstellen en je spijsvertering weer in evenwicht te brengen na een periode van veranderingen tijdens het reizen.

Kies voor specifieke probiotica met goede recensies

Als je op zoek bent naar probiotica om reizigersdiarree te helpen voorkomen of behandelen, is het belangrijk om te kiezen voor specifieke probiotica met goede recensies. Er zijn veel verschillende probiotische supplementen op de markt, maar niet allemaal zijn even effectief.

Het is aan te raden om te kiezen voor probiotica die specifiek geformuleerd zijn om de darmgezondheid te ondersteunen en diarree te verminderen. Kijk naar probiotica die stammen bevatten zoals Lactobacillus acidophilus, die bekend staan om hun positieve effect op de spijsvertering.

Daarnaast is het ook een goed idee om online recensies te raadplegen om te zien hoe andere gebruikers de probiotica hebben ervaren. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je een kwaliteitsproduct kiest dat echt helpt bij reizigersdiarree.

Raadpleeg een arts bij aanhoudende symptomen

Als je last blijft hebben van symptomen zoals aanhoudende diarree, buikkrampen of andere maag- en darmklachten, is het verstandig om een arts te raadplegen. Hoewel probiotica kunnen helpen bij het herstellen van de darmflora en het verminderen van de symptomen van reizigersdiarree, kunnen aanhoudende symptomen wijzen op een onderliggende oorzaak die medische aandacht vereist.

Een arts kan je adviseren over de beste behandelingsaanpak en eventueel verdere onderzoeken uitvoeren om de oorzaak van de aanhoudende symptomen te achterhalen. Het is altijd belangrijk om naar je lichaam te luisteren en professioneel advies in te winnen als je gezondheidsklachten hebt.

Conclusie

In conclusie, probiotica kunnen een waardevolle ondersteuning bieden bij de behandeling van reizigersdiarree. Door het herstellen van de darmbalans en het verminderen van diarree symptomen, kunnen probiotica helpen bij een sneller herstel en het voorkomen van toekomstige maag-darmklachten tijdens het reizen.

Het is belangrijk om voorafgaand aan het gebruik van probiotica specifieke probiotische stammen te selecteren en de dosering en duur van gebruik goed in acht te nemen. Daarnaast is het altijd verstandig om bij aanhoudende symptomen een arts te raadplegen.

Kortom, probiotica zijn een natuurlijke en effectieve manier om darmgezondheid te ondersteunen tijdens het reizen.

Meer over probiotica

Het is geweldig dat je geïnteresseerd bent in de vele facetten van voedingssupplementen, specifiek probiotica. Er is zoveel te leren en ontdekken als het gaat om het verbeteren van onze gezondheid met deze nuttige bacteriën. Voor nieuwe ouders hebben we een informatief artikel, ‘Probiotica voor de Baby‘, dat licht werpt op hoe deze supplementen de ontwikkeling van het immuunsysteem bij pasgeborenen kunnen ondersteunen.

Als je op reis gaat of op een exotische bestemming bent, bekijk dan zeker ‘Probiotica en Reizigersdiarree’ en ‘Probiotica en Voedselvergiftiging‘ om te zien hoe probiotica kan helpen om je maag- en darmgezondheid te ondersteunen. Onze artikelen, ‘Probiotica in Tandheelkundige Gezondheid‘, ‘Probiotica Blaasontsteking‘ en ‘Probiotica in Huidverzorging‘, kunnen je inzicht geven in hoe probiotica invloed heeft op gebieden die je misschien niet meteen zou verwachten. Voor diegenen die te maken hebben met specifieke gezondheidsproblemen, zou je ‘Probiotica bij Auto-immuunziekten‘ en ‘Probiotica en Lactose-intolerantie‘ willen lezen.

Of misschien ben je benieuwd naar de rol van probiotica in voeding en drank? Daarvoor hebben we ‘Probiotica yoghurt‘, ‘Probiotica voeding‘, en ‘Probiotica drank‘. Als je nieuwsgierig bent naar het totale plaatje, bekijk dan ‘Nadelen Probiotica‘ en ‘Voordelen Probiotica‘ om een uitgebalanceerd perspectief te krijgen. En als je op zoek bent naar zeer specifieke soorten probiotica, zoals ‘Vaginale Probiotica‘ of ‘Kefir Probiotica‘, hebben we ook artikelen die diep op die onderwerpen ingaan.

Borstvoedende moeders kunnen baat hebben bij het lezen van ‘Probiotica Borstvoeding‘, terwijl degenen die nieuw zijn in de wereld van probiotica, zullen profiteren van ‘Probiotica Betekenis‘ en ‘Waar Zit Probiotica In‘. We bieden ook richtlijnen over ‘Wanneer Probiotica Innemen‘ om je te helpen het meeste uit je supplementen te halen. We zijn benieuwd of je een keuze kunt maken in het artikel ‘Probiotica kopen‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is reizigersdiarree en hoe kan probiotica helpen?

Reizigersdiarree is een veelvoorkomende aandoening die optreedt tijdens het reizen naar andere landen of regio’s. Het wordt veroorzaakt door besmet voedsel of water en resulteert in symptomen zoals diarree, buikpijn en krampen. Probiotica kunnen helpen bij het verminderen van de duur en ernst van reizigersdiarree door het herstellen van de goede bacteriën in de darmen.

2. Hoe moet ik probiotica gebruiken om reizigersdiarree te voorkomen?

Om reizigersdiarree te voorkomen, kunt u probiotica gebruiken voordat u op reis gaat. Het wordt aanbevolen om minstens twee weken voor vertrek te beginnen met het innemen van probiotica. Kies een probioticum dat specifiek is geformuleerd ter ondersteuning van de darmgezondheid en volg de aanwijzingen op het productlabel.

3. Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van probiotica voor reizigersdiarree?

Over het algemeen worden probiotica als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Het kan echter enkele milde bijwerkingen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen na verloop van tijd. Als u ernstige bijwerkingen ervaart, stop dan met het gebruik van probiotica en raadpleeg een arts.

4. Zijn er specifieke probioticastammen die effectiever zijn bij het voorkomen van reizigersdiarree?

Er zijn verschillende probioticastammen die kunnen helpen bij het voorkomen van reizigersdiarree, zoals Lactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardii en Bifidobacterium lactis. Het is aan te raden om een probioticum te kiezen.

» Referenties

1. ‘Probiotics: What You Need To Know’ – Yisong Wang, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., August 2019.
https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

2. ‘Probiotics – Fact Sheet for Health Professionals’ – June 2, 2022.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

3. ‘Current status of probiotic and related health benefits’ – Tridip K. Das, Shrabani Pradhan, Sudipta Chakrabarti, Keshab Chandra Mondal, Kuntal Ghosh, December 2022.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772502222001457

4. ‘Understanding the health benefits of taking probiotics’ – August 8, 2022.
https://www.health.harvard.edu/nutrition/understanding-the-health-benefits-of-taking-probiotics

5. ‘Maag Lever Darm Stichting. (n.d.). Probiotica.’
https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/

» Referenties

Conclusie beste probiotica supplementen 2023 

 • Beste probiotica – Nutribites
 • Beste probiotica supplement – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste capsules probiotica – Nutribites
 • Beste forte probiotica – Sea Moss Mountain 5% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probiotica poeder – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste prikkelbare darm probiotica – Vitals 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probioticum vrouw – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Probiotica en Reizigersdiarree: Hoe het Helpt (2023)

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips