In dit artikel

Probiotica en Lactose-intolerantie: Wat Je Moet Weten

Probiotica en Lactose-intolerantie: Wat Je Moet Weten

In dit artikel

Heb je last van een opgeblazen gevoel, buikpijn of andere spijsverteringsklachten na het nuttigen van zuivelproducten? Dan kan het goed zijn dat je tot de groeiende groep mensen behoort die lactose-intolerant zijn.

In dit artikel duiken we diep in de wereld van lactose-intolerantie en onderzoeken we hoe probiotica jou kunnen helpen bij deze vaak vervelende aandoening. Ik beloof je, de informatie die je hier vindt, zal een gamechanger zijn voor je dagelijkse voeding!

Key Takeaway

De beste probiotica van 2023 is Nutribites Probiotica. Dit merk heeft 13 bacteriële stammen in haar probiotica supplement zitten die levend de darmen bereiken en 13,1 miljard KVE. Vitamine C en zink is toegevoegd voor je weerstand. Een mooie dosering voor een eerlijke prijs.

Samenvatting

 • Lactose – intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam lactose, een suiker die voorkomt in zuivelproducten, niet goed kan verteren.
 • Symptomen van lactose – intolerantie zijn onder andere buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid.
 • Probiotica kunnen helpen bij de spijsvertering van lactose door de activiteit van lactase te stimuleren.
 • Het aanpassen van je dieet, het gebruik van lactosevrije alternatieven en het verhogen van je inname van gefermenteerde voeding zijn nuttige strategieën voor mensen met lactose-intolerantie.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om lactose, een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten, af te breken en te verteren.

Symptomen van lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie is een aandoening die soms lastig te herkennen kan zijn, maar er zijn specifieke symptomen die je kunnen helpen om dit te identificeren. Deze symptomen openbaren zich meestal tussen 30 minuten en 2 uur na het consumeren van voedingsmiddelen of dranken die lactose bevatten.

 1. Buikpijn: Dit is een veelvoorkomend symptoom van lactose-intolerantie. De pijn varieert van mild tot ernstig en treedt op omdat je lichaam moeite heeft met de vertering van lactose.
 2. Opgeblazen gevoel: Na het eten van lactosehoudende producten kun je een opgeblazen gevoel ervaren in je buik. Je kunt het gevoel hebben dat je maag vol zit, zelfs als dat niet zo is.
 3. Diarree: Lactose-intolerantie kan leiden tot diarree, wat betekent dat je frequente en losse stoelgang kunt hebben.
 4. Winderigheid: Omdat je lichaam de lactose niet goed kan verteren, produceert het gas tijdens dit proces, wat leidt tot winderigheid.
 5. Misselijkheid of braken: In meer ernstige gevallen van lactose-intolerantie kun je misselijk worden of zelfs overgeven nadat je voedsel hebt gegeten dat lactose bevat.
 6. Vermoeidheid: Hoewel minder gebruikelijk, kunnen mensen met lactose-intolerantie zich ook vermoeid of lusteloos voelen na het innemen van lactoserijke voeding.

Ontwikkelen van lactose-intolerantie op latere leeftijd

Op latere leeftijd lactose-intolerantie ontwikkelen kan verrassend zijn, vooral als je eerder nooit problemen had met het verteren van lactose. Het is echter een veelvoorkomend fenomeen. Naarmate we ouder worden, neemt de activiteit van het enzym lactase, dat nodig is om lactose af te breken, vaak af in ons lichaam.

Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en diarree na het consumeren van lactose-bevattende producten zoals melk.

Het exacte mechanisme achter waarom sommige mensen op latere leeftijd lactose-intolerant worden, is nog niet volledig begrepen. Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde genetische factoren en omgevingsinvloeden een rol kunnen spelen bij het ontstaan van lactose-intolerantie op latere leeftijd.

Diagnose van lactose-intolerantie

Het stellen van de diagnose lactose-intolerantie kan op verschillende manieren gebeuren. Een veelgebruikte methode is het uitvoeren van een lactose-intolerantietest, waarbij je een drankje met een hoge concentratie lactose moet drinken en vervolgens gecontroleerd wordt op symptomen.

Een andere methode is het elimineren van lactose uit je dieet en te kijken of je symptomen verdwijnen. Als dit het geval is, kan dit wijzen op lactose-intolerantie.

Daarnaast kan een arts ook een ademtest of bloedonderzoek uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Deze tests meten de hoeveelheid waterstof of glucose in je adem of bloed na het consumeren van lactose.

Behandeling van lactose-intolerantie

– Dieetadvies is een belangrijk onderdeel van de behandeling van lactose-intolerantie, waarbij het vermijden of beperken van voedingsmiddelen die lactose bevatten essentieel is.

Dieetadvies

Als je lactose-intolerant bent, is het belangrijk om je dieet aan te passen om symptomen te voorkomen en je spijsvertering gezond te houden. Hieronder vind je enkele tips voor een lactosevrij dieet:

 1. Vermijd voedingsmiddelen die lactose bevatten, zoals melk, room, yoghurt en kaas.
 2. Kies in plaats daarvan voor lactosevrije alternatieven, zoals lactosevrije melk, yoghurt en kaas.
 3. Lees altijd de ingrediëntenlijst op verpakte voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat ze geen lactose bevatten.
 4. Gebruik plantaardige alternatieven voor melk, zoals amandelmelk, havermelk of sojamelk.
 5. Voeg gefermenteerde voedingsmiddelen toe aan je dieet, zoals yoghurt met actieve culturen of kefir. Deze bevatten natuurlijke probiotica die kunnen helpen bij de spijsvertering.
 6. Kies voor magere eiwitbronnen zonder lactose, zoals mager vlees, gevogelte, vis en tofu.
 7. Probeer prebiotica – rijk voedsel toe te voegen aan je dieet, zoals uien, knoflook en bananen. Prebiotica helpen goede bacteriën in de darmen te stimuleren.
 8. Neem indien nodig supplementen met lactase – enzymen om de vertering van lactose te vergemakkelijken.
 9. Zorg ervoor dat je voldoende calcium binnenkrijgt door calciumverrijkte plantaardige melkalternatieven te gebruiken en calciumrijk voedsel toe te voegen aan je dieet, zoals groene bladgroenten, amandelen en sardines met botten.
 10. Raadpleeg altijd een diëtist of arts voor specifiek dieetadvies.

Gebruik van probiotica

Ik gebruik probiotica regelmatig als onderdeel van mijn dieet voor lactose-intolerantie en heb gemerkt dat het een positief effect heeft op mijn spijsvertering. Probiotica zijn levende bacteriën die helpen bij het behouden van een gezonde darmflora.

Ze kunnen de activiteit van lactase in de dunne darm stimuleren, het enzym dat helpt bij de vertering van lactose. Door probiotica te gebruiken, kan ik de symptomen van lactose-intolerantie verminderen, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig gebruik van probiotica kan helpen bij lactose-intolerantie. Deze melkzuurbacteriën zetten lactose om in glucose en galactose, waardoor het makkelijker verteerd kan worden.

Vervangingsproducten voor melk

Ik heb ontdekt dat er veel verschillende vervangingsproducten beschikbaar zijn voor melk, die geschikt zijn voor mensen met lactose-intolerantie. Hieronder vind je een lijst van enkele van deze alternatieven:

 • Plantaardige melk: Sinds de opkomst van lactose-intolerantie zijn er talloze plantaardige alternatieven voor melk op de markt gekomen. Denk hierbij aan sojamelk, amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk en haverdrank. Deze dranken hebben vergelijkbare eigenschappen als melk en kunnen gemakkelijk worden gebruikt in recepten of rechtstreeks gedronken worden.
 • Lactosevrije melk: Speciaal ontwikkelde lactosevrije melk kan ook worden gebruikt als vervanging voor gewone koemelk. Lactosevrije melk wordt geproduceerd door het enzym lactase toe te voegen aan de melk, waardoor de lactose wordt afgebroken. Het smaakt vergelijkbaar met gewone koemelk en kan worden gebruikt in dezelfde hoeveelheden.
 • Geitenmelk: Sommige mensen met lactose-intolerantie verdragen geitenmelk beter dan koemelk omdat het een lagere hoeveelheid lactose bevat. Hoewel dit geen volledige vervanging is, kan geitenmelk een optie zijn voor mensen die kleine hoeveelheden lactose verdragen.
 • Yoghurt en kwark: Yoghurt en kwark zijn gefermenteerde zuivelproducten die vaak beter worden verdragen bij lactose-intolerantie. De bacteriën die gebruikt worden bij de fermentatieprocessen, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium, helpen bij het afbreken van lactose. Het is belangrijk om te kiezen voor varianten zonder toegevoegde suikers of smaakstoffen.
 • Notenmelk: Naast amandelmelk zijn er ook andere notenmelksoorten beschikbaar, zoals cashewmelk en hazelnootmelk. Deze melkalternatieven hebben een romige textuur en kunnen worden gebruikt als vervanging voor gewone melk in verschillende recepten.

Tips voor mensen met lactose-intolerantie

– Verhoog je inname van gefermenteerde voeding, zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten.

– Vervang melk door plantaardige alternatieven zoals amandel-, rijst- of havermelk.

– Probeer zelf amandel- of havermelk te maken voor een gezonder en lactosevrij alternatief.

– Gebruik ghee of kokosolie als vervanging voor roomboter.

Wil je meer advies en tips over het omgaan met lactose-intolerantie? Lees dan verder!

Verhoogde inname van gefermenteerde voeding

Ik ben dol op gefermenteerd voedsel! Het verhoogt niet alleen de smaak van mijn maaltijden, maar het kan ook helpen bij lactose-intolerantie. Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten melkzuurbacteriën die de darmflora kunnen ondersteunen en de spijsvertering kunnen verbeteren.

Deze bacteriën helpen bij het afbreken van lactose en maken het gemakkelijker verteerbaar voor mensen met lactose-intolerantie. Enkele voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen die je kunt toevoegen aan je dieet zijn yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi.

Probeer wat te experimenteren met deze voedingsmiddelen en kijk hoe ze jouw symptomen kunnen verlichten.

Vervanging van melk door plantaardige alternatieven

Als je lactose-intolerant bent, kan het vervangen van melk door plantaardige alternatieven een goede optie zijn. Plantaardige alternatieven zijn niet alleen lactosevrij, maar bieden ook verschillende voedingsstoffen. Hier zijn enkele opties die je kunt overwegen:

 1. Sojamelk: Sojamelk is een populaire keuze voor mensen met lactose-intolerantie. Het heeft een vergelijkbare textuur en smaak als koemelk en is rijk aan eiwitten.
 2. Amandelmelk: Amandelmelk is gemaakt van gemalen amandelen en water. Het heeft een nootachtige smaak en bevat weinig calorieën.
 3. Havermelk: Havermelk wordt gemaakt van haverkorrels en water. Het heeft een romige textuur en een milde smaak.
 4. Kokosmelk: Kokosmelk wordt gewonnen uit het vruchtvlees van kokosnoten. Het heeft een rijke, romige smaak en kan worden gebruikt in zoete of hartige gerechten.
 5. Rijstmelk: Rijstmelk is gemaakt van gekookte rijst en water. Het heeft van nature een zoete smaak en is laag in vet.

Zelf maken van amandel- of havermelk

Ik ben altijd op zoek naar lactosevrije alternatieven voor melk en een van mijn favoriete opties is het zelf maken van amandel- of havermelk. Hier zijn een paar eenvoudige stappen om je eigen lactosevrije melk te maken:

 1. Begin met het weken van ongeveer 1 kopje amandelen of havermout in water gedurende minstens 4 uur. Dit helpt de noten zachter te maken zodat ze gemakkelijker kunnen worden gemalen.
 2. Spoel de geweekte amandelen of havermout af en doe ze in een blender samen met 3 – 4 kopjes vers water. Blend tot het geheel goed gemengd is en er geen grote stukjes meer zijn.
 3. Giet het mengsel door een kaasdoek, een fijne zeef of een notenmelkzak om de pulp te scheiden van de melk. Knijp voorzichtig om alle vloeistof eruit te halen.
 4. Voeg indien gewenst een snufje zout, zoetstof zoals honing of ahornsiroop, en andere smaakstoffen toe zoals vanille-extract.
 5. Bewaar de zelfgemaakte amandel- of havermelk in een luchtdichte container in de koelkast gedurende maximaal 4-5 dagen.

Vervanging van roomboter door ghee of kokosolie

Roomboter is een veelgebruikt ingrediënt in veel recepten en gerechten, maar voor mensen met lactose-intolerantie kan het een probleem zijn. Gelukkig zijn er alternatieven die kunnen worden gebruikt in plaats van roomboter, zoals ghee en kokosolie.

Ghee is geklaarde boter waarbij de melkeiwitten en het water zijn verwijderd, waardoor het lactosevrij is. Kokosolie is een plantaardig vet dat ook lactosevrij is. Beide opties kunnen worden gebruikt als vervanging voor roomboter bij het koken en bakken.

Ze geven gerechten een vergelijkbare smaak en textuur, maar zonder de lactose die problemen kan veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie. Dus als je lactose-intolerant bent en geen roomboter kunt gebruiken, probeer dan eens ghee of kokosolie als gezonde alternatieven.

Conclusie

In deze blog hebben we besproken wat lactose-intolerantie is en hoe probiotica kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen. Door de activiteit van lactase te stimuleren, kunnen probiotica de spijsvertering van lactose verbeteren.

Het volgen van een lactosevrij dieet, het gebruik van vervangingsproducten en het verhogen van de inname van gefermenteerde voeding kunnen ook nuttig zijn voor mensen met lactose-intolerantie.

Het is belangrijk om met een specialist te praten over de beste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie.

Meer over probiotica

Het is geweldig dat je geïnteresseerd bent in de vele facetten van voedingssupplementen, specifiek probiotica. Er is zoveel te leren en ontdekken als het gaat om het verbeteren van onze gezondheid met deze nuttige bacteriën. Voor nieuwe ouders hebben we een informatief artikel, ‘Probiotica voor de Baby‘, dat licht werpt op hoe deze supplementen de ontwikkeling van het immuunsysteem bij pasgeborenen kunnen ondersteunen.

Als je op reis gaat of op een exotische bestemming bent, bekijk dan zeker ‘Probiotica en Reizigersdiarree‘ en ‘Probiotica en Voedselvergiftiging‘ om te zien hoe probiotica kan helpen om je maag- en darmgezondheid te ondersteunen. Onze artikelen, ‘Probiotica in Tandheelkundige Gezondheid‘, ‘Probiotica Blaasontsteking‘ en ‘Probiotica in Huidverzorging‘, kunnen je inzicht geven in hoe probiotica invloed heeft op gebieden die je misschien niet meteen zou verwachten. Voor diegenen die te maken hebben met specifieke gezondheidsproblemen, zou je ‘Probiotica bij Auto-immuunziekten‘ en ‘Probiotica en Lactose-intolerantie’ willen lezen.

Of misschien ben je benieuwd naar de rol van probiotica in voeding en drank? Daarvoor hebben we ‘Probiotica yoghurt‘, ‘Probiotica voeding‘, en ‘Probiotica drank‘. Als je nieuwsgierig bent naar het totale plaatje, bekijk dan ‘Nadelen Probiotica‘ en ‘Voordelen Probiotica‘ om een uitgebalanceerd perspectief te krijgen. En als je op zoek bent naar zeer specifieke soorten probiotica, zoals ‘Vaginale Probiotica‘ of ‘Kefir Probiotica‘, hebben we ook artikelen die diep op die onderwerpen ingaan.

Borstvoedende moeders kunnen baat hebben bij het lezen van ‘Probiotica Borstvoeding‘, terwijl degenen die nieuw zijn in de wereld van probiotica, zullen profiteren van ‘Probiotica Betekenis‘ en ‘Waar Zit Probiotica In‘. We bieden ook richtlijnen over ‘Wanneer Probiotica Innemen‘ om je te helpen het meeste uit je supplementen te halen. We zijn benieuwd of je een keuze kunt maken in het artikel ‘Probiotica kopen‘.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn probiotica en hoe kunnen ze helpen bij lactose-intolerantie?

Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor de darmgezondheid. Ze kunnen helpen bij lactose-intolerantie door lactose af te breken en het verteringsproces te vergemakkelijken.

2. Welke soorten probiotica zijn het meest geschikt voor mensen met lactose-intolerantie?

Er zijn verschillende soorten probiotica die kunnen helpen bij lactose-intolerantie, zoals Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium lactis. Het is belangrijk om een probioticum te kiezen dat specifiek is ontwikkeld voor de behandeling van lactose-intolerantie.

3. Zijn probiotica veilig om te gebruiken bij lactose-intolerantie?

Over het algemeen worden probiotica als veilig beschouwd voor mensen met lactose-intolerantie. Het is echter altijd aanbevolen om eerst een arts of diëtist te raadplegen voordat je probiotica toevoegt aan je dieet, om mogelijke interacties of bijwerkingen te bespreken.

4. Kunnen probiotica lactose-intolerantie volledig genezen?

Helaas kunnen probiotica lactose-intolerantie niet volledig genezen. Ze kunnen echter symptomen verminderen en de vertering van lactose vergemakkelijken, waardoor mensen met lactose-intolerantie mogelijk kleine hoeveelheden zuivelproducten kunnen verdragen. Het is echter belangrijk om individuele tolerantieniveaus te bepalen en probiotica te gebruiken als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

» Referenties

1. ‘Probiotics: What You Need To Know’ – Yisong Wang, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., August 2019.
https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

2. ‘Probiotics – Fact Sheet for Health Professionals’ – June 2, 2022.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

3. ‘Current status of probiotic and related health benefits’ – Tridip K. Das, Shrabani Pradhan, Sudipta Chakrabarti, Keshab Chandra Mondal, Kuntal Ghosh, December 2022.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772502222001457

4. ‘Understanding the health benefits of taking probiotics’ – August 8, 2022.
https://www.health.harvard.edu/nutrition/understanding-the-health-benefits-of-taking-probiotics

5. ‘Maag Lever Darm Stichting. (n.d.). Probiotica.’
https://www.mlds.nl/gezonde-buik/probiotica/

» Referenties

Conclusie beste probiotica supplementen 2023 

 • Beste probiotica – Nutribites
 • Beste probiotica supplement – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste capsules probiotica – Nutribites
 • Beste forte probiotica – Sea Moss Mountain 5% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probiotica poeder – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste prikkelbare darm probiotica – Vitals 20% korting met kortingscode ‘GROEI
 • Beste probioticum vrouw – Vitakruid 20% korting met kortingscode ‘GROEI
Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn (Ervaringsdeskundige)

Martijn is oprichter van het platform Jouwpersoonlijkegroei.nl, heeft een relatie met Anouk en is vader van Tess en Luka. Hij heeft een passie voor voeding, sport (crossfit), mindset en meditatie. In het gratis E-book deelt Martijn de beste 50 praktische tips om groei te ervaren. Download nu gratis >>
Anderen bekeken ook

Geen reacties on Probiotica en Lactose-intolerantie: Wat Je Moet Weten

Laat een reactie achter

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips

50 praktische groei tips

Gratis E-book: ‘De volgende stap in jouw persoonlijke groei’

ebook 50 praktische groei tips